icon

Pôrod, strach a naše práva

daenerys7
30. dec 2017

Ahojte baby, nemám strach z pôrodu a z bolesti, ale z toho že bude narušená moja intimita, sukromie,práva. Odkedy som mala jednu zlú skúsenosť je pre mňa odber krvi horší ako čokolvek a pri pôrode by som mala mať kanylu, som pripravená odmietať do poslednej chvile. Toto je dosť zaujímavý článok, prečítajte si .. myslíte,že mám možnosť rodiť bez kanyly.. podľa mňa by to zastavilo celý pôrod...http://dietaaja.sk/klasifikacia-praktik-pouziva...

kalkulacka111
30. dec 2017

@ebi88 medik je študent, ktorý nemusí byť vôbec lekár. To že niekto študuje medicínu neznamená, že skončí medicínu a skončí ako lekár.
Medicína je top odbor a určite patrí k najťažším, ale to neznamená že študenta status "študent medicíny" k niečomu oprávňuje .

zuzana76
30. dec 2017

@kalkulacka111 student medicíny musi absolvovat prax, tak ako kazdy iny student ci uz strednej ci vysokej skoly, aj ja som na VS musela absolvovat prax, bez nej by som ani nemohla k statniciam, takze on ma tiez pravo na to, aby sa mohol vzdelavat

ebi88
30. dec 2017

@kalkulacka111 no dobre sice s tebou v nicom nesuhlasim, plus pochybujem o tvojich rozumovych schopnostiach, v zmysle intelektu, ale ide pravda len o subjektivny dojem, nie som psycholog ani psychiater (a pri tebe by som sa ani po 20 rokoch lekarskej praxe realne nestretla s pacientom, takze ...) , ale dobre, nechajme lekarov lekarmi... a co studenti strednych skol, porodne asistentky? Tie sa ako atestuju? Ked hned po skole cievkuju, umyvaju, podavaju nastroje a kopu dalsich ukonov? Tiez maju ist do riti az po maturite mozu zakuknut, ci troska si do niecoho “pichnut”?

ebi88
30. dec 2017

@zuzana76 no hura, konecne niekto nieco k veci, aj ked nechcem nikoho zapajat do hasterenia. Ved sa cely cas bavime o tom, ze ak zena odmietne nikto ju nenuti, ja osobne som sa vyjadrila; ze ked nebrani nejaky psych. Blok tomu ; je podla mna dobre to povolit, v zaujme studia, praxe, ktora sa inak ziskat neda, ale nikto nikoho nenuti... no aby sme skoncili pri tom, ze studenti mediciny su nic, cele studium je vlastne trapas par chudakov co ani nemusia byt lekari, tak na co sa im ucit, to je logika hodna majstra...

kalkulacka111
30. dec 2017

@zuzana76 prax mu je povinná zabezpečiť univerzita. Univerzita platí dohodnutú sumu nemocniciam za medikov , ktorí sú na praxi v nemocnici. Na pacienta nikto nemá právo naliehať, že musí strpieť študentov pri nejakom lekárskom úkone, vizite, atď,. No nemusí, môže, ale musí byť rozhodnutie na pacientovi bez nátlaku.

ebi88
30. dec 2017

@kalkulacka111 univerziza mu zabezpeci moznost, rozhodnutie je na pacientovi, pricom sa tu riesi otazka, ci zena ma dovolit ci nie, nie ci je to vobec realne. Nebudes ty mat dceru alebo synka na medicine, volaco sa skrz hrdost na dieta na teba nalepilo; doma cez vikendy sa porozpravalo co ako v skole nove, a teraz tu komentmi, ktore su ale uplne, uplne od veci, skusas vlastne zdravotnicko-vedomostne tromfy? :D

ludmilaka
30. dec 2017

@tinaa64 Žišmárja! Že ovoňal😁. Pomooooc. Som nevedela, či plakať abo smiať😂.

kalkulacka111
30. dec 2017

@ebi88 nesúhlasíš v ničom , nevadí, aj horšie veci sa dejú ľuďom ako stratiť schopnosť chápať písaný text.

zuzana76
30. dec 2017

@kalkulacka111 s tym suhlasim, ale ja pisem o niecom inom, vsimla som si, ze najmä zeny, ktore ocakavaju tip-top pristup lekarov k nim ako rodickam, ci pacientkam, tak maju zabrany, ba priam odpor a odopieraju medikom ich " pravo " na studium a zdravotnicku prax, z toho mi vychadza, ze ich pristup je sebecky, ale ocakavania od lekarov su maximalne.

aristka
30. dec 2017

@kalkulacka111 mas velmi mylnu ptedstavu o tom co staci medikom a kedy im staci naberat prax...keby to bolo v obdobi po skole ,bolo by dost neskoro ..v tom obdobi musia ovladat kliniky mnohych dg aj v praxi plus ich riesenie ...neviem si predsravit ako mlady lekar by po skole posluchom nepocul pneumoniu ,ci arytmou to by bolo riadne faux pa ...nemas sajnu o com trusis a ako po skole doktori pred atest .ficia .

tinaa64
30. dec 2017

@ludmilaka Vazne..babka mi hovorila ze tak sa to robilo...tak dr.vedel s pohladu aj z vone aka je..ci v norme alebo je nieco zle ..babka to zazila..ja si to neviem predstavit..ale mne by to bolo jedno ao bysa to aj teraz robilo...pre mna za mna ked by dr.nevadilo...ja nemam problem aj keby na izbe na vizite bolo aj tych 30ludi...

bona_dea
30. dec 2017

@ebi88 ked bude 10 studentov stat pri dverach pri vizite a od dveri nakukat, tak sa o "uceni" a prinose pre prax skutocne nemozme bavit.

kalkulacka111
30. dec 2017

zuzana76 Je to právo pacienta odmietnuť byť "predmetom výuky". Treba rešpektovať takéto rozhodnutie nech je už dôvod akýkoľvek.

ludmilaka
30. dec 2017

@tinaa64 Veď hej. Tiež som kadečo zažila. Jedno mimomaternicové, jeden spontánny potrat a jeden cisársky pri ktorom nezabral spinál. Takže za mňa si mohli aj pričuchnúť, mne už to bolo jedno. Len nech žijem ja, nech prežije dieťa.

sardinka32
30. dec 2017

Medik je posluchac mediciny, nie doktor. Nikde nie je povedane, ze ak skonci medicinu, bude z neho gynekolog/porodnik...takze povedzme z tych 12 medikov mozno jeden...cize tych 11 sa len kukne a bude im to ako mrtvemu zimnik. Mam znamu, ktora sa ucila za zubarku a tiez bola pri porode, neviem preco a naco, ale urcite predmety mali rovnake ako medici...nakoniec zubarinu aj tak neskoncila. Mne osobne to nevadi, nemam s hanblivostou problem, ale naozaj by som nikomu nezazlievala, ze tu tlupu medikov odmietne. Ked si dany absolvent bude robit atestacie, tak sa nauci v praxi vsetko potrebne...je rozdiel, ked sa mi medzi nohy bude kukat 12 ludi a ked len jeden ci dvaja, ktorí sa aj realne stanú gynekológmi alebo pôrodníkmi. Tot moj pohlad na vec. 😉
@ebi88
@kalkulacka111

aristka
30. dec 2017

@sardinka32 kde je taka porodna sala ,ze sa tam zmesti 12 medikov plus iny personal....plus uz ako student je pod Hip.prisahou ,plus plati na nich vsetko okolo osobnych udajov atd.tj.maju trestnopravnu zodpovednost ako kazdy iny zdr.ci dr.

zuzana76
30. dec 2017

inak ja mam teda s roznymi zdravotnickymi zariadeniami uz dost skusenosti a nikde som sa s tlupou medikov nestretla, vzdy to bol jeden mozno dvaja, ci uz medici, alebo studentky strednej skoly - zdravotnicky, ba dokonca som stretla na gynekologii bývalého ziaka a ten decentne odisiel von, ked som isla na sono ja.

kalkulacka111
30. dec 2017

@sardinka32 100% súhlas, veď o tomto celý čas píšem.

sardinka32
30. dec 2017

@aristka To bol len priklad, pointa je niekde inde. Reagovala som na konkretne dve kocky, ktore sa tu dohadovali. :D

sardinka32
30. dec 2017

@kalkulacka111 Vsak preto som sa ozvala, lebo som to chapala, co sa snazis povedat. 😉

kalkulacka111
30. dec 2017

@sardinka32 ďakujem, som si pripadala už ako blbec, že neviem takú jednoduchú vec vysvetliť

zuzana76
30. dec 2017

@kalkulacka111 ale my to chapeme, ale keby takto myslel kazdy, tak buduci lekari nemaju kde praxovat, resp. medik vam prekaza a lekar, ktory ma uz po statniciach nie?

sardinka32
30. dec 2017

@kalkulacka111 Niektori to aj nadalej nebudu (chciet) chapat...treba to nechat tak, kazdy ma svoj nazor. Ta moja kamoska aj tak stála len pri hlave tej rodicky, takze fakt neviem, co sa tam akoze naucila...akurát to doteraz spomina ako pamatnu historku zo studii, ktore, bohuzial, nedokoncila...deti svoje este nema, takze aspon vie, co ju caka. 🙂

ebi88
30. dec 2017

@kalkulacka111 ano, su aj horsie veci.. tie sa udiali tebe.

ukulela
30. dec 2017

za mna - o "tlupe medikov" hovorime najma v spojeni s velkou vizitou, kde sa celej izbe ukazuju krvave vlozky atd. samozrejme, pred prichodom lekarskej suity sa treba upravit a uz byt pripravena, lebo pan primar to tak ma rad a pod ...
myslim, ze ziadna zena (teda napr ja urcite) by nemala problem, keby pri porodnikovi bol na sale 1 medik a aktivne sa ucil. no velke vizity medikom nic nedaju - ako ozaj nic. najma formou, ako sa zvycajne deju. sam to niekto z praxe pisal tusim stranu dozadu.
ja som medikov zazila len na ambulancii, aj to nie na gynde, ale s doktorom boli v kancli traja, co mi uz prislo ako dost dobra tlacenka. nema to byt vyucovacia hodina, ale prax.

sardinka32
30. dec 2017

@ukulela Mna napriklad pred pôrodom vysetroval doktor a dalsi 5 mladi sa prizerali, plus boli tam aj dve sestricky, ktore sa rozpravali o nejakých svojich talafatkach...nikto sa ma nic nepytal, skratka tam boli...aj ma to zaskocilo na zaciatku - bola som prvorodicka, ale nevadilo mi to, tak som bola ticho. Viem si ale pochopit, ze pre niekoho je to nemyslitelne.

ebi88
30. dec 2017

@sardinka32 a conked z tych
12 bude realne 12 porodnikov? To nikdy nevies. A aky je rozdiel ked tam stoji lekar a ked medik..? Pre pacientku ziaden. Bud jej vadia obaja alebo ziaden, pre nu to je nejaky clovek.

sardinka32
30. dec 2017

Si to tu hrotila v zmysle, ze ked zena odmietne mat pri porode medikov, tak je to mrcha, ktora brani tym chudacikom vo vzdelavani sa. Tak som len napisala, ze to tak nie je a maju dost prilezitosti sa vzdelavat (plus nie vsetci z nich realne aj doktormi a prodnikmi budu) a mozno ked ich miesto xy bude len jeden ci dvaja (uz ako atestujuci lekari), nebude mat s tym vacsina zien problem a neodmietnu ich pritomnost ci uz pri porode, vysetreni alebo pocas vizity. Tot vsio...aj tak je tema o niecom inom, ale nedalo mi sa zastat kalkulacky111, kedze si ju za psychiatrom posielala, lebo si jej nerozumela.

ebi88
30. dec 2017

@sardinka32 no... tak to mozte ist pokojne spolu, lebo ja o “zene mrche” nikde nic nepisem, to je vyplod z tvojej hlavy, resp. Co by si ty chcela, aby som bola napisala, aby si mi mohla nakladat, lebo sama vies, ze minimalne ciastocne mam pravdu, ak nie aj viac, uz len polopate ked na teba kukaju cudzi ludia v bielych plastoch bud ti to vadi alebo nie, a ani nevies ci je to student, ci zaucajuci sa mudr. Tot pointa k rozdielu lekar - medik.

sardinka32
30. dec 2017

@ebi88 Ale no, aka podrazdena...nepaprč sa uz tolko. Napisala som, ze Tvoje prispevky boli v zmysle - nie ze si priamo napisala mrcha. A nie, nesuhlasim s Tebou v nicom. To o tej psychiatrii prehliadnem...internetove invektivy nebudem riesit...hoci by som Ta tiez mohla niekam poslat. Takze zhodneme sa, ze sa nezhodneme, tym by som to ukoncila. 🙂