icon

Pôrod, strach a naše práva

daenerys7
30. dec 2017

Ahojte baby, nemám strach z pôrodu a z bolesti, ale z toho že bude narušená moja intimita, sukromie,práva. Odkedy som mala jednu zlú skúsenosť je pre mňa odber krvi horší ako čokolvek a pri pôrode by som mala mať kanylu, som pripravená odmietať do poslednej chvile. Toto je dosť zaujímavý článok, prečítajte si .. myslíte,že mám možnosť rodiť bez kanyly.. podľa mňa by to zastavilo celý pôrod...http://dietaaja.sk/klasifikacia-praktik-pouziva...

Strana
z6
kalkulacka111
30. dec 2017

@ebi88 pripomeň mi prosím, čo horšie sa mi udialo, keď to tu spomínaš v čase 23.19hod v tvojom príspevku ?
Pravda buď je, alebo nie je, ale nepoznám zvrat: citujem Ťa :"že minimalne ciastocne mam pravdu" , nemôžeš byť len minimálne tehotná, nemôžeš mať len minimálne pravdu. Buď sú medik a lekár v rovnocennej pozícii pre pacienta v nemocnici, alebo nie, nič medzi tým nie je.

ebi88
30. dec 2017

@sardinka32 neboli ani “v zmysle”, asi kazdy by sa paprcil, keby mu pripisovali autorstvo par skreslenych uvah niekoho ineho... napisala som, ze sa domnievam, ze je to vhodne, v zaujme vzdelavania a pre nasu vlastnu buducnost, na co mi ta pani pisala zhluky somarin ohladne zakonodarnej moci a volenych zastupcov, o hodnote penazi (ktore su pre zdravotnictvo jedine dolezite, prax a vzdelanie lekarov to je druhorada zbytocnost), potom nalozila studentom mediciny ze si niktosi (niektori sa aj ozvali) a nakoniec budeme robit rozdiel ci mi medzi nohy okrem mojho lekara ziza medik, alebo neskuseny mudr.. tak prepac? Toto je diagnoza; a nie moje opravnene “paprcenie”.

ebi88
30. dec 2017

@kalkulacka111 mozem mat pravdu v niecom, v niecom nie... padlo tu viac oddelitelnych nazorov na viacero veci. Takze je dobre mozne mat v pravdu “ciastocne”.

ebi88
31. dec 2017

@kalkulacka111 ja si myslim, ze nejaka poloretardacia sa ti udiala. Ale to je len moj sukromny diagnosticky vystup.

chrissie_kf
31. dec 2017

Niektori tu maju velmi mylnu predstavu o vzdelavani medikov. Medik ma nejake prava a musi sa ucit. O tom co je dolezite a co ma aky prinos rozhoduju profesori a prednostovia a nie mamicky na forach. To ze niekto nebude po skonceni skoly gynekolog je pravda, ale statnice z tej gynekologie robia vsetci medici. A maju k tomu aj prax.
Ked sa tu vzdy lubi to zahranicie spominat tak napr v nemecku maju medici prakticky rok, kedy koluju po oddeleniach a aktivne sa zucastnuju na chode oddelenia. Nikto sa nikoho nepyta ci suhlasi ze mu medik ide krv odlbrat a podobne veci. Rovnako aj u nas je vyucba a potom prax, kde som aktivne robila na oddeleni. Ze som pacientov obcas dopichala? Nuz a co? Je mi to luto, dnes sa mi to uz nestane ale nik uceny z neba nepadol.
Kto ide lezat, rodit , do fakultnych univerzitnych nemocnic musi ratat s pritomnostou medikov pocas semestrov , pretoze su to zaroven vzdelavacie institucie. A tiez si niekde ti studaci robia potom praxe letne.
Velke vizity su vsade, na vsetkych oddeleniach , niekde chodi komplet tim niekde je to troska inak , to zavisi od prednostu/primara oddelenia.

ukulela
31. dec 2017

@chrissie_kf bavme sa ale o humanizacii zdravotnictva. nikto nespochybnuje potrebu medikov sa ucit. ale ked je pri jednom dokorovi na vysetreni 5 studentov, co sa naucia, bud poriadne ani medzi nohy nevidia, alebo je to tej zene vrcholne trapne. ja som takto zazila troch pri lekarovi a keby sa aspon obracali na mna, ale akoby som tam ani nesedela - ale OK. neukazovala som chachuru a nebola to vazna diagnoza ...
skratka aj ucit sa da tak, aby sa pri tom zeny necitili nedostojne, alebo minimalne neprijemne.
inac je pravda ze ja som aj kvoli tomu sla rodit do mensej okresnej, ako do krajskej fakultnej nemocnice. lebo student pri vysetreni, alebo aj pri porode mi problem nerobi, ale studenti - to uz asi ano. takze je to aj o nastaveni systemu.
ale inac vdaka, ze si sa zapojila a dala pohlad z druhej strany.

chrissie_kf
31. dec 2017

@ukulela lenze ten student na skole nie je sam! To sa kapacitne jednoducho neda. Na vyucbu na oddelenie chodia po malych skupinkach. Vzdy bola snaha nas pridelit co najmenej studakov k lekarovi , ale napr na gynde je nejaky operacny plan, nie vzdy bolo tolko lekarov k dispozicii. A ked ten lekar vysvetluje studakom ucivo tak ty naozaj nemozes hodnotit co to komu da. Tak prebieha vyucba. Aj v zahranici...
medici u nas chodia do nemocnic k pacientovi od 3. Rocnika studia do 6.. jednoducho jeden studak na lekara je nerealny .
Na praxe potom uz oddelenia naberaju max myslim 2,3 studentov ale prax a vyucba(cviko) je rozdiel. A ten teoreticky vyklAd patri k tomu.

kalkulacka111
31. dec 2017

@ebi88 cierna farba je cierna cervenou ju nazvat aj ked ciastocne je omyl. nasa buducnost sa odvija od urovne spolocnosti v ktorej zijeme. Kazde odvetvie je riadene zakonmi ktore su navrhovane aj schvalivane volenymi politikmi. Učivo ZŠ .aj to zdravotnictvo riadia politici a nie prave najlepsie. Čo konkretne môže podla teba zmenit lekar alebo medik vo fungovani nemocnice pre lepsiu buducnost? Ako charakterizujes poloretardaciu. Ty mas vsetko nejako ciastocne a polo zadelene? Zaujimave. To tako diagnostikujes aj svoje okolie? Mas na to nejake nutkanie robit diagnosticke vystupy?

vevesh
31. dec 2017

@chrissie_kf ano v nemecku su medici v ramci praxe prideleni na oddelenia, ale musia mat na cokolvek co urobia suhlas pacienta, bez toho nemozu nic pichat ci byt pri liecebnom procese....jedine sestricky vo vyucbe ten suhlas nepotrebuju.

ebi88
31. dec 2017

@kalkulacka111 ano, tvoje zvasty. My sa odkedy bavime o tom co moze lekar ci medik spravit pre fungovanie nemocnice? To je z tvojej hlavy, uplny od veci blud, nemoze nic, no a co?? Co to ma spolocne s tym, o com sa tu bavime?? Ze sa potrebuje naucit konkretne ukony na ludskom tele? To sa musi naucit tak ako ti pisala vyssie uz asi lekarka, kazdy medik v kazdom state, aj v takom, kde je zdravotnictvo modernejsie afinancne na tom podstatne lepsie. A tym ze bude zrucny a skuseny poda lepsi lekarsky vykon.. a tak v konecnom dosledku moze prispiet aj k lepsiemu menu nemocnice. Miesas jablka s hruskami a tu je prapodstata celej tejto nezmyselnej diskusie, opakujem, mam pravnicke vzdelanie, nevymyslam si, o statnom prave nieco viem, nepotrebujem tvoje repetitorium ohladne zakonodarnej moci. Ked ti vadi polo tak pokojne mozes byt aj kompletne mimo, ale to ti mozno zodpovie niekedy nejaky uz doktor, ja nie som lekar.. moje laicke dojmy smeruju k tej retardacii, ale netrufnem si miesat sa inym do remesla. dobru

kalkulacka111
31. dec 2017

@ebi88 bavime sa o tom od vcerajsieho vecera. Kedze uz v predchadzajucej diskusii su aj moje odpovede nebudem pisat na tento tvoj vykrik z tmy uz nic .Nazory nemenim bolo by to zase len opakovanie uz napisaneho. Nic z toho co som predtym napisala si svojimi argumentami nepreukazala ako nepravdive.Zaujimave su vsak tvoje myšlinkove pochody , ktore ta vedu robit diagnosticke vystupy. Snad si tvoje dedukcie nabuduce zapis len doma do zošita nebudes sa tu strapnovat takymto diagnostickym pocinom. Verim ze svoje okolie takto diagnosticky nehodnotis. Ak ma niekto iny nazor netreba hned urazat urcite ta to aj na pravnickej fakulte ucili .

tinaa64
31. dec 2017

@ludmilaka Presne..nech ocumuju onuchavaju kolko chcu hlavne nech je dieta a ja v poriadku...

tinaa64
31. dec 2017

@chrissie_kf presne..ja ked som rodila c prvy alebo druhy krat chodili väscinou studentky bud zmerat tlak alebo brat krv..a ano stalo sa mi ze po odbere mi ostala modrinka ale vobec som to neriesila ved sa uci..po odbere vystudovanej setricky co to uz mala za sebou obery som mala pol ruky modru...sestra riez je sestricka tiez chodila do skoly..tak isto mala prax..ci na porodnickom,chirurgii ,pri pitve..proste to musela absolvovat..

tinaa64
31. dec 2017

Ale ano hranice by mali byt.ked som chodila na poradne do nemocnice akurat jedna rodila..zhodoubokolnosti boli otvorene dvere a ako som prechadzala videla som zenu na koze ako rodila n3chcela som pozerat ale proste to sa nedalo nevidiet lebo rovno na nu boki dvere otvorene...hned som otocila hlavu..je mi jasne ze vtej chvili tej zene to bolo jedno ci su dvere otborene alebo ztvorene..ked som presla vtedy ichh ztvorili..tkaze ak sa jedna o take sukromie ze nekukaju ine zeny cez otvorene dvere tak ano by to byt respektovabe...

katka.gzd
31. dec 2017

@daenerys7 ak chces aby boli dodrzane tvoje prava a poziadavky a mas moznost, chod rodit radsej do ciech. Vyskov napriklad. Traumu ktoru si prezila tu nikto nebude brat do uvahy bohuzial. Odporucam ti si najst nejaku porodnu asistentku na konzultacie pocas tehotenstva a na modreho kona sa vyprdnut uplne. Drzim paste

Strana
z6