Pôrodná asistentka radí
keďže robím na sále, stretávam sa s budúcimi mamičkami neustále a viem, koľko majú otázok... žiaľ, vôčšinou nemajú správne informácie a riadia sa tým, čo im povedala sestra či kamarátka o tom, ktorom lekárovi, sestre, pôrodnici.... preto som sa rozhodla vstúpiť do Vášho "sveta" plného otázok a nervozity z nepoznaného. Rada odpoviem na akúkoľvek otázku, pokiaľ to bude v mojich silách. Teším sa na našu komunikáciu. PA
@1porodnaasistentka1 nic si nerob z vyryvacov a neprajnikov, nevsimaj si ich ak je to co len trochu mozne. Ako som si vsimla za posledne dni, su to spravidla ti isti, ktorym nic nie dost dobre a nic konstruktivne a k veci nenapisu, len kritizuju, vyryvaju, utocia... proste niektore baby sa tu v tom doslova vyzivaju. Nedaj sa znechutit, bola by to skoda, urcite je tu vela mamiciek, ktorym mozes dobre poradit.
@1porodnaasistentka1 mňa by zaujímalo, koľko máte rokov a akú dlhú máte prax ako PA a akými referenciami sa môžte ešte preukázať (stáže, školenia, kurzy)
@1porodnaasistentka1 Mam aj ja jednu otazku, aj ked je to mozno skor otazka na lekara ale skusim nakolko dost malo informacii o tom najdem na internete. Pri prvom porode som mala hypertonicky uterus. Tehotenstvo bolo zo zaciatku bezproblemove, 27tt uz bola hlavicka zostupena do malej panvy, od 30tt sa skracoval krcok takze som musela lezat, od 36tt som bola otvorena, rodila som nakoniec 40+3. Od 27tt do 37tt som brala magnezium. Asi od 5. mesiaca som mala obcasne tvrdnutie maternice, asi tak 1x denne co som povazovala za normalne. V tom case ked uz som bola na rizikovom, postupne mi zacala tvrdnut viac, niekedy stacil najmensi pohyb napr. som vstala na zachod. Ku koncu sa tvrdnutia zase zmiernili. Ale co ma trapi... posledne 2-3 tyzdne som mala viackrat doma silne bolesti vyslovene v podbrusi, take co mi branili vykonavat bezne cinnosti a nutili zmenit dychanie, bol to taky trhavy napinavy pocit ze sa hned roztrhnem, ale nebola to bolest ktora sa opakuje v nejakych intervaloch ale bola to kontinualna bolest, takze som ju nedavala do suvisu s kontrakciami ale som to pripisala zapche a zastavenym vetrom kedze som mala aj taketo problemy kvoli tomu ze hlavicka tlacila na konecnik. Tie bolesti trvali kazdykrat minimalne 4 hodiny!! bolo to priserne ale vzdy ked som sa rozhodla ze teda pojdem na pohotovost zrazu ustupili takze som nakoniec nikam nesla. Vsade som citala ze kontrakcie su podobne menstruacnym bolestiam a zacinaju od zaludka a siria sa smerom dole, to co som ja citila nic spolocne nemalo s menstruaciou a bola lokalizovana vyslovene na oblast pod vyklenutim brucha takze aj preto som si myslela ze to nie su kontrakcie. Dosla som na to az vtedy, ked ma to chytilo aj v porodnici, tam som tiez taky krc dostala, taku velku kontrakciu ktora nechcela povolit... dostala som Dolsin a neskor oxytocin ale velmi tazko som sa otvarala, nakoniec sa mi podarilo porodit "iba" s nastrihom + dalsimi poraneniami ktore sa zasivali skoro hodinu + maly mal velmi zly apgar, ani na prsnik som ho nemohla prilozit, len ho ukazali a hned brali prec.
Teraz cakam druhe dieta a bojim sa toho, ze sa to zopakuje. Moze sa to opakovat? Od coho ten hypertonicky uterus zavisi? Da sa tomu nejako predist? Keby som zase mala ku koncu take krce, treba ist na pohotovost, alebo ako tomu pomoct? Tentokrat by som chcela mat babatko pri sebe po porode... Rodila som bez epiduralu, aj teraz tak chcem, myslim ze v mojom pripade by ani nebola vhodna.
@1porodnaasistentka1 a ešte by ma zaujímalo, prečo ste si vybrali práve MK na tieto svoje aktivity (registrácia teraz-november 2011, prvá téma hneď táto) a či chystáte sa takto angažovať aj na iných fórach? Obdivujem, že máte toľko voľného času, pretože obvykle človek po pracovnej dobe sa rád venuje v rámci oddychu niečomu inému, resp záujmom, ktoré nekopírujú činnosť v jeho zamestnaní. Alebo tu píšete v rámci svojej pracovnej doby?
@1porodnaasistentka1 suhlasim s @bridget, neberte si anonymne utoky osobne, nemate sa povinnost spovedat so svojich udajov (ako tu niekto chcel - foto, ci meno apod.) - tu vam tiez nikto nepise, ako sa vola apod. Tato diskusia je uzitocna, kto potrebuje, najde si ju a ostatni papa lala. Ale niekoho jednoducho bavi non-stop vyryvat, to je nesvar anonymity a dnesnej doby plnej frustrovanych ludi 😉
@1porodnaasistentka1 dobrý večer, ja sa chcem opýtať, ako je to s epidurálkou? to sa vybavuje skôr alebo kedy? a je to normálne dostupné, musia mi to podať, keď chcem?a ako vlastne funguje? a keď mám plný žlčník kameňov, tak aké môžu nastať komplikácie pri pôrode? nie je vhodnejší cisársky rez? vopred ďakujem za odpoveď a som ozaj rada, že sa našiel niekto, kto sa " vyzná" skutočne a je ochotný 🙂
@1porodnaasistentka1 a uveris mi, ze som zazila porod bez bolesti? A nie som tu na fore jedina 🙂 (@silviami mam na mysli porod bez bolesti a zaroven bez liekov, bez epiduralu)
Velmi znama porodna asistentka Ina May Gaskin vo svojej ucebnici pre PA hovori o navaloch a nie o kontakciach. Doktor Read viac nez pred 60 rokmi napisal knihu o porode bez strachu - o porode bez bolesti. Maria Monganova vyvinala metodu hypnoporod, kde uci pripravit sa na porod bez bolesti. Lucie Sucha Groverova vo svojej knihe Aby porod nebolel opisuje svoju skusenost s bezbolestnym porodom a radi zenam ako sa na takyto porod pripravtit.
K otazke vedenia poradni PA - aky je tvoj nazor na vag. vysetrenia? A P.S. Nielen v Anglicku, ale aj v Nemecku, Rakusku, Severskych krajinach, USA, Australii.. v podstate v celom civilizovanom svete maju zeny moznost vybrat si za poskytovatela zdravotnej starostlivosti PA.
@1porodnaasistentka1
ja ocenujem skvely napad na tuto temu, a vobec mi neprekaza, ze neviem,ako sa volas, ci pises vramci svojej pracovnej doby 😀 ani kde pracujes. Je mi to jedno. 🙂
Tesim sa, ze sa este vzdy najdu ludia, ochotni nezistne pomahat, mozno aj preto, aby lepsie pochopili, co trapi ludi, s ktorymi pracuju.
toto forum zacina byt v poslednej dobe velmi utocne, a je to skoda.
ja som mala pri svojom zatial jedinom porode v Ruzinove stastie na skvelu PA, doktor dosiel na poslednych 15minut, ona ma stale kontrolovala, povzbudzovala a vsetko, a to som bola rizikova kvoli krvnej zrazanlivosti a ine. Dufam, ze ak budem raz rodit opat, znovu natrafim na ludsku bytost.
drzim palce, a
prosim zienky, ktore sa chcu hadat a vyryvat, nech si na to zalozia vlastnu temu, kludne im tam tiez prispejem 😀 - nemusite sa "prizivovat" tu. Dakujem 😵
@margarita dôveruj ale preveruj. Ako vieš čo za kvality má dotyčná? Či je naozaj tou čo sa prezentuje? Či nakoniec nebudú dôverčivé členky obracať sa na ňu v IP a ona im ochotne dohodí pôrodníka s ktorým je dohodnutá fifty fifty? Mne sa to nepáči. Prečo sa skrýva za anonymitu? Toto je prvá lastovička, zachvíľu tu bude ďalšia 2porodnaasistentka2, potom 3porodnaasistentka3 atď., nemyslím si že je to nezištné, Niečo za tým bude.
@maggie2 Kdyz se ti to nelibi a neveris te porodni asistence, tak se ji na nic ohledne tveho porodu proste neptej.... 😉
@maggie2
To že som paranoik ešte neznamená, že ma niekto nesleduje 😉
nemam k tomu viac co dodat, lebo ja paranoik nie som. Viem, co cakam od svojho lekara, a viem, co mozem cakat od MK a anonymnych diskusii na nom. Mimochodom, ani o Tebe nevieme,ci nahodou nie si statny plesaty sestdesiatnik 😉 pocitam s Tvojim zmyslom pre humor a naozaj koncim, lebo som mimo temu, sorry 🙂
@czechzuzanaba lenže toto je podsúvanie, ktoré niektoré členky si nevšimnú, že to môže byť celé habaďúra, a ja mám povinnosť na to upozorniť. Vám ostatným nevadí, že neviete s kým máte tú česť? Je to pre Vás dôveryhodné? Ako málo stačí niekomu.
@maggie2 Tak jsi nas upozornila, dekujeme. Tak jsme tu uz dospele zeny, tak kazdy se ted muze sam rozhodnout ci se na neco zepta, ci ne. A staci upozornit jednou, ne zas na tri strany...Vsak se to tu zase neda cist vubec.
@maggie2 nenapadlo ta ze na tvoje dotazy neodpovedala preto, ze na rozdiel od teba nesedi non stop na MK?
jedna vec je pravda,annag mala znamu identitu,strapco radi orl rady tiez nie anonymne. dulkagabulka tiez vieme kto je..
@maggie2 pozri moja, keď ty nič nechceš tak sa do toho nestaraj, čo sa týka fotky tvoju tu tiež nevidím... nás zaujímajú jej odpovede a môžeme ich brať vážne a nemusíme... keď si taká chytrá tak tu napíš ty tvoje meno, kde bývaš a kde pracuješ... a aké máš vzdelanie keď radíš ostatným... a keď sa ti táto diskusia nepáči tak sa nezapájaj... nikto ti nekáže aby si tu bola...
@maggie2 prepac, ale preco si myslis, ze mas pravo rozhodovat za vsetky zeny tu ? ked sa ti nepaci diskusia tak ju necitaj, neber rady a odpovede do uvahy a nechaj ostatne zeny, aby sa rozhodli same! 🙄 Konecne sem pride clovek z "druhej strany" , ktory moze odpovedat na to, ze preco a ako sa postupuje v nemocnici, ale ty ju tu musis napadat a obvinovat z nekalosti o ktorych nemas jeden jediny dokaz... Ak si si nevsimla tak je tu naozaj dost zien, ktore chcu od @1porodnaasistentka1 radu a nazor a vobec ich nezaujima, ze je v anonymite a podobne veci, ktore riesis ty.
Inak ja strasne fandim porodnym asistentkam. Len zial, z doterajsieho monitorovania situacie u nas na Slovensku mam pocit, ze u nas nemame PORODNE asistentky, ale PORODNIKOVE asistentky, ktore maju milion dovodov, preco sucasny stav zmenit NEJDE. Ale to sa hadam zmeni.
Mozno ste niektore zachytili, ze bola velka celosvetova konferencia porodnych asistentiek (v Nemecku), zo Slovenska sa tam zucastnila jedna PA (ak mam dobre referencie tak je z Presova, zial neviem meno, velmi rada by som sa na nu nakontaktovala), jedna studujuca PA (studuje ale v Cehcach) s tou som v kontakte a tym to hasne. To je pomerne slaba ucast, ked to porovnam s plnym autom PA z Ciech. Ale faktom je, ze tie naklady na konferencny poplatok boli dost vysoke, plus cesta a ubytko... ktora PA si to moze v nasich podmienkach dovolit?? Kazdopadne bola by som velmi rada, ak sa nam podari rozbehnut cinnost naseho OZ Zenske kruhy a mojim snom je kazdy rok aspon jednej slovenskej PA zaplatit konferencny poplatok, aby sa mohli takejto konferencie, ktora je plna prednasok, workshopov ale aj osobnych rozhovorov s takymi kapacitami ako su Ina May Gaskin, Michele Odent a mnohymi mnohymi dalsimi expertmi na normalny porod.
@minuska8882 ja tu žiadnu profesionálnu poradňu nevediem, preto ani nemám dôvod dávať sem svoju fotku, ani meno tak ako i ostatné bežné členky MK.
@wieruss ja za nikoho nerozhodujem - povedala som svoj názor - problém som napísala adminom, ak MK nevadí že tu budú anonymní profesionálni poradcovia, pre mňa za mňa. Ušetrite si prosím ataky voči mojej osobe. Ak admin uzná, že je táto anonymná poradňa v poriadku, OK, akceptujem, nech sa Vám ľúbi, dajte si radiť.
@maggie2 pokiaľ viem ona tu tiež nijakú profesionálnu poradňu nevedie,.. že robí v pôrodnici a pokiaľ bude vedieť tak rada poradí... či dám na ňu alebo nie to je každého osobná vec... nikoho tu do ničoho nenúti..
@maggie2 Zrazuj je reagovane na prispevok v diskusii atakom voci osobe???? @wieruss nepovedala nic neslusne, takze predpokladam, ze Ti vadi uz len to, ze sa Ti ozvala. A ty sa tu uz neviem od kedy obuvas do niekoho ineho. Ja opakujem - mozno je to niekto, kto to robi zo zistnych dovodov, ale mamicky su dospele a nech sa rozhodnu same. Ja napr. tie rady necitam, ale Ty si tu uzurpujes nejake zvlastne pravo ked pises: " toto je podsúvanie, ktoré niektoré členky si nevšimnú, že to môže byť celé habaďúra, a ja mám povinnosť na to upozorniť"
Preco mas povinnost na to upozornit????? A hlavne asi milionom pochybovacnych prispevkov?
Ja som si raz nahodou vsimla, ze asi nejaky uchyl zalozil dve podobne temy, tiez som mala pocit, ze to asi nie je OK a tak som napisala mail adminom a oni ho blokli a bolo. Ale za to som si tu nepustala zilou na fore a nezabijala tym cas. Cele to ostalo medzi mnou a adminom.
@alenka600 kto robí na MK veci zo zištných dôvodov, tak na to sú platené projekty (poradne) alebo, inzercia, ako napr. teraz mesiac s Mucosolvanom. Ách jaj, to mi pripomína spotrebiteľov, ktorí vo všelijakých "súťažiach" povypĺňali kadejaké kupóny, poposielali, a potom sa veľmi čudovali, že im zrazu chodia do domu agenti, ponuky kadejaké atď. a že odkiaľ pýtali sa dotyční majú adresu. No odkiaľ asi. Takto, v takejto anonymnej poradni môže si hocikto naháňať biznis prostredníctvom IP

@cmeliatko jaaaj,sa mi hned nezdalo 😀 😀 😀