icon

Právo rozhodnúť sa pre cisársky rez

12. apr 2023

Dobrý deň, práve čakám svoje prvé dieťa a na internete som našla informácie, že je mojím právom sa rozhodnúť pre cisársky rez. Neviete či je to pravda, ako to funguje, poprípade kedy je dobré to začať riešiť?

Právo rozhodnúť sa pre cisársky rez
autor
12. apr 2023

@hederamonstera som 33tt a do nemocnice na poradne chodiť nebudem, bude mi ich zabezpečovať aj ďalej moja lekárka až do pôrodu.

autor
12. apr 2023

@hederamonstera a rodiť budem v Nových Zámkoch

dominikak4
12. apr 2023

@maialeo môj malý bol koncom panvovým a bol veľmi vysoko po rebrami, bol veľký a lekárka pri tom ako ho vyberali - nešiel im, ho lakťom vytláčala z brucha....Každá sekcia je iná milá pani, nechápem prečo by som si vymýšľala. Boleli ma rebrá dosť dlho - okrem iného. Pripisujem to priebehu toho pôrodu. Teraz to snáď nebude také tragické lebo dcéra je krásne otočená a zostúpená, ale zase mi neodporúčajú rodiť prirodzene lebo zase jazva nevyzerá po dvoch rokoch dobre, je tenká a oslabená...či myslíte, že aj to si vymýšľam? Vlastne mne je úplne jedno čo si myslíte =)

cookie29
12. apr 2023

@autor to sa teraz snazis ubezpecit sama seba? Pozri si studie, je ich nemalo. Cisarsky rez prinasa nasledky pre matku aj dieta. Tie studie sa robia na 1000 ci 10000 kach deti, cize na velkej vzorke. Porovnavaju sa nielen choroby, vyvoj, charakterove crty, respiracne problemy ci alergie, vyvoj a podobne... deti po sekcii byvaju napriklad placlivejsie, maju vacsie problemy so spankom, traviace tazkosti a koliky, sklony k alergii a podobne. To su zavery studii. Samozrejme vzdy najdes mamicky, ktore Ti povedia, ze maju dieta sekciou a je zdrave ako rybicka a ine dieta prirodzene a je stale chore... prave preto sa studie robia na velkej vzorke. Ja by som do sekcie nesla ani za svet, keby som bola mala na vyber. Bohuzial nemala som a deti sa narodili urgentnou sekciou. A este maly detail, vies ze sekcia moze mat vplyv na plodnost? To len keby si nahodou chcela viac deti. Bat sa je normalne, myslim si, ze nikto nejde na porod v pohode.

luckasvec
12. apr 2023

@miskakyska tiež som dieťa ktoré šlo sekciou (mama si ma odležala celých 9 mesiacov) a mam 36 a teda okrem bežného nachladnutia raz za 5 rokov mi nič nie je, čiže tiež som zvedavá aké "vady utajené" mam začať hľadať na sebe a nie ani v detstve som nebola chorá nijak výnimočne
@stanulienkat

aurora33
12. apr 2023

@maialeo pises veľmi odveci. Nie je nič lepšie pre dieťa ako prirodzený pôrod, teda pokiaľ ide ako má. To že ty si sa bála rodiť prirodzene je len tvoj problém, ale na prirodzenom pôrode nie je nič predpotone. Aj v zahraničí a aj tu sa čoraz viac tlači na prirodzene pôrody. Praveze kvalite nemocnice sa posudzuje podla toho, že má klesajúci počet cisárskych rezov.

yanni
12. apr 2023

belenka je slovenska firma, ktora vyraba okrem ineho barefoot topanky. Tak ak si to nasla tam, tak to odniekal (asi aj z SK) musia mat. Akurat co viem kedze to riesila kamoska, na SK len tak prist a povedat, ze ja chcem cisarsky bebo chcem, to sa neda. Aj ked neviem preco. Tak isto ako sa da pokaslat prirodzeny porod, da sa pokaslat aj cisarsky. Akurat, ze zahranicne statistiky dokazuju, ze pri PLANOVANOM cisarskom sa malokedy nieco dokasle.Tam su vsetci pripraveni, zena ma vsetky predoperacne vysetrenia, je sledovana, co sa o cisarskom v poslednej sekunde neda povedat a prave pri takomto sa da vselico pokaslat.

pandorra
12. apr 2023

Pozri si Rakúsko, tam majú rodičky možnosť voľby.

autor
12. apr 2023

@dominikak4 ja nespochybňujem, že aj pri cisárskom môžu nastať komplikácie. A je mi ľúto, že u Vás nastali. Ja poznám však viac prípadov, keď nastali pri prirodzenom pôrode - napríklad naposledy sa kamarátke roztrhla placenta. Celý pôrod bol podľa jej slov katastrofa a takto by som mohla pokračovať ďalej. Skôr mám pocit, že pri plánovanej sekcii je menej možností na zlyhania, keďže je všetko pod dohľadom a nachystané. Ale to je môj subjektívny pohľad na vec.

hederamonstera
12. apr 2023

Ja teda som rodila vaginalne, aj druhe zatial chcem tak, som zastankyna vaginalnych porodov pre ich vseobecnu vyhodu ale nechapem a ani nikdy by som sa nestarala do toho, co si druha zena zvoli. A prehovarat ju tu a pod. Nepytala sa na vyhody a nevyhody sekcie, fakt nechapem toto buzerovanie zien ZENAMI.

dominikak4
12. apr 2023

autor - samozrejme, je to Vaša vec ako sa rozhodnete, napísala som skúsenosť, aby ste videli aj druhú stránku veci. Vždy sa môže niečo pokašľať. Držím Vám palce, nech všetko dopadne pre Vás a Vaše dieťa dobre a Vy sa skoro zotavíte. Pekný deň.

anjelicek26
12. apr 2023

Pozri autorka je to na tebe. Nikto ta nutit nebude rodit prirodzene, ani to nepojde, ked strachom cela zamrznes a telo bude blokovat kontrakcie a prirodzeny postup porodu...

Kazdopadne k teme co by sa stalo - ano zo styroch porodov boli dve dost hodne drama u mna... mlady zamotany v pupocniku s pravym uzlom, dlho bez oziev... posledny porod som skoro vykrvacala, lebo sestricka mala potrebu tahat po predcasnom porode placentu von miesto toho, aby ju nechala sa prirodzene odlucit...ja ta chapem...

K teme cisarsky, kedze som bola pri kamoske na oslave, ked v jej druhom tehu (1,5 roka po cisarskom otehu) v siedmom mesiaci rupla maternica a zachranovali zivot jej a aj dietatu niekolko hodin... nema uz maternicu, tu sa zachranit nepodarilo, maly zije, aj ked bol dlho v inkubatore, ona mala tiez na male... toto je riziko, ktore sa netyka zakroku, ale dalsieho tehotenstva...

Rob ako to najlepsie citis, hlavne, nech ste s babom ok...

autor
12. apr 2023

@anjelicek26 ďakujem pekne za názor. Ja som presne v panike z toho, že sa zamotá, alebo zasekne a podobne. Chcem mať istotu, že dcérka bude v absolútnom poriadku a nič jej nebude hroziť. Kamarátkin malý sa narodil pridusený, švagriná musela ísť na poslednú chvíľu akútnou sekciou, lebo syn sa zasekol a nevedel prejsť von... Ja mám tieto katastrofálne pôrody pred očami a je mi z toho až fyzicky nevoľno, keď si predstavím, že by sa to malo stať aj nám.
Zasa k druhému prípadnému tehotenstvu - my sme sa s manželom už pred rokmi dohodli, že dieťatko budeme mať jedno. Dnes je ťažká doba a síce sme na tom finančne dobre, ale ja dám radšej jednému všetko, ako by malo prísť do situácie, ze budem s dvomi živoriť. Neviem - takto som nastavená naozaj už roky. A manžel sa ma počas tehu už niekoľkokrát pýtal, či teda ozaj nechcem druhé časom, lebo on nie, čiže po pôrode, hneď ako to bude možné, chcem začať užívať antikoncepciu. Ja viem, že ľudia povedia, že môžem zmeniť názor, ale nie. Ja to mám proste takto nastavené v hlave a naozaj si neviem predstaviť, že by som sa zrazu rozhodla inak.

gabka123123
12. apr 2023

Ahoj autorka, choď do nemocky kde chceš rodit,mpovec že nejdeš prirodzene a dohodni cisársky. Stačí ísť a vysvetliť obavy. Môžu ti to schváliť. Na koňovi sa toto nepýtaj bo ešte viac tá nastrasia

autor
12. apr 2023

@gabka123123 ďakujem. Zajtra plánujem volať primárke a uvidím aká bude reakcia. Moja gyn žiaľ pri pôrod prísť nemôže, už som sa pýtala, takže s ňou to asi budem zbytočne riešiť.

beronsche
12. apr 2023

@maialeo to, ze vo vyspelych statoch prechadzaju na sekcie, je jeden z najvacsich nezmyslov, ake som na koni citala.

Ale je jeden zasadny rozdiel medzi nami a vyspelymi statmi - v mnohych krajinach, ak to zdr. stav dovoli, je aj po sekcii mozny bonding. U nas len velmi tazko..

cookie29
12. apr 2023

tu istotu ti neda nikto, to sa moze pokazit ako pri prirodzenom tak aj po sekcii. Po sekcii musia dietatko odsavat, ty ides na Jis a dietatko je vacsinou same. Mozu ho porezat (cca 1 z 50), byva silnejsia zltacka a podobne... dietatko je prudko vybrate a pre neho je to extremny sok, nie je na to "pripravene" vyvolava to stres, casto je po sekcii nizsie Agpar skore atd...

ja rozumiem, ze si chces vybrat, ale mam pocit, ze beries len argumenty za a nie proti. Ono treba zvazit oboje

euka210
12. apr 2023

Nie, a ovela lepsi je prirodzeny porod, ja som velmi chcela, ale maly bol na mna velky, cez 4,5kg, tak z dna na den mi urcili sekciu.
Na sekciu musia byt zdravotne dovody. Je to operacia s vacsimi rizikami ako prirodzeny porod. Nechapem, ze to niekto moze chciet "len tak".

beronsche
12. apr 2023

@miskakyska to, ze sekcia so sebou nesie zvysene riziko, napr. horsej poporodnej adaptacie novorodenca a pod., predsa neznamena, ze kazde dieta narodene sekciou to aj zasiahne. Ale to riziko tam je..
V poslednej dobe sa potvrdzuje, ze z hladiska celkoveho zdr.stavu dietata ma velky vyznam aj jeho osidlenie mikroflorou matky, co pri sekcii odpada.
Na druhej strane, ak existuju zdr. indikacie, nie je o com diskutovat, vtedy je sekcia najlepsim riesenim.

miskaska
12. apr 2023

@maialeo tak si sa bála, že to neudychas, alebo že sa Ti znehodnotí šuška?

beronsche
12. apr 2023

Tiez by som ti odporucala nastudovat si benefity prirodzeneho porodu (prirodzeny a vaginalny su 2 velmi rozdielne veci, v mnohych SK porodniciach zial stale tlacia do vaginalneho porodu, kt. ma ale s prirodzenym malo spolocneho... )..

Pozri si tiez celkove plusy a minusy sekcie a prirodzeneho porodu a ak budes pocitovat panicky strach aj po tom (mozno uz nebudes, tu informacie naozaj oslobodzuju 😉), ries indikaciu na sekciu z psychickych dovodov.
toto by ti mali uznat ako objektivny dovod.

heidi4
12. apr 2023

@dominikak4 boze, mne az doslo zle pri tych tvojich opisoch. Dakujem! Lebo aj ked deti este nemam, ak ich raz budem cakat, budem sa bat, ze ostanem uz naveky do smrti dolu ''vytahana'' (neuzka pre muza - ze bude citit zmenu a strati zaujem alebo chut :D) - ano, len sa na mne smejte, aj ja sa a velmi :D nie je to moj nazor, len pocit - strach, ktory zial neviem nijako eliminovat a preonacit si to v sebe... ale tvoj prispevok si niekde ulozim ako motivaciu dat to prirodzene, pokial mozem - fakt dakujem za taketo realne zazitky, uff (ze rezat 8 vrstiev tkaniny, ja odpadavam aj pri odbere krvi, ale tak ja som sibnuta, extrem 😅)

ivik4
12. apr 2023

Ja by som si ho vydupala stoj co stoj bud doktora zaplatit alebo sla rodit niekam sukromne. A aj celkovu anestezu

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
heidi4
12. apr 2023

@miskaska odpadnem z teba :D :D :D

beronsche
12. apr 2023

@kittykat22 problemy pocas/po vaginalnom porode, samozrejme, za predpokladu, ze ide o zdravu rodicku a bezproblemove tehotenstvo, su az prilis casto sposobene rutinnymi zasahmi bez zdr.indikacie a nerespektujucim pristupom ( porod je vysoko hormonalna zalezitost, takze na neho vplyva aj psychicka (ne)pohoda zeny a teda aj vonkajsie faktory - ako je prostredie ci osoby pritomne pri porode , atd.).

Cize nie, prirodzeny porod nie je ziaden svaty gral, avsak v dobrych podmienkach (tu vstupuje aj zdr. stav samozrejme), je rozhodne lepsou moznostou ako sekcia.

dominikak4
12. apr 2023

@heidi4 neúzka pre muža? O tom som ešte nepočula 🙂. Pre muža môžeš ostať neatraktívna už len tým, že otehotnieš... To ozaj nieje dôvod dať sa rezať 😘

cookie29
12. apr 2023

@kittykat22 je zvlastne, ze ked si tehotna, tak info o sekcii nedostanes pomaly ziadne ... a aj prirodzeny porod sa moze zvrtnut, nic nie je bez rizika. A smutne konce nastavaju pri oboch sposoboch. To nic nemeni na veci, ze sekcia nesie vyssie rizika pre oboch, matku a dieta

heidi4
12. apr 2023

@dominikak4 Dakujem ti pekne za odpoved. 🙂 Zial neviem si to v sebe prenastavit - aj ked nozov, injekcii a rezania sa bojim jak cert kriza, nejak mam stale pred ocami predstavu, ako by jedna uzivatelka tu napisala slovne vyrazy a spojenia ''lingat vnutri'' alebo ako ''vrabec v jaskyni'' :D :D :D - viem, ze nemam sa toho bat a nebudem behat do smrti po svete s dierou ako melon s nohami nasiroko, len vsimam, ze fakt mam nelogicke a surrealne strachy a mozno i blok vdaka nim. Mozno by pomohla navsteva psychologa, ked budem raz tehotna. :D To muzi fakt necitia, ak zena uz rodila? Nestrati svoju uzkost? Ja si myslim, ze budem volnejsia, sirsia, ale urcite sa kvoli tomu nechcem dat rezat. Sorry za moje otazky na urovni iq 2. Kazdy mame nejake svoje strachy, ja sa zas nebojim pavukov, tmy, mysi, hmyzu etc. :D :D :D 🙂

janulka1802
12. apr 2023

@heidi4 mám dva prirodzené pôrody a čo sa týka sexu, necítim žiadny rozdiel ja, ani manžel. Samozrejme, je to individuálne. Ak by som mala nejaký problém v intímnych partiách po porode, tak by som kľudne podstúpila aj plastiku. Ja som sa však sekcie veľmi bála.