Prečo ľuďom prekáža cudzia voľba sekcie?
Zdravim, pozorujem dlhsie tu a aj na inych sietach, ze ak niekto napise, ze by chcel sekciu, alebo sa opyta, nemocnica je naklonena sekciam, zbehnu sa velmi utocne zeny, ktore autorku az urazaju. Preco vam tak prekaza cudzia sekcia?
@leidin a? Citis sa teraz ako nadradeny druh? Mame ti dat medajlu ci co? Podla mna len psychopat trpi bolestou, ktorou si prejst nemusi 😅
A k sekcii. Ak je planovana preferuje sa spinalna anesteza. To znamena, ze zena je plne pri vedomi, vie uplne co sa s nou deje, len teda nema cit od hrudnika k noham. Ziaden zdrogovany stroj 🙄 V niektorych porodniciach sa uz prebudzaju z doby kamennej a umoznuju aj bonding ak je vsetko v poriadku.
Celkova anesteza sa vyuzije len ak je spinal kontraindikacia alebo pri akutnej sekcii. Co moze byt aj taka, kedy si to kazdy chcel skusit, dat tomu sancu, zistit ake to je. No az porod nepostupoval a boli ohrozene priemerne 1 az 2 zivoty.
Takze k teme. Ak je na to co len najmensi dovod urcite sekcia, nie sa hrat na hrdinu a lesnu vilu.
Ak je vsetko v poriadku, vaginalny porod je ta cesta.
Osobne mam v okoli 1/7 zien, ktorym prirodzeny porod dopadol v poriadku bez komplikaci. Slaba vzorka, ale pre mna dostatocne odstrasujuca statistika.
@leidin "niekto so mnou narába a preberá nado mnou kontrolu". Asi by to nebolo veľa minút random googlenia, aby sme si našli milión päťsto príbehov s týmto opisom a boli to veru prirodzene pôrody. Veď na túto tému je na komplet dokumentárny film o pôrodoch na Slovensku.
Ženy, čo je ináč tá prirodzenosť? Kde je tá hranica? Cvičenie s aniballom? Kompletné oholenie intímnych partii, v horšom prípade zdravotníkom? Klystír? Nástrih, šitie? "Skákanie" na brucho? Epiduralky? Púštanie plodovej vody? Oxitocin? Kliešte, zvon?
Mňa tato téma zaujala už pri tom boji o kojenie a o materské mlieko.. Benedikt, senovka, liek costi, ktorý mi bol.priamo odporúčaný laktacnou (áno, z TEJ skupiny)? Alebo cievkovanie? Skúšať pohárikom? Ládovanie sa Vineou a čajom na kojenie do prasknutia mechúra? Skúšali ste už kŕmiť bábätko tak, že si otočíte novorodenca chrbtom k sebe, budete ním drepovať (čítate správne), pritom niečo hmkať a zároveň mu dávať piť mlieko z malého štamperkikoveho pohára? Nech mi je odpustené, že keď som sa na to dívala u nás doma, ešte zvyšky môjho zdravého nezahormónovaného polopricetneho rozumu hovorili, že tak toto asi už ozaj nie.. Odsávanie? Aj každé dve hodiny? Aj v noci, aby mlieko nezmizlo? Mechanicky nie, treba elektrickú, aby to malo ten skutočný a správny efekt, pekne sa napojiť a nechať sa vysať. Toto všetko v duchu prirodzenosti. Úplne prirodzene sa vysrať na všetko, nech vari domáci škriatok, upratuje zázračná víla, ty nahá lež vedľa bábätka telo na telo, aj celý deň. Bojuj, bojuj, boju o každú kvapku Bojuj! Chceš ukracovat o niečo dieťa? Riskovať jeho budúcu imunitu? Váš vzťah? Seba o zážitok?
Viete, dnes ráno som v tých minusoch čakala na autobus, utekala som do práce, predtým som odniesla svojho syna do škôlky. A objavili sa tam tri malé deti, v tenkých mikinách, v nejakých papučiach, bez tašky, špinavé, tenučké, nemohla som odhaliť ich vek, lebo oni všetky sú drobné na svoj vek, ale tak cirka 6. Ale boli najmä bez doprovodu dospelych. A chceli prejsť na druhú stranu cesty cez štvorprúdovku, ktorú v strede dopĺňajú koľaje pre električky. Tak som im povedala, nech idú pár metrov ďalej k prechodu so semafromi, a jasné, že sa pýtali na jedlo, tak som im dala moje raňajky. A viete, toto ma dostalo a dostáva každý deň, lebo u nás v meste je to už bežný pohľad. Viete si predstaviť, ako s mužom doma ležíte a vaše 7 ročné dieťa chodí v tých mrazoch ráno o siedmej po meste a kuká do odpadkových košov? Že je to nonsens? Tak toto nech vás serie, že pri tomto sa zaťažuje systém, od sociálneho po zdravotný a efekt nulový., a nie či susedná Evička mala vybavený cisársky, alebo Jana kŕmi svoje dieťa Sunarom.
Ja sice nereagujem utocne. Skor by som povedala negativne, ale len v pripade, ze mnohe zeny, ktore ani nezazili porod ani cisarak, si myslia, ze cisarak je lahucka forma porodu. Sama som zazila cisarak sama som videla v nemocnici aky je rozdiel v zotavovani po prirodzenom a po cisaraku, a nie nie je to ta lahsia cesta. Samozrejme ked ma niekto naozaj ale naozaj psychicky strach, nie len bezny strah ako kazda zena alebo ine zdravotne komplikacie, tak samozrejme cisarak. Ale len za to ze nejaka videla inu na socialnej sieti ako sa vysmiata foti s babom po cisaraku, a sa tak rozhodne, tak za mna to nie je ok. Ale ako vravim, nie som nikdy utocna, vzdy slusne poviem/napisem nazor ze to nie je take jednoduche s tym cisarakom, ale niektori utocne reaguju aj v diskusiach o oblubenej zmrzline, takze tak..
@autorka je to každého individuálna vec. Mne jedine co prekáža, je ze sa (tu) sekcia prezentuje ako uplne "banalna" operácia, pričom tomu tak vôbec nie je.
Keď niekto túži dat si dobrovoľne rozrezat brucho, nech sa paci, ale nech to neprezntuje ako niečo samozrejme a bezproblémové.
Mne neprekaza nikto. Ale tie co sa snazia vydupat si sekciu bez fyz.problemu nechapem.... Lebo teda mali by si realne ist pozriet zeny po cisarskom, mne bolo spolubyvajucich luto, lebo to bolo z mojho pohladu peklo. V dobe kedy mne to najhorsie odoznievalo, im sa este len zacinalo. Mam za sebou 3 prirodzene porody, z toho jeden fakt zlý, dlhy a bolestivy. Vsetky bez epiduralu lebo uz len predstava toho mat to napichnutne pri mieche ma privadzala do paniky. Nie to este predstava rozrezania, alebo byt hore pocas sekcie, lezat tam a za plachtou ma otvaraju ako konzervu.... nieeeee. Jednoducho tieto zasahy odmietam pokial nejde o zivot.
@lienka.7 “ak niekto túži dobrovoľne si dať rozrezať brucho…” dá sa takisto povedať, že ak niekto túži dobrovoľne si nechať roztrhať … až po neviem kde… to je teda úplne bezproblémové… kamoska bola takto roztrhaná, ani sa nepýtaj koľko stehov mala, kde všade, ako dlho ju zašívali v bolestiach. O psychickom dopade ani nevravím. V zahraničí nikto nikoho nerieši ako rodil, u nás sme bohužiaľ minimálne 50 rokov pozadu nielen ekonomikou, ale aj mentalitou a názormi.
@robinotina ja s tebou úplne súhlasím. Každá môže mať názor, ale čo robia iné ženy nie je na našom rozhodnutí… reže sa dokonca 7 či 8 vrstiev, lebo koža, svaly, brušká dutina, maternica… ale však každá nech si vyberie čo chce. S výhodami aj rizikami.
Na prirodzený pôrod sa telo ženy vopred pripravuje, prispôsobuje sa po hormonálnej stránke, ktorá ovplyvní neskoršie popôrodné hojenie sa ženských orgánov, tvorbu mlieka a množstvo iných faktorov, ktoré sa pri sekcii jednoducho obídu. Dokonca aj mlieko sa netvorí hneď ako pri priropdzenom pôrode, ale tvorí po dlhšom čase, často vôbec a bábo ostáva na UM. Sekcia by mala byť indikovaná ohrozením dieťaťa alebo ženy pri pôrode. Inak to môže mať aj následky po rokoch, najmä v menopauze. Nedávno som čítala nové štúdie v zahraničí, týkajúce sa rakoviny vaječníkov u žien v menopauze a po prechode, ktoré rodili sekciou. Výsledky ešte nie sú spracované, výskum pokračuje. Uvidíme v budúcnosti, čo prinesú, keďže takéto výskumy trvqajú roky.
Aj nenarodené dieťa a počas pôrodu disponuje svojou psychikou, vníma svojsky, čo sa deje. Počas pôrodu a tesne pred ním sa spolu s telom matky na pôrod pripravuje aj dieťa a prebiehajú u neho prirodzené psychické procesy, na ktoré je stavané. Ak dôjde k zmene a je náhle vybrané, náhle zacíti chlad, vzuduch, atď, na ktorý sa nejakú tu hodinku jeho organizmus nepripravoval, je to preň stres, šok,... s čím sa musí vysporiadať oproti deťom narodeným prirodzene. Ako sa s tým vyrovná? Asi každé inak.
S mliekom to vôbec nie je kravina. Moja dcéra mala obe deti sekciou a ani pri jednom sa jej mlieko nevytvorilo i keď ju lekári a sestry uisťovali, že len treba byť trpezlivým a do 1 - 2 týždňov príde. Neprišlo. A to nie je sama. Viaceré, čo mali sekciu sa sťažovali, že mlieko prišlo neskoro a bolo ho málo. No sú aj také, ktoré mlieko majú hneď. ale je ich málo.
@vikiki29 ešte raz si s porozumením prečítaj, co som napisala...
Tvoje tvrdenia sú na úrovni typu kamosku vytopila jej suseda, tak aj mna musí moj sused.
Nie kazda sekcia je ok, nie každý prirodzený porod je ok. Ale pausalizovat a potom vyzdvihovat sekciu oproti prirodzenému porodu je proste odveci. Preco sa potom čoraz viac operuje laparoskopicky? Prečo ti nedorezu celé brucho pri slepaku/zlcniku a pod. Prečo sa snažia minimalizovať rez a ranu na bruchu? Inak škoda ze tu nenapisu aj tie ktorým nezabrala anesteza a rezali ich "za ziva" napr. Alebo im poranili babo. To je všetko.
@evkatk Ja beriem čo píšeš (nemala som vybavenú sekciu, ani som takú nezvažovala, zvažujem ju TERAZ po tom super zodpovednom prístupe zo strany zdravotníkov pri mojom poslednom pôrode), aj o tom mlieku, aj o tých neprebádaných či prebádaných dopadoch na telo ženy, či na imunitu čo psychiku dieťaťa, len stále mi nejde do hlavy, ako to naruší teba, ako to súvisí s iným človekom. Nie som to ja, nie je to moje dieťa, mňa to neovplyvní. Nejde tu o akési vyzdvihovanie sekcie nad prirozdené pôrody, ale o tom, čo je hneď v úvodnom príspevku. Lebo faktom je aj to, že ženy po sekcii sú vystavené útokom a nevyžiadaným poznámkam, vďaka ktorým sa naozaj budú cítiť menejcenne, a to je jedno, či si tú sekciu vybrali dobrovoľne, alebo bola potrebná a nevyhnutná. Ja som bola šokovaná, kto každý mal potrebu mi do toho kecať a povedať svoj názor. Poznámky typu "ty si ani nerodila", "nebudeš mať mlieko, lebo si nerodila", "malý bude mať slabú imunitu lebo si nerodila", "ten vzťah sa bude budovať zrejme ťažšie, lebo si nerodila" mi fest pomohli, a keď už sa to povedalo aj nahlas do očí, bolo mi prd platné, či som si to vybrala, alebo sa muselo.
Ja štatistiku v tomto nerobím, nie sú to žiadne dohady, ale skúsenosti z rodiny a okolia a tiež zdravotníkov, čo to tvrdia. A ak chceš štatistiku, obráť sa na kompetentných, oni to určite robia, ak mamičky po sekcii uisťujú, že nemajú sa obávať a za mliečkom aspoň týždeň počkať. Škoda, že sa neozývajú tie, ktoré sekciou prešli.
Laparoskopická sekcia nie je, ale iné operácie, ktoré laparoskopicky sa dajú urobiť, sú preferované aj tie ťažké, lebo je to menší zásah do organizmu človeka ako riadna operácia, ktorá je ťažšie hojiteľná a má častejšie komplikácie.
@oblecenie99 prvý komentár jedného rodinného príslušníka bol adresovaný manželovi. Že aspoň nebude mať "zmenu" ... otrasné
Oblecenie 99 pristupuje k diskusii veľmi vzťahovačne AJ autorka. Pochybujem, aby niekto, najmä žena útočne reagovala na ženy po sekcii alebo na tie, ktoré ju chcú. Veď mnohé ju mali pre záchranu života seba alebo dieťaťa, prípadne pre záchranu ich zdravia. A to každý tak berie. Skutočne len veľmi hlúpa to môže odsudzovať bez toho, aby poznala dôvody, ktoré sú väčšinou opodstatnené. Je nepochopiteľné, ak niektoré ženy chcú sekciu bez zdrav. indikácie. Mnohé preto, aby sa vyhli pôrodným bolestiam, no bolesti po sekcii nie sú menšie a oveľa dlhšie trvajú, ako pri bežnej operácii. Brať ako útok na ženu, čo prekonala sekciu alebo ju chce zo strany tých, čo sa k sekcii negatívne stavajú, je tiež trochu nepochopiteľná hlúposť. Veď určite väčšina z nich chce iba poradiť, resp. oboznámiť s rizikami. Vynadala autorke nejaká z nich, ohovárala pred inými, resp. fyzicky zaútočila na ňu preto, že chce sekciu alebo ju odhovárala pre riziká? V tom je rozdiel a útok je niečo konkrétne uskutočnené na obeti.
Ja len stále premýšľam, o akých bolestiach po sekcii sa tu rozpráva. Nič také si nepamätám
Chúďa manžel. Aj tak zmenu a to poriadne veľkú bude mať a to vo forme prebdených nocí, doživotnej zodpovednosti a potrebe viac zarábať, aby uživil rodinu a hlavne uberie mu to veľa z osobného voľna. Už to rozhodne nebude také, ako bez dieťaťa. Na to mal myslieť skôr a neponižovať ženu hlúpymi poznámkami na primitívnej úrovni. Neprišiel na svet on a nežije preto, že k takej zmene tiež muselo dôjsť?
@bobaas @bobaas Ani ja. A To som Mala dve v priebehu 3,5 roka. Po par hodinach mi pomohli vstat a odvtedy so behala ako srnka. O dva dni som isla domov. Cestou sme sa Este zastavili na matrike po RL a v drogerii po plienky. To Bolo po prvej. Po druhej tak isto akkurat, ze som hned na druhy den varila silvesteovsku veceru.
Tu sa asi zavádza. Sekcia je riadna a dosť vážna operácia, kde sa nnenareže iba koža, ale vnútro brucha, hlavne maternica ako vnútorný orgán. Iba fakírka po takomto operačnom zásahu nemá bolesti.Taktiež asi ťažko môže žena po niekoľkých hodinách behať ako srnka a po 2 dňoch ísť domov. Aj po prirodzenom pôrode sa z nemocnice prepúšťa po 4 dňoch a po sekcii minimálne po 7. dňoch. Najčastejšie však na 10. deň. Pustiť domov 2 dni po takej operácii si na triko ani reverzom nevezme žiaden lekár.

@jankak055 z diskusii na modrom koniku sa viac stazuju zeny po vaginalnom porode