icon

Prečo majú niektoré ženy na Slovensku zlý stav po pôrode?

3. dec 2019

Ahojte, pred dvoma rokmi som rodila v zahraničí a caka má to zas. Porod bol bez nastrihu, poranení a nejakých dalších problemov, aj keď bolo dieťa veľké. Hodinu po porode(bondingu) som išla sama po vlastnych na wc, naobedovala sa sediac na zadku a potom som si sama “pesi” odniesla dieťa na oddelenie. Hneď som normálne fungovala, starala sa o dieťa, ktoré som od prvej chvíle mala v starostlivosti, sedela som na drevenej stoličke. Trosku má prekvapili tie story žien, kamaratiek, rodiny po porode na SK, či sesternicu, ktorú sme boli v porodnici navstivit ako bola na 3 deň po porode mimo, nechodila vzpriamene. Rodičky sú na oddelenia odvazane na posteli, musia sa sprchovat v doprovode sestričky a neviem čo ešte. Viete mi niekto objasniť, čím to je a ako sa tomu vyhnut, keďže zase čakám dieťa 4+ kg? Tá “doriadenost” ženy je z nastrihu, alebo rodičku dopujú nejakými oblbovakmi, že pomaly nevie stať sama na nohach? Sama som mala epiduralku, ktorá mi úplne dobre nezaucinkovala(takze som si kontrakcie odtrpela), od prvej kontrakcie po vytlačenie ubehlo 24 hodín, aj s tlačením som sa okolo 30 minut natrapila, nespala som cez 48 hodín, takze tým to tiež nebude.. budem rada, ak sa podelíte so svojim príbehom, či sa aj na SK dá odist svižným krokom po porode po vlastnych bez bolesti..

Strana
z4
dulkagabulka
9. dec 2019

@misscelaneous nástrih pri KP byt určite nemusel. To len u nás sú tieto nezmyselné, vedou dávno vyvrátené postupy normou. Pri pôrode KP je dôležité podporovať ženu vo vertikálnych pozíciách a nerobiť nástrih hrádze.
Poznám veľa žien, ktoré rodili KP a nástrih nemali.

dooodka
9. dec 2019

Myslím že to nebolo pôrodom v zahraničí ale tebou. Jednoducho individualita. Ja som rodila spontánne v 35tt. Malý mal 2850g a aj tak ma museli nastrihnúť. Pôrod bol ok nemám zlé spomienky. Mala som krátke a slabé kontrakcie pôrod trval 1h a 11min ak by ma nenastrihol malý by bol pridusený a ktovie čo ešte kedže sa posúval pomaly kvôli tým kontrakciam. Bonding kvôli predčasnému pôrodu nebol možný, malý bol 6h na pozorovaní v inkubátore potom mi ho dali a na noc znova na detské. Bol tam 3 dni a ja som ho chodila každé 3h kojiť. Bolo to paychicky náročné tiež som ho chcela mať pri sebe. A pozerať naňho ako bezvládne leží a nemožem si ho vziať bolo kruté. Zo sály ma odviezli na vozíku kedže som stratila viac krvi-bolo to skôr preventívne aby som náhodou neodkydla ale zvládla by som aj po svojich myslím. 2h som ležala odpočívala a potom pre istotu sestríčka somnou do sprchy. Ale všetko bolo len pre istotu. Spolubývajúca-rodiaca bola v sprche sama. Sadnúť som si mohla aj po nástrihu hneď. Nohy prekrížené v klude som vstala znova sadla a pohybovala sa nebola som nejako extra ubolená len tie naše staré vysoké nemocničné postele. Mala som problém sa tam vyštverhať ale ja som nízka a vtedy som nástrih cítila. Čiže nemyslím že na SVK je to až také zlé. Mňa tiež zaplavovali len hrôzostrašnými príbehmi. Ale zasa ak má žena komplikovaný pôrod je to niečo iné. A myslím že aj veľmi závisí kde budeš rodiť v ktorej nemocnici 😊 Ale dúfam a prajem ti aby si mala taký super pôrod ako bol1. 😊

misscelaneous
10. dec 2019

@dulkagabulka v tomto som verila doktorom. Moja sestra rodila tiez v tej istej porodnici a nastrih nemala, doktorka jej pomahala s masazou hradze. Preto som verila, kedze ho tam nerobia rutinne, ze musi u mna byt. Kazdopadne, dakujem za koment, je mozne, ze to ozaj ide aj bez toho. Cenim si ale, ze to so mnou komunikovali v ramci poradne, vysvetlili pre a proti, cokolvek sa dialo a cokolvek so mnou robili mi vzdy povedali. Aj ked to by urcite malo byt samozrejme.

simuskaaa123
13. dec 2019

Ja som rodila od prvej kontrakcie po tlačenie cca12hod, kontrakcie došli v noci o pol 10 a epi som si pýtala okolo 8 ráno. Mala som nastrih a veľké vnútorné šitie, keďže malej sa zaseklo ramienko. Pýtali sa ma, či prejdem na izbu peši, to y soľ. Fakt nedala. Sili ma 2hod a potom ešte hodina na sále. Ledva som sa hybala, viezli ma na posteli. Večer sa mi neskutočne točila hlava, ledva som chodila, stala, bala som sa ze mi padne mala alebo čo.. Mala som platenú izbu a malú mi doniesli 5hod po pôrode a sestrička nepríjemná ešte frflala, že rodila som o 10 a ešte ma nikto nepostavil... 3 dní som si odtrpela a doma mi pomáhali. Až po 2 týždňoch som bola na tom lepšie a sedieť som si vedela bez vankúša asi po 3 týždňoch.. Mala mala 3690g

hanulienka99
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4