Prečo musím čakať na bolesti pri plánovanej sekcii?

laurinka21
14. júl 2011

Ahojte. mam otazku pre tie, co rodili cisarskym rezom a bol planovany. Mne povedali, ze aj napriek tomu, ze budem rodit sekciou a uz o tom dopredu viem, nemam presne stanoveny termin operacie, ale mam cakat na bolesti. doteraz som si myslela, ze ak viem ze pojde o sekciu, tak mi povedia kedy a o kolkej a to je vsetko. a nie ze sa musim doma stresovat, kedy to mna mna pride. ake su vase skusenosti? vopred dakujem za odpoved.

henulienka
14. júl 2011

Rodila som dvakrát plánovanou sekciou - prvýkrát pred rokom, a vtedy ma gynekológ poslal do nemocnice keď som ukončila 38. tt, a večer mi spravil cisársky. Druhýkrát pred dvoma týždňami, najprv ma poslal v 36 tt. na pozorovanie do nemocnice kvôli jazve po predošlom cs) , lenže mne už bolo divne, a keď ma napojili na CTG, tak už som mala bolesti a malý tachykardiu, tak mi spravili cs hneď.
Takže to zhrniem, môj doktor mi povedal, že ak vydržím, tak aj teraz mi ho spravia v 38 tt. Lenže ja som nevydržala, tak museli skôr.

slavkav
14. júl 2011

@laurinka21 ja som rodila pred cca 5mesiacmi planovanou sekciou - termin som mala presne vopred stanoveny - cca tyzden pred oficialnym terminom. den pred sekciou som nastupila do nemocky, kde som absolvovala monitor a tak. a v den naplanovanej sekcie - ma vzali - spravili v klude celu pripravu na porod a bolo. ale ja som mala zazmluvnenu Dr. tak neviem, ci to ma vpyv. ale podla mna by nemalo mat.

laurinka21
autor
14. júl 2011

dakujem za odpovede. aj ja mam dohodnuteho lekara, tp mam 22.jula ale on ma tento tyzden dovolenku, v pondelok rano mu mam volat. a on mi povedal, ze ked vydrzim do pondelka, tak sa dohodneme potom. lenze vtento tyzden mi sestricka povedala, ze aj ked budu robit planovanu sekciu, tak musim cakat na bolesti, vraj sa na to maternica musi pripravit. dohodli sme sa na sekcii, lebo mam velky strach z bolesti a normalneho porodu a nakoniec mi sestricka povie, ze na bolesti musim cakat tak ci tak.

laurinka21
autor
14. júl 2011

@slavkav
ako si to zvladala po sekcii? mala si velke bolesti, ci nie?

slavkav
14. júl 2011

@laurinka21 ja mam za sebou 2 sekcie - 1 neplanovanu a urgentnu a druhu planovanu ... 😉 da sa to vydrzat 😉 brucho boli zo zaicatku dost - a 2x si rozmyslis, ci sa postavis a ked uz stojis, ci si lahnes - lebo nevies ako dlho budes lezat - kedy sa ti babo zobudi 🙂 ale da sa to vydrzat. sestricky nam davali cipky proti bolesti .. tie mi dost pomohli
po sekcii najprv lezis a ked ta dvihaju, resp. vstavas, tak tie pohyby treba predychavat - to ti sestricky vysvetlia 😉

xlucia
14. júl 2011

@laurinka21 pokial je indikacia na cisarsky iba tvoj strach, a nic ine, zvykne sa v takychto pripadoch pockat na bolesti, resp. teda na kontrakcie, lebo vtedy sa vlastne porod spusti sam, a kontrakcie masiruju dieta, hlavne jeho plucka a pripravuju ho na svet.
no a kedze samotny porod spusta samotne dieta az ked je zrele, mimo vynimiek, samozrejme, potom ak zacnu u teba kontrakcie je velky predpoklad ze je dieta pripravene prist na svet, len sa tomu dopomoze cisarskym.
ale inak aj po dohode sa priprav na to, ze to moze byt nakoniec prirodzeny porod, ze sa nakoniec rozhodnu ze to ide dobre a cisarak mat nebudes

slavkav
14. júl 2011

@laurinka21 a to ti v pohode spravia sekciu "len" kvoli tvojmu strachu z porodu?

laurinka21
autor
14. júl 2011

@slavkav
mam aj zuzenu panvu, tak preto

slavkav
14. júl 2011

@laurinka21 aha. no drzim palce - aby to hlavne dobre dopadlo 🙂

laurinka21
autor
14. júl 2011

dakujem pekne 🙂

veve39
14. júl 2011

@laurinka21 ja som mala na sekciu zdrav.indikaciu a termin sme mali fixne dohodnuty. porodnik chcel aj o 2 tyzdne skor, ja som ho "uhovorila" aby to bolo tyzden pred TP...nakoniec sa rodilo neplanovanou sekciou 3 tyzdne pred TP po zlych ozvach plodu na poradni

little84
15. júl 2011

@laurinka21 ahoj,aj ja mam zuzenu panvu a rodit budem normalne..podla lekara to vraj nie je dovod na cisarsky,ze mala nebude az tak velka a ze to pojde aj prirodzene..

zewa11
15. júl 2011

@laurinka21 Ahoj,ja som rodila neplánovanou sekciou pred 7rokmi,teraz čakám druhé dieťa a budem robiť všetko preto aby som rodila prirodzene.Pri prvom som mala kontrakcie aj všetko čo k tomu patrí,ale mám disproporciu kostrče,takže som sa vôbec neotvárala a nakoniec mi robili akútnu sekciu.Všetko sa dá samozrejme prežiť,ale aspoň pre mňa to zobudenie po narkóze a sprcha po štyroch bolo oveľa nepríjemnejšie ako samotné kontrakcie,ostatné baby už v pohode chodili okolo bábätka a ja kým som si len sadla.....samozrejme každý má po operácii iný stav,ale ja už by som si to nechcela zopakovať,ponúkli mi plánovanú sekciu a odmietla som s tým,že ak by to šlo chcem rodiť prirodzene.Ja mám ešte aj teraz znecitlivené brucho v oblasti jazvy,každopádne ti želám aby to dopadlo podľa tvojich predstáv 🙂

carmen86
15. júl 2011

pride mi divne ze mas strach z porodu a ides rodit sekciou po ktorej su vacsie bolesti ako po normalnom porode si myslim no..

kvetinka211
15. júl 2011

@laurinka21 ahoj, tiez mam uzku panvu a hrozila mi sekcia, velmi som dufala ze sa to podari normalne, hlavne kvoli dalsim detom, aby som po druhom-tretom nemusela stresovat ze co ak sa pritrafi dalsie ... no a podarilo sa to prirodzene. skus pripadne porozmyslat ci by si to nezvladla s epiduralkou. ak si ale teda rozhodnuta pre sekciu, tie pociatocne bolesti, na ktore ta nechaju cakat su uplne v pohode, pri tych by som este aj obed navarila, kebyze nemusime ist do nemocnice 😉

vejinka
15. júl 2011

ahoj ja mam aj CR aj normalny porod za sebou.pri cr bol maly KP a tak na poslednej poradni 25.8 mi povedal ze TP bude toho 5 plus minus ale ze musim mat aspom male bolesti aby babo nemalo taky sok ked ho vyberu.ono sa rozhodne kedy von tak som cakala ked som si bola na 90%ista ze su to kontrakcie sli sme.doktor pozrel otvorena na prst chvilu som cakala na pasoch potom som zavolala muzovi nech pride.ked dosiel par minut sme pokecali kontrakcie velmi slabe a zavolali ma.cela priprava trvala 2 minuty a uspali ma.o 4 hodiny som sa zobudila.nabehol muz dieta s doktorom a bolo dobre. Len sa mi nedalo ani prilozit vpacene bradavky dalsi problem necikala som.tak ma cievkovali 5 krat kym sa mi dalo samej.ta bolest je otrasna.v daka bohu pri normalnom som sa po..vycikala do sprchy.vsetko ma svoje vyhody a nevyhody.uzka panva? Ziadny problem hlavicka sa prisposobi velkosti porodneho kanala.nastrihnu az po rit ale porodit sa da aj vyse 4 kilovy macko. Normalny porod je lepsi aj napriek komplikaciam co som mala.kontrakcie sa daju krasne predychat ja som chcela s PA tancovat zumbu. usmev na tvari mi zmizol po pichnuti vyvolavacky lebo od 8 do 12.30 som sa neotvorila ani o milimeter. Bola som na 8 palcov kontrakcie 110 ale velka pauza medzi nimi.po vyvolavacke kontrakcie 140-160 plakala som muzovi podavali papier nech podpise CR. Kukla som na neho cez slzy ze to zvladnem dosiel doktor ze rodime na jedinu kontrakciu maly doslova vyletel po zatlaceni na brucho.potom to sitie bolelo ale to nebolo nic v porovnani s rekonstrukciou hradze o tyzden po porode.

hajdylca
15. júl 2011

@laurinka21 osobne si myslim, ze to asi zalezi hlavne na porodnici- porodnikovi, v BA v ruzinove planuju sekcie 5 dni pred TP, na Kramaroch 10 dni pred terminom, a v Dunajskej Strede cakas kedy sa babo vypyta na svet.
tiez som sa velmi bala porodu, no ked uz pride na samotny porod bude Ti to uplne jedno, strach prejde, a v navale stastia sa budes tesit.... no neviem posudit, lebo som skoncila akutnou sekciou, no poviem Ti prve postavenie bolo katastrofalne, sestricka mi nechcela pomoct, vraj si mam predstavit ze mi place babo (kt. som videla az raz do 24 hod.) a ze proste musim sama, dalsi den bol tiez katastrofa,hlavne sa posadit- postavit...
drzim palce, urcite zvladnes aj prirodzeny 🙂 🙂
a neboj tie pociatocne bolesti- su slabsie ako menstruacne (teda u mna to tak bolo, od odtecenia plodovej vody, po prichod na svet drobca preslo neuveritelnych 50 hodin)

skeptik
16. júl 2011

@laurinka21 Pretoze je mensia sanca komplikacii pre dieta: Mensia pravdepodobnost, ze dieta nebude este celkom zrele (alternativa je amniocenteza na zhodnotenie vyspelosti pluc) - niektore deti proste nie su zrele ani v 39tt. a mensia sanca aspiracie plodovej vody. Jednoducho to, ze sa porod zacne prirodzene znamena, ze nastal cas - nevie sa presne ako, ale najviac sa predpoklada, ze surfactant v mnozstve, ktore vylucuju zrele pluca da signal na spustenie oxytocinu a nastanu kontrakcie. Tych hormonov je tam pravdepodobne viac.
Urcite by som aj pri planovanej sekcii cakala pokial sa to len trochu da (nie su ine komplikacie). Planovanie sekcii bez komplikacii je len kvoli pohodliu personalu, nie matky.

skeptik
16. júl 2011

@laurinka21 az teraz som si precitala, preco chces ist na sekciu. Jezismarja, ved po sekcii budes mat ovela vacsie bolesti, nez po spontannom porode, odhliadnuc od toho, ze akonahle uz mas jednu sekciu za sebou, tak mas do buducna velke riziko (velka brusna operacia), napriklad toho, ze pri dalsom tehotenstve sa ti placenta usadi v jazve a mozes pri dalsom porode vykrvacat, atd. Dalsia vec je troj! nasobne riziko uz pri tejto operacii oproti fyzilologickemu porodu, mensia sanca, ze sa ti kojenie bez problemov rozbehne, pooperacne tazkosti, zrasty...
V sucasnej dobe, ked mozes uplne ale uplne bezbolestne rodit fyziologicky s epiduralom si vybrat sekciu je pre mna nepochopitelne.

kiwinka
16. júl 2011

zastavam nazor @ skeptik.
a nepochopim preco niektorí doktori sa daju ovplyvnit peniazmi a robia sekcie aj ked netreba!
spontanny porod je jednoduchsi z hladiska hojenia, ale aj samotneho rodenia- vies spolupracovat.....ale to mozno pochopi zena az vtedy ked porodi prvykrat spontanne svoje prve dieta na svet.
ako myslite si kto chcete co chcete,,ale chce mat niekto babo a potom sa zlakne ze ona rodit normalne nebude lebo... aky strach preboha? t co pride potom, je strach o svoje dieta, aby sme ho vychovali slusne, aby bolo zdrave....
ja by som vsetkym doktorom facku dala zato ze vytahuju babetka skor z bruska a este aj sekciou , ked nemusia :( otras, brrrrrrrrrrrrrrrrrr.

maca_p
16. júl 2011

baby, laskavo tu nestraste!!!!

prezila som 2 sekcie, bez aspiracie plodovky, jazva sa mi vzdy krasne zahojila, kojim uz druhe dieta bez problemov. nemam ziadne postporodne problemy, ziadne ruptury, ziadne hemoroidy, ziadne rekonstrukcie hradze. to je len +. tym nechcem povedat, ze preferujem sekcie. 😀

evvkaa
20. júl 2011

ja som tiez mala 2 cisarske koli uzkej panve a teraz ma caka 3 nemala som ziadne problemy po porode jazva sa pekne zhojila bez problemov samozrejme ze je to bolestive ale aj normalny porod boli mne na bolesti necakali syn sa narodil o dva tyzdne skor lebo som mala vysoky tlak a dcerka na termin a teraz uvidime 🙂

dankamg
20. júl 2011

aj ja som mala 2 sekcie a cítim sa v pohode, som rada, že som takto rodila. Najmä tá druhá bola úplne bezproblémová. Pri synovi som mala plánovanú sekciu a pri dcérke som mala aj kontrakcie, tak tam som už bola na tú bolesť pripravená, ale dalo sa to vydržať.

mmacko
20. júl 2011

@laurinka21 no ja som mala prirodzeny porod, aj ked vyvolavany a sice to par hodin bolelo, ale uz o 2-3 hodky som sa postavila, hned mala pri sebe babo, co je super pocit a na druhyden som uz normalne fungovala. Segra mala cisarsky kvoli zlej placente a hovorila, ze nikdy viac ak nemusi. Maleho videla skoro ako posledna, kedz jej ho priniesli az na druhy den, ovela dlhsie sa telo regeneruje. Ja by som si dobrovolne nedala sekciu, ked sa bojis bolesti, tak ludia odporucaju epiduralku, to je lepsie riesenie.

mavalu
16. aug 2012

@laurinka21 TAK TO POCUJEM PRVI KRAK RODILA SOM 2KRAT SEKCIOV PRVA BOLA PLANOVANA A POVEDALI MI LEN PRIDITE O TOLKEJ A TOLKEJ NA PRIJEM O TOLKEJ A TOLKEJ SA UROBI SEKCIA A PO č dnoch s te doma

mavalu
16. aug 2012

druha bola urgentna nakolko to bola chyba lekarov 🙂

mija22
4. nov 2012

kolko sa plati za planovu sekciu?

zankaj
4. nov 2012

@mija22 no to by aj mna zaujimalo.

zankaj
4. nov 2012

Kocky kedy sa robi sekcia? ja mam tachykardiu a cim som blizsie k porodu tym je to s tym srdcom horsie :( da sa spravit sekcia aj tak? a plati sa ked mas zdrav.problem? Dakujem

bejula14
4. nov 2012

ahojte baby ja mam planovanu sekciu zo zdr.dovodov a neplatim nic.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre