Prečo niektoré ženy nezabúdajú na pôrod?
Hovori sa, ze zena rychlo zabudne na porod a bolest. Rok po porode ma pri pomysleni na tu noc striasa. Pamatam si vela a vobec sa mi nezda, ze by to casom bolo lepsie. Prave naopak a pri predstave, ze by som to mala absolvovat znova, vobec netuzim po druhom dietati. Ako to mate vy?
Mám za sebou 3 pôrody a šla by som znova v pohode .zabudne človek hneď keď som ju už mala pri sebe . Ano veľa robí akú má hranicu bolesti človek čo už je moc ale pri dnešnej medicíne dať si epi tak čo by nie . Ja som všetke tri normálne žiadny oblbovak
Prvý pôrod hrozný, myslela som, že už nebudem mať ďalšie deti. Epidurál, oxytocín, malý zaseknutý, hrozné poranenia. Spamätávala som sa asi 8 mesiacov. Po cca troch rokoch sa to nejako upratalo a ja som otehotnela. Na druhý pôrod som sa pripravovala úplne inak. Hlavne som pracovala na tom, aby som mala v pohode hlavu a nebála sa. Druhý pôrod bol môj najkrajší. Všetko bolo úžasné! Dodnes mám zimomriavk, keď si spomeniem. Odmietla som epidurál (zlá skúsenosť pri prvom), takže bolieť to bolelo, ale netrvalo to zďaleka tak dlho a bolo to krásne! Pre mňa úplne uzdravujúci zážitok po pôrodnej traume. Potom som rodila ešte raz. Keď ste videli niekedy nejaký americký film s crazy pôrodom, tak tak vyzeral môj. Skoro som porodila v aute, keď som sa nejako dotrepala do nemocky, od príchodu na vrátnicu po narodenie malej prebehlo presne 21 minút 🤣🤣🤣. Ja som sa celý pôod smiala, lebo to boli tak absurdné situácie, že dodnes nechápem.
13 rokov a pamatam si ho do detailu este dnes. des.
Nezabudla..porod je velmi silny zazitok,to zena nezabudne..mozog moze vytesnit niektore momenty/pocity..alebo naopak ich este upevnit,ak to vnima ako traumaticky zazitok..ale nezabudne
Ja som mala druhy porod tak uzasny a skvely,ze aj ked presli 3 roky,pamatam si ho uuuplne cely,velmi rada nan spominam,a takto rodit by som mohla a kazdy rok 😊😁
Na porody som zabudla az ked som si bola ista ze mam tolko deticiek kolko si prajem a znova uz rodit nebudem.Dovtedy to bola trauma ze to budem musiet zazit opat.
@ivkav5 nie je to také strašné, ja som mala napr pôrod v pohode, rada si na to spomínam. Iba posledné 2 hodiny som hodnotila ako neznesiteľné, ale to už máš také zmenené vnimanie... Veľa záleží aj na nastavení mysle, ja som sa na pôrod tešila, že aj keď je to bolestivé ale e to tak výnimočná a monumentalna prilezitost, ktorú môžem prežiť iba párkrát za život, že som sa na to tešila, že mi to bolo umožnené.
Mňa napr hodinu šili následne a aj to bolo bez bolesti, čiže fakt nečítam negatívne scenáre. Komplikacue môžu nastať vždy, ale treba veriť v sile sebe samého, že to zvládneš.
Podľa mňa aj to (ne)zabudnutie pôrodu závisí od prežívania pôrodu. Ten kto mal extrémne dobrý, resp extrémne zlý pôrod, alebo to prežil subjektívne traumaticky, tak ťažko na to zabudne..
Ja som napr prežívala zle šestonedelie a celkovo prvé mesiace, a síce ma to neodradilo od druhého bábätká, ale bojím sa toho obdobia. A úplne sa viem vžiť do koze mamiciek, ktoré sa obávajú pôrodu, lebo majú negatívne spomienky na predchádzajúci pôrod.
@ivkav5 držím palce, možno ťa ukludni, že sú aj prípady, ako ja, prvorodičks o 20.00 čudný pocit, 22.00 odchod do pôrodnice so začínajúcim kontrakciami, 00:10 bolo bábo na svete bez EPI, bolesť nejako v pohode a porodnik svojský a nie práve príjemný 😅 už tie jeho výroky tlmočím známym len tak zo srandy
@adrie_ba kedysi sa nedalo zazmluvniť si lekára. Pre mňa najhoršia skúsenosť bol práve lekár doslova mäsiar, ktorý sa ku mne správal ako ku kusu mäsa a tak ma aj vyšetroval. Ďalší lekár hneď pri nástupe do služby skonštatoval, že treba akútne robiť cisársky, syn bol pridusený. Prvý lekár salám-párky, vyšetrenie brutálne bolestivé.
Pri druhom som si už zabezpečila lekára vopred a bolo to omnoho, omnoho lepšie.
@ivkav5 je to pohoda. Za mňa to všetci moc prežívajú 😀 nečítaj diskusie. Nastav sa pozitívne, teš sa, nemaj žiadne ilúzie, nič si neplánuj, počúvaj personál, nauč sa tlačiť, počúvaj svoje telo a zmier sa s tým že to nie je také ako v telke. Zažila som horšie bolesti.
A nie nezabudne sa na to 😀
Môj pôrod bol po fyzickej stránke niečo neuveriteľne bolestivé a náročné 😅. Ale aj napriek tomu by som do toho šla znovu. Po emocionálnej stránke to bolo pre mňa zase niečo neskutočne zaujímavé (nikdy som také intenzívne pocity nezažila).... ešte dva dni som cítila adrenalín.
Porod hodnotim tak, ze je to ta lahsia cast rodicovstva. Asi som mala stastie a zvladla som ho dala za 3h bez epi a ani som nemusela saskovat s aniballom. Viem ze kontrakcie boleli ale nepamatam si tu bolest. A cas mi strasne rychlo plynul. Proste ocakavs ze to bude boliet a tak nejak sa nastavis skor na tu odmenu. A hlavne nie si na to sama. To ako boli kojenie ked sa ti dieta zle prisava a mas pocit ze mas v prsiach ziletky, frustracia ked sa zi nerozbieha laktacia, prvy velky plac kedy si uplne zufala lebo nevies ako tej malej laske pomoct su pre mna ovela horsie “zazitky”.
@adrie_ba to sa len tak hovori… kto uz by na take cosi zabudol 🤷🏼♀️🙄… mysli sa tym skor to, ze tie pozitivne pocity z lasky k dietatu ‘prekryju’ to bolestive a tazke… ja som bola po prvom presvedcena, ze nikdy viac… hoci som vzdy chcela viac deti… potom pri druhom som bola riadne vyklepana… cele tehotenstvo som sa desila tej chvile… a nakoniec to bola bleskovka ako z filmu 🤦🏼😂
@adrie_ba pre mňa bol pôrod naozaj krásny zážitok, som rada, ze mam oba pôrody stále v pamäti a rada na ne spomínam.
Pre každého je najťažšie niečo iné a iní to nemusia pochopiť.
Pre mňa z tehotenstva, pôrodu a starostlivosti o dieťa, bolo najťažšie tehotenstvo, keď mi bolo zle non-stop a von išla aj voda. A to napriek tomu, že som mala dieťa, ktoré sa v istom období budilo aj každých 20 minút, to už bola pre mňa zvládnuteľná situácia. To tehotenstvo bolo ťažšie. A práve kvôli nemu som niekoľko rokov odkladala druhé.
@adrie_ba vtedy mi neprišiel úžasný, keď sa to dialo, teraz mám naň krásne spomienky a bola to zaujímavá skúsenosť. Avšak zažila som aj sekciu ako druhý pôrod a tá bola oveľa kuzelnejšia.. asi preto, že neboli kontrakcie 😂😄
@adrie_ba na môj sa nedá zabudnúť,keďže som spadla zo schodov😅😅😅😅,dnes sa na tom smejem ale šťastie že po pôrode a nie pred,inak neviem akoby sa to skončilo.
pamatam si aj po 100 rokoch, na vyvolavacku sa zabudnut neda, vtedy som si povedala, ze nikdy viac a dodrzala som to 😂
Samozrejme ze nezabudnes, ale vzdy ked sa pozriem na svoje deti poviem si- Stalo to za tu bolest.
ja som mala porod v pohode, sice dlhy, ale nebolestivy a bez zraneni, ale syna museli ozivovat (apgar 3) a tato trauma so mnou zostala dodnes. druhe dieta (aj preto) neplanujeme. ale inak ten pocit, ked ho rozdychali a doniesli mi ho, bol nadherny 🙂
@adrie_ba rodila som 30hodin, prvych 24h bez epiduralky nebola som otvorena nechceli mi ju pichnut. Nakoniec uz som bola tak hotova, vycerpana, ze mi ju po 24h pichli. A tyzden po porode, som povedala ze raz este rodit pojdem 🤣 pre mna najhorsia bolest v zivote co som kedy zazila bolo kojenie 🥲
Pamatam si vsetky 4.
Tak záleží aký pôrod bol, bolesti som mala statočné, ale ináč žiadne iné problémy počas a po pôrode. Išla by som do toho kľudne opäť, jediná prekážka je vek. Ak si mala hororový pôrod, tak asi naň tak ľahko nezabudneš.
Rodila som 13 hodin, bez epiduralky a bolo to hrozne. Ale s odstupom casu som to zle z hlavy vytesnila a radi na porod s muzom spominame. Pre mna bolo ovela horsie to obdobie po porode, ako so mnou hadzali hormony, dieta nespalo, nechcelo jest, stale plakalo, nevedela som, co s nim a este k tomu ma bolel kazdy kusok tela...
Myslim, ze porod nie je pre zenu - matku, to najhorsie. Porodom sa vsetko len zacina, porod je nic v porovnani s materstvom celkovo.. v tom, ked dieta stale place a nevieme mu pomoct, v tom, ked je prvykrat chore a my bdieme celu noc pri posteli a kontrolujeme, ci dycha, alebo ak sa stane uraz a vycitame si, ako sme tomu mohli zabranit a dufame, ze to bude ok alebo ak je dieta nestastne, trapime sa aj my, ak odide prvykrat z domu na noc, nezazmurime oko, lebo sa o to dieta bojime...
Pre mna osobne su taketo trapenia ovela horsie ako fyzicka bolest pri porode. Porod je kratucky okamih v zivote matky, ale strach o dieta je celozivotny.
Pamatam si vsetko a hoci to nebolo lahke,bolo to v pohode. A radsej by som 5x rodila ako jedno tehotenstvo,alebo potom 2,5r bez spanku 🙆
Nezabudla ale nebola to pre mňa trauma ;) bol to skôr zážitok aspoň pre mňa

Nezabudla, bol to dosť horor, ale to zlé časom trochu vyprchalo a ostali skôr tie pekné spomienky.