Prečo sa na Slovensku platí za prítomnosť partnera pri pôrode?
Zakladám túto, tému vzhľadom na to, že už dlhšiu dobu ma nesmierne rozčuľuje fakt, že slovenské nemocnice si účtujú od rodičiek platby (pohybujú sa okolo cca 16 eur) za prítomnosť partnera pri pôrode! Zdá sa vám to normálne?
Naopak, nezdá sa Vám, že je to nehorázoznosť, pýtať si peniaze za službu, ktorá službou vôbec nie je?
Náš partner predsa nie je zamestnancom nemocnice, na základe čoho si nemocnica osobuje vyberať tento poplatok? Takisto partner prítomný pri pôrode nepotrebuje lôžko, neužíva zdravotnícke služby, nespôsobuje žiadne materiálne náklady, nanajvýš jednorázovú rúšku, či návleky za pár centov, nemyslíte si, že je čas, aby sme sa budúce maminky obrátili na zdravotnícke zariadenia a žiadali zrušiť túto absurdnú platbu, ktorá nie je ničím iným len vyťahovaním peňazí z vrecák častokrát mladých rodičov, ktorí sú v situácii príprav na príchod potomka ochotní vynaložiť akékoľvek prostriedky na to, aby sa dieťa narodilo v zdraví, v pohode a aby mu zabezpečili len to najlepšie?
Prečo musí byť Slovensko krajinou, kde i nemocnice si osvojujú praktiky pochybných firiem "agentov s teplou vodou" a žiadajú z ich strany za nič takéto absurdné platby?
jasne, ale npr. kolko odvedies ZP ty?? mesacne...??
len ci si si vedoma kolko sa odvedie a kolko realne veci stoja...
@drzubok
zaplatim si za pridanu hodnotu u zubara o ktorom viem, ze mi to spravi kvalitne aj s inymi pridanymi hodnotami. to bol dovod , preco som pred 2 tyzdnami menila zubara.... kvalita, pridana hodnota.
ale stale nechapem, aka je pridana hodnota , ktoru si uctuju nemocnice za otecka pri porode, ked prave on prinasa pridanu hodnotu v tom, ze sa psychicky a vela krat aj fyzicky stara o matku jeho dietata pri porode, cim v konecnom dosledku napomaha o kusok odbremenit personal.... / nemusia cicikat nervnu mamicku, nemusia ju tolkokrat kontrolovat na porod stole, nemusia s nou chodit po chodbe, drzat ju za ruku, pdporovat ju a pod.... / a samozrejme, pritomnost blizkej osoby v takom prostredi ako je porodna sala s uvrieskanymi zenami, stresom, strachom co sa deje , ako to dopadne, prisernymi bolestami... tak takato pritomnost zenu dokaze podporit a ukludnit a tym ulahcit cely porod
tazko to ale vysvetlit niekomu, kto to nezazil a berie to len ako ekonomiu
dajme tomu ze muz skolabuje, co sa niekedy stane.... to si potom maju uctovat nieco??? ci to je zadara???? to je skutocne taka zavratna suma???
otazka ktora bola na zaciatku polozena,je jasna..zdravotnictvo tu nevyriesis
@drzubok
otazka je, ake %to muzov odpadne a druha otazka je, pokial odpadne , ma byt vysetreny, a dane osetrenie nie je naaahodou uplatnovane z jeho poistenia, za ktore si plati odvody? a ak odpadne ako doprovod v nemocnici na inom oddeleni, napr pride s vlastnou matkou na kontrolu na kardiologoiu a prid emu zle, to si ma tiez zaplatit 30 eur, aby ho za odpadnutie osetrili?
nie, toto nie je argument
@katka888 Ak je UTZ viac ako tri, tak sú nadštandardné. Poisťovňa hradí len tri a to v 10.,20. a v 30. tt. Všetky ostatné urobí lekár zadarmo,ak si za to nevypýta poplatok.
A čo sa týka poplatku za otca pri pôrode,jasné že je absurdný,ale len krásne odráža absurdnú situáciu v zdravotníctve. Chcela som len poukázať na príčiny toho a ako napísal stut, OTVORME OČI !
jasne robotnik si poziada xxx eur ale mam novu dlažbu.... jeho naklady su rezačka.... a určite sustavne vzdelavanie.... mimochodom j slobodna volba lekara chodte ku komu a kde chcete len nenadavajte na zdravotnictvo
@luthien35
prave som mala namysli druhy ult. tusim sa vola morfologicky, stal nas 30 eur. prvy tusim NT ma nazov nas stal 29 eur . oba som mala oznacene ako nadstandard, rozpisovat dovody tu nebudem, kedze je to na dlhsie vysvetlovanie. a netyka sa to temy. no zaplatili sme. prave pre vyssie spominane dovody, ze hold clovek nemoze ocakavat vsetko zadarmo. druha vec je, ze vo finale bola k tomu "pridana hodnota" ak porovnam dane ult s tym, ako mi ich robili pri prvom tehu.
@drzubok
zaplatil si niekedy odvody, ktore sli do nejakeho cechu robotnikov, zeby si mal dovod povedat, ze mas mat robotnika zadarmo, kedze na neho platis z odovodov? neporovnavajme neporovnatelne.
tema je o tom, ze je to absurdny poplatok. a zatial sme nenasli jeden jediny logicky argument preco ho uctovat.
pretoze tvrdit, ze zdravotnictvo je v pr... tak nech si pyta absurdne poplatky moze viest k tomu, ze zachvilu budeme platit aj dan za dychanie..... ved stat je v pr.. tak platme absurdne poplatky
@luthien35
má zmluvu , ale to je ina tema, tak nejak to vyslo, ze sme 2x sli na tie ult ako na "nadstandardne". ale ostatne veci co sa tyka starostlivosti som nadmieru spokojna, tak toto neriesim. mimochodom, je to sukr. gynekol. a myslim si, ze si tak dobre odvadza pracu, ze menit nebudem kvoli tomu a aj za niektore ukony si radsej priplatim ako ist k statnemu / mala som 2 statnych a nikdy viac - dost zla skusenost /
@katka888 ano,nie je spravne pytať absurdné poplatky, ale žiaľ v tejto KATASTROFÁLNEJ situácii zrejme nevyhnutné, aby si možno aj ty, ked budes potrebovat lekara mala este kam ist sa dat osetrit.lebo inac fakt mozme zavriet kram,zhasnut svetlo a nech Slovaci aj pokapu.no nie? uz sa na tom smejem 😀
ak niekto v dnesnej dobe povie ze je zdravotnictvo katastrofalne... , ze je zle... skutocne nevie co je katastrofalne a zle a hranici to s ruhaním

za akukolvek pizdarinu v obchode kde vsade su ludia ochotní platit. za zdravie nie.... o niecom to svedci... pozrime du usa....