Prečo sa na Slovensku platí za prítomnosť partnera pri pôrode?
Zakladám túto, tému vzhľadom na to, že už dlhšiu dobu ma nesmierne rozčuľuje fakt, že slovenské nemocnice si účtujú od rodičiek platby (pohybujú sa okolo cca 16 eur) za prítomnosť partnera pri pôrode! Zdá sa vám to normálne?
Naopak, nezdá sa Vám, že je to nehorázoznosť, pýtať si peniaze za službu, ktorá službou vôbec nie je?
Náš partner predsa nie je zamestnancom nemocnice, na základe čoho si nemocnica osobuje vyberať tento poplatok? Takisto partner prítomný pri pôrode nepotrebuje lôžko, neužíva zdravotnícke služby, nespôsobuje žiadne materiálne náklady, nanajvýš jednorázovú rúšku, či návleky za pár centov, nemyslíte si, že je čas, aby sme sa budúce maminky obrátili na zdravotnícke zariadenia a žiadali zrušiť túto absurdnú platbu, ktorá nie je ničím iným len vyťahovaním peňazí z vrecák častokrát mladých rodičov, ktorí sú v situácii príprav na príchod potomka ochotní vynaložiť akékoľvek prostriedky na to, aby sa dieťa narodilo v zdraví, v pohode a aby mu zabezpečili len to najlepšie?
Prečo musí byť Slovensko krajinou, kde i nemocnice si osvojujú praktiky pochybných firiem "agentov s teplou vodou" a žiadajú z ich strany za nič takéto absurdné platby?
bubulka,neviem prečo práve plné doktorov by peklo malo byť? v pohode by ich odtiaľ vytlačili politici,podnikatelia,právnici....tým chcem povedať,že v každom povolaní máš aj nejaké percento tých,čo robia tak i onak....väčšina lekárov robí poctivo a v dnešnej dobe robiť lekára nie je med lízať a to presne viem o čom píšem 😉
@bubulka722 pred branou do neba stoja : zena, ekonom a pravnik. svaty peter sa pyta zeny: "ako sa volala lod, ktora narazila na ladovec? " - " titanic" povie zena, "dobre, mozes ist do neba" vravi sv peter a pyta sa ekonoma" kolko ludi zomrelo" - " cez 1500" povie ekonom. "noo. uznam, mozes ist od neba" povie sv peter a obrati sa k pravnikovi: " vymenuj ich "
o doktoroch ani zmienky, tusim mas pravdu, ze sli rovno do pekla 🙂 samozrejme , srandujem
@janinah bubulka sa tak nešťastne vyjadrila, ale ona reagovala na môj príspevok, o cca 23:40 kde som písala, koľko fiktívnych výkonov si niektorí lekári vykazujú voči poisťovni, a to je fakt, kde niet kontroly tam prekvitajú takéto podvody, a to vo všetkých povolaniach remeselných aj akademických, nepoctivcov je vo všetkých povolaniach asi rovnomerne
manof,to by bola biedna resuscitácia,ak by stála len 20 eur 😀
@katka888 Ústava Slovenskej republiky Čl.40 Každý má právo na ochranu zdravia. Na základe zdravotného poistenia majú občania právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť a na zdravotnícke pomôcky ZA PODMIENOK, KTORÉ USTANOVÍ ZÁKON.
Ústava Slovenskej republiky garantuje len právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť poskytovanú na základe zdravotného poistenia(pričom na úpravu podmienok jej poskytovania splnomocňuje zákon), čím vytvára priestor pre spoplatnenie určitej časti poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorá prekračuje rozsah a obsah zdravotnej starostlivosti poskytovanej na základe zdravotného poistenia.
@katka888 len som sem vlozila presne znenie ustavy (v 1. odstavci), kedze ste pisali o bezplatnej zdrav. starostlivosti. Chcela som upozornit na to, ze ustava nehovori o absolutne bezplatnej starostlivosti. Treba totiz tu vetu docitat do konca, len to uz v mediach nikdy nepovedia.
Pytali ste si este niektora vypis od zdrav. poistovne? Kolko stal vas porod poistovnu?
@lensam
ale nam je to tu uplne jasne, nikto tu netvrdil, ze zdrav starostlivost je zadarmo. len @bobocka povedala, ze ju porod stal len 33 eur za mm, a obuli sa do nej, ze az tak zadarmo to nemala. ale ona iba myslela, ze z penazenky , tj z cisteho prijmu domacnosti dala 33 eur, ze neplatila ine poplatky za nadstandard.
@katka888 ja som sa rozhodne do nikoho neobula...keby som sa do niekoho obula, vyzeralo by to inak 🙂 nie kazdemu to musi byt jasne a necitaju to tu iba ludia co tomu aj naozaj rozumeju, tak pre nich som to vlozila...ti co tomu rozumeju, to riesit nemusia, si myslim....adresovala som to niekomu iba kvoli tomu, aby bolo jasne k akej teme pisem
@maggie2 Máš úplnú pravdu. Je to absurdné ako väčšina vecí v tomto štáte.Ale žiaľ, zúfalý nedostatok peňazí v zdravotníctve a čoraz nehoráznejšie a väčšie dlhy poisťovní voči zdravotníckym zariadeniam a zdravotníkom ako takým nútia nemocnice aj k takýmto absurdným riešeniam ako získať peniaze, aby mohli ďalej fungovať aspoň na tej bazálnej úrovni.A keďže kompetentní vo vláde nijako túto alarmujúcu situáciu neriešia,a ani nikdy neriešili,či už ide o ľavicovú alebo pravicovú vládu,sú nútené nemocnice pýtať peniaze od pacientov.Ono celé to smeruje tam,že si budeme skoro všetko hradiť samy.Poisťovniam za to, že neplatia ani to,čo majú v zmluvách, nikto po prstoch neklepne ( tam sú iné lobby), a zároveň sa kompetentní spoliehajú na to,že nemocnice si aspoň čiastočne poradia práve týmto vyberaním poplatkov ( ktoré však ani zďaleka nepokryjú tie dlhy,ktoré nemocniciam visia poisťovne ) a tiež,že sme národ holubičí a nikdy sa nebudeme sťažovať nahlas.Všetko pokorne príjmeme,hoci s frflaním,ale predsa. No, kompetentní majú pokoj.Inde by už dávno boli v uliciach.
@luthien35 to, že niekto nemá peniaze, ho predsa neoprávňuje robiť podvody, lúpiť, kradnúť, či sa inak bezdôvodne obohacovať. A toto bezdôvodné obohacovanie podĺa môjho názoru je (vyberať poplatok za službu, ktorá službou nie je). Na druhej strane, keby si videla tú novú luxusnú administratívnu budovu na Pažítkovej ulici v BA, čo si nemocnica zriadila pre svoje riatiteľstvo a svojich úradníkov, tá vôbec nesvedčí o tom, že by nemali peniaze 😀 😀 😀
@maggie2 lúpiť a kradnúť určite nie. Myslím však,že toto sú trochu silné slová. Tie by mali byť adresované skôr politikom a nie lekárom alebo nemocniciam. Dobre, nebudú žiadne poplatky, sama by som sa tomu potešila, verte mi,chápem,že sa to ľuďom nepáči, hlavne,keď príjmy u nás sú aké sú,ale ako pre pána jána potom majú tie nemocnice fungovať ? Od štátu peňazí niet, od poisťovní peňazí niet, ak viete niekto ako sa dá fungovať bez peňazí...sem s nápadmi. 😎 Áno,jasné,že nám to vadí, veď platíme odvody,ale pokiaľ to štát nerieši,tak ak nechcú nemocnice zavrieť krám,tak si musia poradiť ináč.Napr. aj poplatkami aj keď absurdnými. To len odráža vážnosť situácie.
Neviem akú luxusnú budovu má nemocnica pre svojich úradníkov v BA,ale viem a vidím a stretávam sa s tým každý deň,že musia byť odmietnutí pacienti,pretože na vyšetrenia nie sú peniaze,na operácie nie sú peniaze,ako napríklad poisťovňa po novom v okresnej nemocnici nezazmluvnila bežné operačné výkony,ktoré sa tam doteraz vykonávali, len aby nemusela za ne nemocnici zaplatiť a pacienti budú musieť kvôli tomu cestovať 100 km do krajskej nemocnice, ako skvelé laboratórium má odborný aj prístrojový potenciál na vykonávanie špičkovej diagnostiky, čo by bol pre pacientov jednoznačný prínos,ale žiaľ,poisťovňa to nedovolí, lebo by za to musela zaplatiť.Tak toto je realita.
Ospravedlňujem sa za dĺžku tohto príspevku,ja len chcem poukázať na to, že problém je v niekde inde, nie tam, že nemocnice chcú za každú cenu ošklbať pacientov,prípadne sa na ich úkor neodvôvodnene obohacovať.Až sa musím pousmiať,keď si uvedomím,ako to verejnosť vníma.Ale je to taký úsmev cez slzy... 😖
Na tomto som uvažoval už dávno prečo sa platí za právo???? Potom kľudne môžeme spoplatniť aj právo volebné, ktoré je menej dôležité ako práva rodičky. Prečo je menej dôležité ? Lebo je úplne jedno ktorá strana to tu dovedie do krachu. Hlavná vec že sme sa spočítali ale to iba preto, aby vedeli ako rýchlo kapeme od roboty. Lekára idú pretrhnúť , sestra lieta po oddelení ako odtrhnutý vagón a nestíha ,lebo je preťažená. Tu nepomôže 10 alebo 20 euro tu treba do zdravotníctva miliardy. A pán minister nemal čas na protest sestier. Každý je nervôzny personál aj pacienti, dlho sa čaká, všade. Navzájom sme na seba nevrelý. Nie som ZP. Ale keď to trocha začnete sledovať v ordinácii alebo v nemocnici pochopíte. Jasné že lekári a ZP. za to nemôžu. Chcú len prežiť a doniesť pár šupiek domov. A keďže sú preťažený robia sa chyby. A potom UDNZS. nestíha riešiť podnety ktorých je ročne približne 1700.Plne súhlasím s luthien35 Fakt treba si otvoriť oči. Otázku tohto fora som predložil predsedovi UDNZS ak ju raz dostanem tak ju sem prilepím. A ešte otázka :Koľko sme dali na cigarety koľko na alkohol vedome si poškodzujeme zdravie. Ja osobne by som si rád priplatil ale v časoch keď rodila moja manželka to možné nebolo. Iba jedno okienko na dverách pre celú pôrodnicu a každý sa dostal na chvíľu k okienku a to bolo všetko. Dokonca bolo zakázané mamičkám vychádzať aj na chodbu nie to na dvor. Prepáčte za dlžku príspevku. Prosím otvorme si oči!
celý problem je tom ze kazdy chce vsetko zadarmo v zdravotnictve a ohrna nosom pri platení akého kolvek poplatku. za akékolvek hluposti su ludia ochotní platit len nie za zdravie... a to je choré. toto su zvratené hodnoty. a pri sucasnej vyspelej zdr. starostlivosti tie peniaze do systemu jednoducho nestacia
za deti plati stat, za mamicky stat, za nezamestnaných stat, za studentov stat, za dochodcov stat, minimum samozrejme. zivnostinici- kazdý sa snazí odviest minimum, podnikatelia ani nehovorim. tak z toho vychadza ze stat si to plati tak polovicu sam....
@luthien35 @drzubok
nemam problem si zaplatit za ult ktory mam mat plne hradeny poistovnou ako za nadstand sluzbu, len preto, lebo si doki kupil novy pristroj za niekolko milionov sk a musi ho splatit. oki, vysetri ma na kvalitnejsom , lepsie, presnejsie... to je sluzba, priplatim si.
ale aka je to sluzba ked otec dietata chce byt pri narodeni svojho dietata, chce ho vidiet hned v prvych minutach, a v mnohych pripadoch zaroven psychicky a aj fyzicky pomaha zene a z malej casti odbremenuje personal? ako chapem, treba vyprat ten erarny plast a natahovacie navleky na topanky. ale aj ked idete na verejne wc tak miniete viac "materialu" a platite menej.
v tejto debate nejde o to, ze ma byt vsetko zadara, ze si nie sme ochotni zaplatit a pod... tu ide len o nezmyselnost tohto poplatku.
samozrejme, za ine veci, ktore sluzbou aj realne su, nemyslim si , ze sudny clovek ma problem si zaplatit.
Ale kto to je štát????? To sme my. Keď máme peniaze na jednotky do Afganistanu alebo na Grécke dôchodky a nemáme na naše deti mamičky študentov atď Každý bol raz dieťa alebo študent. keby som napísal že každý bol raz matka to je blbosť. Ale jednoznačne všetci len sľubujú a nie sú schopný zvoliť Gen. prokurátora. Ale koľko krát v živote potrebujete prokurátora a koľko krát zdravotnú starostlivosť? Riešia sa nepodstatné veci a za peniaze daňových poplatníkov. A každý bude raz dôchodca.
lebo treba zaplatit pranie toho uzasneho munduru co otecko pri porode dostane...
kolký su ochotní zaplatit advokata, kolkí lekára??????? potom nech aj advokat je zadara ako lekar...

aj mne to pride divne,vzdy som nad tym krutila hlavou..u nas bol moj muz so mnou cely cas v nemocnici,pri posteli je rozkladacia sedacka a tam aj spal. najest sa chodil von samozrejme,ale ked jedden den isiel nieco zobrat domov,tak sa sestricky cudovali,ako to.ze som sama. je uplne normlane,ze je niekto pri zene non-stop,pre mna bol MM obrovska podpora. nielen pri porode..ja nechapem aj to,ze v niektorych nemocniach oteckovia stale pozeraju svoje deti len sklo-akoze a personal je sterilny?? a to dieta ked vyjde von,tak tiez bude v nejakej sterilnom obale? u nas bol volny pohyb,navstevy chodili bez toho,aby sa museli ohlasit, na izby k mamickam a babatkam.
a tiez neviem,preco muzi chodia len ku koncu k porodu,vsak a predtym ked sa to rozbieha to netreba? je to divne cele..