Prečo si žena nemôže vybrať spôsob pôrodu?
Sme v 21. storoci. Preco si nemoze zena vybrat automaticky, aky porod chce?
Teda mam na mysli, cisarsky alebo prirodzeny.
Uplne sa smejem ako tu vsetky do radu radia, ze treba pocuvat odborníkov. Ked islo pred rokmi o očkovanie, tak to tu bolo len same “moje telo, moja voľba” a nadavanie na lekárov 😅 vtedy boli odborníčky vsetky 😂😂😂
Ale dobre, fandím tejto zmene a konecne si uvedomeniu, ze lekári su viac a treba ich pocuvat 🙂
Moze, ale musi rodit v krajine, kde to funguje tak, ze si viac menej aj presny den dohodnes 🤷🏻♀️ pamatam si, ze raz malo viacero miestnych hviezdiciek cisarsky v nejaky “magicky” datum … takze stacia peniaze, ta spravna Nemocnica … rano prides, otvoria brucho, dieta vyberu a zasiju … a za par hodin sa s plnym make upom mozes fotit
@simapett ja mam zas za sebou velmi neprijemny vaginalny porod s bolestami este 4 mesiace po porode. Neda sa pausalizovat, naozaj. To, ze u teba to bolo takto, neznamena, ze to tak maju vsetky. Zato druhy vaginalny porod a zotavovanie po nom bolo v poriadku. Citala som na tomto fore naozaj vela pribehov zien, ktore vaginalny porod negativne poznacil - pisali zufale s fekalnou inkontinenciou, ci len to "obycajnou", ubolene, neschopne mat sex aj rok po, s detmi, ktore takyto porod poznacil na zdravi.
A mimochodom, mam kamarata-porodnika (/v zahranici), ten viackrat povedal, ze prirode absolutne nezalezi ani na zene ani na dietati, nie je to nic, s cim si "zena musi poradit, lebo je zena a je na to predurcena".... svoju zenu nenechal rodit prirodzene.
@jj298 mam podobny nazor...ked som videla v porodnici baby po sekcii nechapala som ako si toto moz niekto vybrat dobrovolne
Pri vyberaní polohy pri pôrode, nech sa páči. Ale dobrovoľne si vybrať operáciu, lebo chceš mať nepoškodenú vagínu 🤦♀️ však si nájdi súkromnú kliniku,kde ti plne vyhovejú. Či, to sa ti zase nechce platiť?
Ja by som si radšej kládla otazku: Prečo v 21.storoci nevymysleli bezbolestný prirodzený porod, kedy by zena citila len tlak, nie bolest. Epiduralka je nič.
🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️ ach jaj
Sme v 21.storoci. Takze, ak si pripravena za svoje rozhodnutie niest zodpovednost v pripade komplikacii, vyber si ty a hladaj taku nemocnicu, kde ti zelanie splnia.
Len potom neprid s tym “ale ja som netusila, zeby sa mohlo aj stat… co som ja lekar? Mali mi to povedat.” Lebo to by ta rovno mohli poslat studovat, aby si si vedela predstavit, co so vsetkym suvisi a moze sa teda aj prihodit za nepriaznivych okolnosti. Aby si bola kompetentnejsia posudit svoj vyber a rozhodnutie.
No pre mna najhorsia predstava je prezit si dvadsat hodin s kontrakciami a “rodit” a potom skoncit cisarskym. Ani ani, v tom pripade by som radsej sla rovno na poanovany cisarsky. Mala som to tak pri prvom, takze sa strasne obavam druheho. Uvidime, co povedia lekari
Ja som za. Síce som rodila vaginálne a dalo sa to zvládnuť. Pár týždňov pred pôrodom som si masírovala hrádzu olejčekom a mám pocit, že to pomohlo. Spravili mi len mini nástrih s pár stehmi, ráno po pôrode som fungovala okolo dcérky a normálne som aj sedela a chodila. Som názoru, že by to mala byť otázka voľby ženy, aj keď ja by som dobrovoľne cisárskym nechcela rodiť. Kedysi nebola ani možnosť mať pri pôrode sprievodnú osobu a hľa dnes je to umožnené. Mne osobne by sa páčila aj možnosť pôrodu do vody, možno sa raz aj slovenské pôrodníctvo dočká takej osvety. Z počutia od iných mamičiek viem, že niektorým nebol umožnený ani voľný pohyb v prvej dobe pôrodnej, to by malo byť dávno pasé.
ak si myslíš, že cisársky je jednoduchší tak si na veľkom omyle… nevidím dôvod prečo by práve o tomto mala rodička rozhodovať, prirodzený pôrod je tá najlepšia možná cesta pre bábätko aj pre ženu pokiaľ samozrejme nie sú žiadne zdravotne komplikácie
Zeny, a v ktorych teda inych krajinach si vie zena vybrat, ako chce rodit? Viete?
@jj298 no ved prave, stale sa tu zdoraznuje ako baby mali bolesti po sekcii zatial co matky po prirodzenom porode cupitali za chvilku okolo dietata a zrazu sa to berie ako rovnocenne, ze si staci vybrat?
Zvlastne.
Lebo to nie su moznosti z ktorych si moze zena vybrat ale presny medicinsky postup ktory urcuje kedy sa vykon vellkej brusnej operacie ma vykonat.
Pri tých všetkých možných komplikáciami, o ktorých žena nemá ani šajnu s lekári v nemocniciach to riešia pravidelne, by cisársky mal byť určite indikovany z vážnych dôvodov.
Zena ma kadejake prava, ale vyberat si zasah do prirodzeneho procesu lebo chcem mi pride scestne. Ja som rodila sekciou, este stale mam z toho problemy. Ale prirodzene to neslo, porod sa zastavil a islo o moj aj synov zivot, takze bola z toho akutna sekcia. Ak si mozem vybrat, porodim prirodzene.
Kvoli intimnym partiam??? 🤷♀️ akoze sorry, ale snad babatko je najdolezitejsie a nie tvoje intimne partie. Ja nechapem, ako si niekto moze dobrovolne vybrat operaciu, ktora je (ak to nie je nevyhnutne, co je ale uplne iny pripad) ovela vacsia zataz tak pre matku, ako aj babatko…
A presne preto si podla mna zeny nemozu vyberat a ja by som im to ani nedovolila ked tak pocuvam niektore nazory.
Kvoli intimnym partiam? Ja som rodila 2x prirodzene, 2x bez poranenia. Staci sa na to dostatocne pripravit a mozes mat intimne partie v pohode a nemusis mat rozrezane brucho 🤷🏼♀️
Ale kludne by som zenam na vyber dala. Ja by som si vzdy vybrala prirodzeny porod a poznam vela zien, ktore by si vzdy radsej vybrali prirodzeny porod ako cisar. 🤷🏼♀️ Mam v okoli aj zeny co maju traumu po cisari.
Len pre info, ja som po cisarskom (kvoli nepostupujucemu porodu), sestra po prirodzenom. Ja som sa zotavovala tyzden, ale ano s velkymi bolestami. Sestra este po 2 tyzdnoch nevie sediet a ma bolesti tam dole. Zasita zvnutra, aj z vonka, hemeroidy. Mala vsade tam dole modriny. Mala moznost tlacit vo vseljakych polohach, personal uzasny, ale tie poporodne zranenia su strasne a je z nich dost na dne. Tak sa pytam, ako zena zeny, preco nemoze ist rodit zena tak, ako chce a slobodne si vybrat...
A naozaj neelrozumiem, preco sa tu niektore bijete do prs, ake ste hrdinky. Ved normalne sa pytam. A ano, zo stresu z poranenia sa podla mn azastavil aj moj.
Lebo cisársky je vždy väčšie riziko ako prirodzený pôrod.....cisársky je klasická operácia so všetkými rizikami.....samozrejme je vhodnejším riešením ak žena nemôže rodiť prirodzene kvôli zdrav.stavu napr.má problémy so srdcom alebo dieťatko je zle otočené, inak je bezpečnejší prirodzený pôrod....
No čudovala by si sa, suseda mala cisárky a rana sa jej hojila aj pol roka....jednoducho sa jej tam dostala infekcia a hnisalo jej to stále, musela chodiť na čistenie do nemocnice....je to operačný zákrok, rovnako ti rozrežú brucho aby dieťa vybrali....najhoršie bolo že mala bolesti a musela riešiť seba aj dieťa.....ano môže sa to stať aj pri prirodzenom pôrode, ale tam sa ti telo prirodzene prispôsobí na pôrod....
Ono nejde len o pôrod akk taký. Pri prirodzenom pôrode sa vyplavujú hormóny, ktoré sú nutné pre ženu aby sa stala matkou a aj pre dieťa aby sa na mamu naviazalo. Po cisarskom nič také nie je.
Ved ked nechces mat piranene partie tam dole tak mas moznost nerodit. Alebo je to povinnost mat deti? Mozes si ich adoptovat a tie partie bude mat poranene niekto iny namiesto teba...
Ja som po sekcii chodila skoro 3mes v predklone som myslela ze sa uz nikdy nevystriem... Nevladala som sa starat i svoje dieta lebo som ji nemohla ani na ruky vziat poriadne... Teda ziadne terno ale ta sekcia nebola dobrovolna supovali ma rychlo na salu ked malej zacali klesat ozvi srdiecka a tam sa ma teda uz nikto nepytal na moj nazor...
Tak ja mám za sebou ona pôrody aj normal aj cisár a po normálnom som sa zotavovala oveľa dlhšie ale sama viem že pre dieťa je lepsi prirodzený.

mame chvala Bohu lepsie vyvinuty mozog, s ktorym mozeme rozmyslat. - tak ho skus pouzit aj teraz 😝