icon

Prečo si žena nemôže vybrať spôsob pôrodu?

23. dec 2023

Sme v 21. storoci. Preco si nemoze zena vybrat automaticky, aky porod chce?
Teda mam na mysli, cisarsky alebo prirodzeny.

sense
23. dec 2023

Autorka píšeš ze ty si bola po cisárskom za týždeň fit a sestra po prirodzenom ani po pár týždňoch. Ja mam i e porovnanie, rodila som "prirodzene" a dlho, cisárskeho som sa bála.... Ale po pôrode som bola prakticky hneď "fit" po odozneni epiduralu som sa dokázala sama postaviť, osprchovať a pomalým krokom si odviesť dieťa na izbu, nemala som na strih, aj keď som sa natrhla nutný bol až 1 steh. Kamarátka rodila cisárskym a dávala sa dokopy týždne, o dieťa sa staral muž a matka.

snehulak77
23. dec 2023

Výber pôrodu nie je to, čo tu chýba.
Chýba tu pôrod vedený na úrovni. Tak ako napr v CZ alebo AU a v podobných štátoch, ktorým sa chceme približovať. Tak, aby ženy nemali traumy z prirodzeného pôrodu. Aby neboli automaticky nastrihavane, aby sa s nimi zaobchádzalo s úctou v momente, keď sú najzraniteľnejšie. Aby mohli kričať, nadávať, byť ovievane alebo čokoľvek, čo im spríjemní túto udalosť. Aby im bolo v čo najväčšej miere vyhovené vo všetkom, čo chcú. Potom môžu dať pokojne na výber aj cisár a ja som si istá, že väčšina zvolí prirodzene. Ale ženy nechcú byť ponižovane v takej krehkej chvíli.
O operácii: v dnešnej dobe môžeš ísť pokojne kvôli kadejakej blbosti pod nôž (sú extrém ženy, čo majú prsia ako melóny a idú n dalších 10 zväčšení kvôli bohviecomu), takže stačí ženu poučiť. Na druhej strane, mala by žena chápať, že najlepšie pre dieťatko je prirodzený pôrod.
Mám za sebou akútnu sekciu a mrzí ma, že som nemohla rodiť prirodzene a nemohla som si užiť prvé minúty s malým.

kiki68
23. dec 2023

V Rakusku sa to da a prekvapivo sa zeny nehrnu do cisarakov. Cize podla mna prave to, ze si mozu vybrat tie zeny menej stresuje. Iba v baby friendly nemockach sa to nie vzdy sa v Rakusku vybrat, nakolko cisarak skodi tomu baby friendly statusu. Ale nepoznam vela zien, co si dobrovolne vyberali toto.

maryetta
23. dec 2023

@ibrunova nie si jedina. Prvy som mala akutnu sekciu po 28hod.
Dalsie dva prirodzene. Takze viem aj porovnat a veru. Caka ma kazdym dnom 4.porod a ja dufam verim chcem mat prirodzeny.
Pre mna bola sekcia (aj je) ozaj ze krajny pripad zachrany zivota. A nie moj dobrovolny vyber.

beata_k
23. dec 2023

Vo zvysku sveta si zeny mozu vybrat. Len vychodna Europa je za opicami. Ale raz to aj tu pride.

barborachors
23. dec 2023

Pretože sme zeny a nemáme rovnaké prava ako muži. Nielenže zarabame menej v porovnaní s rovnakými poziciami s mužmi z celej EÚ, ale nesmieme ani len rodit ako chceme.
Keby mali rodit (aj) muzi, razom je vsetko inak. Nielenže by existovalo potratove lizatko (kdeze tabletka) ale rodilo by sa v celkovej anesteze automaticky..
Navyse nase zdravotníctvo ma ine problemy ako nastolovat poriadky v pôrodnictve. Na druhej strane, rodi sa coraz menej detí - aj kvôli pôrodom. Uz rastie skupina žien, dobrovoľne bezdetnych, prave kvôli nemožnosti rodit, ako zena chce alebo potrebuje....
A tie co maju peniaze, alebo chcu ist na istotu, rodia v ČR.

lelelienka
23. dec 2023

@barborachors a tebe by ako matke voooobec nevadilo, ze ta celkova anesteza vplyva aj na babatko, hlavne ze ty budes mat na vyber…nikdy nepochopim taketo zmyslanie

dkethe
23. dec 2023

Je to vyborna otazka.

Preco u zubara mozme rozhodnut o comkolvek? Bolavy zub vytrhnut/opravit, dat si implantat/mostik. Alebo zostat strbava.
Mam zlcnikovy kamen, preco sa mozem rozhodnut, ze ho nechcem dat vyoperovat?
Preco niekto s rakovinou moze odmietnut liecbu?
Preco sa mozem rozhodnut, ci si dam znamienko vybrat laserom alebo skalpelom?

Preco pri porode nemoze zena rozhodnut ani len to, ci sa chce roztrhat alebo rozstrihat??
Preco pri porode nemoze zena rozhodnut nic?

Je to preto ze v dany moment je to 'len inkubacna schranka'? Co ma cusat lebo doktor vie?

Tolko k predvianocnemu zamysleniu.

simsalabim
23. dec 2023

@terry658 ake su to hormony “nutne, aby sa zena stala matkou”?

@jj298 nemyslim, si, ze jeho motivacia bola, aby sa dolu nic nezmenilo 🤔 Skor obavy z profesionalneho hladiska, kedze je svedkom vselicoho.

lelelienka
23. dec 2023

@dkethe lebo nejde len o nu, ale aj a najma o babatko, preto…

slovakboy
23. dec 2023

Ja som bol jeden z prvých mužov pri pôrode tiež to prišlo ako overená vec zo západu. Epidurálka tiež prišla neskôr. Podľa mňa skoro bežná vec by to mala byť. A cisársky by mal mať lekár konečne rozhodnutie. Pri každej operácii rozhoduje lekár. Ale ten prvotný impulz, že chcem cisársky a plánujem to tak by mala mať žena možnosť sa sama rozhodnúť. A nie, že kategoricky nie, lebo prirodzené, lebo len keď ide o záchranu života. Je to další krok k vyspelejšej a slobodnej spoločnosti.

dominikamacakova
23. dec 2023

Môžeš si vybrať, len treba ísť do správnej nemocnice

hariet
23. dec 2023

Tiez si myslim, ze zena by mala mat na vyber, ake riziko podstupi… hlavne v podmienkach nasho zdravotnictva.
Prikladov na dobry/zly vaginalny/cisarsky je milion a je to strasne individualne. Nikto vam nezakazuje rodit prirodzene, ale cisarom rodit len z vole zeny dovolene nie je. O tom sa bavime. Ja som bola po cisarskom po 2 t ok, kamoska po vaginalnom ma traumu psychicku aj fyzicku dodnes a su tomu uz 2roky.

rivini
23. dec 2023

@simsalabim suhlasim. Kazdy druhy den sa tu objavi prispevok o prolapse maternice, fekalnej inkontinencii, bolestiach pri sexe, problemoch s nastrihom a o tych psychickych nehovorim. Tak, ako moze byt prirodzeny porod skvely, moze dopadnut s tazkymi nasledkami. A tak, ako moze byt sekcia skvela (zazila som taku), moze dopadnut aj otrasne. Nasledky bude znasat cely zivot zena, nie lekar, nie dula, nie nemocnica. Po dokladnom pouceni o riziksch by si zeny v 21.storoci mali mat moznost vybrat…

banalu
23. dec 2023

Ak by vznikla napr. peticia, urcite by som podpisala aby mala zena moc sama sa rozhodnut, pokial jej to stav umoznuje. Ak je dieta v ohrozeni ci uz prirodzenym alebo cisarskym, treba to zohladnit. Ale rovnako treba zohladnit aj psychologicke postavenie zeny k porodu. Na SVK maju lekari a porodnicky personal tendenciu vysmiat rodicky, nebrat ohlad na prirodzenost procesu, intuiciu zeny ci len obycajnu volbu polohy.
Do konca zivota budem lutovat, ze som sa dala presvedcit recami "zvladli ine, zvladnes aj ty", "je to prirodzene a bude to lahsie ako po sekcii"... mala som pocuvat moje vnutro a mala som si vybavit sekciu (napr. Legalnou cestou cez psychiatra). A tak som aj obstala, isla som tam s otvorenou myslou, verila som lekarom, pripravena, ze kazdou kontrakciou budem bliezsie k babatku a podobne dristy (ano ja som si cely cas vravela ako som tomu mohla verit, a kolko penazi skm si mohla usetrit). Hojila som sa dlhsie ako po sekcii...
A apropo, ak ma zena volbu ci si dieta chce nechat tak nech ma aj volbu ako ho porodi!

mikadooo
23. dec 2023

Keď pôjdeš do súkromného zariadenia a celý pôrod absolvuješ bez úhrady poisťovne, kľudne si môžeš "vybrať", nech ti rozrežú brucho. Ináč sa pri verejnom poistení volí vždy lacnejšie verzia, ak výsledok je rovnaký. Prirodzený pôrod a následná rekonvalescencia v nemocnici je lacnejšia verzia. Za mňa to má logiku, nie?

beata_k
23. dec 2023

@lelelienka Tomu babatku je to jedno...Aj tak ho potom supnu do postielky kde spi same bez matky.

lelelienka
23. dec 2023

@beata_k babatku to je jedno? Tak si skus zistit nieco o prirodzenom porode vs sekcia, ale nie z pohladu matky, coho tu viacere maju plnu pusu, ale zo strany babatka, zistis ako je mu to “jedno”…je to pre neho maximalne neprirodzene!

janulka1802
23. dec 2023

@jj298 pánečku, to máš odkiaľ toto, že žena dolu nebude ako predtým? Ja mám za sebou 2xprirodzený pôrod. Keď som čakala druhé, tak gynekológ si myslel, že som prvorodička. Čo sa týka sexu, tak ja necítim absolútne žiadny rozdiel v prežívaní, ani manžel. Netvrdím, že sa to niektorej žene nemôže stať, že naozaj tie poranenia sú vážne a niekedy potrebuje až plastiku, ale určite to nie je žiadne pravidlo. Ja som také reči počula párkrát od mužov, boli to skutočne trápne vulgárne reči primitívov.

heln
23. dec 2023

pretoze sekcia nie je alternativa k prirodzenemu porodu, je to zivot zachranujuca operacia. ja keby som si mohla vybrat, tak chcem prirodzene, aj s tym rizikom natrhnutia a neviem coho. ale mne dieta zle zrotovalo a porod nepostupoval. sekcia zachranila zivot mne aj dietatu. zotavenie bolo fajn. druha sekcia bola kvoli placente praevia centralis. ver tomu, ze keby som si mohla vybrat, tak chcem rodit prirodzene. ked ma pripravovali na sekciu, tak im doviezli rodicku otvorenu na 8, este som si vypocula cely jej porod. rada by som sa s nou v tej chvili vymenila. a to ma este upozornili, ze ked sa nieco zvrtne, ze mi vyberu maternicu, pripravena transfuzia, keby som velmi krvacala. tri mesiace som sa zotavovala.
porod je velmi individualna zalezitost, aj prirodzeny sa moze velmi skomplikovat, ale sekcia sa robi ked je velke riziko pri prirodzenom, naco robit sekciu, ak by mohol prirodzeny porod prebehnut dobre?
a este jednu vec spomeniem, co tu nebola spomenuta a to su zrasty po sekcii.

tiika
23. dec 2023

Sekcia je operácia, nie voľba. Ktorú este inú operáciu si môže človek vybrať (okrem plastickej)? Buď ju potrebuje alebo nepotrebuje.
Strach o intímne partie by nemal byt dôvodom na operáciu. Skôr si o tom treba pohovoriť s doktorom a niečo pre to urobit, aby boli následky čo najmenšie.
O akom práve ženy na vyber hovoríš? Vieš čo, ak ti nedovolia si vybrať, tak ty sa môžeš potom rozhodnuť, že rodiť skratka nebudes?! Aj take som zial zažila. 🤦‍♀️Gratulujem.

thoughtfulweirdo
23. dec 2023

@simsalabim Ja zas poznám doktorku pôrodníčku, ktorá rodila obe svoje deti prirodzene 🙂

rivini
23. dec 2023

@mikadooo prirodzeny porod nie je lacnejsia verzia. Je to presne naopak. Planovana sekcia stoji ppistovnu ca. 3500 eur. Prirodzeny porod moze byt ovela, ovela drahsi, ak do toho ide niekolko vyvolavaciek, oxytocin, zaplatenie pracovneho casu personalu.

matkahelka
23. dec 2023

mam za sebou aj prirodzeny, aj sekciu. sekciou pojdem rodit aj zajtra, prirodzenym nikdy viac! pre mna trauma do konca zivota. a od zaciatku som vedela, ze aj keby co bolo, tak druhy prirodzeny uz nechcem. nasla som si lekara, ktory mi sekciu urobil. pre mna aj porod, aj zotavenie boli po sekcii neporovnatelne lepsie a rychlejsie ako po prirodzenom porode. tam dole nepotrhana, nezosivana, jazvicku pod pupkom mam krasnu, malicku, neviditelnu. keby som mala pred rokmi rozum, ani prvy porod by som neabsolvovala prirodzene.pre mna to bol horor. a tie, ktore tu pisu, ake su prirodzene porody super truper a bez rizika, tak nie su. my mame v rodine dieta, zdrave tehotenstvo, zdrave dieta, matka pocas porodu stratila na chvilu vedomie, dieta pridusene, s nasledkami do konca zivota. pre mna je priam fascinujuce, ze v zahranici zeny o svojom tele rozhodovat mozu, len na SR sme sa k tomu este nedopracovali.

beata_k
23. dec 2023

@lelelienka Urcite prirodzenejsie nez ho strcit do postielky kde je same a iba placom vola matku.

kris_tin257
23. dec 2023

@mikadooo rodila som v súkromnom zariadení a nemohla som si vybrať nič ani polohu pri pôrode 😀 hodinu pred pôrodom som ležala v najväčších kontrakciach bez epiduralky na pásoch na posteli a bola som rada že som 😀

simsalabim
23. dec 2023

@thoughtfulweirdo no vidis, kolko ludi, tolko chuti. Som si vsak ista, ze by nebastala situacia, keby ju by kolega, co “ju rodil”, neuposluchol, keby tvrdila, ze ju to privelmi boli a chce nieco od bolesti, ze by jej nedovolil postavit sa, lebo ma sialene kontrakcie v chrbte a naozaj nemoze lezat, ze by ju zhucal, keby povedala, ze naozaj uz nevladze, ze by ju donutil rodit a trval, ze cisarsky nie, aj ked je uz ohrozene dieta… ze by jej urobil Hamiltonov hmat proti jej voli, skakal po bruchu, lebo “nespolupracuje”…. mohli by sme pokracovat dalej. Od porodnika to chce urcite pochopenie voci zene a mnohym obycajnym rodickam sa ho nedostava. Zeny su oznacene za slabosky a hysterky pre pohodlie porodnika, nie rodicky. Su uplne v moci lekarskeho personalu v situacii, ked su bezbranne. Toto sa musi zmenit.
PS Moja sesternica je kardiologicka a ta mi vzdy vravela, ze ona jedine cisarskym. Ale deti nema a uz ani nebude, ktovie, ci by zmenila nazor.

simsalabim
23. dec 2023

@matkahelka toto ta naozaj prekvapuje? V nasom konzervativnom Slovensku, kde je najpalcivejsim problemom v nasej dokonalej spolocnosti presadit zakaz interupcii?

simsalabim
23. dec 2023

@tiika mozno ta prekvapim, ale vselijake operacie si naozaj mozes vybrat. Napriklad vyber zlcnika ci operaciu bedroveho klbu.

jj298
Odpoveď bola odstránená