icon

Prečo ste mali sekciu?

jessica6
20. nov 2012

Ahojte mamicky..uz je tomu nejaky cas co sa u nas presadil fenomen rodenia cisarskym rezom..samozrejme nehovorim o urgentnych nevyhnutnych sekciach casto zachranujucich zivot ci uz matke alebo dietatu..hovorim o sekciach, ktore casto ani nemusia byt, pripadne o tych, ktore si zeny sami "vybavia"..zda sa mi, ze sa coraz castejsie objavuju ocne ci ortopedicke indikacie..opat nemyslim vazne indikacie, ktore skutocne vyzaduju porod cisarskym rezom..casto zeny vravia, ze chcu radsej sekciu, lebo sa boja prirodzeneho porodu a ze na tento strach existuje indikacia..ale ved ktora z nas sa porodu neboji?myslim si, ze ten skutocny patologicky strach sa objavuje u velmi maleho percenta zien..ako ste na tom vy?preco ste rodili sekciou?vybavili ste si ju?myslite si, ze bola nevyhnutna alebo sa dalo rodit aj prirodzene?nechcem sa nikoho dotknut, len by ma zaujimali vase nazory..dakujem a pekny den 🙂

katka0905
31. dec 2012

no ja som sekciou urcite nechcela rodit... mala som vybaveny prirodzeny porod v Cechach... len trosku mi to mozno prekazil moj gynekolog, inac mily starsi pan. Predpisal mi magnezium (myslim, ze zbytocne, nemala son nijake priznaky mozneho potratu ani predcasneho porodu) a zabudol mi povedat, ze ho uz pred porodom nemam brat... a porod sa nerozbiehal... tak som isla dva tyzdne po termine do porodnice, kde mi spravili cisarsky kvoli prenasaniu a aj kvoli polohe v maternici (ale par dni pred terminom bolo dieta este v dobrej polohe, hlavickou dole). Neviem, mozno to nebolo kvoli magneziu, ale som si ista, ze dieta vie, kedy je cas sa narodit a to moje sa ani naznakom nepytalo na svet, ani poslickovia, nic.

liz_lemon
31. dec 2012

@moon1979 ja som to zazila opacne, tie co mali spinal na tom boli horsie ako baba po celkovej narkoze, lebo po spinale sa nemozes pohnut, kvoli hroziacej bolesti hlavy, a ta baba co bola po celkovej narkoze sa mohla hybat, jej aj dieta doniesli ukazat, nam co sme mali spinal deti nedoniesli

nunusimi
31. dec 2012

ja mam vysoky tlak od 23 rokov, takze aj tehotku pred koncom uz stupal, mg infuzky zaberali, ale rodit spontanne ma nenechali. A pri druhom to uz bolo automaticky, kedze som mala rovnaky problem, ze ideme na SC.
inak 6h po sekcii sprcha? mne to moj kardiolog zakazal, ze min 12h mam lezat lebo ked v spinale vypnu cast tela, tak kym sa krvny obeh spamata, tak to trva,. nehovorim o tej bolesti, ved ja som po 24h mala co robit, ked ma prevazali na izbu. A to nie som padavka, bolest znasam dobre.

moon1979
31. dec 2012

@liz_lemon
no mne hrozi aj druhýkrát sekcia, ale teda s úplnou narkozou pokial sa bude dať súhlasiť nebudem, trvalo mi skoro mesiac kým zo mňa vyprchala úplne, neviem čo za "koktajl" mi to namiešali ... ale úprimne ti poviem, že mi vyhovovalo vôbec sa nehýbať 🙂 postavenie sa po tých 24 hodinách bolo kruté, ale potom do sprchy to už bolo v pohode ... deti nám prvýkrát doniesli ukázať až na druhý deň

sharmana
31. dec 2012

Týžden som prenášala, už som sa mala hlásit na príjme, ked som večer predtým asi okolo 7mej dostala kontrakcie, rodiť som išla spontánne, plodová voda mi postupne všetka vytiekla a ešte o 13tej na druhý den nič... posledné 2 hodky by som niekomu aj oči vyškrabala od bolesti, ked zistili, že malá sa neposúva dole v pôrodných cestách a hlávku vzpriečila nabok, lekári spravili konzílium a navrhli mi SC... nebolo o čom, tie bolesti by som nikomu nepriala, a bola som fyzicky už úplne vyčerpaná... A som šťastná, že sa malej nič nestalo, to je najdôležitejšie... Ja som komplikácie po cisaráku nemala žiadne, jazva je skoro nebadatelná a mne sa všetko krásne zahojilo, už na 3. den som frčala v pôrodnici s malou na rukách skoro nonstop...

liz_lemon
31. dec 2012

@moon1979 tiez by som nechcela uplnu narkozu, ja som mala len ten spinal, a bola som z toho uplne mimo 🙂 nasadili mi kyslikovu masku, a ja som chytila paniku, ze ma idu uplne uspat, nedalo sa mi ani dychat, celkovo si z porodu skoro nic nepamatam (akurat mi praskla voda a mala som slabe kontrakcie, inak nic, mne cele prislo take, ze zrazu som mala dieta a ani som nevedela ako a kedy), a to som bola pri vedomi, a odvtedy mi niekedy sumi v hlave, ale aj tak by som chcela zase sekciu (prvu som mala akutnu), lebo ja som sa z toho rychlo vystrabila, aj ked ktovie, ci by to tak bolo aj pri dalsom

jarhal
31. dec 2012

@kkl82 ja som rodila dva krat prirodzene a poviem pravdu bola to hroza...pri prvom porode ma nechceli uz trapit ked som volala aj farara aby mi dal posledne pomazanie.....tak ma nastrihli lebo som bola malo otvorena..nedali mi ziadne vyvolavacky a ked videli ze nevladzem tlacit a som vysilena vytlacali maleho zo mna...snad vsetci co tam boli...skoncila sa to stastne iba mi zlomili rebro.....to sitie uz som necitila.....mesiac som nemohla sadnut. a dvihala som sa z bolestou a nemohli mi na to rebro dat nic od bolesti..kvoli kojeniu...a curala som na vsetky svetove strany snad pol roka....o rok a pol som isla rodit tiez prirodzene ...nebolo to o nic lepsie ..mozno horsie...porod neprebiehal ako mal a malu vyberali kliestami... mesiac mala sisatu hlavicku a ja popraskane cievky v ociach ....bola som zosita viac lebo som sa dlhsie davala do kopy.......teraz po 16 rokoch ma automaticky posielaju na sekciu..vraj telo uz nie je tak pruzne na prirodzeny porod....ale mam strasny strach ist na sekciu....kvoli tomu ze je to operacia..hrozia komplikacie...videla som hrozne sitia a jjazvy zrasty....ale nejako to babo musi von tak uz sa musime dohodnut....takze je to individualne...kazda rodi inak...niektore co sa zablokuju bolestou tak sa neuvolnia neotvaraju sa a porodia z tazkostami..ine zas sa sustredia na porod nie na bolest a razdva maju porod za sebou.....rada by som rodila prirodzene ale ak to ma byt ako dva krat pred tym ?

moon1979
31. dec 2012

@liz_lemon no tak to prostredie robí svoje ... to sa nečuduj, ale dôležitý je prístup anesteziologa a sestričky ... keď sa ti venujú a snažia sa odpútať pozornosť, všetko by malo ísť lahšie ... ja už začínam mať pomaličky stres, skúsenosti a spomienky z prvého pôrodu sú trošku silnejšie ako ja ...

liz_lemon
31. dec 2012

@moon1979 ja nie som este ani tehotna, a uz mam z toho stres 🙂 prvy raz je to najlepsie, lebo nevies do coho ides, aspon ja som netusila

phillippa
31. dec 2012

indikovana sekcia - palcenta preavia, poloha KP a pupok okolo krku 2x omotany myslim ze som nemala na vyber ak sme chceli prezit porod obaja 🙂 celkovaa narkoza pre idiota anesteziloga, maleho som videla hned ako ma previezli na izbu, po 12 hod som bola v sprche a chodila, bolesti boli ved je to normalne ale dalo sa to prezit, myslim ze strach o dieta ci je v poriadku bol vacsi ako strach aka jazva mi kde ostane

adri2211
31. dec 2012

tiez som rodila ciraskym, ale akutnou sekciu. plodova voda mi odtiekla doma o polnoci, rovno sme sli do nemocnice, prijali ma, bola som otvorena na jeden prst, po vyse dvanastich hodinach v neskutocnych bolestiach, kopec infuzii a injekciach som bola stale otvorena na jeden prst, a plodova voda, ktora este odekala bola uz zelena, takze malu museli vybrat. v tej chvili som vsak bola vdacna, ze konecne mi spravia cisarsky.
ale napr. moja znama vlastne nie jedna ale dve rodili takisto cisarskym, len s tym rozdielom, ze si pekne v dohodnuty den nacupitkali do nemocnice, a za pol hodku mali cisarsky za sebou, bez kontrakcii bez vsetkeho. co ja sama neuznavam, pretoze priroda vie preco veci zariadila, tak ako zariadila, a nie nahodou sa babo pyta von.

31majka12
31. dec 2012

lebo si to vyzadovali okolnosti ...prenasala som 2 tyzdne a bola som otvorena len na 1 prst,dostala som sice vyvolavacku ale maly bol prilis vysoko----tak indikoval lekar sekciu a nelutujem ---mame krasne dieta

phillippa
31. dec 2012

@moon1979 ja som bola v sprche po 12 hodinach a pocas nich mi sestricky zabudli dat analgetika cez infuziu a este som dostala od lekara krik ze preco som si nepytala ci ma nebolelo............nuz doteraz neviem ako som to prezila fakt ten adrenalin po porode asi robi svoje 🙂

rusalinka
1. jan 2013

ja som išla do sprchy po 24 hodinách, zvalená na sestričke a skoro som tam odpadla... a baba čo bola so mnou na izbe mala tretiu sekciu a tá odcupitala do sprchy sama 🙂 Už som si pripadala ako neschoná padavka, ale ako vidím, nebola som sama, tak som "rada" 😀

danjelca
1. jan 2013

@rusalinka je to fakt individuálne...ozaj..hlavne si myslím že každý zvláda anestezu inak...moje prvé postavenie po sekcii bolo také že som bola slabá zhrbene som šla k umývadlu do kupelky a naspat do postele a hned lahla ale bez pomoci..predstavovala som si to teda že uplne šialená bolest ale bolo to len "nepríjemné"

deniskap
1. jan 2013

Mne môj malý mal zlú polohu, bol koncom panvovým a keďže som bola prvorodička a bol to chlapec, tak bolo jasné, že idem na sekciu, čomu som sa aj trochu potešila, lebo strašne som sa bála pôrodných bolestí. Prebehlo to úplne v pohode, až na to, že po pôrode som mala zimnicu, lebo na sále bolo chladnejšie /vraj tak má byť/ a ja som háklivá na zimu, ale inak ok. Aj postavenie po 24 hodinách sa dalo zvládnuť a aj dieťa nenosili až tak často, takže som si stihla aj oddýchnuť. Akurát to vstávanie trošku bolelo, hlavne v nemocnici, doma už som sa z toho myslím že dosť rýchlo dostávala. Vždy som si myslela, že sekcia sa dlhšie hojí, ale keď švagriná si po zošitý z nastrihnutia pomaly mesiac nemohla riadne sadnúť, tak som bola na tom oveľa lepšie. U nás v nemocnici sa už nezošíva klasicky, ale takými tými "sponkami", mala som ich tuším 7, čo aj lekár konštatoval, že strašne málo, že asi som mala dobre elastickú kožu /pravidelne natierané bruško v tehotenstve/, jazva sa úplne v pohode zahojila, skoro ju už ani nevidno. Takže ja som mala dobré skúsenosti so sekciou, akurát to bol taký zvláštny pocit, že keď mi doniesli malého, dlho som si to v hlavne nemohla dať tak akosi dokopy, lebo proste vám donesú dieťa a povedia: toto je ono. A vy tomu musíte uveriť aj keď ste nevidela ako z vás vychádza. Také divné. Ale časom to prešlo.

wewus1234
1. jan 2013

Prvy porod akutnou sekciou,nepostupoval ako mal.druhy planovy,ja som sa tak rozhodla.,pretoze pri prvom ma nechali vytrapit od soboty vecera do stredy vecera.,malemu uz prestalo na chvilu byt srdiecko a aj napriek tomu,mi dali na vyber,ze mozme este pockat a kazdu hodinu mu budu brat krv z hlavicky a sledovat ci nie je v strese co u mna nepripadalo do uvahy.,

qwerty81
1. jan 2013

Ja som mala sekciu 2 x. Dovod - sedy zakal na pravom oku a transplantovana sosovka.

gloria9
1. jan 2013

ja som mala cisárky zatlačený nerv a nemohla som sa hýbať posledne 2 tyzdne pred porodom bolo to vyslobodenie od bolesti po cisarskom som 24 hodin lezala na JS a vstala v pohode umyla som sa ked ma dali na izbu hned som zobrala veci a cupitala do sprchy bez pomoci ziadne bolesti v pohode mozno preto ze som kamosky mi hovorili aby som hned zacala chodit a nelezala tak som zacala najprv po izbe potom po chodbe vecer trosku bolesti boli ale na dalsi den som uz ani nevedela ze som mala cisarsky. Moj MM ked prisiel za mnou nechapal cakal ze budem len odfukovat ale nic take sa nestalo a maleho som mala hned na izbe

kitty88
1. jan 2013

osobne nepoznam nikoho, kto by rodil sekciou len tak, bezdovodne, lebo sa boji prirodzeneho porodu... ja som bola viac-menej pripravena na normalny porod, prenasala som 5 dni, dostala som vyvolavacku (tabletku) na dozretie krcka, ta vobec nezabrala, na druhy den rano dalsiu, o dve hodiny zacali bolesti, ja som sa vsak strasne pomaly otvarala, mala mala zle ozvy srdiecka uz od rana, nepomahal ani kyslik, ktory mi dali dychat, takze rozhodli o sekcii... nelutujem, v mojom pripade sekcia malej zachranila zivot, pretoze sa nadychla plodovej vody, ktora bola uz v rozklade a keby ma nechali trapit sa normalnym porodom, nemuselo by to dobre dopadnut. inak som mala spinalku, co bolo super, malu som hned videla, bolest prichadzala postupne nie v plnej miere a nebolo to az take hrozne, o par dni som aj zabudla, ze som mala rozrezane brucho. a moja sesternica 5 dni po mne tiez mala akutnu sekciu, do porodnice prisla na styri prsty otvorena, vsetko islo normalne, len pri tlaceni zistili, ze maly ma zle rotovanu hlavicku, takze by ho nemohla vytlacit. ona vsak mala celkovu anestezu, tak sme to mohli porovnat.

liz_lemon
1. jan 2013

@deniskap presne, aj ja som to mala, a stale mam, taky zvlastny pocit, ze zrazu mam dieta, cele mi to prislo take nahle, z nicoho nic

kitty88
1. jan 2013

@deniskap ta zimnica po sekcii je normalna, to nebolo tym, ze si hakliva na zimu... aj sestricka vravela, ze je to normalne. ja som ju mala tiez, aj sesterka.

mirka1308
1. jan 2013

Ja som rodila tiež sekciou, nemala som nič vybavené, chcela som rodiť normálne ale nedalo sa. Malého som prenášala a na 5deň po koplikáciach s ozvamy bábatka a následnej hospitalizácii som dostala slabšie pôrodné bolesti. Malý sa začal dusiť, tak rýchlo robili sekciu.Vôbec som sa neotvárala. Mal uzol na pupočníkovej šnúre a pri zostupovaní do pôrodných ciest sa začínal dusiť. Našťastie ho rýchlo vytiahli 😔 😵 Nikdy som nechcela sekciu aj keď som mala asi ako väčšina žien obavu ako dopadne pôrod. 😉 Je to vážna operácia a všeličo sa môže skomplikovať. 😒 A tie bolesti jazvy aj niekoľko mesiacov po pôrode - no nič príjemné. 😔

stellamaris
1. jan 2013

@deniskap zimnicu som mala aj ja,pretoze operacne saly su klimatizovane a moze to byt aj naladovkou,potom sa klepes ako ratlik od zimy 😉

zdenulala
1. jan 2013

Mala som neplánovanú sekciu. 16 hodín po odtečení plodovej vody a otvorená na 8 cm. Ozvy dieťatka slabli. Mladá, neskúsená dr. panikárila, kričala po mne, že ja za to môžem a že sa mám snažiť. Ziapala po mne, červená v tvári a zdesene pobehovala okolo. Bola nedeľa večer a ona bola jediný lekár v službe. Strašné! Medzi kontrakciami som zaspávala a ona na mňa ziapala ešte viac. Pôrod sa zastavil. Nakoniec mnou začala triasť a povedala, že sa mám rozhodnúť či chcem sekciu alebo nie. A že sa mám rozhodnúť okamžite. Sanitárka a sestra tam ticho stáli a hľadeli do zeme.
Cítila som, že je niečo veľmi, VEĽMI zle a že ona mi určite nepomôže. Povolila som sekciu. Našťastie sa práve menili služby a prišla staršia lekárka. Vtedy sa všetci rozkmitali a...zobudila som sa na pooperačke. Na druhý deň skoro ráno mi tá staršia lekárka prišla povedať, že dieťa malo omotanú pup. šnúru okolo krku a dusilo sa...a pravdepodobne by som ho aj tak neporodila normálne. Najhorší zážitok môjho života.

gabusa1975
2. jan 2013

Pre nepostupujúci pôrod a následné odlupovanie placenty-chvalabohu všetko OK 🙂

pikino
2. jan 2013

@moon1979 ano po šiestich hodinách tie čo mali epidurál po dvanástich, ja som mala cisarak večer o 16:00 a ráno o siedmej som sa už šolichala pre malu a pekne sa strarať, ale osobne si myslím, že čím skôr vstaneš tým lepšie. ja som už na treti deň behala ako srnka, najhoršie bolo zliezať z tých desných postelí. A smaozrejme že som poctivo vyberala lieky na bolesť zas taká hrdinka som neni. 😀

milka1978
2. jan 2013

@moon1979 no tak to vtedy bolo aj na mňa ale až tak som to nevnímala ako teraz s odstupom času ..... teraz by som to už nedovolila no vtedy som myslela len na to, nech sa drobec už narodí .... takže som bola v takom rozpoložení, žeby som pristúpila na čokoľvek ... teda aj na spontánny pôrod

luciferkax
2. jan 2013

Mala som sekciu, lebo som rodila tri mesiace skôr a drobec bol zle otočený ( tlačil sa von jednou nohou 🙂 zotavovala som sa veľmi ľahko, na štrvrtý den ´som už bola OK 🙂
mala som sekciu v celkovej narkoze, kedže anesteziolo nevedel trafiť to správne miesto na trirazy mi pichali do chrbta tú hnusnú ihlu a aj tak som všetko cítila, nakoniec ma uspali.... na prebudenei nemám zlé spomienky, len som bola hladnaá 🙂 zle mi nebolo, hlava nebolela, ani nejaké extra bolesti som nemala

lila77
3. jan 2013

@cecil36 presne ako pises moj maly mal pupocnu snuru okolo krku a bol len zazrak ze sa mu nic nestalo mna to vobec nenapadlo a vraveli mi na sone ze ma omotanu ale to nikoho nenapadlo keby som to vedela dam si vtedy cisarak teraz cakam druhe od porodu mam problemy s mocenim a padnutou maternicou , potrhana nahovado doteraz pocujem ako lekar krici cela sa potrhate co ja som vedela ? teraz si vybavim cisarsky babetko je nejako priecne zle otocene