icon

Prečo u nás nie je voľba cisárskeho rezu?

14. júl 2024

Len tak uvažujem, prečo žena v našej zaostalej krajine nemá možnosť výberu ako bude rodiť? Prečo sa naši sprostí lekári musia držať tabuliek, ktoré si vymyslela nejaká blbá organizácia? V latinskej Amerike má žena možnosť si zvoliť na vyžiadanie cisársky. Prečo to u nás nie je možné? Aby ste boli v obraze, čoskoro ma čaká pôrod. Druhý. Prvý bol veľmi ťažký. Dieťa malo 4 kg, takmer išlo von kliešťami, ja som bola 12 hodín napojená na infúziu s oxytocínom. Rozrezana, potom požadovaná zvonku aj zvnutra. Hlavne že nemocnica má bod že pôrod prebehol prirodzene. Aj keď neviem či toto sa dá nazvať prirodzene. A teraz chcem rodiť cisárskym. Ale na 99,9 % mi to nebude umožnené, keďže nemám žiadnu indikáciu. Mám sa prežrať sladkosťami, aby som mala tehu cukrovku a spravili mi CR? Alebo sa tým doktorom pri príjme mám vyhrážať že radšej vyskočím z okna ako rodiť prirodzene? Psychiatri neprichádzajú do úvahy, keďže voľný termín majú niekedy až po novom roku a to už budem dávno po pôrode.

Strana
z2
pininka1
14. júl 2024

Stačí mať svojho pôrodnica, a keďže som mala tri cisárske nie pre vlastný výber môžem ti rozhodne povedať, že to nieje nič príjemné, pri prvom som skoro zomrela. Jedinú jednu výhodu ktorú ja vidím pri cisárskom je, že tam dole ostalo vsetko po starom, inak by som si ho nikdy dobrovoľne nevybrala.

vyrovnanaosoba
14. júl 2024

@anjelicek26 moje deti hneď po sekciách išli so mnou na izbu. Žiaden inkubátor ani adaptácia. 😊 Ani nič komplikovane, žiadne vedľajšie účinky, mne napríklad gynekológ povedal, že bude rad, ak si dám povedať a pristúpi na sekciu, aby zbytočne nedrszdili maternicu kontrakciami, ak to nie je nevyhnutné. 😁

aliaray1
14. júl 2024

Ako zena s 1 akutnou sekciou za sebou a 2. planovanou pred sebou ti oznamujem, ze si asi nezazila co je potom bolest a problemy po sekcii.

12 ci 20 hodin bolesti, natrhnutie, sitie....alebo 7 mesiacov ukrutnych bolesti po sekcii (ziadne oblbovaky, ziasne utlmovaky, kojace zeny mozu len ibalgin), bolavej jazve, a vyse rok bolesti chrbtice zo zle napichnutej anestezy, ktora moze skoncit ochrnutim...ak je to fakt to, co si skutocne zelas...🤷‍♀️
Vyse hodiny som plakala pri aute na obrubniku ked mi oznamili, ze to bude zasa zial sekcia a neda sa s tym nic robit.
A to mam taku indikaciu, ze mi v porodnici 1.raz vraveli, ze ked sa mi spusti porod nech sa nelakam, bude ma to boliet minimalne dvojnasobne ako zdravu zenu...aj tak som to chcela radsej,) tak ale zial, muselo sa akutne operovat.

Ja by som si zelala radsej natrhnuta prirodzene ako ten horor co bol po sekcii.

andreatytler
14. júl 2024

Neviem ci je v Kanade tiez zaostale zdravotnictvo, ale cisarsky na vyziadanie tam neexistuje.
Je tam velmi velka kampan za prirodzeny porod. Doktori robili sekcie aj tam kde to nebolo treba, len preto aby mali viac zaplatene. Prirodzeny porod je ovela lepsi pre dieta, ked je robeny skutocne prirodzene a nezasahuje sa do neho ak netreba.

majlo1234
14. júl 2024

@aliaray1 ja som zena s dvoma sekciami a tyzden trvala rekonvalescencia po kazdej, asi si mala nestastie, co ma mrzi. Ale netreba zbytocne strasit

thereisabear
14. júl 2024

Všetko sa dá, len musíš vedieť za kým ísť. Som si istá, že aj u teba by sa to dalo vybaviť.

mimikarol
14. júl 2024

Vieš čo, chod niekde na súkromnú kliniku kde si tu sekciu zaplatíš a potom nám napíš aká to bola lahoda, pohoda. Ja som síce prirodzený pôrod nemala, len sekciu ale teda žiadna sranda to nebola. Nehovoriac o zdravotných problémoch ktoré som mala po pôrode a ktoré došli až do toho štádia že som zostala neplodna.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
nadush
14. júl 2024

Ja teda neviem, prvá sekcia akútna, druhá teda indikovaná a tretíkrát ma to čaká v decembri s dvojičkami.
Komplikácie po sekcií a pri následnej snahe otehotnieť boli teda len vďaka sekciám.
Ja chápem, že sa vyhneš bolestiam pred, ale tie bolesti po si užiješ o to viac 😏
Je to veľká operácia brušnej dutiny, vôbec to nie je sranda a nesie to svoje riziká. Ja som po druhej sekcií skoro vykrvácala a keby som mala možnosť vybrať si, vyberiem si prirodzený pôrod.
Vôbec nie je sranda postaviť sa s tou ranou na druhý deň (vraj teraz niekde stavajú už po 12h) a starať sa o malého človiečika, ktorý nechápe prečo ti tak dlho trvá za ním prísť a vziať ho na ruky.

vevesh
14. júl 2024

@anjelicek26 rozdiel v cene cisarskeho je iba vtedy, ked porovnavas bezproblemovy prirodzeny porod bez akehokolvek zasahu a klasicky cisarsky. Ako nahle tam vstupi nejaky zasah, obe financne strany sa vedia zmenit a kludne bude normalny porod stat ovela viac ako cisarsky- pre porovnanie, jedno dieta som rodila 72h, napichali do mna co sa dalo (od oxy po epi, rozne roztoky), pouzili vakuumextraktor, dieta sice nebolo v inkubatore, ale pichali mu nejake veci plus viac pozorovane na izbe-dokopy som bola 7 dni v nemocnici. A pri planovanom cisarskom bez problemov za 72h aj doma -cize prirodzeny stal viac ako normalny cisarsky. A ked si vezmem, ze na sk pichaju povinne oxytocin, nastrihuju hradzu a potom zasivaju plus oddeluju deti od matky, cim predlzuju aj dobu pobytu v nemocnici- tak si velmi lahko privyrobia €€€€ na fakturu🙃🙃

autor
14. júl 2024

@pralinka86 uvažovali sme nad autom, obaja máme vodičský a boli by aj peniaze, ale teda odvahu šoférovať v KE nemá ani jeden z nás. Teraz sa trmacame MHDckou. S jedným dieťaťom sa to ešte dá, no ale s dvoma to bude o drzku. Inak ja som bola s tou nemocnicou po iných stránkach spokojná. Druhé by som tiež tam chcels, ale teda skúsim si nejakého pôrodníka zazmluvnit.

autor
14. júl 2024

@iv007 dúfam že aspoň jeden z tých doktorov bude taký čo sa bude dať podplatiť

autor
14. júl 2024

@monsterablue ja som rodila na Rastislavovej. Ako až na to že na pôrodnej sále ma vystrašil, že keď nebudem s nimi spolupracovať tak dieťa sa vo mne udusi, ale chápem že to mysleli v dobrom. Inak na tú nemocnicu nemôžem nič zle povedať, bol na mňa ten personál milý. Aj na odd. šestonedelia. Uvažujem že aj teraz druhýkrát tam pôjdem. Ja som strach zo samotného pôrodu že kvôli mne mi zomrie dieťa.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
autor
14. júl 2024

@luciferka93 keď u mňa je to problém že sa bojím vyjadriť svoj názor,ja si nedokážem stáť za svojím. Ja sa proste neviem hádať s nikým a keď doktor povie, že žiadny cisarak mi robiť nebude,že na to nie je dôvod a že to zvládnem aj prirodzene tak radšej ústupim a nebudem mu oponovať. Sa hnevám na ten blbý systém, lebo tu ide o moje telo a o moje dieta a ja o ňom rozhodujem nie? Inak co so mnou boli ženy po sekcii, myslím že boli na tom lepšie ako ja po prirodzenom. Ja som bola rada že som dokázala urobiť zopár krokov do sprchy a do jedálne a ony si chodili jedna radosť, akokeby nemali za sebou žiadnu operáciu

luciferka93
14. júl 2024

Tak to je horšie veru, keď si nevieš stať za svojím 😔 no neviem ako ti poradiť, skus ešte stou gyn pokecať a uvidíš. Alebo sa možno ani babo neotoci a budeš mat cisarak tak ci onak ☺️

Presne toto som mala aj ja... 2 týždne po prirodzenom som nevedela sedieť, len na pol zadku, všetko bol pre mňa problém a to nehovorím o tom keď som šla na záchod... Hrôza.... Ale zasa nemôžeme vedieť ako naše telo bude reagovať na sekciu, ale vravím si ze horšie ako to co som zažila to nebude... Každopádne držím ti veľmi palce 🤞🍀

autor
14. júl 2024

@aliaray1 tak vidím že každá sme iná čo sa pôrodu týka. Ja som povedala že nikdy viac prirodzený pôrod. 12 hodín nenormalnych bolesti, museli mi napuchnuté infúziu s oxytocínom aby sa mi vôbec spustili kontrakcie. Epiduralku som mala vybavenú, ale pichnúť mi ju odmietli. Čo som zažila na pôrodnej sále bol horor, skoro mi dieťa umrelo, sa zadusilo vo mne. A potom to bol x-násobny horor. Pozasivana, sedieť som nemohla, ani chodiť, ani stat, len ležať. Každý deň som hodiny revala od bolesti. A do toho sa starať o novorodenca. Už nikdy viac nechcem toto zažiť

majlo1234
14. júl 2024

Prave to ti rozumiem. Ja som sice mala prvu sekciu akutnu, tiez to bol horor, ale planovana bola ako taky “welness” dojdes si rano s kabelou, ziadne bolesti, a za polhodku mas po porode😂 ano, rekonvalescencia je nahovno, ale ked je vswrko ok, za par dni si skoro bez bolesti.
Chod si za tym, ak to ozaj chces

rivini
14. júl 2024

@anjelicek26 planovana sekcia stoji poistovnu menej, ako „prirodzeny“ porod s vyvolavackou, alebo taky, ktory trva 12 hodin…. Zijem v DE, som sukromne poistena, vidim teda ucty, predtym, ako mi ich poistovna preplati….

marca12
14. júl 2024

Cisarskym sa da rodit iba ked das obalku. Tak som pocula,ze sa to vybavuje.

autor
14. júl 2024

@luciferka93 v stredu idem na poradňu tak sa skúsim popýtať. Uvidím čo mi na to povie. Ja som mala po pôrode také problémy, že si myslím, že sekcia až taká hrozna nebude.

autor
14. júl 2024

@monsterablue no veľmi na výber nemám 😞 do novej nechcem a Šaca je pre mňa ďaleko

tara42
14. júl 2024

Ja som mala plánovanu sekciu (mam chore srdce) a som rada, ze som ju mala.
Nenechaj sa odbiť keď sa prirodzeného bojíš. Uz psychika veľa spravi a keď už si dopredu z toho vo veľkom strese...
A po takom hroznom prirodzenom pôrode sa ti ani necudujem.
Po sekcii môžeš mať tiež veľké bolesti ale aj nemusíš. Moj cisárak bol veľmi rýchly, robil ho skúsený lekár. Ani som sa nenazdala a bol koniec, babatko mi ešte priložili k hlave a vyfotili ma s nim. Babatko som mala pri sebe na izbe ani nie po 24 hodinách.
Dva dni boli bolestivé ale keďže sa musíš hýbať a starať sa o dieťa tak to musíš aj s bolesťami nejak dat. Ja som za tyzden pekne chodila. Žiadne veľké bolesti. Moja rekonvalescencia bola veľmi rýchla. Mala som šťastie. Drzim palce.

autor
14. júl 2024

@veselo_neveselo viem o viacerých prípadov, kedy sa deti narodili postihnuté a všetko sú narodené prirodzene. Takisto aj čo boli medializované prípady, kedy ženy zomreli pri pôrode, zomreli pri prirodzenom. Ešte som nepočula, že by zomrelo dieťa alebo žena pri sekcii. Nikto ma nikdy nepresvedčí, že prirodzený pôrod je pre ženu a dieťa lepší a bezpečnejší

autor
14. júl 2024

@anjelicek26 ja som ochotná si ten cisársky rez aj zaplatiť, je mi to jedno. Do takej depresie som sa dostala odkedy som zistila že som tehotná a to len kvôli tomu, že čaká ma ďalší pôrod. Šak ja sa len tým trápim a v noci neviem spať. A ďalšie dieťa už neplánujeme, takže...
A neviem ako nemecké celebrity, ale tie slovenské každá rodia cisárskym. Ony si to môžu vydupat lebo je slávna a obyčajná žena nie? Prečo keď poviem že mám z pôrodu strach kvôli tomu predchádzajúcemu, neviem prečo by mi nemohli urobiť cr. Príroda síce nevymyslela cisársky, ale akosi ani nepomyslela ten prirodzený pôrod, keď takmer každá žena má po prirodzenom pôrode problémy.
Mňa pri prvom strašili že pri pôrode môže mať aj 5-6 kg, že proste bude veľký, ale ani slovo o tom nepadlo že by mi dali vyvolávackou 2 týždne skôr, alebo aby mi ponúkli cisársky. Tak neviem...

anjelicek26
14. júl 2024

Autorka tak teraz vies, ze tu moznost vypytat si vyvolanie porodu, ked je babatko velke, mas uz tri tyzdne pred terminom. A bude fakt take velke? Moja prva bola najvacsia, vsetky ostatne deti boli mensie. A nie, nie kazda zena ma po prirodzenom problemy, a to som ich mala niekolko... mne je uplne jedno, ako budes rodit, dolezite je, nech si ty a aj dieta v pohode.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
nikushka8
15. júl 2024

Samozrejme,ze sa to da vybavit aj na vychode. Kamoska si tak vybavila v PP. Usetrila si porodne bolesti,ale teda po to nebola velka slava. Stacilo jej odporucanie od psychiatra. Treba obvolat lekarov a pozisťovať, ked si predvedcena o sekcii. Pripadne si zaplatit aj porodnu asistentku, vybrat porodnicu,kde nestrihaju ako na beziacom pase (jedine v pripade nutnosti). Aj prirodzený porod moze byt krasny (mam 2 za sebou, z toho jeden vyvolávany, pol hodku po porode som v pohode sedela).

Strana
z2