Prečo ženy uprednostňujú cisársky rez bez indikácie?
Rozumiem nejakému psychickemu problému ako strach, ci neviem, nízky prah bolesti (co je hlúposť ale ok)... Ale keď to skutočne nieje indikovane kvôli nejakému zdrav. riziku, preco mnohé ženy stále platia stovky eur navyše, aby mali sekciu, plus suma za epidural atd..
Lebo podľa mna je sekcia ooovela horšie hojenie ako pôrod, je to komplexne rozrezanie až siedmych vrstiev tela na bruchu, zbytočne kvantum komplikácií, zbytocna jazva, zbytočne bolesti a x týždňov hojenia, zbytočne riziko zrastov a tiež aj zbytočne rozrezana maternica... Akoby sa tie ženy chceli vyhnúť roztiahnutiu vagíny a riziku zníženej vaginálnej citlivosti, ktore obnasa prirodzený pôrod... Co sa napríklad stalo mne, po pôrode som čiastočne prestala cítit vaginálne vnútro pri sexe... Ale radšej toto, ako naveky jazva a rozrezane brucho
Zeny si nevyberaju, to by mal lekar. Bez indikacie by som im dala vsak zaplatit vsetko, co je navyse od prirodzeneho povodu. Hned by ich ten strach presiel.
3...2...1... Komentare o strachu z porodu ze "kto nezazil, nepochopi". Ano, brusna operacia by sa mala vykonavat len ked su tam indikacie, inak by si to mali cele hradit. A nie, vobec to nie je "bezpecnejsie istejsie" atd, to hovoria iba tie, co realne rizika anestezie nepoznaju (alebo tie, co mali hrozny prirodzeny porod, to vsak neznamena, ze stale nie su rizika pri operacii objektivne uplne inde).
Nehovoriac o tom naozaj naturalnom a skutočnom zážitku, síce to bola ta najhoršia bolesť ale trvalo to krátko, a ten pocit ze si dieťa fakt vytlačím sama, a nevyberie mi ho niekto iný z brucha, toto by som určite nechcela vymeniť
@anonym_autor keby tebe vytahovali tenisovu lopticku nosom tiez budes chciet narkozu
Zeny si nevyberaju, to by mal lekar. Bez indikacie by som im dala vsak zaplatit vsetko, co je navyse od prirodzeneho povodu. Hned by ich ten strach presiel.
@anonym_d8ed80 poznám čo si vybavila po známosti CS lebo sa bála bolesti 🤦♀️
@anonym_autor keby tebe vytahovali tenisovu lopticku nosom tiez budes chciet narkozu
@martinmmartin och ujo, Co vy tu robíte a takto trepete. Prirovnať pôrod dieťaťa ku výberu tenisovej loptičky cez nos je strašná hlúposť, je to odveci, úplne ste mimo. Vy viete o tom ze ženské telo je na tento úkon pripravené od existencie sveta? Oriordyeny pôrod je to, co mame zvládnuť a dala nám to tak príroda. Zdrzte sa komentárov, nepatríte do tejto diskusie nakoľko nemáte právo vyjadrovať sa ku niečomu, co nemáte, co nikdy nezazijete.
@anonym_autor no keby je to take easy, toto vzdy pisu zeny, co mali porody ako lepsi sex, dve minuty po ani nevedeli. Kopec zien ma tazke nasledky a nemozeme ich nutit do niecoho, na co si proste netrufaju. Dufam, ze toto “ Dajte im to zaplatit “ sa uplatnuje ani tych, co maju hemoroidy po sedeni hodinu na wc s mobilom a tiez ti, co zeru piste cez deviate a potom maju karcinom hrubeho creva. Ved nemali to zrat a nemali by problem. Mam za sebou dva prrodzene porody a sice super zazitky, ale… pri oboch boli komplikacie a zazit ten strach o dieta uz nechcem. A s vaginou sa mi nestalo dokopy nic. Ale to, ze dieta hned brali prec a davali dokopy, lebo posledne minuty ho stocilo nasikmo a skoro bolo po nom, tak toto by bol pre mna dovod na prave cisarak. Nesudme ine zeny, nevieme co maju za sebou. Toto vzdy pisu take tie hrdinky. Porod je vzdy riziko a cokolvek sa moze stat behom minuty.
@anonym_d8ed80 poznám čo si vybavila po známosti CS lebo sa bála bolesti 🤦♀️
@anonym_11e088 Ved toto, tomuto nerozumiem..
Lebo premna osobne, v mojich očiach je zotavovanie sa po sekcii a po prirodzenom pôrode uplne nieco odlišné. Nechápem, z akého dôvodu si to ženy takto dobrovoľne chcú komplikovat..
@anonym_autor no keby je to take easy, toto vzdy pisu zeny, co mali porody ako lepsi sex, dve minuty po ani nevedeli. Kopec zien ma tazke nasledky a nemozeme ich nutit do niecoho, na co si proste netrufaju. Dufam, ze toto “ Dajte im to zaplatit “ sa uplatnuje ani tych, co maju hemoroidy po sedeni hodinu na wc s mobilom a tiez ti, co zeru piste cez deviate a potom maju karcinom hrubeho creva. Ved nemali to zrat a nemali by problem. Mam za sebou dva prrodzene porody a sice super zazitky, ale… pri oboch boli komplikacie a zazit ten strach o dieta uz nechcem. A s vaginou sa mi nestalo dokopy nic. Ale to, ze dieta hned brali prec a davali dokopy, lebo posledne minuty ho stocilo nasikmo a skoro bolo po nom, tak toto by bol pre mna dovod na prave cisarak. Nesudme ine zeny, nevieme co maju za sebou. Toto vzdy pisu take tie hrdinky. Porod je vzdy riziko a cokolvek sa moze stat behom minuty.
@kiki68 pokiaľ zena chodi poctivo na poradňu a všetky vyšetrenia, a všetko je v poriadku, tak nevidím dôvod na dobrovoľnú sekciu. Ked sa niečo zlé zvrtne už počas rozbehnutého prirodzeného porodu, ze napriklad sa dieťatu zasekne rameno v cestách atd, a nejde to von, tak ok, akútna sekcia okej. Ale sekcia dobrovoľne a dopredu naplánovaná bez indikácie ci čohokoľvek? Tomuto nerozumiem
@kiki68 pokiaľ zena chodi poctivo na poradňu a všetky vyšetrenia, a všetko je v poriadku, tak nevidím dôvod na dobrovoľnú sekciu. Ked sa niečo zlé zvrtne už počas rozbehnutého prirodzeného porodu, ze napriklad sa dieťatu zasekne rameno v cestách atd, a nejde to von, tak ok, akútna sekcia okej. Ale sekcia dobrovoľne a dopredu naplánovaná bez indikácie ci čohokoľvek? Tomuto nerozumiem
@anonym_autor ale však nemusíš rozumieť všetkému. Ja som mala tiež sekciu, i keď som si ju nevybrala sama, ale odporučil mi ju primár. Ale nebudem tu odsudzovať ostatné, ak sa rozhodli samé. Keď som rodila ja, vyberať sa nedalo.
Teba prečo trápi ako nejaké uolne cudzie ženy rozhodnú rodiť?
Staraj sa o seba a svet bude krajší
Ja som mala normálny pôrod, aký som vždy aj chcela, inú možnosť som ani nebrala v úvahu. Pôrod bol vyvolany tabletou, ktorú mi dali dnu o 9 večer, vsetko pekne nabralo na intenzite a o 3 rano bola dcéra tu. Nikdy nezabudnem na tie stupňujúce sa kontrakcie, na pôrod samotný, ako som citila prechádzať jej telíčko mnou von, v plnej sile, tak ako to nastavila príroda. A uplne bez epiduralu, bez utlmovakov, bez pichania hluposti do chrbtice.. Narodila sa, a bolo po tom, hotovo. Šitie bolelo tiež ale to je vsetko nič v porovnaní s tým, keby som mala dobrovoľne rozrezane brucho. Prežila som to najhoršie čo sa týka bolesti, ale po pár hodinách som bola ako laň, nikto sa o mňa starať nemusel, ja som sa starala o dieťa.
Netrápi ma to, len ma to zaujíma, a chcela by som poznať dôvody tohto dobrovoľného harakiri 😂
@anonym_d8ed80 a ver tomu ze si to vela zien aj zaplati
Nooo, ja som prenášala, všetci sa tvárili že ok, dieťa je len lenivejsie, nechce sa mu von. Potom vyvolavacka, kontrakcie, omotana šnúra, pridusenie, akútna sekcia, neurológ, vojtovka, bobath, našťastie nič až tak vážne, ale cvičiť musíme aj po rokoch. Keby som mala rodiť znova, tak už len plánovanou sekciou. A áno, aj s tým, že som si vedomá, že pre dieťa je dobré prejsť si porodnymi cestami a kontaminovat sa mikrobiomom
Kaziť si nedeľu takýmito myšlienkami? Nech každý rodí ako chce a nech si zaplatí na čo má peniaze. Nie si o nič lepšia ako ostatné matky lebo si dieťa vytlačila.
Oba doterajšie pôrody som mala také, že kontrakcie trvali 48 hodín. Pri prvom pôrode som prosila cisársky ale jasné že nedalo sa. Pri druhom som už neriešila. Potichu som dýchala a o to viac som sa zaprela keď som už bola na koze. Ale nie je to sranda mať 6 hodín silné kontrakcie každých 10 minút a potom zvyšných 6 hodín každých 5 minút tu druhu noc.
Počula som o 2 ženách ktoré boli v kontrakciach 4 dní.
Ja som mala normálny pôrod, aký som vždy aj chcela, inú možnosť som ani nebrala v úvahu. Pôrod bol vyvolany tabletou, ktorú mi dali dnu o 9 večer, vsetko pekne nabralo na intenzite a o 3 rano bola dcéra tu. Nikdy nezabudnem na tie stupňujúce sa kontrakcie, na pôrod samotný, ako som citila prechádzať jej telíčko mnou von, v plnej sile, tak ako to nastavila príroda. A uplne bez epiduralu, bez utlmovakov, bez pichania hluposti do chrbtice.. Narodila sa, a bolo po tom, hotovo. Šitie bolelo tiež ale to je vsetko nič v porovnaní s tým, keby som mala dobrovoľne rozrezane brucho. Prežila som to najhoršie čo sa týka bolesti, ale po pár hodinách som bola ako laň, nikto sa o mňa starať nemusel, ja som sa starala o dieťa.
Netrápi ma to, len ma to zaujíma, a chcela by som poznať dôvody tohto dobrovoľného harakiri 😂
@anonym_autor vidíš ty si si dobrovoľne vybrala bolesti, nikto ťa do toho nenútil tak nechaj aj ostatné nech si vyberú ako uznajú za vhodné.
@anonym_autor lebo kazda sme ina? Tak ako by tebe vadila jazva cez brucho, ktoru mimochodom neuvidi nikto, komu sa neukazes bez nohaviciek, tak inej by zas mohlo vadit byt zosita odspodu az po zadok, dozivotne problemy s inkontinenciou ci analnymi zvieracmi - lebo aj to sa moze stat pri vaginalnom porode.
Ja som mala prirodzeny porod taky, ze by som mohla ist aj 3x rocne 🤣 uplna pohoda, 4 hodiny, dve zatlacenia, nic roztrhnute, ziadny nastrih, ziadne sitie, mohla som si veselo poskakovat cestou z porodnej saly keby mi to dovolili. A aj tak dokazem pochopit, ze nie je to tak u kazdej, ze prezivanie tychto veci je vysoko individualne a mozem napriklad tebe povedat, ze nechapem co robis dramu okolo jednej jazvy - ja ich mam po urazoch niekolko, aj viditelne v bezny den a nevadia mi, tak preco tebe by vadila jedna, ktoru nikto vidiet nemusi? Aha, lebo kazda sme ina a inak tieto veci vnimame a prezivame…
Na svk sa z CS robi hallo … v inych krajinach je uplne normalne naplanovat si sekciu, pretoze nemocnica dostane viac € za operaciu ako za prirodzeny porod, lekar ma poriesene za kratsi cas, otvori vybere a dalsia do hodiny ma poriesene … ako na pase a necakaju kym sa priroda rozhodne … rano buduca mama pride a na druhy den ide domov, ak nie su komplikacie normalne hne po zobudeni normalna izba … tu mas dieta a odchod … v ES uplne normalne, este nevyhynuli a ani to nikto neriesi … po 4-6 m idu do prace a funguju … ja som sice mala akutnu sekciu v kompletnej anesteze … ale po 4 hodinach po zobudeni som bola schopna s rolatorom prejst po chodbach a po 2 dnoch fungovat a odist z nemocnice … stehy sa vstrebali a jazvu skoro nevidiet .. ziadna drama. Nech si kazda zena vyberie, co chce … je svojpravna
A rodila si sekciou, keď porovnávaš? ... ja som nemala po sekcii žiadne problémy, rezali ma tesne pod bruchom, jazva mi už úplne vybledla ... nič nevidno ... ja som bola rada za sekciu, keď som videla niektoré chúďatá ženy pred a po prirodzenom pôrode - ani sadnúť, predklonené chodili atď. ... ja som mala akurát chvíľu kolotoč v hlave, keď ma posadili na posteli, to bolo všetko.
Mám kamarátku ktorej mama vybavila pôrod cisárskym, že to je jednoduchšie uspia ju a nič nebude cítiť plus bude mať po pôrode pekné telo bez následkov. Rodila dvakrát.
Na margo toho nazoru, ze "Zeny vzdy rodili prirodzene a nic im nebolo". Robili vyzkum v Polsku, Australii a Mexiku a zistili, ze sirka panvy ludi sa zmensila o 4,5cm za 100 rokov. To znamena tazsie porody, pre niektore zeny uz teraz prirodzene neuskutocnitelne. Bude cas, kedy sa bude v drvivej vacsine rodit cisarskymi rezmi.
https://sciety.org/articles/activity/10.21203/r...
Ak by som ja vedela aky porod a nasledky po nom budem mat, tak by som si tu sekciu zaplatila 🙂 a ako sa rozhodnu rodit ine zeny, to nechavam na ine zeny.
Po prirodzenom pôrode môžeš mať tiež dlhodobé následky ako pri sekcii. To nikdy dopredu nevieš. Ja som mala sekciu kvôli aortalne stenoze čiže som mala indikaciu na sekciu aj keď primar kardiologie mi povedal že by som to mala zvládnuť prirodzene ale môj porodnik bol za sekciu. A som rada že som mala sekciu. A poviem ti, že moja sekcia bola bezproblemova. Lokálna anestézia. Ano, prvé dni tri dni boli ťažšie ale po týždni som bola OK, žiadne komplikácie spojené so zapalmi a podobne. Dokonca ani lieky od bolesti som nemala po operacii, jazva je bleda a vôbec mi neprekaza že ju mám veď ju vidi len moj chlap. Moja gynekologicka hovorí že maternicu mám ako keby som ani sekciu nemala. Mať tvoje problémy, nech si každá rodí ako chce, nie každá sekcia je bolestivejsia ako prirodzený pôrod.
Ľutujem, že som nebola priebojnejsia a netrvala som radšej na cisárskom. Ľutujem, že som počúvala môjho chlapa ktorý nesúhlasil s tým, aby som išla do jednej nemocnici, kde som si mohla zaplatiť sekciu. Mne ten prirodzený zničil psychiku, zrak. A on by chcel ďalšie dieťa. Ani náhodou s jeho prístupom. Radšej zvolím potrat ako znovu rodiť.
Nechápem, prečo sa o prirodzených pôrodoch hovorí, že sú pre ženu aj dieťa bezpečnejšie. Koľko pripadov bolo, a bolo to aj z medializované, že žena alebo dieťa pri pôrode zomreli. Koľko deti sa kvôli tomu prirodzenému pôrodu narodilo postihnutých s trvalými následkami. Keď sa poserie prirodzený pôrod, hneď volia akútnu sekciu. Nikto ma nepresvedčí o Tom, že prirodzený pôrod je pre dieťa a ženy bezpečnejší. Nikto.
A rodila si sekciou, keď porovnávaš? ... ja som nemala po sekcii žiadne problémy, rezali ma tesne pod bruchom, jazva mi už úplne vybledla ... nič nevidno ... ja som bola rada za sekciu, keď som videla niektoré chúďatá ženy pred a po prirodzenom pôrode - ani sadnúť, predklonené chodili atď. ... ja som mala akurát chvíľu kolotoč v hlave, keď ma posadili na posteli, to bolo všetko.
@dzulli1980 no mna keby si videla po sekcii, tak rodis radsej prirodzene.
Som pôrodník a som za vyberanie si spôsobu pôrodu tam, kde je jasne, že žena neporodí. Ak má rodička strach, hľadá dôvody, neverí si, nikdy neporodí alebo porodí a zle. Som za to, aby jej bolo všetko vysvetlené dopodrobna a na základe toho, aby sa rozhodla a nechala si rozhodnutie odobriť lekárom. Cisársky nie je prechádzka ružovou záhradou (sama som po SC) a nie je to ľahšia cesta. Ani jedno nie je…nerozumieš tomu, nechaj to na tie konkrétne ženy a lekárov. Viac ťa do toho nie je a nikdy tomu nebudeš rozumieť, kým nebudeš v tej pozícii.
@anonym_autor vies aky je to pocit, ked tam vrieskas od bolesti a oni tocia dieta priamo v Tebe s tym, ze Toto bude do or die, zrazu je tam 10 ludi, moj muz co ma medinu za sebou bol bledy, lebo videl ako malej ide srdce do haja. Na salu na sekciu by nestihli, cize by ma rezali priamo tam pod celkovou narkozou. Nastastie to dieta zvrtli a doslova zo mna vyletela. Keby mam toto ist znova , tak ani bohovi. Dieta hned islo na neo a po 2 hod som hned mazala za nou po svojich, muz tam bol medzitym a behal medzi nami a nosil mi spravy. Ale ked som prisla, tak mala uz bola na hadickach. Este tam sestricky zartovali, ze na take babo ledva najdu oblecko, ze 56 tam uz dlho nikto nemal. Dalsia Kamoska mala este horsi porod, chcela sekciu a nemala ju, lebo ved nie je taky dovod. Ma velke problemy doteraz, mesiac nechodila prakticky, to dieta ani velmi nema rada. Dalsia podobne, tiez dieta nejako je pre nu take to “ musim sa postarat “, ale uz by nikdy porod nechcela zazit. Ked ta zena raz nechce, tak ma asi dovod na to, ze nechce rodit vaginalne. A nie, due prehliadky nedokazu povedat aky bude porod, nieco ano, ale to, ze to zle skonci do 5 minut sa neda na 100% predpokladat. Ja som tiez chcela druhy radsej cisarak, tusila som, ze nieco nebude dobre a presne to tak aj bolo. Este si hovorim, ze ved sa to dobre spustilo, kratky porod, ok, super. Zrazu cele zle. Hoci som menila polohy podla seba a tiez ako mi pomahali. Clovek nikdy nevie.
Ľutujem, že som nebola priebojnejsia a netrvala som radšej na cisárskom. Ľutujem, že som počúvala môjho chlapa ktorý nesúhlasil s tým, aby som išla do jednej nemocnici, kde som si mohla zaplatiť sekciu. Mne ten prirodzený zničil psychiku, zrak. A on by chcel ďalšie dieťa. Ani náhodou s jeho prístupom. Radšej zvolím potrat ako znovu rodiť.
Nechápem, prečo sa o prirodzených pôrodoch hovorí, že sú pre ženu aj dieťa bezpečnejšie. Koľko pripadov bolo, a bolo to aj z medializované, že žena alebo dieťa pri pôrode zomreli. Koľko deti sa kvôli tomu prirodzenému pôrodu narodilo postihnutých s trvalými následkami. Keď sa poserie prirodzený pôrod, hneď volia akútnu sekciu. Nikto ma nepresvedčí o Tom, že prirodzený pôrod je pre dieťa a ženy bezpečnejší. Nikto.
@anonym_ca6fc0 na sekciu nemusi byt cas , to je ten maler.

Nehovoriac o tom naozaj naturalnom a skutočnom zážitku, síce to bola ta najhoršia bolesť ale trvalo to krátko, a ten pocit ze si dieťa fakt vytlačím sama, a nevyberie mi ho niekto iný z brucha, toto by som určite nechcela vymeniť