Prežili ste pôrod doma?
Hľadám mamičky, ktoré sa dobrovoľne rozhodli porodiť svoje dieťatko doma a chcú sa o svoje skúsenosti podeliť do článku pre časopis MAMA a ja🙂
@dominikav123 a rodila si v akej polohe? Na koze s nohami hore lebo to tak dr vyhovovalo? Bolo ti umoznene sa pohybovat ako a kedy si chcela? Mohla si jest a pit? Tlacila si ked si mala potrebu alebo ked ti dr povedal? Atd...
@sardinka335 a nie nerodila som doma v obyvacke ako v stredoveku ale v nemocnici v zahranici kde som si odrodila tak ako som chcela a citila to bez akychkolvek obmedzeni pod dozorom skusenej porodnej asistentky ktora na porod dozerala a nie ho usmernovala podla seba 'lebo takto to ma byt'
@ervenka tiez som to kdesi čitala o tých porodoch doma v Holandsku ze vyše polovica končí v nemocnici....tiez tu kolko krát čitame ako zeny bedakaju lebo v UK a AT im neurobia ani zdaleka tolko prenatalnych vyšetreni ako na SK a o gynekologa ani nezavadia a ked začnu krvacat na začiatku tehu tak to viac menej beru ako rozbiehajuci sa potrat a velmi neriešia. U nas sa snazia aspon niečo pomoct. Ved ja nehovorim ze tu je to idealne a nie je čo zlepšovat ale ten západ tiez nie je take terno. To je tak, ked ludia vidia to, ze ,,susedova trava je zelenšia,, ale realita nie je taka ružová.
Minuly tyzden tu pisala kočka ze sedela na pohotovosti v UK, krvacala...par hodin v čakarni a po vyšetreni ju poslali domov, iná tu prosila o modlitby za sestru čo rodí uz 16 hodin, plodovka davno odtečena a v nemocnici ju poslali domov...nakoniec tom bola akutna sekcia...Tu by uz zeny robili ,,bordel,, ze aka hrozna starostlivost.
@myjusiatko klud a pokoj som mala v nemocnici aj ja. Niektorym ludom s lepsim poistenim a ochotnym si priplatit za lekara zjavne kvalifikacia a skusenosti porodnej asistentky nestacili 😉 😉 A na zapade su PA velmi oblubene, lebo ich mzda je ovela nizsia ako ta lekara.
@ervenka je dobre, ked niekto napise z Holandska, ako to je, lebo na vychode maju ludia velmi skreslene predstavy.
@ervenka podla statistik, ma Holandsko stale 2x nizsiu novorodenecku umrtnost ako Slovensko a to sa u nas rodi takmer kazde dieta v nemocnici
http://data.worldbank.org/indicator/SH.DYN.NMRT
@stardust
tak to su oficialne statistiky WHO, UNICEF, UN DESA, podla schvalenej a zauzivanej metodiky vs. percentualne odhady zenicky z mamickovskeho fora, podla nevieme akej metodiky... ale nech sa paci, kazdy nech si moze zvolit taky porod, aky chce a kde chce, tak ako nase zivoty, moralna, intelektova a dusevna vybava su rozne, nech je nam umoznene a respektovane sa rozhodnut, ako privedieme na svet vlastne deti
@sardinka335 ja len k tomu potratu, uz aj ja som sa stretla s tym, ze so mnou "nic nerobili" a nechali to na prirodu. V Trencine (akoze naj porodnici). Nemyslim, ze je to lajdackost, skor jeden z pristupov. Ziadne lieky, nic... Rovnako po 2 potratoch, ziaden kyret. ... ale chapem, ako si to myslela.
Mne osobne sa paci myslienka asistovaneho porodu doma. Cize porod ktory je pod odbornou superviziou zdatnej porodnej asistentky, ale so vsetkymi pozitivami domaceho prostredia. Intimita, pokoj, eliminacia stresu a vobec pocit, ze sa deje nieco naozaj dolezite a vsetci okolo rodicky sa tak aj patricne spravaju. Bohuzial u nas ma rodicka pocit, ze "niekoho otravuje v praci". Ze ONA je tam kvoli personalu a mala by sa tak aj spravat, kontrolovat, prisposobit...
Ked som rodila svoje druhe dieta, stala som vo vysetrovni, preslapovala od bolesti, v jednej ruke nohavicky, v druhej preukaz poistenca a diktovala dr. datum mojej svadby (!!!). Vsetky moje potreby sa zhmotnili do jedinej tuzby. Dajte mi uz pokoj a nechajte ma niekde v kutiku, v tichosti jednoducho rodit. Sustredit sa na seba, svoju bolest... Porodila som do par minut. Ledva sme stihli dobehnut do boxu
Aj ta obycajna fena, ma pred porodom pripraveny kutik, "hniezdo" z handier, pritlmene svetlo a POKOJ. Pricom okolie ju len v tichosti pozoruje a je pripravene zasiahnut ak bude treba. Akceptuje JEJ potreby. Nic viac by som v buducom zivote od porodnikov nechcela 🙂
@sardinka335 inak, nesledujem statistiky, ale ked pocuvam niektore pribehy mamiciek, a je ich dost, casto sa trapia pri dlhych porodoch v nemocnici, a tiez to skonci sekciou (pritom ke davno zname, ze prave stresove faktory posobia na postup porodu a mozu ho vyslovene zablokovat)... a na druhej strane kopec takych, ktore presviedcaju personal, ze uz idu rodit a personal ich zas odbija, ze to tak nie je. Ja osobne som to zazila pri oboch porodoch. Nastastie to nedopadlo az takto... http://www.cas.sk/clanok/433040/hororovy-porod-... ...ale myslim, ze prave individualny prisrup, ktory porod doma 100% zarucuje 😉 by taketo komplikacie eliminoval ☹
@dazdovka to je len statistikao novorodeneckej umrtnosti. Ale ty uz vies, ze novorodenecka umrtnost je v priamom suvise s domacimi porodmi 😉 😉 Takze este furt je pre mna dolezitejsia informacia od ervenky, ktora priamo zije v NL.
Mne je to tiez jedno, nech si zeny robia, co uznaju za vhodne. V niektorych pripadoch si ludia sami koleduju o Darwinove ceny.
@papricka33 ja suhlasim, kopa byrokracie by počkala a bol by aj fajn pristup ze ,,sme tu pre vas,,. Ale tak v týchto mega mestských nemocniciach si nerobim iluzie, tam to ide ako na beziacom pase. Ja ked som rodila druhe dieta tak mali 12! porodov v tom čase ked som sa tam ja ,,dovalila,, a mila pani na prijme, ze máme plno chodte inde... 😀 Kedze som tam mala svojho porodnika tak samozrejme ma zobrali. ALe ked tam maju taky frmol tak proste aj chapem ze byt usmiaty a ešte zabezpečiť aby ,,všetci prezili,, je heroicky vykon. Toto by sa naozaj malo zmenit ...ze ma človek pocit ze obtazuje. Na druhej strane som mala super lekara, keby toto bolo mozné mat doma - epi, prasknutie vody, čipky 😀 😀 😀 tak kludne aj doma 😀 😀 ale ja som chcela medicinsku pomoc a obavam sa ze na to by asistentka nestačila. 😀
@stardust dazdovka na to pozera touto optikou :
1. porod doma - nemali problémy
2. nič medzi tým
3. porod v nemocke - trauma
ale take čierno biele to samozrejme nie je...
@sardinka335 tak to by chcelo pripravu a zmeny "od podlahy", aby normalny fyziologicky porod dala aj porodna asistentka a samozrejme, v pripade komplikacii je na rade lekar. Verim, ze by to bolo mozne realizovat, nehovoriac o tom, ze stat by to stalo menej penazi. Ci by bola aj vola... mno, to uz je druha vec. Chcelo by to vypratat riadny Augiasov chliev 😖
"percentualne odhady zenicky z mamickovskeho fora, podla nevieme akej metodiky" tak ja- zenicka- 😀 😝 vychadzam priamo z Holandskych zdrojov.
v inej diskusii, tiez o domacich porodoch som to rozpisala viac, myslim, ze som vtedy dala aj link, ak mas cas, vyhladaj si to v MK.
@sardinka335 preco by mal niekto v pripade komplikacie nezasiahnut? Preto som v nemocnici. Aby bol dozor pre pripad, ze to nepojde podla planu. Lenze ked sa do porodu nesprtka, zene sa da klud a cas, vacsinou sa nic nepokazi.
A tu rozpravku o prvorodicke, to som cakala, kedy pride. 🙂
Damy, ja som spokojna. Ja budem rodit v nemocnici, ktoru som si vybrala podla doporuceni a je velka sanca, ze porodim s dulou a manzelom v klude podla svojich predstav. Kazda nejake mame a ja ich nikomu neberiem. Ja len chcem, aby kazda zena mala moznost volby a nebola za nu skatulkovana a odsudzovana, lebo nezapada do ich tabuliek. Takze rodeniu zdar. Kazdy podla svojho vedomia a svedomia.
@ervenka uved zdroj tu, nebudem dohladavat, nemam na to
@sardinka335
@stardust tu statistiku som vyhladala prave preto, ze tu vinite porody doma z hazardu so zivotom, aj ked oficialne statistiky porovnavajuce krajiny v ukazovateli novorodeneckych umrti su v neprospech SK, ktore sa tak opiera strasne o kvalitnu nemocnicnu starostlivost
To je take tipycky slovenske, ze si myslime, ze ina alternativa je otrasna... ja napr. nechapem, ze ci zeny na slovensku su fyziologicky ine, ze ked prirodzene dokazu porodit v rakusku, anglicku, ugande, len u nas potrebuju na to oxytociny, infuzky a neviem co vsetko...
Ze prvorodicka nevie do coho ide? Je dnes taky problem navstivit pripravny kurz? Nie, nie je... a ak je dobry, tak sa tam dozvie o tom, ze telo je na porod pripravene a nepotrebuje ziadne oblbovaky...
Rodila som v rakusku, kontrakcie zacali v pondelok vecer, mala sa narodila v stredu o pol 3 rano. Nevedela som sa otvorit, ale nikto mi nevravel o ziadnej sekcii, lebo babatku sa darilo dobre. Asi 2x ma skontroloval doktor, a asi 2x iba hebamme. Nakoniec mi dali epi, ze uvidia ako to bude postupovat, ci bude nutny oxytocin alebo nie... po epi som si pospala a voila z 3 cm som sa behom 4 hodin otvorila na 10 cm a ani hebamme nechcela verit, ze to tak rychlo islo. Pri porode doktor nebol, mala som tam medika, hebamme studentku a hebamme. Doktor prisiel na konci... mimo kontrakcii som nevedela, ze rodim a komtrakcie som krasne predychavala. Nikto mi neskakal po bruchu, neriadil tlacenie. Boli prekvapeni, ze odkial viem ako mam dychat.
Na slovensku by som davno skoncila cisarskym. A to este poviem, ze som bola sialene hladna a hebamme mi pocas bondingu doniesla z kuchynky jogurt, lebo som veceru nezjedla...
@stormie ano predstav si, jedlo nam nosili, pit som pila celých tých 15 hodin, prechádzky aj sprcha kedykoľvek. A tlačiť som tlačila kedy som mala kontrakcie nakoľko tak predsa rodin každá žena. Ale korigoval to doktor nakoľko mala bola omotana v pupočnej šnúre a narodila sa Modra a pridusena ale doktor to super zvládol.
Čiže mozno si počula, ze to v SR je totálne necool lebo nemôžeš rodiť v Stojke alebo do potoka ale su tu nemocnice kde si žena moze ten porod aj celkom užiť. To ze manžel bol cely čas pri mne asi nemusím ani hovoriť.
Kočky, troška som si prečítala z tejto diskusie a nedá mi nereagovať...nie všade na Slovensku je taký katastrofálny stav. Ja som rodila normálne v nemocnici, nemala som vybratého ani zaplateného žiadneho doktora, sestričku, dulu...prišlo to na mna tak sme šli. Nemala som pri pôrode ani manžela. Prístup bol super, nič do mňa nasilu nepchali, mohla som sa prechádzať ked som chcela, mala som k dispozícii osobnú tašku s vodou a drobnými sladkosťami, mobil...popíjala som počas pôrodu, nikto mi neskákal na brucho, nikto po mne nekričal, ja som určovala keby budem tlačiť...ešte ma brzdili, oddýchnite si...nemôžem krivého slova povedať. Porodila som ako prvorodička za 2 hodiny bez akýchkoľvek negatívnych pocitov....
@guiseppinka ale ved ked tebe vyhovuje rodit skoro 2 dni tak to je tiez tvoja volba...Mne osobne to nevyhovuje a nechcem to a x zien to nechce tiez. Samozrejme ak su zeny čo chcu rodit na Evu tak nech rodia, ale nech si nemyslia, ze to chcu všetky mamičky. Nie, nechcu...
@bolavyzub hej no uzsie boky.lebo kazdy chcr byt stihy a nemat zadok myslim si ze taka byonse s tymmproblem nema☺ ale pred porodom sa mera panva a posudi sa stav ci cisarsky alebo normlany.moja sestra ma take uzke boky asi 80cm obvod ze musela 3 x rodit cisarskym.
@guiseppinka no ja robim tiez v at ale vidis ked si chcela rodit prirodzene ako v angkicku tak naco ti bola eoiduralka??? a poviem ti uprimne.ze rodit chcem na SK a nechcela by som ziadnu hebamme....
@lucinka511 pre mna prirodzeny porod bol v tom zmysle, ze do mna nikto nebude nic ladovat, necha ma na pokoji, budem mat prijemne prostredie, budem sa moct hybat ako chcem a porodnu polohu si vyberiem... mala som k dispozicii vsetko od fitlopty, cez rebriny az po porodnu vanu... a epi som dostala preto, lebo som mohla len stat a uz som bola na nohach cez 12 hodin. Ine polohy mi boli neprijemne... a epi mi dali hlavne na uvolnenie hladkeho svalstva. Kym som zacala rodit, tak mi epi vyprchala...
@sardinka335 poviem ti, ze mi to v konecnom dosledku vobec nevadilo... a kludne takyto porod by som si zopakovala... akurat by som anesteziologovi povedala, nech mi nepolepi cely chrbat, lebo to bolelo pri odlepovani viac ako porod...
A netvrdim, ze kazdy chce rodit prirodzene, ale tak isto ani ty nemozes tvrdit, ze kazdej je jedno, ked s nou zametaju a jednaju ako s handrou... cest vynimkam. Myslim si, ze je uplne normalne a stacilo by, keby akceptovali ze zena chce klud a vybrat si polohu aku chce ona... hned by bola lepsia atmosfera v nemocnici a menej "nepostupujucich" porodov...
@guiseppinka vies ty vidíš len dve extrémy. Buď rodiť uplne na lesnú vilu alebo v slovenskej nemocnici priviazanú o drevenú latu. Osobne mam okolo 7 žien ktore sme rodili tento/minuly rok, všetky v nemocniciach buď Poprad alebo Košice a žiadna nemá ani traumu ani nočné mory, jedna rodila akútnym cisárskym inak všetky normálne. Čiže netreba zase tvrdiť ze rodiť v SR je mučenie, hlavne ked si tu nerodila.
@dominikav123 nepovedala som, ze je to mucenie. Viem, ze sa da aj bez traumy, ale poukazujem na to, ze dost dolezita priprava na porod a vybratie si dobrej porodnice, v ktorej sa budes citit dobre... nevidim len extremy. Ale chcem, aby sa do nemocnic vratila ucta a respekt k rodickam. Na zaciatok to bude stacit... aj pri mojom porode som bola nastavena tak, ze kym je vsetko ok, tak naco zasahovat. Ked sa nieco zhorsi, tak od toho su tam lekari, aby zasiahli... ale aby zasahovali "preventivne", tak to nie
@guiseppinka no uz ta epiduralka je prirodzena.deti po epi su viacej ospale .to sibradsej pichem oxytocin neni taky smodny ako epi..takze ani tvoj prirodzeny porod nebol prirodzeny
@lucinka511 to by si sa divila ako "neskodny" je oxytocin... keby som vladala stat, tak epi by som si nedala. Ale bola nutna...

@myjusiatko mozno ju zomelie system alebo porodne bolesti....ty ako prvorodička nemáš ani šajnu do čoho ideš a ake su to pocity, aka je to bolest minuta po minute kludne aj pol dna...Takze nehrala by som to na hrdinku. Prvy porod moze trvat aj cely den a ked budeš vysilena a unavena od bolesti tak kazdu ulavu privitaš, unavena zena nema sil na zaverečnu fazu tlačenia, ktora je fakt ze fest pocit ako ked sa ti klučovou dierkou prediera balon. To je kazdy hrdina ked o nič nejde.
Chceš pokoj, ano...a ked nikto nezasiahne a nahodou bude dieta poškodene tak potom budeš vlačiť po sudoch cely svet. 😉 ved aj smrt a choroby su prirodzene nie?