Príprava na domáci pôrod: čo je potrebné vedieť?
Ahojte, rada by som sa opytala na domaci porod, rodili ste doma? Na co sa treba pripravit a ako to po porode riesite u pediatra? Pocula som, ze niektore zienky rodia doma a v Hainburgu im vystavia len papier, ze porod absolvovali tam. Dakujem
Ja byt Tebou idem ambulantne do toho Hainburgu, mozes si tam robit co uznas za vhodne a stale si v nemocke, ked dojde na najhorsie. Kamoska pred tyzdnom rodila druhe, super porod, bez vyvolavania, bez zasahov, mensie skody po trhnuti. Vsetko bolo super, kym sa jej nezasekla placenta v polovici, nemohli ju dostat von, nastalo tak masivne krvacanie, ze ju cistili tak ako bola bez narkozy a liali do nej dva litre krvi. Totiz za tych par minut stratila 1,5 litra, vraj to boli strasne jatky, keby tam nemaju hned tu krv, tak je po nej. Cize z tohto dovodu by som to neriskovala. Podobne dopadla moja kolegyna, rodila tu v Rakusku, vsetko bolo super a posledne minuty nastal horor. Ona stratila vedomie, cize jej to opisal muz. Zachranili ju a aj dieta. Tiez velka strata krvi. Nemala v tehu ziadne komplikacie, nikdy jej nebolo zle. Tie porody su krasna, ale nevyspytatelna vec. Tu v Rakusku je kazdemu jedno co pri porode vyvadzas, mozes jest a aj pit, mozes skakat, drepovat. Ale vzdy je lepsie mat tych lekarov okolo.
Inak Rakusko to ma tak, ze zena ma ofiko v materskej knizke bezplatnu konzultaciu s Hebamme, kto chce ist rodit doma, tak musi splnat zdravotne podmienky a potom si musi zazmluvnit Hebamme, bud tu z ponuky poistovne pre dany kraj, alebo sukromne. Tie v nemocke nechodia k domacim porodom ( nemaju na to cas v ich uvazku), toto zavisi na kraji/ meste, niekde vyzaduju od 12-16tt toto zazmluvnenie a niekde neskor. Hebamme mimo poistovne vyjde na 1400-1800 eur. Z poistovne je to bez poplatku, iba plati clovek ten vyjazd ( Toto vsetko je ale iba pre zeny s AT poistkou), ked chce niekto ambulantne, tak tiez musi platit/ zaznluvnit vopred Hebamme domov na kontrolu Wochenbett a dietata. Plus pediatra. Nemocnica potrebuje toto potvrdenie pred porodom, aby mohla vykazat poistovni ten formular. Do porodnice sa v AT neda vratit, musite cez Notfälle , alebo gyn ambulanciu. Nie je to ako na SK. A teraz mi niekto povedzte, ze po tento papierovacke daju v nemocke falosne razitko…
@panda21 toto je presne ta cesta, ktoru by sa porody mali uberať - toto je pre.mna budúcnost, taketo respektujece porody v nemocniciach. domace porody vnimam ako krok do minulosti. ano moze to byt nadpozemsky zazitok, ale aj velka tragédia...
@janulka1423 Zijem v krajine, v ktorej su domace porody uplne beznym standardom. Mam dve blizke kamosky, ktore porodili svoje deti v pohode bezproblemovo doma. ALE, cely zdravotnicky system je tu na to nastaveny. Tehotna zena ma cele tehotenstvo jednu konkretnu, na domace porody pripravenu dulu s kvalitnym zdravotnickym vzdelanim, dobrym poistenim a zmluvou s viacerymi nemocnicami. V praxi to funguje tak, ze ak cele tehotenstvo prebieha perfektne, vsetky prisne podmienky su splnene a dieta lezi pevne zosunute v panve, domacemu porodu nestoji nic v ceste. No ked sa porod zacne, dula to nahlasi do nemocnice, s ktorou ma zmluvu a ta je v tzv. pohotovosti vyslat do dvoch minut sanitku, ak by nieco. Dana spadova nemocnica ma zaroven uz pred porodom vsetky zdravotne zaznamy o zene, tiez ak by nieco. Uz vo chvili, ked porod prebieha, komunikuje na telefone lekar s danou dulou a ma prehlad o priebehu , cize je schopny velmi rychlo konat, ak zena skonci v nemocnici. Plus su tieto porodne duly velmi skusene, maju naozaj skvele vzdelanie a tiez zaklady chirurgickeho vzdelania, vedia pouzit vakuumextraktor, urobit nastrih a vela dalsich ukonov. Tiez su velmi opatrne vo vyhodnocovani situacie a vzdy radsej zavolaju sanitku, ako riskovat co najmensie riziko. Je to system, v ktorom si zdrava zena moze dovolit „risknut“ domaci porod, kedze system mysli na naozaj drvivu vacsinu moznych komplikacii a je na to pripraveny. No aj tu sa tieto porody odporucaju skor druhorodickam, po bezproblemovych prvych porodoch, kde uz je skusenostny predpoklad, ze telo vie, co ma robit. Riskovat domaci porod v systeme slovenskeho zdravotnictva je nielen nezodpovedne, ale dokonca aj nelegalne. V pripade, ze sa dietatu nieco stane, mas na krku zalobu zo zanedbania starostlivosti o dieta. A naozaj netusim, ako sa chcu zeny, ktore toto planuju, v nefungujucom systeme poistit pre pripad abrupcie alebo neodlucenia placenty, dystokie ramienok, zleho zrotovania plodu, prepadnutiu pupocnika. Alebo kde chcu najst dulu, ktora na vsetky predpoklady na bedenke takehoto porodu. Ja sama som mala vybrany porodny Dom a bola prekvapena, ako top su vybaveni v pripade vsetkych moznych rizik. A napokon ma zodpovedne odporucili do nemocnice, kvoli nestalej polohe plodu. Cize toto riskovat doma…
@mamamasama skvelé, gratulujem❤ Občas to vyjde bez komplikácií👍
@monnci2226 ja som prvého rodila v slovenskej nemocnici. A to bol tak otrasný zážitok, že som si ani vlastného syna nevedela prvé 4 dni užiť.
Tiež som zo zúfalstva pozerala domáce pôrody, lebo toto som už zažiť v živote nechcela. Chvála bohu za tie Čechy za rohom, že majú pri hraniciach toľko respektujucich pôrodníc ☺️
Nedavno rodila jedna baba z rodiny, v nemocnici, otvarala sa pomaly, vyse 48 hodin, ale teda bola pod dohladom a vsetko ok. Ked bola na 8 a chystali sa, ze teda uz ide to finale, tak zrazu problem, dieta malo zle zrotovanu hlavicku (zistili sonom) a sla urgentne na salu. Inak hrozilo, ze dieta bude mat nasledky, ak vhupne do porodnych ciest a nebude uz mozne urobit cisarsky. Prinajlepsom. Mohlo umriet.
Ja som zas mala komplikacie kvoli tlaku.
@rivini to znie skoro ako scifi, v akej krajine to prosim zijes?
@vanilkovazmrzka vobec to nie je scifi, len normalny, fungujuci zdravotny system. Porod je sice prirodzeny proces, zial, jeho priebeh mozno zhodnotit az vtedy, ked prebehne. Ak sa v tomto procese nieco „pokasle“ a ten, kto porod vedie, to spravne nevyhodnoti, nasledky su casto fatalne. Preto sa v krajinach, ktore maju s domacimi porodmi skusenosti mysli na vsetko. V Dansku to funguje este premyslenejsie. Ako som uz vyssie pisala, bola som prekvapena, na akej vysokej urovni je uz len taky porodny dom. Rodit doma na Slovensku s tymto porovnanim pokladam za neskutocne nezodpovedne, kedze zena nema tieto moznosti:
1. nenajde dulu, ktora ma za sebou 100-150 porodov, kedze nie su caste
2. nebude mat pri sebe do piatich minut sanitku, ktora ju odvezie do zazmluvnenej nemocnice s informovanym lekarom poznajucim jej zdravotny stav, ak sa nieco pokasle. Tam ide o sekundy
3. neurobia jej do 10 tich minut akutnu sekciu
4. nie v kazdom okrese je perinatalne centrum prveho stupna, ak sa nieco stane dietatu
@panda21 mrzi ma tvoja prva skusenost s porodom. je to ozaj hrozne, ak ma zena taketo spomienky na porod. ja som mala obidva porody na slovensku ale teda pri tom druhom som mala stastie na uzasnu porodnu asistentku. to bol anjel, ona sa pre tu pracu narodila. a to chuda mala rozbehnute 3 porody a lietala medzi nami, aby sme kazda mali komfort. empaticka, ludska, prijemna. ak ju porovnam s porodnou asistentkou co som mala pri prvom porode tak 100 a 1 🫣 a to bola ta isla porodnica len 3 roky rozdiel. takze ono to je dost aj o ludoch a o ich pristupe.
Rodila som pred týždňom druhé dieťa. Bezproblémové tehotenstvo, dieťa po pôrode počas bondingu prestalo dýchať. Ratovali ho a stali pri nás všetci svätí. V živote by som neriskovala rodiť doma, po tejto skúsenosti už absolútne nie.
@janulka1423 pediatričky sa len spýtaš, či ti vezme dieťa (nespomínala som jej že idem rodiť doma). Porodila som a na druhý deň som jej zavolala. Potom som normálne prišla do poradne. Ona ma poslala do nemocnice spraviť si tie vyšetrenia, čo robia bábätkám.
@mamamasama po domacom pôrode je inak menej vybavovačiek ako po ambulantom v Čechách.
@terry658 to mi je jasné. Téma je domáci pôrod, nie ambulantný. Mne šlo pri DP hlavne o rešpektovanie našich potrieb, čo v mnohých prípadoch nie je umožnené ani pri AP.
@tiezjedna vďaka. No ono sa to často komplikuje kvôli nemocniciam. Indukcia, medikamenty, nerespektovanie imtimity, súkromia, rutinné nepptrebné zásahy.
Ja by som si možno trúfla pôrod doma, ale to sa bavíme vo veľmi teoretickej rovine, keby som mala nemocnicu 2-5min od domu. Ale keďže poznám rýchlosť zdravotnej služby, tak by mi asi ani to nepomohlo.🙈 Pre mňa je to riskovanie, súhlasím s vyššie mamickou, že náš štát na to nie je bezpečnostne pripravený
@mamamasama to nepopieram, hoci dnes sa dá už aj v bežných pôrodniciach na všeličom dohodnúť. Ja vidím proste v dompôrode obrovské riziko a zbytočný hazard pre prípad, že sa niečo zvrtne a nedopadlo by to dobre, a to len kvôli tomu, že som si chcela plniť vlastné predstavy o pôrode... Viem, že riziko je pri každom pôrode, ale tá pravdepodobnosť rýchleho a úspešného zásahu v pôrodnici je predsa len úplne inde.
@tiezjedna Súhlasím. Píšeš pravdu. Domáci pôrod nie je pre každého. Takisto nepoprieram, že som nič nepodcenila a nič nenechala na náhodu.
@rivini dakujem ze si mi napisala kilometrovy komentar a neodpovedala na otazku 😂 teda vobec mi z toho nie je jasne ci teda zijes v dansku alebo kde. Mna zaujima naozaj ze kde je takyto skvelo fungujuci system, ktory nam na slovensku pripada ako scifi
@vanilkovazmrzka sorry, nemam chut na verejnom fore uvadzat, kde zijem. Krajiny s beznymi domacimi porodmi si vies vygooglit😊. Aj informacie, ako prebiehaju😉.
@rivini strasny problem pod anonymnym nickom, fakt 😂
@janulka1423 ahoj rodila som doma NEPLÁNOVANE všetky papiere boli vybavované v nemocnici kde som PLÁNOVALA rodiť, pediater na 4.den návšteva v ambulancii(bola možnosť aby prišiel domov ale ja som sa cítila dosť dobre a vzduch som potrebovala)
nech si akákoľvek silná osoba na domáci pôrod sa nedá pripraviť. ak je to prvý pôrod a ty nevieš čo čakať prosím radšej to zváž ešte aspoň 48krat
ja som duchaprítomný človek. pôrod bol našťastie bez komplikácií. lenže v takej situácii som nikdy predtým nebola(a to nebol prvý pôrod) a jednoducho som nezmýšľala triezvo a duchaprítomne…skus to ešte obrátiť z každej strany nemaj strach požiadať o radu či pomoc len never tomu že si v takej situácii poradiš sama. áno budeš mať dulu alebo pôrodnícku ale žiadne vybavenie.veris takému človeku so svojim životom a životom tvojho dieťaťa?. rátaš s tým najhorším vždy? a teraz si to prečítaj ešte raz

Ja to tu kludne napisem ale je mi nechutne ako niektore buduce mamky riskuju okrem svojho ( na ten sa im vykaslat) aj zivot nenarodeneho dietata ktore cakaju a naozaj nikdy nevedia co sa moze stat a nebudu mat pri sebe adekvatnu pomoc.