Domáci pôrod - asistentka

beatrice1111
29. dec 2021

Ahojte rodili ste niektorá doma? Mali ste pri sebe pôrodnú asistentku? Alebo ako to prebiehalo?

lenuska9999
29. dec 2021

@beatrice1111 netrufla by som si rodiť doma. Viem, že napr v nemeckú je to bežné, ženy môžu rodiť aj do vody atd. Ale čo ak sa niečo pokazi? Pôrodná asistentka ti sekciu neurobí keby bolo treba.

beatrice1111
autor
29. dec 2021

@lenuska9999 ďakujem za názor

daridari11
29. dec 2021

Príde mi to ako zbytočný risk pre Teba aj pre dieťa. Nemusí to dopadnúť zle, koniec koncov, Nela porodila v aute a bola ok ona aj dieťa. Ale ona nemala inú možnosť, Ty sa môžeš rozhodnúť a hlavne, aby si to neskôr neľutovala. Vrátiť čas sa už potom nedá.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamamasama
29. dec 2021

Odporucam stranku Porody doma na Slovensku ;) Tam ti poradia, pozicaju porodny bazen a.t.d. Porod doma je to najlepsie, preco si sa mohla rozhodnut. Je aj mnoho ochotnych PA, ktore pridu k tebe domov. Nechceli sme dulu, ale klasicku zdravotnicku. Nasa stala 400€, plus sme zaplatili cestu. Je smutne, ze na Slovensku sa to musi robit "potajomky" pricom v zahranici bezna prax.

mamamasama
29. dec 2021

@lenuska9999 skoda, ze zeny netusia, ze ak je porod prirodzeny a bez zasahov, tak sekcia nie je nutna. Sekcia sa najcasejsie robi po indukovanom porode, lebo ide o umely zasah a ak raz babo pripravene nie je, tak vas neotvoria ani pacidlom. Vtedy sa musi rezat. Dalsia vec. Maminka chodieva na poradne, kde sa kontroluje jej stav a aj stav jej babatka. Ak by hrozila sekcia, bola by na to vcas upozornena. A po tretie. Vzdy sa pri komplikaciach da odist do nemocnice a na to je dobre mat dulu, alebo PA. Tieto zeny su kvalifikovane a vedia vcas vyhodnotit situaciu.Prosim vas, prestante robit z porodov operacie. Porod je ta najprirodzenejsia vec na svete. Len sa divim, ako to dala Panna Maria v mastalke bez epiduralky a zdravotneho personalu.

lenuska9999
29. dec 2021

@mamamasama to je vas názor a nemali by ste nikoho o ňom presviedčať. Predpokladám, že nie ste lekárka a nepoznáte rizika , ktoré môžu nastať. Len aby to maminka , pripadne dieťa do nemocnice stihlo pri komplikácií.

zuzanockamt
29. dec 2021

@mamamasama áno, kedysi sa rodilo len doma, len si treba pozrieť čísla, koľko detí a žien umrelo kedysi a koľko dnes

mamamasama
29. dec 2021

@lenuska9999 neviem ci ste postrehla, ale MK je o tom, ze ludia vyjadruju svoj nazor. Lekarka nie som, ale o DP mam viac vedomosti ako vy a maminku prave to zaujima.

monickammm
29. dec 2021

@mamamasama vy urcite budete “vystudovana”lekarka… Ked je to bez komplikacii tak samozrejme ze najkrajsie a potom ked nastanu komplikacie ostanu len oci pre plac. Staci si vyhladat kolko zomrelo napriklad novorodencov v Cesku pri porodoch doma…
Chcete povedat ze je zdrave prenasat aj 2 tyzdne po termine ano, ked lekari idu na to pacidlom..

dzulli1980
29. dec 2021

Za mňa je pôrod doma obrovský risk ... žena môže chodiť na poradne, všetko môže byť na 100%, no stačí okamih a všetko sa otočí ... hej, je pravda, že kedysi ženy rodili doma, LEBO INÚ MOŽNOSŤ NEMALI, no treba sa pozrieť tiež na to, koľké z tých žien zomreli, častokrát aj s dieťaťom.

mamamasama
29. dec 2021

@zuzanockamt nemate ani ponatia o tom kolko deti na Slovensku sa narodi doma. Ja ano. A viete kolko z nich zomrelo? Ani jedno. Hned by ste o tom vedeli vdaka mediam. Maminke odporucam tu stranku na fb. ;) Ostatnym prajem pekny den.

zero_hero
29. dec 2021

@mamamasama “ Tieto zeny su kvalifikovane a vedia vcas vyhodnotit situaciu.” tak keby toto bolo 100% pravda, asi by sa v nemocniciach nerodili aj mŕtve alebo pridusene deti, ktoré majú následky na cely život. Lebo tam je toho kvalifikovaného personálu dosť a stavajú sa aj take veci, že? Za mna osobne doma nikdy, lebo riziko problémov, je pri každom pôrode a ja by som tie rizika chcela eliminovať na minimum, čo by doma nebolo možné.

zuzanockamt
29. dec 2021

@mamamasama ja mám na pôrod doma svoj názor. Nikdy by som toto neriskovala a to som mala expresné pôrody a bola som rada, že je pri mne lekár. Napr. nikdy by som doma nerodila hypertrofického novorodenca, aj keď pôrod ide dobre.

beronsche
29. dec 2021

@zuzanockamt porovnas neporovnatelne..
v minulosti boli mnohe zeny vycerpane predchadzajucimi porodmi, zeny podvyzivene, upracovane, bez predporodnej starostlivosti, so zufalou urovnou hygieny atd.
staci si pozriet kolko prezivsich deti sa dozilo 5r.. ci aj na tuto umrtnost malo vplyv miesto, kde sa tie deti narodili? To asi tazko, ze?

lenuska9999
29. dec 2021

@mamamasama tak to asi ťažko, lebo ja som zdravotna sestra aj keď v tejto oblasti nepracujem. Moja mama je pôrodná asistentka a nikdy by k pôrodu doma nešla. Majte názor aký chcete , ale o tak rizikovej veci by som nikdy nikoho nepresviecala. Nie je to ako rozhodovať sa medzi červenou a modrou kabelkou. Tu sú v hre životy. A preto človek bez dostacujuceho vzdelania by nemal dávať takéto rady.

zuzanockamt
29. dec 2021

@beronsche áno, je to pravda, no pôrod doma je riziko aj teraz...ja nikoho neodsudzujem, no potom keď sa niečo prihodí, dôsledky by mala niesť matka sama

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hederamonstera
29. dec 2021

Zasa sa tu vyjadruju zeny, co prd o tom vedia a pisu nieco, na co sa autorka nepytala.

Tiez odporucam fb stranku “Porod doma na Slovensku”, tam uz najdes PA, babice a duly, ktore chodia k domacim porodom. Pre PA je to risk, ale najdu sa aj take, mtore chodia k domacim porodom, ale ta ti tu nenapise.
Drzim palce😊

dzulli1980
29. dec 2021

Mám kamarátku ... ona je strašne bio, eko, v súlade s prírodou atď. ... dobre beriem, odtiaľ, potiaľ, nemám nič proti takémuto štýlu života ... tiež pôrod doma, prípravy, kurzy ... prišiel deň D, okamih O, všetko prebiehalo ako má a odrazu šok, vec, ktorú nikto nečakal, malý sa akosi nešťastne zasekol, ona tak zostresovala, že sa zospodu úplne stiahla, pôrodná asistentka nula bodov, našťastie sused je lekár - síce chirurg, ale nevadí, pomohol jej ... no hneď ju brali do nemocnice, malý bol pridusený, veru ho hodnú chvíľku dávali dokopy ... je to každého osobná vec, no ja by som takto nehazardovala ani so svojím životom, ani so životom svojho dieťaťa.

deedol
29. dec 2021

@elizabet173 presne takto to bolo aj u mna, cele tehotenstvo bezproblemove, a potom mi odtiekla voda a kontrakcie ziadne. by ma zaujimalo, ako by som porodila doma bez kontrakcii. alebo by som cakala, kym sa to prirodzene rozbehne? cakali so mnou aj v nemocnici (koch), kym sa dalo, ale v istom bode sa uz dalej cakat nedalo - ako by to autorka vyhodnotila doma, ci je dieta este ok? moj syn sa narodil a nedychal, museli ho ozivovat, apgar 3. keby som rodila doma, tak by zomrel. ale ano, samozrejme, je to kazdeho slobodne rozhodnutie, s ktorym bude zit, ci uz to dopadne dobre (vo vacsine pripadov to tak nastasie je) alebo nie. ja by som neriskovala, ze prave ja budem ta, co mala "smolu".

bluka2
29. dec 2021

Ja som rodila doma obe deti. Pri oboch som mala 2 pôrodné asistentky. Skvelé pôrody, zážitok na celý život, doteraz z nich čerpám silu. Proste neuveriteľné, čo ženské telo dokáže. Obe deti mali 4380g, nebolo treba žiadne šitie, nič. Po pôrode som sa išla osprchovať a akoby som ani nerodila. Takže za mňa nie je nič lepšie, než pôrod bez zásahov.

vikes
29. dec 2021

@beatrice1111 Moja laická otázka, ako je to pri domácom pôrode s penicilínovou infúziou (ako zoženiete penicilín), s popôrodnou infekciou u novorodenca (tiež potrebuje intravenózne antibiotiká). Ako je to, keď sa zasekne pôrod a nenapreduje? Ako je, keď sa dieťa zasekne v pôrodných cestách. Ako je, keď dieťa po pôrode potrebuje rozdýchať? Autorke odporúčam si tieto veci pozisťovať a keď už domáci pôrod, tak veľmi, veľmi blízko nemocnice.

bluka2
29. dec 2021

@viestta dôjde

zuzanockamt
29. dec 2021

@bluka2 vedeli ste vopred, že pôjde o hypertrofikov? Aj ste sa na to špeciálne pripravovali?

rivini
29. dec 2021

@mamamasama porod je najprirodzenejsia vec na svete, no na rozdiel od inych prirodzenych veci sa az po porode da posudit, ci prebehol bez komplikacii. Je skoda, ze na Slovensku su stale velmi „standardizovane...“ale... napriek tomu, ze zijem v zahranici, kde by som si mohla vybrat aj domaci porod, som si vybrala nemocnicu. Napriklad komplikaciu, ze sa po porode placenty nezacne stahovat maternica, nemozno dopredu predpokladat. Ak v takomto pripade nie je do 10 minut podana latka na zavinovanie, v horsom pripade mozna operacia, zena vykrvaca...rovnako asi 5% zien sa po porode neodluci placenta-tiez velke krvacanie a rizika a tiez to nie vzdy mozno odhadnut uz v tehu. Z dalsich komplikacii spomeniem uz len dystokiu ramien novorodenca...alebo stav, ked sa dieta pod vplyvom kontrakcii otoci priecne-co sa podarilo mne samej pred 35 rokmi...tam uz velmi polohovanie nepomoze a kontrakcie su v takom pripade obrovskym rizikom pre hlavicku, ktora naraza na svaly maternice...alebo domaci porod kamosky, ktory skoncil urgentnou sekciou s obrovskou T jazvou, kedze namiesto odhadovaneho 3,5 kiloveho, ocakavala 4,4 kilove dieta, ktore sa neprerotovalo cez panvu..samozrejme, ze su to skor vzacne pripady, ale existuju aj pri uplne prirodzenych porodoch a nie, ani ta naj top porodna asistentka ci lekar to nevie predvidat...Tiez som za porod bez zasahov ak to dovoluje situacia, no istota kliniky je istota kliniky..

rohypnol1
29. dec 2021

Nemam obmedzene myslenie a som otvorena alternative. Napriek pravidelnym prehliadkam a rychlemu absolutne bezzasahovemu porodu v nemocnici (nestihlo sa nic, rodili predou mnou 3 rodicky, ja som to dala de facto sama na vzdycharni a na sale jedno zatlacenie), sa mi narodil hypotroficky novorodenec. Okamzite po vytiahnuti dieta odpadlo, malo velmi nizky cukor, infekciu a stravilo cas na JISke. Zazitok z porodu mam uplne super, aj doma by som odrodila rovnako. Len asi moje dieta by uz nezilo…

marcellka32
29. dec 2021

Keby som rodila doma, som mŕtva aj s dcérkou, neprežili by sme ani jedna...moja mama rodila doma ako 19 ročná, sama bola doma (ešte mala 3 týždne do termínu tak mamka-moja babka odišla na týždeň k rodine) a o 2 dni porodila na posteli sama, našťastie rýchlo a jednoducho, kdežto u mňa pravý opak

nafka0483
29. dec 2021

@mamamasama Ja som mala cele tehotenstvo bezproblemove, vsetko ukazkove, tabulkove, porod super, rychly a posledne minuty pri tlaceni komplikacie - islo o minuty/sekundy a keby som nebola v porodnici tak tu s nami mala nie je a ja mozno tiez nie :( stat sa moze cokolvek, bola som idealny kandidat na domaci porod, nastastie som bola v porodnici.

nique
29. dec 2021

Ja som mala taký kompromis: svoju dulu v nemocnici. Otec pri pôrode nebol. Oba pôrody boli super. Take ženské, intímne. V nemocnici boli radi, ze som v psychickej pohode, tým mali so mnou menej roboty. Pôrodné asistentky ma len občas prisli skontrolovať, lekára zavolali až keď uz deti boli v pôrodných cestách. Nemala som nastrih, hoci obe deti boli veľké a nijak som sa na porod nepripravovala.
Viem, ze moja dula robí v Maďarsku pôrody bezne doma a sama mi hovorila, ze je Občas na nemocnicu. Porod nepostupuje atd. Rodicka musí byt preto max 10min autom od nemocnice. Ale vo väčšine prípadov je to skvela vec.
Ja som si na to proste netrúfla. Nie kvôli mne, ale kvôli dieťatku.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre