Prirodzený pôrod verzus cisársky rez
Ahojte baby . Som prvorodicka a v 16tt a viem , že možno to je priskoro a si nebudem asi môcť vyberať a každého telo je samozrejme iné .. ale aké máte skúsenosti vy ? Čo by ste “odporúčali?” Ďakujem vopred za všetky vaše odpovede 😇
Mám za sebou oba, a za mňa sekcia
Ja som zatiaľ len v šiestom mesiaci ale prirodzene teda nechcem rodiť, radšej sekciou, nemám síce indikáciu ale cez psychologa by sa to malo dať vybaviť,
@timikii Ja som rodila 4x a z toho 3x normálne a 1x cisársky bteraz posledne asi cca pred 3 týždňami.
Za mňa je lepší cisársky rez..ja som mala spinal , čiže som ani nebola v celkovej narkoze, a bolo to lepšie.
Rekonvalescencia po trvá tak asi cca 3 dní, kým sa aspoň postavia na nohy, ale mne osobne to vyhovovalo viac ako prirodzené rodiť, lebo tie bolesti po cisárskom niesu také hrozné ako tie pôrodné a ešte ti na nich dávajú aj analgetiká.....akože aj pri prirodzenom pôrode môžeš mať napríklad epidural....atď....entonox ale bolo veď uvidíš...a podľa mňa si v dnešnej dobe vybrať už vieš ako chcelš rodiť...
Ja som mala prvu sekciu, druhy prirodzene. Jednoznacne prirodzene, nie je vobec o com. Sekciu na zelanie si za normalnych okolnosti ani nemozes vybrat, to mozno v Amerike alebo Brazilii. Sekcia so sebou nesie velke rizika - sepsy, trombozy, zrastov, ktore mozu boliet aj roky po operacii, zapalenia a zahnisania jazvy, brusnej diastazy, oslabenej brusnej steny. Sekcia je velmi zla najma pre samotnu zenu... aj dieta nedostane dobry start do zivota, neprejde si kontrakcnou cinnostou, nepripravi sa na zivot mimo maternice, nestretne sa s bakteriami z porodnych ciest, ktore su dobre pre jeho imunitu... Ak sa cisarsky naplanuje prilis skoro, hrozi, ze pluca nebudu uplne fit a hrozia opakovane zapaly priedusiek az astma. Naruseny je aj bonding s mamickou a tazsi start kojenia kvoli tomu, ze porod po hormonalnej stranke neprebehol tak, ako mal
@timikii ak nebudes mat zdravotnu indikaciu na sekciu, tak prirodzeny porod.
Doraz davam na prirodzeny, kedze nie kazdy vaginalny porod je aj prirodzenym (zial, na slovensku stale v niektorych porodniciach plati, ze vaginalny je malokedy aj prirodzeny) .
Odporucam si o tom co- to nastudovat a dokladne vyberat porodnicu.
@beata_k fuu ale to co pises, ze dotrhana s dozivotnymi nasledkami, jednak nie je pravidlo a po druhe, riziko je naozaj male a este sa znizuje spravnym vedenim porodu a respektovanim prirodzeneho priebehu. Plus uplne opominas rizika sekcie.
Doslova desit buduce matky nezmyslami je naozaj dost cez ciaru...
Ani si len nevies predstavit ako sa to vie za minutu zvrtnut.. ja prve za kazdy cenu som chcela cisarak, bala som sa porodu jak cert vdaka mojej matky,ktora ma vystarsila na smrt.. a vdaka gyn ktory ma vystrasil s uzkou panvou, ze sa moze dieta zaseknut.. dopadlo to na 1* dcerka sa narodila bez zasahu s jednym kozmetickym stehom na druhy den som bola ako srnka🙂 nadherny zazitok.. a tak som verila,ze druhy bude mat rovnaky osud, chlapcek vsak ani za svet nechcel ist, po 14 dnoch prenasania a 28 hodinach v kontrachciach s pokazenymi ozvami, tesne pred cielom, uz som bola na 7 cm otvorena sme snkoncili cisarskym.. no a to zotavenie po tom,och.. radsej 10 prirodzenych ako este raz cisarak, chvala bohu uz mam finalny pocet😁.dobre to dopadne doveruj sebe a prirode.. islo to dnu ,musi aj von🤣 zvladnete, drzim palce
Tak ja mám za sebou dva prirodzené a tretia bola sekcia.. Akože keby nie je bábo otočené KP, tak rodím prirodzene, a teda ja som bola rozhodnutá to skúsiť prirodzene, ale... A za mňa jednoznačne prirodzene, aj keď pri druhom pôrode som mala nejaké komplikácie, rozchodila som to dosť rýchlo.. A pri cisárskom? Chodiť, chodiť... Ale dúfam, že už nikdy viac, iba ak by to bolo nevyhnutné..
@beata_k nuz ak pisat, ze sekcia = trochu bolesti a vaginalny porod = dotrhana s moznostou celozivotnych problemov, nie je prehananie, tak uz neviem..
Sekcia ma svoj vyznam, zachranuje zivoty. O tom nik nepochybuje. A ak existuje zdravotna indikacia pre sekciu (aj psychicky stav nou byt moze), nie je o com diskutovat.
Ale ak niekto argumentuje v prospech sekcie len "potrhanim s moznymi celozivotnymi nasledkami" pri vaginalnom porode, ma jednak velmi plytke vedomosti a tiez skresleny pohlad na vec.
Nemyslim ze cisarsky je lahsia cesta, ono sa to moze zdat, ale tam naozaj zena moze este dlho bojovat s nasledkami. Rovnako ako prirodzeny porod nemusi dopadnut najlepsie.Hlavne ked tie jazvy po cisarskom nie su pekne a je tam doslova skok a nemaju tam zeny citlivost neni nic moc. Tie velke skody by ani nemali pri prirodzenom vzniknut, ved na to su tiez rozne ukony, ako tomu predist. Ale kazda zena to asi aj vnutorne preziva inak. Ja som mohla mat cisarak skrz psychiku a mozno aj mala mat skrz vysoky tlak, ale skusila som to prirodzene a vyslo to velmi dobre. Hlavne nemienim zeny strasit, pretoze sama mam z toho pekny zazitok. Bolest mi vobec netlmili. Porod neurychlovali
Fakt to má každý inak. Ja som po mojej absolútne nečakanej a neplánovanej sekcii nepotrebovala silnejšie opiáty proti bolesti, ktoré mi ponúkli a v prvý deň a noc som si dala už len jeden a jeden novalgin, druhý deň už cez deň nič a v noci novalgin a potom už vôbec nič ani cez deň ani v noci. Vo všeobecnosti mám však asi vysoký prah bolesti oproti iným, pretože sa sestrička čudovala aká vystretá chodím, keď som sa musela postaviť prvykrat po 12 hodinách 😄
Absolútny súhlas s @basska_b 👍 Mám za sebou 2x prirodzený pôrod a patrím k ľuďom s veľmi nízkym prahom bolesti, no prirodzený pôrod je lepší pre DIEŤA a to je to hlavné (čo tam po mne, mamy zvládnu všetko) 🙂 Dieťa potrebuje pre zdravý štart do života prejsť si kontrakciami a "nakaziť" svoje telo dobrými baktériami pri prechode pôrodnymi cestami. Preto sa to volá prirodzený pôrod, lebo taký by mal byť. Samozrejme, v životohrozujúcich prípadoch treba pristúpiť k sekcii, ale to je v rukách zdravotníkov, ktorí vedia čo majú robiť 😉
Na margo nízkeho prahu bolesti a obavy z kontrakcií - prvý pôrod trval 4h45min a druhý rovné 3h. Hlavne si to treba ešte predtým v hlavne upratať (mne pomohol kurz hypnopôrodu) a uvedomiť si, že každá kontrakcia bude trvať len niekoľko sekúnd, a každá ťa posúva bližšie k bábätku ❤
Baby, rodila niektorá z vás prirodzene hoci mala myom viac ako 6cm na prednej strane maternice. Ako to dopadlo. Dakujem

No a keď si Príroda zariadi na Cisársky tak čo...🤦