Prirodzený verzus cisársky pôrod - plusy a mínusy

15. nov 2022

Ahojte keby ste si mohli vybrať, tak aký pôrod si vyberiete? Klasicky alebo cisársky? Aké sú + a - podľa vás? Dakujem!

amy2807
15. nov 2022

cisarsky jednoznacne

nelca84
15. nov 2022

urcite klasicky, uz pri odchode z porodnice som bola fit, zahojena, umyvala som sa repikom

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
15. nov 2022

@amy2807 prečo cisársky?

dankanka
15. nov 2022

Klasicky..ale ak by som mala pri nom zomriet, tak cisarsky..je to individualne. Ale ja som po porode mohla chodit, ist na wc, normalne sa najest..cobsa po cisarskom velmi neda

dame2
15. nov 2022

S klasickým síce skúsenosti nemám, mala som len jednu akútnu sekciu, ale ak budem mať druhé dieťa, tak by som rada skúsila prirodzene. Starostlivosť o malú bola horor, z postele som ešte 3 týždne vstávala tak 15 minút, šialené bolesti hlavy po spinale, manžel si na mňa musel zobrať OČR, pretože som malú pomaly nemohla ani zdvihnúť. Plus k tomu komplikácie po sekcii, hnisava zapálená rana, týždňova hospitalizacia so začínajúcou otravou krvi. Bolesti jazvy občas stále mávam, som takmer 8 mesiacov po. Ale teda pre niekoho určite môže byť aj sekcia pekným zážitkom, pre mňa nebola 🙂

barborachors
15. nov 2022

Cisársky, bez debaty, pre viac dovodov. Ale nikomu neberiem jeho nazor na prirodzený pôrod, nech si kazdy rodi ako chce, aj vyvesený dole hlavou, ja som za cisársky. Moj nazor je ten, ze zeny rodiace plánovaným cisárskym nemali taku traumu a zničený podvozok a únik mocu a sexuálne problemy ako zeny rodiace vaginálne, ale to je moj nazor a moje štatistiky.

sandyan
15. nov 2022

Mne chceli urobit cisarsky,nastastie som rodila prirodzene. Je to individualne,mam kamaratky,ktore nechcu ani pocut o prirodzenou porode.

lalala94
15. nov 2022

Rodila som prirodzene a po tejto skúsenosti by som radšej rodila cisárskym.

nelca84
15. nov 2022

@barborachors nemam nic z toho co pises, ziadna trauma, unik mocu ani sexualne problemy 🙈 to si dost zovseobecnila, nemyslis?

amy2807
15. nov 2022

mam oba za sebou a to sa neda ani porovnat, pri normalnom som len hladala okno z ktoreho vyskocim take bolesti neunosne, cisarsky bol uplna pohoda, je pravda ze zotavenie trva dlhsie ale cert to ber, bolesti ktore sa daju aspon u mna to tak bolo, uplne v pohode zniest, kontrakcie pri normalnom som nevedela vydrzat proste

ivangeline
15. nov 2022

Vzhlapom na to zotavenie...prirodzeny. 🙂 Tiez som na 2den bola uz ako tak v pohode. Po cisarskom som sa necitila v pohode ani po 2t..

heln
15. nov 2022

ked som cakala na sekciu v celkovej anesteze kvoli placente praevia centralis, dali ma na porodnicu na pasy, napichli infuzku, v zilach tri kanyly, v arterii stvrta, povedali, ze este chvilu musim pockat, lebo maju prirodzeny porod, priviezli prvorodicku otvorenu na 8, vypocula som si cely porod a veru ze, keby sa dalo tak by som si to v tej chvili velmi rada vymenila, ale nedalo sa, s placentou centralis je zivot ohrozujuce rodit prirodzene. po sekcii ma strasne bolelo brucho, neviem ci to bolo stratou krvi alebo anestezou, ale mala som pocit ze mozog mam uplne vymeteny, polovicu neuronov odumretych, nevladala som vstat, ledva som chodila. prvu sekciu som mala akutnu pri nepostupujucom porode takze to bolo celkom v pohode. keby som si mohla vybrat bez komplikacii, tak by som radsej volila prirodzeny porod.

mirka438
15. nov 2022

@nelca84 tiez by ma zaujimalo, ako k tymto svojim zaverom pani prisla 😁😁 niekto radsej odrodi a ma pokoj a niekto sa da zbytocne operovat, rezat do seba aby si neznicil podvozok 🤷

autumm
15. nov 2022

Je to strašne individuálne. Ja som rodila prirodzene a bolo to brutálne. Už nikdy viac.

yanni
15. nov 2022

@dankanka preço by sa to po cisarskom nedalo? Mam dva císařské v priebehu 3,5 roka. Oba uplne ze suprove. O dva dni som isla domov. PO SVOJICH. Postavili ma po par hodinach na nohy, po druhom dokonca ja sama bez pomoci. Osprchovala som sa bez pomoci. najest, sediet, prechadzat sa, obriadit si deti som dokazala prakticky hned. Kojila som obe dlhodobo. V pohode som mohla sediet. Deti som mala vzdy od prvej sekundy celu dobu (aj v noci) pri sebe. Bonding hned a potom este aj muz.

yanni
15. nov 2022

@heln a preço ta tal napichali? Bola si v celkovej? Ja som mala placenta praevia marginalis a tiez cisar a vobec som nebola tak napichana. A uplna pohodicka.

nika1971
15. nov 2022

Rodila som aj aj...jednoznacne pre mna cisarsky...

heln
15. nov 2022

netreba zabudat na pozitiva prirodzene porodu, ked ide samozrejme bez komplikacii, dieta sa kontrakciami pripravuje na porod, prechadza porodnymi cestami, obaluje sa spravnymi bakteriami (aj to mozno pomaha buducej imunite dietata), dochadza k ulave aj matke aj dietatu....
po sekcii netreba na buduce komplikacie, pri dalsom tehotenstve to moze byt prave placenta praevia, ruptura maternice....

lalala94
15. nov 2022

@nelca84
@mirka438 veď sama píše, že je to len jej názor a štatistika z jej okolia. A úprimne, neviem čo je na tom? Nenapísala nič zlé - fakt je ten, že kopa žien má po prirodzenom pôrode traumu a mnohé po tejto skúsenosti nechcú ďalšie deti. Inkontinencia a sexuálne problémy sú tiež úplne bežné. Môžete byť rady, že tieto problémy nemusíte riešiť. Mne spravili nástrih bez môjho vedomia a kvôli “skvelému” šitiu cítim jazvu aj niekoľko mesiacov po pôrode. Ak by som vedela ako to celé dopadne, kašlem na celý vaginálny pôrod a vybavím si cisársky. Takých žien je kopa.

martinkatinka
15. nov 2022

Akurat, ze na slovensku si nevybera rodicka.
Ale keby som nemusela mat indikovany CR, urcite by som sa len tak bez nejakych vaznych dovodov nehrnula do CR.

elisebah91
15. nov 2022

Mám za sebou tri sekcie, takže aj keď to nepozna aké to je prežívať išla by som do klasického, aj s komplikáciami a rizikami. Ten pocit keď ste na izbe, deň pred plánovanou SC príjem a príde tam žena čo porodila ten deň pred dvoma hodinami, a ja stále čakám ona leží na bruchu a po dvoch hodinách sa ide osprchovať a ja stále čakám na zajtra a tortu: klyzma, infúzie, močový katéter -po sekcii ležať a a naberať dych, po celkovej večer ťažko na nohy a vycikať (po vytiahnutí katetra štipe) potom opláchnut, stále zohnuta vo dvoje ...to je deň sekcie, medzi tým pani čo včera rodila dnes už behá po oddelení ako srna, ja chodím ako zdechnuty slimák prejdený autom...jazva cez niekolko tkanív doživotné.. áno išla by som do normálneho aj za cenu že by sa to zvrtlo v sekciu...nebuďte blázni ženy, ak pre nič tak pre to brucho rodte normálne, po sekcii je to 3x ťažšie dať si postavu-brucho do parády.

dankanka
15. nov 2022

@yanni len mna ani nesili..tak ozaj by som nesla pod noz..ja som hned po porode fungovala akoby som nerodila..len stahovanie maternice pocas kojenia bolelo, inak nic

nikasmile
15. nov 2022

Mám 2x prirodzený...najkrajšie spomienky, cisársky by som brala iba ak je to nevyhnutné. Za mňa dokonca sex lepšie precítený ako pred pôrodmi😀

jaond19
15. nov 2022

Desím sa operačných zákrokov a uspaniu, takze som rada za 3 prirodzene porody (bez epiduralu - desilo ma aj zavadzanie do chrbta), aj ked jeden z nich bolo ciste peklo a je mi do placu z neho aj takmer 7 rokov po nom.

dexemposupoplex
15. nov 2022

mala som prirodzeny a po tejto skusenosti,ked raz niekedy bude nabuduce,poprosim cisarsky...

heln
15. nov 2022

@elisebah91 presne

nevenka
15. nov 2022

@nelca84 vies, to je tak, ked si zoberie 1 zena nejaku lokalnu vzorku par zien a ide robit statistiku 🙃. Nic v zlom, ale priroda to dobre ma vymyslene, samozrejme, ked su komplikacie, tak radsej sekcia, ako zomriet alebo dieta poskodene alebo cokolvek. Ale ak nie su ziadne prekazky, tak rozhodne ten prirodzeny porod je lepsi. Mam to od fyzioterapeutky, ktorej rukami preslo xy zien a prave najvacsie problemy mavaju zeny po sekciach. Ved to je velka brusna operacia, kde sa reze xy vrstiev, kym sa dostanu k babatku, to vsetko sa narusi, svaly, vazy, slachy, ta spolupraca vsetkeho potom aj pri hojeni a naslednej rekonvalescencii je zdlhavejsia a narocnejsia. Ovela vacsie problemy su napriklad s diastazou a naslrdnym poklesom organov v brusnej dutine. Ale toto je velmi individualne. Kazdy organizmus je iny. Je pravda, ze po prvom som nemala ziadne spominane problemy, okrem horsieho hojenia nastrihu. Pri druhom uz nic, len na povodnej jazve sa mi urobil hematom a ten bllel ako cert, plus hemoroidy, lebo ma nenastrihavali, ale ani nesili, nebolo treba. Tretie zo mna doslova vyletelo za 45 minut od prvej velkej kontrakcie, aj to bolo vyvolavanie 9 dni pred terminom. Bez poraneni. Zavinovanie uz bolelo ako cert, co sa tyka uniku mocu, tak ano, pri kasli, kychani, sa mi zo zaciatku stavalo, ze som si cvrkla, potom to preslo a keby som cvicila, tak uplne odznie. Ale otehotnela som 4.x a teraz je ten podvozok brutal slavy, citim to, ale tak kto by nie uz po tolkych detoch, ze....takze dufam, ze aj toto porodim prirodzene a potom sa cvicenim budem davat dokopy.
Tieto probleny s inkontinenciou mavaju zeny, co aj nikdy tehotne neboli, nerodili, mnohe je aj starnutim, znizenim tvorby zenskych hormonov vekom, po menopauze, takze toto nejak zovseobecnit sa absolutne neda.

nelca84
15. nov 2022

@lalala94 ved ja som tiez napisala svoju skusenost, na tom je akoze co?

yanni
15. nov 2022

@dankanka ani mna nesili. Cisar (aspon tam, kde som rodila ja) sa uz klasicky dávno nesije.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre