icon

Prirodzený verzus cisársky pôrod - plusy a mínusy

15. nov 2022

Ahojte keby ste si mohli vybrať, tak aký pôrod si vyberiete? Klasicky alebo cisársky? Aké sú + a - podľa vás? Dakujem!

lalala94
15. nov 2022

@nelca84 na tom nie je absolútne nič, len som tam nikde nevidela zovšeobecnenie, ktoré si spomínala, keďže sama napísala, že vychádza len zo svojho okolia (svojej štatistiky).

nelca84
15. nov 2022

@lalala94 a ja som jej tu statistiku vyvratila, nechapem co riesis, co si jej pravnik?
napis aj ty svoj nazor a je vybavene

lalala94
15. nov 2022

@nelca84 😂😂😂

martinkatinka
15. nov 2022

@nelca84 nechapem co sa polovica zien hrnie do CR. Ak nemaju zdravotne problemy, dobre dopadne aj prirodzeny..... A este verejne napusu, ze si to "vybavia". Potom nemocnice prekrocia limity a nechaju aj zenu s indikaciou rodit prirodzene a moze sa stat hotove nestastie.

dankanka
15. nov 2022

@yanni ale je to umely zasah, na tom sa zhodneme 🙂. Prirodzene je prirodzene. Ak sa da, je to urcite lepsie ako pre matku, tak aj pre dieta.

janulka1802
15. nov 2022

2xklasicky, sekcie som sa bála. Nemám traumu, sex je skvelý ako aj predtým. Je to individuálne.

momoftwo
15. nov 2022

Prvu som mala akutnu sekciu v spinali, zotavovanie ok, z postele prvykrat vstat bolo tazsie, bolelo to a krutila sa mi hlava ale potom to uz slo ale ranu som citila este tak 2 tyzdne..druhykrat som chcela skusit VBAC nepodarilo sa takze opat sekcia v spinali..z postele som vstala sama, v ten den som to poriadne rozchodila aj cez bolest a ked som s malou odchadzala z nemocnice tak som uz ani nevedela ze mi rezali brucho, proste ziadna bolest nechapem to..takze tato druha sekcia super a to som sa sialene bala ze to bude horsie ako po prvej..bolest hlavy ma obisla ale pila som dost vela pepsicoly, fakt to zabera.

luscious
Autor odpoveď zmazal
luscious
Autor odpoveď zmazal
lucia147852
15. nov 2022

@elisebah91 keby si videla mňa chodiť po prirodzenom pôrode, tak si myslíš, že má rozrezali až na chrbáte. Baby po sekcii behali lepšie ako ja. Nehovoriac a problémoch s mechurom, zničenom chrbáte, 5 rokov bolesti chrbta a skoro mŕtve dieťa aj ja. Takže za mňa už len sekcia. Kvôli následnom ktoré mi ostali, by ma už prirodzenr dr nepustili. Ale keby môžem vrátiť čas tiež radšej risknem sekciu a nie zadusenie dieťaťa.

autor
15. nov 2022

Dakujem za reakcie baby 🙂 ja veľmi túžim po klasickom pôrode ale zo zdravotných dôvodov budem musiet mat cisársky, som z toho zdrvena, bola som nastavená na klasicky a zrazu bum.

elisebah91
15. nov 2022

@autor ako ti rozumiem, ja som od mala kôli sietnici albej vedela že ak budem mať deti tak len sekciami a aj tak hoci som to vedela pár rokov som bola zdrvená že nezazijem ten pocit...ale nesmut, ber to tak že každá máme nejakú cestu ku bábätku 😉🌷
@lucia147852 ano sú aj takéto prípady tomu rozumiem, ja len píšem že by som rada skúsila aj prirodzený, lebo neviem si ani len predstaviť tú zmes emócií a nekonečnej radosti po normálnom prirodzenom pôrode . ..

mon29
15. nov 2022

Je to jedno, tak ako moze byt cisarak v pohode moze prirodzeny skoncit velmi zle.. nikdy nevies..toto je asi jedna z veci na ktore nemame vplyv a dieta sa narodi tak ako ma, najdolezitejsie je aby si ty aj babtko boli v poriadku a zdrave.. rana sa zahoji. Ci na brusku alebo v lone..drzim palce

lylyjana
15. nov 2022

klasicky. Porodila som, o 2 hodiny som uz bola na izbe a chodila si pekne krasne po svojich do sprchy, na wcko, po jedlo, hore dole. Spolubyvajuca po cisaraku sa premahala 2 dni, ochkala a achkala, no musela cez bolest ist.

e3v3a3
15. nov 2022

Prvý pôrod bol prirodzený, bez nástrihu, zasivania. Ale tie bolesti pred boli hrozne. Druhý cisársky, bol oveľa jednoduchši pre mňa. Bolesti po neboli určite také ako kontrakcie pred prirodzeným. Ale narodenie bábätka pri prirodzenom, bolo pre mňa oveľa oveľa krajšie ako iba sup rozrezat a vybrať. Spomienky mam na to krajšie.
Takže každý má aj plusy aj mínusy. Podľa mňa najhoršie je pretrpieť kontrakcie a skončiť aj tak cisárskym.

mon1806
15. nov 2022

Mám obidva za sebou :
Prvý prirodzený pôrod pred 6 rokmi , ťažký, prenášanie tri dni , zastavili pôrod , vytláčali mi malého von zo mňa , ja dotrhana celá až po konečník , malý chytil baktériu 2 týždne na antibiotikách ja zničená s herpesmi na ksichte od únavy z vyčerpania , a strach o malého či nebude mať následky a ešte mi poškodili platničky L3 a urobili hemangióm kvôli tlaceniu na brucho , nechcela som to nikdy zažiť už ale dieťa sme chceli tak pôrod jedine cisárskym
Druhý pôrod ako vravím cisársky pred 7 mesiacmi , naplánovaný ale prišla aj tak o 3 dní skôr , bolelo veľmi bolelo po zobudení som zjapala neskutočná bolesť strašná , vstávanie otrasné odpadla som , každé cikanie na záchode boľavé , musela som si dávať dokopy brucho veľmi dlho samé modriny po 4 mesiacoch som bola bez bolesti teraz ani neviem že som nejaký cisársky mala 💙 už nechcem byť nikdy v živote tehotná stačia mi dve detičky na dnešnú dobu ale ak by som mala ísť zase volím cisársky len kvôli deťom aby som sa nebála o nich či sa im niečo pri prirodzenom nestane , viď moje dve kamarátky majú dodrbane deti po prirodzenom.porode lebo na nich pôrodnici tlačili že je najlepší hold lacnejší pre náš štát a on s postihnutým dieťaťom žiť nebude čiže zvolila som si ťažkú cestu pre mňa ale lepšiu pre dieťa

zuzana212722
15. nov 2022

To sa pýtaj len žien ktoré zažili aj aj..iné sa ti k tomu nevedia vyjadriť ostatné názory ani neber v úvahu..
Ja som mala aj aj a hoci je prirodzený lepší pre telo lebo to je prirodzené ze áno tak ja som za sekciu..všetko má svoje plusy a mínusy..po prirodzenom mi nabehlo mlieko áno dvoch dní chodiť sa mi nedalo bolelo to stipalo pri cikani q na veľkú potrebu som nemohla ísť lebo som sa bala ze sa potrham a to bol teda zážitok fakt..po sekcii mi mlieko vôbec nenabehlo a chodiť sa mi nedalo pár dní po..ale žiadna trauma z niekolko hodinového pôrodu bolelo to jasné ale wc v pohode sex tiež co po prirodzenom dlho bolo zaujímavé.. ja som bola oveľa v lepšej kondícii po sekcii ako po prirodzenom ziadne kontrakcie a tlačenie zašivanie..jediné to mlieko mi nenabehlo co ma mrzelo ale prezili sme malý je zdravý krásny milovaný 😆 a mohla aj babka postrazit kým som si potrebovala na nakup ci vybaviť niečo..dala fľašu a bolo..ale to neznamená ze to ma tak každá...

dame2
15. nov 2022

Vlastne doplním ešte aj ja niečo k tej sekcii - síce to bol pre mňa horor, zachránili mi tým dieťa. Doktor na sále hneď po otvorení brucha skonštatoval, že s tak omotanou šnúrou okolo krku by to prirodzene pravdepodobne ani neprežila. Takže keby je čo i len najmenšia pochybnosť o tom, že niečo hrozí bábätku, išla by som do toho znova.
@autorka držím palce, nech všetko dobre dopadne, a žiadne obavy - pôrod sekciou z teba spraví rovnako dobrú maminku, ako keby bol prirodzený 🙂

rivini
15. nov 2022

Ak sa tu spytas 1000 zien, kazda ti odpovie nieco ine, podla toho, aka bola jej osobna skusenost. Kdesi som citala vyskum, ze ak ma zena pocas privadzania dietata na svet prijemne prostredie, pocit, ze rozhoduje sama o svojom tele a doveru v personal, ktory ju sprevadza, porod hodnoti ako pekny zazitok bez ohladu na to, ci prebehol vaginalne, alebo operacne. A suhlasim s tym. Ja som si kvoli nie prave optimalnej polohe dietata (diagonalna) mohla vybrat, ako porodim. Ci teda skusim, ci sa spravne napasuje pocas kontrakcii, alebo naplanujeme sekciu. Vybrala som si cisarsky. Narodenie bol pre mna naozaj velmi pekny zazitok, na operacnej sale sme sa cely cas smiali, manzel bol pri mne, dieta prilozili okamzite po operacii, zotavila som sa velmi rychlo. Bolesti boli ok, po 4 dnoch som nepotrebovala ziadne tabletky proti bolesti. Vstala som v den operacie, z nemocnice odchadzala 4 dni po a prvu prechadzku s kocikom dala na 5. den. Mohla som pri kojeni sediet, dieta som zdvihala od 3. dna sama. Teraz, 10 mesiacov po, nemam ziadne problemy, ani nasledky, aj ked stahovanie diastazy trosku trvalo a trocha som sa obavala, ci sa to da do poriadku. Zeny z mojho okolia maju po „prirodzenych“ porodoch vacsinou naozaj problemy s inkontinenciou, alebo v sexe. Ja som bla 9 tyzdnov po porode prvykrat behat, 12 tyzdnov po som zacala s jogou. Ak budem mat opat moznost vyberu, za mna urcite cisaraky, ale len preto, ze pre MNA to bola pozitivna skusenost. Ak by som zazila krasny prirodzeny porod, odpovedala by som ti mozno inak😉.

dominikamacakova
15. nov 2022

Cisársky si môžeš len tak vybrať?

rivini
15. nov 2022

@dominikamacakova casto ano, ak mas nejaky rizikovy faktor: privelku odhadovanu hmotnost plodu, predchadzajucu sekciu, neoptimalnu polohu plodu (KP, diagonalna poloha…), a potom samozrejme psychicke traumy, problemy s ocnym tlakom, vek nad 35 rokov..vacsinou teda v pripadoch, ked je to take hop alebo trop a ani lekari nechcu ist zbytocne do vacsieho rizika, aj ked nie je vylucene, ze by sa vydaril aj prirodzeny. Mne dali po vyratani rizik plne na vyber.

lenkakravcova
15. nov 2022

Dva klasické pôrody + porovnanie s laparoskopickym výberom slepého čreva (menší zásah do brucha než cisársky):
Pri tom druhom som mesiac nevedela poriadne chodiť a asi 3m ma ešte bolelo brucho. Pri 2 pôrodoch samozrejme boli tiež všetko možné.. Ale chodiť som mohla na druhý deň celkom obstojne a teda po šestonedeli som bola komplet fit ako pred tehotenstvom.
Ja by som dobrovoľne do cisárskeho nešla. Iba ak by to bolo nutné, kvôli nejakým komplikáciám.

konikkon
15. nov 2022

Prirodzený je fyziologický a ako z názvu vyplýva, je pre telo ženy úplne prirodzený. Cisársky je dosť vážna operácia. O benefitoch netreba ani diskutovať.

jasminkaj
15. nov 2022

Mám za sebou 2 prirodzené pôrody a mám len tie najkrajšie spomienky aj ja aj manžel ❤❤
Samozrejme, že to bolí, pôrod nie je bezbolestná záležitosť, ale NIKDY ani len na sekundu som neuprednostnila svoje vlastné dobro, svoje pohodlie, svoj strach pred dobro človiečika, ktorý sa chystá prísť na svet 🙏 Čo tam po troche bolesti (tá bez preháňania odznela prestrihnutím pupočníka), žena je prednastavená vydržať všetko.. len bohužiaľ aj toto je fenomén dnešnej doby rodiť "instantne a bezbolestne" ak sa to dá a pripraviť sa o tie najkrajšie okamihy v živote 😔
Celé je to v hlave.. ak sa celé tehotenstvo desím zaručene pravdivými hororovými príbehmi kamošiek a som si 100% istá, že to nedám, tak to proste nedám aj keby čo bolo! Ak sa na ten deň teším a viem, že urobím hocičo pre to malé stvorenie (nepozerajúc na svoje pohodlie a strach z bolesti), tak som prednastavená, že porodím v pohode 🙂

sisaka
15. nov 2022

@jasminkaj Konečne niekto spomenul dieťa. Mne išlo hlavne o dobro dieťaťa, čo je pre dieťa najlepšie (ak samozrejme nejde o nejaké komplikácie a dieťa treba akútne zachraňovať, alebo je v zlej polohe) - a nie, čo by mne najviac vyhovovalo - takže prirodzený pôrod a žiadne oblbováky. Plusom pre mňa bolo - fit okamžite po pôrode, 24 hodín po pôrode doma, žiadne problémy s inkotenciou, sexom som nemala…, ale hlavne plus pre dieťa - zdravé, čulé dieťa, osídlené správnou mikroflorou (znižuje sa tým napríklad riziko astmy v detstve), vytláčanie plodovej vody z pľúc prirodzenou cestou, zvýšenie produkcie proteínov v mozgu, čo prispieva k správnemu vývoju mozgu … a kto vie, čo ešte - skratka nie je jedno, ako príde dieťa na svet, prirodzeny prechod pôrodnými kanálom plní množstvo funkcii, ktoré prospievajú dieťaťu aj z dlhodobejšieho hľadiska…

zuzi0911
15. nov 2022

Mam za sebou 2 prirodzene a 4 dní vyvolávane pôrody...po 2 h po porode som bola relatívne fit..mala som nastrúhame a zasita, no vôbec ma to neobmedzicslo v ničom. Navyše porodila som 09.35 a o 14,00 som už bola na chodbe na návšteve...a to bol 12h pôrod,bolesti sialene,kedze nepostupoval atď...no fyzicky potom som bola iba unavená...

Dákej nám za sebou iba 3 laparoskopie a bola som odpálena vyše týždňa...koli 3 maličkým dieram v bruchu som nemohla chodiť,sedieť,vstať z postele ci si ľahnúť...
Čiže cisársky si naozaj nedokážem predstavít a starať sa o bábätko...
No a teraz ma coskoro caka ďalší pôrod 😊

lulu2020
15. nov 2022

Podľa mňa sa to nedá paušalizovať. Ja som veľmi chcela rodiť prirodzene, no nakoniec bol pôrod des a hrôza. Malý išiel vakuom dotrhana zvonka zvnútra. Niekoľko týždňov som si nevedela poriadne sadnúť, sex prvý rok hrozný, až ma prešla kvôli tomu chuť. Teraz je to vyše 2 rokov po pôrode a stále ma to bolieva. Aj rizika pre bábätko sú podľa mňa väčšie keď sa niečo skomplikuje ako v mojom prípade.... S cisárskym to porovnať neviem. Ale pri prirodzenom naozaj veľmi záleží od priebehu pôrodu. Jedna už po pár hodinách možno ani nevie že rodila a iná má kvôli tomu dlhodobé problémy.

lienka.7
15. nov 2022

Ta ktorá mala "hororovy" klasicky porod ti napise ze jednoznačne CR, ta ktorá mala zase komplikácie po CR, ti napíše ze prirodzeny... no vyber si 🤷‍♀️
Ja som mala 1 porod uplne pohodovy, druhy som si odtrpela, 3 tt som sa nemohla poriadne vykakat😔
Najskôr som bola presvedčená ze jednoznačne CR, ale poviem ti, ze som bola nakoniec rada, ze som to dala oba razy prirodzene.
Keby si sa spýtala kamosky, ta mala ťažký kliešťovy porod, skoro došlo k najhoršiemu, ta uz nechce o prirodzenom ani počuť ...

lulu2020
15. nov 2022

Nebud zdrvená, nakoniec aj tak záleží len na tom aby sa bábätko narodilo zdravé. Pri prirodzenom nikdy nevieš aké komplikácie môžu nastať a aké následky to bude mať... Tak hlavu hore 🙂

thoughtfulweirdo
15. nov 2022

Po prvom vaginálnom by som povedala, že radšej sekcia, ale keďže už mám za sebou aj druhý vaginálny, už viem, že taký pôrod môže byť krásny zážitok a išla by som rodiť kľudne zas 😁 každopádne, pokiaľ máš sekciu indikovanu zo zdravotných dôvodov, nie je sa nad čím zamýšľať. Chápem, že si mala inú predstavu, ale nakoniec záleží len na tom, či si domov donesieš zdravé bábätko 🙏