Prvé dni po pôrode. Ako sa vysporiadať s návštevami?
Ahojte,
ako ste prežívali prvé dni po pôrode? Myslím aj dni v nemocnici aj keď ste prišli domov.
Som prvorodička a som asi dosť opatrná ,možno mi poviete že nemám stresovať :D neviem si ale predstaviť že hneď by mi mal niekto prísť na návštevu alebo ako moja svokra mi povedala že máme z nemocnice hneď prísť na návštevu k nej lebo ona tak chodila. .Skôr si chcem možno prvý týždeň spraviť nejaký režim , trošku aj seba dať dokopy a potom zvažovať nejaké návštevy alebo tak..
Nechcem nikomu odopierať návštevy alebo brániť aby videli dieťa ale mám rada svoj kľud a pokoj a to isté chcem aj pre dieťa...
Ja som v porodnici zrusila planovanu navstevu a dobre som spravila. Ani potom by som sa este par tyzdnov necitila prijemne.
Závisí, či je to káva na hodinu alebo návšteva na 3 noci. Tá káva za mňa ok, pri starých rodičoch, viac nie. Za mnou došli svokrovci nečakane už v nemocnici, cítila som sa veľmi zle. Pri druhom by mi to už nevadilo.
@anickamat prvý týždeň ? Ja som trvala na kľude celé šestonedelie. Navyše záleží aký máš s nimi vzťah. Ak máš dobrú svokru a je pri zmysloch tak aj skôr samozrejme mamu. Ale ak ti čo i len štipku vadí tak nie. A zneste sa tu na mňa všetky babičky kľudne. Keď si nevážite nevestu tak darmo môžte bedakat že vnuca je aj vaše. Áno je, samozrejme, to nikomu neuprieram ale obdobie po pôrode je veľmi citlivé a kto sa necíti na svokru tak za mňa nie. Proste ste dospely človek musíte si ho riadiť sama a pri takom sprostom nápade ako je návšteva z pôrodnice ste mali reagovať okamžite že nie. Mne tiež svokra popilila usi že keď ona mala syna prišli ho susedy vyoblizovat. No to určite.
Rob ako chces. Mne navstevy neprekazali, aj po prvych dnoch, samozrejme tie prijemne. Ale dohodli sme sa s manzelom ze nikomu neslubujeme kym si to MY nepredebatujeme ze kedy, kto a ci ano. 🙃
ku mne chodila prvé dni iba mama, aj to lebo mi pomáhala ... prvé návštevy až keď bol trocha väčší (svokrovci boli z iného mesta).
ja som sa s ním netrepala nikam ...
Urob tak, ako to budeš cítiť. Ja som sa prvé dni cítila hrozne ale práveže mi návštevy pomohli. Ak cítiš, že ti uškodia tak ich zruš. Dohodni sa s mužom, aby to s rodinou komunikoval on keby máš z toho stres, že ideš odmietnuť svokru.
a ešte takto, my sme boli 10 dní v nemocnici, ja total nevyspatá, vyčerpaná, keď sme prišli z pôrodnice som spala viac ako 24 hodín, celý čas mal malého muž na starosti, mňa budil iba na kojenie ... návštevy? ani náhodou ...
Je to sestonedelie,cas pre matku a dieťa,nie pre navstevy,kavicky ani bacily.Samozrejme stari rodicia ano,vnucatko vidiet chcu a môzu,takze ich manzel doviezol aj odviezol domov.Akurat mamka pri mne ostala par dni,ona varila ,upratovala a ja som sa starala o dieťa a aj teraz,kwd je uz v Nebi na ten cas rada spominam.Samozrejme snahy prist boli,ale vsetkych som odsuvala na neskor.Ja chodim k babetkam,ked maju najmenej 3 mes.a nič som nezmeskala.
Nemusíš robiť veci tak ako ich robila svokra. My sme prvé dni chceli byt sami, aby sme si na seba zvykli, zladili sa.
Bolel má podvozok, bola som rada že som doma a nie aby som sa tralalakala s novorodencom k svokre
Návštevy nie, ale mamu, sestru, svokru neberiem ako návštevu, hádam nebudú čakať 6 týždňov, aby bábo videli.
@anickamat pozri, ak ti návštevy teraz nie sú príjemné, tak ich neprijímaj. Keď niekto silou mocou bude chcieť prísť, tak nech vezmú aspoň obed na 2 dni - to väčšinu ľudí zarazí natoľko, že neprídu a ak áno, aspoň máš jedlo na 2 dni.
Ku nám chodila svokra, mama a švagriné, fungovala u nás samoobsluha a starostlivosť o moju domácnosť. Takže som v kľude mohla oddychovať, dojčiť, byť s bábätkom a bolo o nás postarané - navarené, upratané, švagriné sa tešili z toho, že môžu žehliť mini veci, ja som bola rada, že si v kľude môžem ísť do sprchy. Ale viem, že nie každá rodina je taká, že ti chcú prísť pomôcť, preto sa teraz musíš postaviť za seba tak ako nikdy predtým.
Urob tak, ako to budeš cítiť. Ja som sa prvé dni cítila hrozne ale práveže mi návštevy pomohli. Ak cítiš, že ti uškodia tak ich zruš. Dohodni sa s mužom, aby to s rodinou komunikoval on keby máš z toho stres, že ideš odmietnuť svokru.
@anonym_d4c448 bojím sa toho že muž to nepochopí .. ja mám super manžela so všetkým mi pomáha aj teraz v tehotenstve ale má problém pochopiť môj pohľad na túto vec... že sa nemusím cítiť hneď komfortne keď sa mi niekto nasáčkuje do domácnosti hneď po pôrode. Aj ťažko mu vysvetliť že napríklad moja mama by mi nevadila keby prišla na hodinku pomôcť ale svokru nejako si neviem predstaviť že by mi dýchala na krk..
ja somm´tiez vsetkych hned zrusila. prve navstevy dosli tak po mesiaci, svokra ta prisla pomoct, ale ona nie je pre mna navsteva, velmi mi pomahala.
@anickamat pozri, ak ti návštevy teraz nie sú príjemné, tak ich neprijímaj. Keď niekto silou mocou bude chcieť prísť, tak nech vezmú aspoň obed na 2 dni - to väčšinu ľudí zarazí natoľko, že neprídu a ak áno, aspoň máš jedlo na 2 dni.
Ku nám chodila svokra, mama a švagriné, fungovala u nás samoobsluha a starostlivosť o moju domácnosť. Takže som v kľude mohla oddychovať, dojčiť, byť s bábätkom a bolo o nás postarané - navarené, upratané, švagriné sa tešili z toho, že môžu žehliť mini veci, ja som bola rada, že si v kľude môžem ísť do sprchy. Ale viem, že nie každá rodina je taká, že ti chcú prísť pomôcť, preto sa teraz musíš postaviť za seba tak ako nikdy predtým.
@anonym_85a7b8 myslím že aj moja rodinka keby prišli na návštevu tak by chceli pomôcť to by som aj prijala 🙂 ale ja som skôr taký typ človeka že mám rada svoje súkromie aj veci v domácnosti podľa seba. Síce ešte neviem v akom stave budem po pôrode ale určite sa budem zotavovať a príde mi také neprirodzené že by mi tam v tom období niekto mal pobehovať... možno tak na kávu na hodinku ale nie na celé dni. Keď moja svokra príde tak to nikdy nieje na hodinku :D
U mna uz v porodnici to bol ako den otvorenych dveri nonstop niekto. Pri prvom mi to ale vadilo viac. Teraz druhykrat v pohode. Aj doma sme uz mali viac navstev.
Zamnou normálne chodili
Nič zle na tom nevidím,aj pomohli a hlavne sa tešili
Ale keď niekto je citlivejší asi to berie inak,tak si urob ako chceš
No neviem si predstaviť, že všetci sa tešia a zákaz návštev
Keby, že niekto je chorý ale inak nevidím dôvod
To ze tak robila svokra ok. Jej rozhodnutie. Ty mas pravo na svoje rozhodnutie. A mali by to akceptovat.
@anonym_d4c448 bojím sa toho že muž to nepochopí .. ja mám super manžela so všetkým mi pomáha aj teraz v tehotenstve ale má problém pochopiť môj pohľad na túto vec... že sa nemusím cítiť hneď komfortne keď sa mi niekto nasáčkuje do domácnosti hneď po pôrode. Aj ťažko mu vysvetliť že napríklad moja mama by mi nevadila keby prišla na hodinku pomôcť ale svokru nejako si neviem predstaviť že by mi dýchala na krk..
@anickamat ani keď ťa uvidí v takom stave? Môj keď uvidel to množstvo krvi, nástrih, mňa v bolestiach a následne každý deň po pôrode ako som preplakala tak celkom nebolo o čom, že by nevedel pochopiť ako sa cítim😆
@anickamat s mužom si treba sadnúť, porozprávať sa otvorené že ako to cítiš ty, že nevieš v akom stave budeš po pôrode, že bdues chcieť sa zregenrerovat po pôrode, s bábätkom si na seba zvyknúť, a hlavne ak neočakávas pomoc a teda návšteva svokry by nebola na hodinu alw viac tak by som trvala na tom že určite hneď z nemocnice ny sme nešli na návštevu k svokre. ( ak mi toto môj muž navrhne že nech ideme z pôrodnice najprv k svokrovcom tak hneď odmietnem, tiež má čoskoro čaká porod). A s návštevou svokry by som súhlasila že nech muž ju dovezie po 2-3 týždňoch keď sa troska dáte dokopy. Inak úplne chápem že skôr príjmes pomoc od tvojej mamy než od svokry tak isto to mám aj ja. My momentálne žijeme u mojich rodičov lebo prerábame dom a tam pomoc od mojej mamy určite bude. Keby mám žiť so svokrovcami tak by som neprežila keby mi dýchajú na krk. Inak čo sa týka návštev tak ja ich odmietam v 600 nedelí, naozaj povolil návštevy len svokrovcom. Maximálne blízke tety ale myslim si že oni aj tak neprídu na návštevu hneď. Blízka návšteva v pôrodnici mi vadit nebude, dúfam.
Ja som bola v pohode, bola som vďačná najskôr za svokru, potom za moju maminu, ktoré sa u nás vystriedali a pár dní tu boli spoločne. Ale bývame od seba všetci ďaleko a ja som ich chcela mať v tej chvíli nablízku, prišli už do pôrodnice. Primárne tam bol so mnou manžel, ale babičky som nechcela ukrátiť o tie krásne momenty. Skvelé to bolo!😍 Nehovoriac o tom, že keď som prišla domov, všetko bolo vyupratované, navarené, pri ďalších deťoch sme sa nemuseli stresovať, kto ich postráži... Strašne radi na to všetci spomíname a keď vidím obe babičky, aké sú z toho aj po rokoch rozcítené, ako si to vážia, tak viem, že som urobila dobre❤
@anickamat po pôrode som mala doma svokrovcov, denne, ešte pri mne sedeli a pozerali sa ako kojim. A ja sprostá som bola ticho 🙂
@anickamat ani keď ťa uvidí v takom stave? Môj keď uvidel to množstvo krvi, nástrih, mňa v bolestiach a následne každý deň po pôrode ako som preplakala tak celkom nebolo o čom, že by nevedel pochopiť ako sa cítim😆
@anonym_d4c448 :D tak je dosť možne že keď ma uvidi v takom stave tak mu dopne že asi potrebujem byť sama chvíľu , máte pravdu :D to eštelen zistim keďže ešte ma to len čaká po prvýkrát
Teraz v chripkovom obdobi by mohol kazdy na navstevy zabudnut
@anickamat výborne, už si si zadefinovala, ako to chceš a nedaj si to znechutiť 🤷 V nemocnici u mňa boli naši pozrya aj svokra, kamarátka a po príchode domov som mala dva týždne zatvorené dvere - len mamina priniesla prvé dva dni obed, medzi dverami kukla a išla - lebo sama chápala, že ja sa potrebujem zžiť s bábätkom a hlavne - hojiť 😅 Potom prišli všetci blízki na návštevu. Svokra nech si hovorí, chce, dôležité je ako to chceš Ty.
@anickamat po pôrode som mala doma svokrovcov, denne, ešte pri mne sedeli a pozerali sa ako kojim. A ja sprostá som bola ticho 🙂
@anonym_f376b7 tak toto by som nezvládla vážne...asi to netreba preháňať so zakazovaním návštev ale zase ani takto že každý deň niekto nemusí sedieť pri tebe...a už vôbec nie pri kojení
Teraz v chripkovom obdobi by mohol kazdy na navstevy zabudnut
@ariannazara budem rodiť koncom jari čiže o to neide.. ale aj tak svokra má doma ešte 11ročného syna ktorý je sústavne chorý (zo školy vždy príde od niekoho nakazený alebo minimálne je prenášač..) a mám z toho hlavne obavy
@anonym_d4c448 :D tak je dosť možne že keď ma uvidi v takom stave tak mu dopne že asi potrebujem byť sama chvíľu , máte pravdu :D to eštelen zistim keďže ešte ma to len čaká po prvýkrát
@anickamat držím palce❤️
@anonym_f376b7 toto som počúvala často od tetiek... že boli hlúpe ako si nechali skákať po hlave v tom období 🫣

@anickamat Rob to čo je najlepšie pre teba a bábätko, ja síce nemám deti ale keby áno tak minimálne prvý mesiac nechcem nikoho na návštevu 😒