Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@sam2 dieta tahaju za hlavu, niekedy si pozri video z porodu. to ze ma moja mama porodila v dobe komunizmu v lahu neznamena ze je to tak spravne, bezpecne a pohodlne. moj doktor to s ultrazvukom nikdy neprehanal
@sasa1310 lenze keby zen nelezala na chrbte tak ten nastrih ani pridusene diet mat nemusi...je tazke pochopit ze v tejto polohe je o 30% uzsia posva a ze dieta sa pridusa tym ze tlaci na cievy ktore okyslicuju placentu??? fakt je taky problem si zakladne veci o fyziologii porodu nastudovat predtym ako sa ohanas frazami o postihnutych detoch? a vies kolko deti sa pridusi tym ze si matka da epidural? a vies kolko deti koabuje po podani oxytocinu a ide sa na akutny cisar?
@bambibam prolaps pupocniku?
@laurika1517 pozri, ja stale budem tvrdim, ze lekar vie viac ako ty, co si pozries video na nete. A urcite vie viac ako my tu, bez zdravotneho vzdelania. Ale ok, uz som to pisala:rodte si kde chcete, ale znasajte si dosledky...lebo evidentne viete vsetky vsetko lepsie...
@laurika1517 v drepe som rodit nechcela takze na toto som sa ho nepytala, a za čo ho ma to dieta chytat? sak mu tu hlavu neodtrhne..a na telo som dieta dostala hned po ,,vyliahnuti,, - pekne šedo fialove, ja hovorim ze to je o lekarovi ktoreho som mala, mozno iny by konal inak, neviem moj lekar čomu moze tomu vyhovie, preto je aj taky oblubeny a zeny si ho platia, robi v beznej univerzitnej nemocnici v BA.
@sardinka336 ja som nikde nepisala, ze chcem rodit doma. Mozno si pamatas, ale pisala som, ze mam problem so "spinavostou" porodu. Rozumiem obom stranam ... chapem preco su zeny, co davaju prednost nemocnici a tiez viem pochopit tie, ktore davaju prednost inemu prostrediu. Respektujem oba nazory. Ja mam zlu skusenost s porodnicou v PB a dobru skusenost s porodnicou v Prahe. Do tretice mam pocit, ze porodim v aute (nie umyselne, ale s mojou neschopnostou rozlisit kontrakcie vcas) :D
@sardinka336 tak iste ze ti vo vsetko vyhovel ked si nemala zrejme ziadne poziadavky ktore by boli v rozpore s tym co bezne robi
@laurika1517 nie ono pupočník na ňom boli síce 3 uzlíky ,ale tým ,že praskla voda došlo ako keď máš vo vani veľa vody a otvoríš nečakane štupel , vyletel hore až kdesi pod rebrá priečne ,ale omotal sa a tým rýchlim pohybom neviem ako to povedal asi roztrhol v tele , pamätám si iba ,že zvolal lekár ,rýchlo krváca ,nemám ozvy ,sestra mi niečo pichala žilou ,začalo ma triasť a viac neviem keď som sa prebrala bola som rada ,že mi povedali ,že žije .
@laurika1517 na epidural nesahaj, to je najsamlepsia vec, okolo ktorej je akurat kopec mytov zo strany laikov, nad ktorymi len anestezilogovia krutia hlavou. Inak rodila som v pololahu, lebo mi to tak vyhovovalo, keby som povedala, ze chcem rodit na hlave, doktor povie Ok, lebo sme sa tak dohodli, nikto mi ako prvorodice nerobil nastrih, dokonca do mna hucali na kazdej poradni, nech cvicim s tym "balonikom". Dieta mi dali na telo a nechali ho tam. Okrem epiduralu, ktory som chcela mi nikto nepchal oxytocin, ani nic ine...ani pocas, ani po porode. A ano bol to porod na SR. Napr, ja by som v UK nikdy nerodila a ani v AU, v tom legendarnom Hainburgu som citala taky opis porodu, ze by som asi , keby to opisala a napisala, ze to je Antolska, ci Kramare, tak mi milion matiekchcemprirodzene povie, ze nech ich zalujem. Inak tie kecy o prirodzenom porode, porode doma etc sa mi pacia hlavne od prvorodicie, ktore netusia, do coho idu... Ako povedal moj doktor v urcitom momente porodu, kadz napadne, ze chce epidural 😀 😀 😀 😀
@alby2014 zaujimave mne teda epidural pocas porodu nenapadol ani raz. a to nie su myty ze pouzitie epiduralu vedie castejsie k ukoncenu porodu vakuvou pumpo, kliestami alebo cisarom...to je uplne normalne medicinsky dolozene... ale kazdeho vec...
@bambibam a tu vodu pichol lekar a v akej polohe si pri tom bola?
@laurika1517 no su matky co su masochistky a ich ego stoji na tom,ze dali porod prirodzene...moje ego stoji na inych veciach.
@laurika1517 Mozes prosim ta, prestat stale hladat chyby u lekarov...? Porod sa fakt mozes posrat len tak, lebo preto...
@laurika1517 nie bola som na kontrole pásy a lekár sa len tak prišiel pozrieť na ten papier ,inak pri predstave ,že bežne sestrička prišla po 10 min sa len pýtavať či je všetko ok , tak si neviem predstaviť čo by som robila
@laurika1517 a ty si mala ake poziadavky? Firhánky na oknách či čo?
Mojou poziadavkou bolo porodit rýchlo a trápit sa čo najmenej v bolesti 😝 😀 😀 😀 a to sa aj podarilo, ponukol mi moznosti a ja som ich vyuzila. Porod za hodinku...parada..
Ja inac nerozumiem tejto dobe. Kokos kolko sa robi halo okolo porodov, kojenia, satkovania, ockovania, prikrmov, sladkosti, atd atd.... ja neviem ako nase mami a my sme bez internetu prezili a vyrastli z nas normalni ludia 😅
Nehovorim ze informovanost je zla a ze je zle ze mame moznost ziskavat info aj z inych zdrojov. Ale myslim si ze dnesna spolocnost je tak preinformovana a tak preexponovana, ze to zacina byt chore
Poziadavky na porod: bez oxytocinu ci inej "chemie", bez nastrihu, bez skakania po bruchu, samostatna porodna izba so sprchou a toaletou, 2hodiny bonding po porode 🙂
@sam2 ja to už dávno tvrdím ,že internet je fain pomocník ,ale zlý radca. Bola som na izbe pred pôrodom ako 3ťo rodička po 30 a teda keď som počúvala maminy cca vek okolo 20-25 rokov bola som prekvapená čo všetko sa dá okolo toho porozoberať ...a bola som prekvapená ,že som vôbec na svete a mám už doma 2 deti a žijú zdravé
A zabudla som na prilozenie hned po porode a zakladne vysetrenie pred mojimi ocami
@sam2 inak ja mam nazor, ze slovenske porodnictvo sa dost zlepsilo, ked som mame vravela, ze som tam mala fit loptu, sprchu, muza, ze kazdy mi vravel, nech chodim, pijem etc...a ona miv ravela, ze pred 30rokmi musela lezat na posteli...tak ako pokrok vpred nenormalny. Ale plati, ze stale je to len porod. Ja chapem napr aj lekara, ked matka je hystericka, padaju ozvy, on potrebuje, aby tlacila, tak sa nieco aj raznejsie povie...ved cielom porodu je zdrave dieta, vela zien si nacita hororove pribehy, precita si, aky su slovensky lekari masiari, ma pocit, ze v porodnici jej ublizia a ide tam dopredu negativne, bojovne naladene a aka akcia, taka reakcia. Pritom ja som zazila okolo seba vela porodov, aj tazkych, mojich kamaratok aj mojich znamych a teda ani jedna nebola nespokojna a to su normalne, vysokoslkolsky vzdelane dievcata, co maju daco nacitane, ale o spokojnom pristupe sa pisat nebude, furt sa dookola bude tocit, ze ti daju oxy, skocia na brucho, a nastrihnu po zadok.
@jatva sak fajn...to su tvoje poziadavky...len niektore zeny su uz tak zmagorene týmito poziadavkami, ze ak sa niečo stane a nemaju ich alebo ich nemozu mat je jedno z akych pričin tak su na tom psychicky zle, zdeptane a podliehaju myšlienke, ze ich dieta ma zly štart do zivota ako takeho a bude z neho minimálne psychotroska.
mam kamaratku ktora mala akutny cisarsky a pokial nemala druhy prirodzeny porod tak furt si to vyčitala, obvinovala sa a neviem čo lebo to nie je prirodzene atd...ved to je chore. A takých zien je x...
@bambibam ja tiez nerozumiem ako je mozne, ze mam doma zdraveho syna... a to som nemala zaplateneho lekara. Kedze som vedela, ze mi hrozi cisarak bola som nan pripravena. Ale personal bol silou mocou za prirodzeny porod. Az prisiel primar a povedal ze uz mal byt maly davno vonku kedze ja nevytlacim ani 2,5kilove babo. Bol tam totiz hrozny nepomer a este k tomu sa mi panva nepohla ani o milimeter. Chcela som plnu narkozu, lebo na lokalku som pocula vselico. No bolo mi vysvetlene, preco je lokakalka prd mna a pre dieta lepsia. A ja teda ako nemoderna mama som verila lekarom. Maleho mu ukazali hned ako ho vybrali. Po prevezeni na izbu mi ho asi za hodku prisli prilozit. Ak by som rodila doma, dnes by som nemala zdrave dieta
@sardinka336 firhanky na oknach som nemala pozidavku ale na mojom porodnom sale boli...modre 😀 😀 😀 ja som chcela porod bez urychlovania, bez oblbovakov, dieta neodnasat nikam mimo moju naruc, porod v polohe aku si vyberiem, bez toho aby mi hovorili ako mam tlacit...nic nenormalne som nechcela...a nie nemala som poziadavku aby som porodila rychlo a aby doktor dieta zo mna dostal co najrychlejsi von aby som nahodou netrpela... a porod som si na sale v dobrom uzila. stravila som tam tusim 15 ci 16h na sale uz neviem tak nejako a bolo to fajn, spominam rada.
@sardinka336 inak to je masaker, ja mam kamosku, ci si doteraz mysli, ze to, ze mala urevane deita bolvysledok toho,ze nemala bonding, malej nebolo nic, normalne mala koliky ako x deti a rpeslo to. Alebo dalsia kamoska riesi, ze jej robili akutne cisarsky rez, lebo po33 horinach neporodila ( ja si skor myslim,ze trapit sa 33 hodin je chore), ze zlyhala ako zena...OMG OMG OMG. Ved to je tak jedno, ako porodis, zaklad je,ze odides so zdravym detatom, ani mu neuskodis, ani psychotroska nebude, dokonca ani kojenie nie je samospasne. Dolezitejsie ako porod, kojenie, satkovanie je zdrava rodina, vychova s hranicami a more a lasky.
@alby2014 ale ano aj mnohe moje vysokoslkosky vzdelane kamaratky boli spokojne s nastrihnutim po zadok z oxy a skakanim po bruchu...to nie je otazka vzdelania...to je o niecom inom celkom
mňa sa lekár pri 1 pôrode pred 18timi rokmi ,pýtal na všetky požiadavky a to teda sa rodilo za závesom ,na brucho vrecka s pieskom ,poloha ako som sa dala ...neviem či to malo inak vyzerať ,ale viem ,že vtedy mi vadili tie závesy medzi postelami 🙂 , keď som išla po 14 rokoch tak už boli izby ...a jediné moje želanie u dr. bolo nech mi malú priložia a to akceptovali , pri treťom som si to tiež predstavovala inak ,ale teraz som šťastná ,že sa mi to nestalo doma a bol pri mne lekár ktorý je vo svojom odbore uznávaný i nenávidený ale , odborník
@sardinka336 ked bude nieco hrozit, branit sa nebudem. Ale aby mi porod vyvolali, lebo vsak uz je pondelok... to budem protestovat. Ked mi teraz nahodou zostane plancenta dole, tak bude sekcia a svet sa nezruti... no pokial nie su komplikacie, nech sa do mna ne*ru ;)

všetko OK,ani náznak ,že ako 3tí pôrod by sa líšil od predchádzajúcich ,malý bol v pôrodných cestách a zrazu praskla voda a s ňou" niečo"( prepáč nepamätám si ten odborný názov vo vnútry ),malý vyletel priečne hore a zamotal sa ,až muselo prísť k oživovaniu . Takže tento deň sa nám zmenilo úplne všetko a hovoríme ,že sme prežili zemetrasenie.