icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

alby2014
24. nov 2016

@bluka2 no ja by som zdravotnictvo v UK, ako priklad velmi nepouzivala...ich prenatalna starostlivost je teda, no povedzme, ze ked nie si biomatka, co na seba neda sahnut, tak ti to vyhovovat nebude.

bluka2
24. nov 2016

@alby2014 Uprimne neviem. Ja zijem v AT a musim povedat, ze mi vyhovovalo, ze ma zospodu nikdy nikto pocas tehotenstva nevysetroval a ani po 37. tt som uz na ziadnej kontrole nebola, lebo vsetko bolo OK. Celkovo starostlivost sa mi zdala super, mohla som gyn. zavolat na mobil hocikedy, keby nieco, mali na mna cas a mala som pocit individualneho pristupu...Neviem, ci som biomatka, na UTZ som sa tesila. Celkovo nemam rada nejake extremy, v hocicom...

bluka2
24. nov 2016

@alby2014 A je mi jasne, ze UK su celkom kapitalisti a co si budeme hovorit, porod doma je lacnejsi ako pobyt v nemocnici.

laurika1517
24. nov 2016

@alby2014 ano dve hodiny po porode som isla sama. do sprchy so mnou PA isla, potom ma ale nechala ist na izbu uplne v pohode. a nepripadalo mi to vobec divne, muz isiel este vybavit nieco, myslim ze vziat mi tazku s vecami zo salu a potom za mnou prisiel. medzitym som na novorodeneckom pockala kym odvazia nejake ine dieta a potom som si isla vazit ja a obliect. citila som sa dobre.

laurika1517
24. nov 2016

@moni244 len ten rezim padaol uz dost davno... moj postoj k lekarom je taky s akymi som sa mala moznost stretat...

rica1
24. nov 2016

@sardinka336 inak tych 300 eur to si platila teraz v tejto dobe? či v akom obdobi si dala 300eur ?

sardinka336
24. nov 2016

@rica1 hej pred cca rokom som to platila. Doktor v nemocke pri zazmluvneni stoji 300 eur. Polovicu mu aj tak zhrabne nemocnica.

lauricka
24. nov 2016

@alby2014 ak by ste rozumeli veciam trosku lepsie, tak si nikdy nebudete chciet dobrovolne davat umely oxitocin, epidural a podobne, v zaujme vas i vasho dietata. Apropo, "magorna" dula? Je smutne, ake mnozstvo zien u nas spi stale v sladkej nevedomosti. Len skoda, ze na to doplacaju babatka. A to nie som ziadnym urputnym zastancom porodov doma, normalne som rodila v porodnici. Len mi je smutno z tej demagogie, co tu vladne.

laurika1517
24. nov 2016

@alby2014 mne stacila informacia ze epidural zvysuje prvadopodobnost vexu, kliesti a akutneho cisaru a tak som si povedala ze toto dietatu fakt neurobim...jasne nemusi sa to stat...ale zvysuje to pravdepodobnost o tretinu a to mi prislo teda dost. a inak si davam lokalnu analgezu aj na vrtanie zubu...ale ked islo o dieta tak som skratka povedala ze vydrzim.

alby2014
24. nov 2016

@lauricka No, prepac... epidural so mnou prebral anesteziolog a asi mu budem verit.Umely oxytocin som nemala, ak neratam tabletku prostalginu do krcku, to je ta ista latka, co maju spermie, ked sa sex odporuca na vyvolanie porodu...kedze moje deita bolo prenasane viac ako 10 dni a naozaj nie som typ, co bude trvat na tom,ze on vie kedy sa ma narodit... ANo duly niektore povazujem za prepnute, lebo vsetko pre prirzdeny porod, takisto ako mmiestami povazujem za prepnutu mamilu...lebo plati,ze akykolvek extrem je zly. Neviem, ako na moj polhoinovy epidurla doplanil moj syn, s apgar 10-10-10, s dvojhodinovmy bondingom, s bezproblemovym nastupenim kojenia. Dieta, co od porodnice dobre spi ( len zuby su smrt ) a je uplne Ok. Neviem, ako na tom doplatila ja, bez poraneni, po porode so smiechom, ked soms estrickam vravela, ze ked toto je porod o rok pridem zas, neviem ako som doplatila bez jedinej slzy v sestonedeli, bez akehokolveku prejavu babyblues, ci inej depky, bez porodnej traumy... ako sorry, ale ty siris strach a paniku, ked chce zena rodit prirodzene nech rodi, ja nebudem trpiet niekde 16 hodin a tvrdit, ake to bolo fasa. Ja som mala svoj vysneny porod a nikto, kto si precital nazor doktora Odenta, co je inak ikona vsetkych "prirodzene" metod a teda urcite bude uplne odviazany, otvoreny a hlavne neutralny pri nazore napr. na epidural.. mi nebdue naznacovat, ze som dobrovolne nejako poskodila svoje dieta.

Ano, vsetko zvysuje riziko, aj ten debilny ibalgin ma negativne dosledky, vsetko. Ze nico zvysi riziko, neznamena, ze sa to stane. verila som v seba, doktora, syna, ze to spolu dame a nebduem sa dopredu stresovat tym,ze bude sa musiet pouzit klieste etc, ja som zivotny optimista.

sardinka336
24. nov 2016

@lauricka ale netaraj .....ty ked chceš rodit ako Eva v raji tak rod..tvoja vec, prečo by zeny nemohli vyuzit vymozenosti mediciny 21 storočia? Lebo to nie je prirodzene? Lebo je to teraz moda? Lebo hrozi ,,riziko,,? Sak ked ta budu operovat niekedy tak si nedaj ani anesteziu lebo vieš ake su tam rizika? Zubar nech ti trha zub ,,za živa,, lebo tam su tiez rizika a mozem pokračovat. Ja mam uz našťastie odrodene aj s vydobytkami modernej mediciny uplne dobrovolne a uplne v pohode a x zien so mnou.

laurika1517
24. nov 2016

@alby2014 ani 16h nemusi zena vnimat ako utrpenie. na porode mi skutocne nic co by sa dalo nazvat utrpenie neprislo...vrtanie zuba, to ano to je nieco ine, to je utrpenie, crevna chripka to hej to je utrpenie, ale porod? ved predsa telo hormonami zabezpecuje ze hned po odozneni kontrakcie si uz zena ten pocit nepamata nie? a kazda dalsia je akoby bola prva a posledna... navyse predsa hormony skresluju vnimanie casu a zene ktora rodi sa zda ze vsetko ide niekolko nasobne rychlejsie, nie?

apollo13
24. nov 2016

@alby2014 ja som tiez chcela epidural, ale akonahle som zistila ze to moze mat ten nasledok ze bude treba dat oxytocin tak som do toho nesla. bezpecie dietata bolo pre mna prvorade a radsej som si ulavovala teplou vodou.

apollo13
24. nov 2016

@sardinka336 si strasne mudra, ale ked uz sa ohanas Evou v raji tak vedz ze ziadna Eva v raji nerodila: 1, bud preto ze ziadna eva neexistovala pretoze sa jedna o pradejinnu mytologiu 2. ak by aj exostovala a brali by sme doslovne 1. knihu Mojzisovu tak Eva rodila az po pade do hriechu a teda po vyhnani z raja....

a ako citam tvoje argumenty k porodnictvu, su rovnako chabe ako argumetny biblicko teologicke 😀 😀 😀 😀 😀

alby2014
24. nov 2016

@apollo13 ale zasa, moze, moze , moze...ale nemusi. Nic sa nemusi stat a vsetko sa moze stat aj pri uplne prirodzenom porode. Netreba byt predposraty dopredu, plus hlavne slovenske zeny maju niekde v hlave, ze proste ak si to neodtrpia, tak nerodili. No, houby, houby zlata rybka. Ja chapem,ze ego niektorych zien stoji na tom, ze porodili rpirodzene, ze to dali etc, lebo to pre nich bola najudalost zivota...ja mam ego na inych veciach. Mojim cielom bolo mat to rychlo, netrpiet a na konci mat zdrave dieta a ako sa tu do rps biju, zeny za prirodzeny porod, ze na to maju pravo, aj ja mam pravo na epidural, a vsetko, co mi porod ulahci a vyprosim si od druhej strany, aby naznacovala , ze som ohrozila dieta, alebo, ze nemam dost nacitane a horor najvacsi, ze si dovolim verit lekarovi. Niekto veri svojmu telu tak, ze chce rodit doma....ja rozhodne nie.

rica1
24. nov 2016

@sardinka336 lebo ja som počula že od 300-500 tak 300 sa ešte dá

apollo13
24. nov 2016

@alby2014 a kto hovori ze porod je utrpenie? to bola len tvoja predstava. porod predsa vobec nemusi byt utrpenie a zena pri nom nemusi trpiet a nemusi sa kvoli tomu sfetovat...seba aj dieta... 😝 😝 😝 pises ze si ho mala pol hodinu? to sa snad ani neoplatilo nie?

rica1
24. nov 2016

@alby2014 ja som sa odjakziva tak bala porodu ani neviem prečo že pri prvom som v hlave niekde uplne zapatrošené ale mala som ten pocit že to aj tak skonči sekciou a tak aj bolo a pri druhom som o prirodzenom porode ani neuvazovala takže znova sekcia, a som maximalne spokojná . a nemam pocit že som to nezvladla lebo som nerodila prirodzene, prave mna ta euforia chytila po sekcii že parada 😀 ja som zase takýto "zbabelec" ...

apollo13
24. nov 2016

@alby2014 a co je podla teba vacsi zivotny triumf ako porodit dieta?

apollo13
24. nov 2016

@rica1 tak sekcia je horsia ako porod takze si vytrpela viac ako niekto na sale za 16h.

alby2014
24. nov 2016

@apollo13 oplatilo za polhodinu som sa vdaka epi otvorila z 4 na 10...ja som sa nezfetovala, nezfetovalo sa moje dieta. Bola som uplne pri vedomi, spolupracujuca, neparalyzovala ma bolest, ano, porod je fakt fasa, super, prechadzka ruzovou zahradou.

alby2014
24. nov 2016

@apollo13 vacsi triumf, alebo porovnatelny?
- ked ma vzali na vysoku
- ked ma som v svadobnych satach kracala ulickou k svojmu muzovi a bola si 100% ista.
- ked som citala posudky k mojej doktoranskej rpaci
- ked moja mama prekonala rakovinu
- ked som zlyzovala ladovec
- ked som za vlastne peniaze stala 1x na plazi a divala sa na more.
- ked som si kupila vlastny byt.
- ked moje projekty obsadili top3 v Europe
etd...
MOj zivot nestoji na tom,ze a ako som porodila dieta. Je to dar, je to velky moment, ale nebol jediny.

rica1
24. nov 2016

@apollo13 no zazila som si 5 hodin kontrakcii a mne to stacilo dakujem pekne, sekcia bola pre mna nič, teda ja som to zvladala v pohode , jedine čo ma bolelo bolo postavenie sa ale nie az tak moc a ako som sa rozchodila tak som chodila už uplne v pohode trošku spomalene ale do 5tich dni som ani nevedela že sekcia bola a tato druhá sekcia ešte lepšie ako prvá ..

apollo13
24. nov 2016

@alby2014 vyznamych zivotnych okamihov mam za sebou tiez dost. ale ziaden sa neda porovnavat ani zdaleka s narodenim dietata. nejako som vzdy myslela ze pre kazdu zenu je to ten najvacsi zivotny triumf ktory nemoze prekonat nic, ani zdaleka

apollo13
24. nov 2016

@rica1 neviem ja som mala operaciu brucha kde mi vyberali iba 1,5cm nador a teda po operacii ta bolest prvy vecer bola peklo a vobec sa nedala porovnat s porodom. a to som mala kontrakcie dva dni.

alby2014
24. nov 2016

@apollo13 reco by to mal byt rpe zenu naj triumf? A co tie, co im osud nedoprial byt matkou...to vsetko co urobia nema zmysel, lebo neporodili a teda nemaju ten naj triumf? AK by sa k porodu pristupoval ako k dalsej vyznamnej udalosti, nie ako k nejakemu nomen omen, co ma zmenit mna, co ovplyvni an veky dieta, ako na nieco, co tu zenu definuje, ale ako na nieco, co sa proste stane, an peknu udalost, tak by zeny tak nehysakovali, ak by preboha bol potrebyn nejaky zasah, alebo to skoncilo inak ako si vysnili. Prebha, je to LEN porod, ta sranda zacina potom.

apollo13
24. nov 2016

@alby2014 iste ze tie co nerodili tak maju ine zivotne triumfy. porod zenu predsa zmeni? tebe snad nepriniesol iny vhlad na zivot?

rica1
24. nov 2016

@apollo13 lezala som na jiske po sekcii a oproti na posteli boli dve zeny čo mali za sebou gynekologicke operacie a straaašne vzdychali ☹ aj doktor keď knim prišiel a niečo sa ich dotkol tak kričali na celu jisku ☹ a mne chodila sestrička na tu jazvu doslova tlačit lebo po sekcii sa ešte vytlača brucho alebo teda tlači sa na brucho a v pohode to bolo, tak neviem .. kontrakcie som nezniesla absolutne, moje telo bolo k.o pri kazdej jednej fuj.. boli čo sekundu mala som pocit ze ta kontrakcia ani neprestala a sla dalsia , ešte teraz ked si spomeniem mi je zle ☹ a hlavne ja som sa aj bala nastrihu nechcela som ho za ziadnu cenu a preto ked som si myslela že budem rodit prirodzene radsej som cvicila s epinom a to bola super vec aspon psychicky mi to velmi pomohlo ze som nešla na porod uplne vystresovana

apollo13
24. nov 2016

@rica1 a mala si nejake moznosti ako si ulavit od bolesti? masaze od niekoho, teplu sprchu?

moni244
24. nov 2016

@laurika1517 tak tonuz je len argument, ale som ani nic ine necakala, len plno prazdnych reci, ako vela tebe podobnych