Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@apollo13 nie, moje hodnoty, pohlad na svet ostali rovnake. Ja som stale ja len mam dieta, ktore milujem, to am na materstve inak prekvapilo najviac, ako sa rpecenuje to, co to so zenou spravi...ale ano nieco sa zmenilo v zmysle, ze manzel je zid, ja ucim dejiny a teraz sa mi naozaj tazko uci holokaust, lebo si predstavim, v tych situaciach teraz seba, maleho a muza...a je mi z toho zle. Ale to je asi jedine.
@moni244 prazdne slova su podla teba co z toho co som napisala v poslednom prispevku? ja za to nemozem ze si to tak nezazila. normalne fyziologicky to tak funguje a nie som sama co to tak zazil. ale chapem ze tebe pride prazdne a trapne cokolvek. ked tu niekto ospevuje epidural tak to je samozrejme ok. ked niekto ale napise ze porod nemusi byt utrpenie a dokonca ani nemusi boliet vobec, tak to je prazdne a trapne...
@laurika1517 prazdne a trapne su tie reci okolo toho, ako sa tu navazas do kazdej, co nemala tvoj vysnivany porod
@alby2014 pre mna tych 5 hodin bolo peklo a keby som skončila po prirodzenom porode nastrihnutá a dotrhana od krčku s neviem kolkymi stehmi , nedaj Boh by mi dieta tahali klieštami a skakali po bruchu ako kolegyni vedla na izbe tak ja ako seba poznam mam traumu do konca zivota z toho ☹ kazda sme ina , ale bola tam aj taka čo prišla a do polhodiny bolo dieta vonku bez nastrihu a prvorodička, to by som chcela 😀
@apollo13 nie nevnimam, zeby ma posunulo vyrazne na nejaky iny pol, kde som uz bola. ANi enviem, kde by ma malo posunut. Mam 34, mala som 32, ked som rodila prve deita. Uz som poznala samu seba, vedela som kde som a kam idem, resp.kam by som chcela ist. Prekvapilo ma vsak, ze je to lahsie ( zatial) ako mi vsetci tvrdili, ale ostatne veci a radosti som proste nejak tak cakala, ale ktovi mozno ma este maly a druhy maly prekvapia, teda urcite prekvapia.
@apollo13 presne!! Aj pre mna to bol taky zazitok. Ak si chcem jednu vec v zivote zopakovat, tak je to porod. Mala som 28 ked som rodila a mam pocit, ze som odvtedy iny clovek, akoby nachvilu som zazila ja aj mala nejaky zazrak. Ked vysla, mala otvorene oci, pozerali sme sa nejake mikrosekundy na seba (ale cas isiel uplne inym tempom) a akoby sme si uplne rozumeli, taka harmonia. Jej vyraz tvare hovoril "wow tak po tych hodinach som cakala vsetko ine nez toto!!!" Jaj a the 3 dni ako na nejakych najlepsich drogach potom, len som citila tu harmoniu a smiala som sa. Neda sa to porovnat s nicim, tesim sa, ze sme si to uzili a nemusela som riesit nikoho a nic, iba si celu tuto harmoniu vychutnat. Cerpam z toho silu doteraz... Myslim, ze budem aj navzdy...
ja by som doma nechcela rodit, kto by potom pral vsetky tie postelne plachty? :D
no a co sa tyka klasickeho porodu a sekcie, sekcia sa oplati iba v tom pripade, ak mate dobru poistu na chirurgicky zakrok :D
@stevvvka no dufam, ze ak budeš mat raz v zivote nejaku operaciu (možno na stare kolena, kto vie čo nas ešte čaka) tak budeš mat tu poistku 😝 😝 😝
Ženy nová diskusia - ktorý pôrod sa oplatí viac.......😀
@evittam presne tak! prirodzene chapeš? ulavila si si od bolesti epi? fuj zla matka....išla si dobrovolne na cisarsky lebo ...neviem dopln si dovod, moje najbližšie kamošky snad ziadna nerodila prirodzene 😀 - fuj zla matka....chcela si ,,umely,, zasah? fuj zla matka.... 😀 😀 😀 😀 ach...chvala bohu ze uz mam odrodene. Matky, vaša hodnota sa odvija od toho ako ste rodily a či ste kojily..... 😀 😀 😀 😀
@evittam skor si tie ,,biorodky,, myslia, ze ked pretrpeli 20 hodin bolesti, odmietli kazdy zasah, ze su ,,niečo viac,.
@sardinka336 No ja som rodila prvého syna prirodzene, pôrod sa pekne rozbiehal -ešte hodku a pol pred pôrodom som nemala skoro žiadne bolesti, prechádzala som sa, sprchovala, muž mi masíroval chrbát na fitlopte...No a mám teda vysoký prah bolesti (aspoň si to myslím-nezložím sa pre každú kravinu) - ale z tých kontrakcií som mala dosť...Našťastie som ich tie najväčšie mala "len" cca necelú hodinu - a to vďaka oxi - lekár tak uznal za vhodné pre ohrozenie syna - mal už slabšie ozvy (a dobre spravil - syn mal pupočník okolo krku) ale aj tak som chcela druhé rodiť prirodzene aj keď ma lekár pripravoval na CR - stále bola dcérka priečne alebo KP - ale som si hovorila "veď nevadí-porodím aj KP"...škoda nedalo sa - po odtečení plodovej vody a príchode do pôrodnice pôrodník zistil prečo sa vlastne celý čas malá neotočila - prepadnutý pupočník - akútna sekcia.....A keby som si mala vybrať zase tak určite prirodzený pôrod. Aj keď som sa po oboch zotavila v pohode a bez nejakých komplikácii predsa tá sekcia je operácia, nebola som vlastne pri tom keď sa malá narodila.....Ale som pyšná ako som porodila obidve deti a šťastná, že ich mám a že sme tu všetci a zdraví..... 😉
Moc to niektoré tie ženy teraz prežívajú a preháňajú - všetko okolo tehotenstva, dojčenia a neviem čoho - fakt každý prd riešia či môžu alebo nie a ako to môžu a ako sa čo nedá a dá a podobne......Ako som toto všetko prežila bez toho aby som tieto veci riešila fakt netuším.... 😅
@sardinka336 tak co leziete do skupiny kde asi budu tie hnusne biorodky s jaskynnymi nazormi ze zasahy su skodlive...chodte si potlapkat plece a zalozte si skupinu..."porod iba s drogou bez ohladu na decko" a chodte si tam davat rozumy ake to bolo skvele a ako to nema ziadne neziadnuce ucinky. pretoze to ze niekto radsej zatne zuby lebo sa boji dieta viac ako o svoj spodok a bolest to je pre vas asi nepochopitelna vec. rovnako ako to ze niekto skratka berie zodpovednost za rozhodnutia do vlastnych ruk a nevzhliada k doktorovi ako k spasonosnej modle ktora ho spasi a preberie za neho maximum a zabepeci aby to bolo rychlo a bezbolestne za mnou bez ohladu co na to decko a co to s nim moze urobit...prajem krasny den
Potrebujem to napisat. Vypisat sa, lebo ma caka (dufam) dalsi porod a chyta ma panika...
Prvy porod bol vyvolanany bez toho aby bol na to jediny dovod. Bol iba pondelok a uznali to za vhodne... PA mi urobila snad oxytocinovy test a podla mna zle vycutala reakciu z pasu. Ze reaguje...dali tabletku. Po niekolkych hodinach sa spustili kontrakcie slabe, nepravidelne, po dalsich hodinach usudili, ze teda slabota, tak sup na infuzku kde dona liali oxytocin vo velkom. Az to dieta zo mna nejak dostali. Mam to vele v hmle, dieta mi ukazali v perinke a brali prec. Medzitym ma sili a vrat sa to neda umrtvit...utrpenie. Nechali ma tam asi este hodinu lezat s ladovym vreckom na bruchu. Potom prelozili na izbu. Povedali, ze nesmiem sama na wc, tak som cakala na sestru a tiekli mi az slzy ako som potrebovala. Wc az na druhom konci izby, ale musela som... doniesli mi dieta rano, ze nakoj. Dieta spalo... dostala som vynadane preco som ho nenakojila. Odmerali teplotu, vyvalene ici sestry, vykuteala ortutovy, vysledok este horsi, krvne testy, crp vysoke, vyliezt na kozu, kde na mna vytiahli tie brutalne kovove klieste a sparali sa cvo mne...nic nenasli, izolacka, bez jedineho slova vysvetlenia... jedny atb, druhe atb, nesmiete kojit! Bola som mimo, dieta som nechcela ani vidiet, ziadna vazba, nic... boli casy ked som obvinovala dceru za to vsetko... dlho som sa davala dokopy. Este teraz po 5,5 roka to nemam v sebe uplne zrovnane. Neviem co sa stalo, nikto mi nic nevysvetlil. Sestry z novorodeneckeho mi vycitali, ze to tam este robim, ze uz sa im dcera do nicoho nezmesti, ze by ju mali prepustit a mna dat inam....cele sestinedelie boj boj. Dalsie mesiace boli zle...
Ked mi pri druhom povedali, ze nastup na vyvolavanie, tak totalna panika. Nastastie stacil bezbolestny hamilton a maly bol do 4hosin vonku. Nikto do mna nezasahoval, mala svoju izbu, sprchu, muza. Odrodili sice pomalsie, ale bez nastrihu. Hned som mohla fungovat, maleho som mala pri sebe hned, nikam ho neodnasali. A ten vztah s nim je uplne o niecom inom. Lubim ich samozrejme oboch, ale u dcery je tam ta spomienka, chybajuce naviazanie sa v prvych dnoch po porode...
Tolko moj vylev.
@apollo13 Ešte, že my máme deti a nie decká. Písať o svojom dieťati, ktoré si teda porodila v tých strašných niekoľkohodinových bolestiach, že je to decko - to je teda úroveň prejavu....A áno nechcela som žiadny zásah - si predstav - ale tým, že som ho nakoniec povolila som nezachránila len seba od hodinových bolestí ale hlavne dieťa od toho aby sa nezadusilo a nemuseli ho ťahať kliešťami alebo zvonom.....Keď už si taká hrdinka a radšej to necháš na prírodu - by som ťa chcela vidieť v takej situácii ako povieš lekárovi - nie nechajte tam to moje decko ešte zopár hodín lebo ja chcem...
@apollo13 jáááj, mame tu gugl odborničku študovanu na mamile .... 😀 😀
@sardinka336 a ty si odbornica na co ? :D :D :D
@apollo13 Tie veľké bolesti som mala pred podaním oxytocínu ako aj syn slabé ozvy (čítaj s porozumením môj predchádzajúci príspevok - nechcela som ho, ale nemienila som ohroziť život svojho dieťaťa) - si predstav - ty čoooooo!!!! Po podaní oxytocínu som ho vytlačila na 3x - do 5 min bol vonku, oxytocín do mňa "natiekol" do 5 minút - takže toľko k tvojim otázkam.
@apollo13 iba taka poznamka: toto nie je skupina, toto je diskusia...a v diskusii sa diskutuje...
po druhe: myslim, ze ked chcete rodit prirodzene v bolestiach, tak rodte. Vasa vec. Vasa volba... ale nestraste tu buduce matky info z redakcie: jedna baba povedala a laik si precital odbornu knihu... a neznevazujte matky, ktore odmietli trpiet a vyuzivaju vydobytky 21.storocia... nie su o nic horsie matky ako vy... to ze oni si pomohli, neznamena, ze seba povysili nad dieta! Ty spominas ze oni/my mame doktorov ako modly a vy co? Vase modly su vase deti, tiez nie velka vyhra....
Takze ako vy ocakavate pochopenie, musite aj vy chapat druhu stranu, a nie ju odsudzovat a znevazovat jej lasku a pisat bludy typu, ze dobrovolne sfetovala seba a dieta!!!
A viac uz k tejto teme nenapisem ani ciarku... fanatizmus, egoizmus, vyvysovanie nemam rada, nehovoriac o zenach, ktore same seba stavaju do pozicie supermatiek len preto, ze sa rozhodli rodit normalne

@apollo13 všetko som mala po ruke, rodila som v noci všade ticho ja jediny porod, lebo zvykne sa aj tak ze rodia tri aj viaceré naraz a to neni už potom ono , v peknej porodnici , porodny box velkýýýý teda porodná izba, bolo tam všeko možné aj vlastná kupelna sukromie manzel somnou no ideálne a uplne som to nezvladala proste tie bolesti a ako nahle to začalo byt kruté tak nič iné ako sekciu som v hlave nemala a neakceptovala som už nikoho a nič .. takto som ja dopadla zo sebou ...