Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@apollo13 tak mojim deťom som darmo vysvetlovala, nech neplačú u pediatričky, a to má mladší 2,5 r a bola som tam s ním, aj tak mu krútilo hubkou... prešla som si s nimi aj hospitalizáciu na detskom oddelení, a kým mal 8 mesiacov, na lekárov sa usmieval... tu sa bavíme v takej teoreticko - fanaticko - fantastickej úrovni, že to so zdravým rozumom má veľmi málo spoločné
iste netreba dramatizovat...co tam po tom ze dieta mozno prereve celu noc niekde na novorodeneckom v soku kde je matka v ktorej 9m.... @malasandrika kazdeho vec. len ja si neviem predstit e b niekde moje dieta plakalo za mnou a ja by som tam nebola. ale ak to tak niekomu vyhovuje... prekvapuje ma ze k novorodencovi su ludia menej citlivi ako k 3r detom...tie by matka same niekde nenechala
tak neviem... ale co som videla deti pri vysetreniach po narodeni tak vacsinou teda lacu...kdezto ked su pri matke tak neplacu...neviem teda cim to... @marfikchov
@apollo13 aj ho na matke odvazia, aj zmeraju aj vsetko...
pozri, ved si chod pre mna za mna rodit aj do potoka a maj na tele svoje dieta aj 4 hodiny. Je mi to suma-fuk. Ale nesir tu bludy mamilamafie a nehanob ine matky.... tvoje nicim nepodlozene tvrdenia, ktore si vlastne ani nevies obhajit, lebo bonding booom zacal len nedavno a daleko siahla studia, ktora by dokazala potvrdit tvrdenia, ze dieta s bondingom je ine, neexistuje (aj to by tieto studie museli byt robene u deti, ktore vyrastaju v rodinach rovnakej triedy, maju rovnaky fin.status, bytove podmienky, citovu vybavenost rodicov, nazory na vychovu by museli byt u tychto deti rovnake,...), su smiesne... ja koncim. Odpoved som dostala
Pekny den
@apollo13 podľa toho si treba vybrať pôrodnicu, aby bolo dieťa stále s matkou, keď na tom tak veľmi záleží 😉 Alebo si presadzovať názor rovnako ostro aj v pôrodnici, nie len na internete 😉 Hrdinka. Ja prenášam a úprimne, už mi je jedno ako to bude prebiehať, hlavne nech to mám za sebou a je všetko v poriadku. Pre mňa je dôležitý cieľ, nie cesta k cieľu.
@mima4 presne tak....teraz nehovorim o novorodencoch, tam jasne ze mama je TOP...ale ved v dnešnej dobe je hrozne nizka frustračna toelrancia a odolnost voči stresu ....deti - školaci ako nahle je nejaky problém tak hned revu, panikaria, kazda prekažka je pomaly ako Mt. Everest...potom sa samovraždia a neviem čo. Stres patri k zivotu ako takemu a musime sa mu naučiť čeliť. Táto bavlnková vychova produkuje labilné, nesamostatné deti neschopné čelit pomaly aj bezným situáciám zivota.
@apollo13 úplný súhlas. Spochybňovaniu bondingu sa nečuduj, su to len obranné reakcie.
Milé ženy, to ze je význam bondingu nad vaše vnímanie a pochopenie nič nemení na jeho dôležitosti. Výskumy tuto potrebu samozrejme potvrdzujú a ked potrebujete mat všetko čierne na bielom tak hľadajte. V minulosti sa ľudia domnievali mnoho veci, neznamená, ze to bola pravda, doba ide dopredu a z čoho sa vy smejete inde považujú za kľúčové. U nas sa neodoberá dieta ani ženám po cisárskom, tiež sa dávajú týmto deťom špeciálne probiotiká, kedze neprešli pôrodnými cestami o tom, ze bolo uplne prehodnotené co novorodenca bolí a co nie ani nejdem písať , to ze ste vy rodili s poznatkami z 50tych rokov neznamená ze doba sa nepohla a vedci neprišli na nové poznatky a súvislosti. Ake kľudne sa tu z toho vysmievajte, spochybňujte a zosmiešňujte, kto chce tak si sám vyhľadá trendy v porodnictve a ich význam pre dieta aj matku.
@sam2 odvazit a zmerat sa da dieta aj po niekolkych hodinach...moze to potom urobit sama matka ak nemala dramaticky porod a je v pohode... nechapem preco musi byt 5min po porode info kolko dieta vazi...kde to tak robia tak ani matkam skor vazenie nenavrhnu lebo si uvedomuju ze to nie je nevyhnutne vediet hned...
takze spartansku vychovu nasadit od porodnice...bravo!
@sardinka336
@sisaka aaale prosim ta...nikto tu nespochybnuje humanizaciu porodnictva - sa ti nechcelo čítať prispevky ty héérečka z kanady .....rozoberame tu to, ze ak aj zena nema bonding tak sa koli tomu nema psychicky zrutit a myslieť si, ze je zlou matkou a jej dieta má minimálne zlý štart do zivota a je odsudené na neuspech.
Toť vsjo....
mna fascinuje, ako sa skoro cela diskusia ubera presne tym smerom, ktorym jej zakladatelka prosila nech sa neubera... to je akoby sa tu niekto opytal, kde dostane fajnovy tatarak a už na 23 stranach by skoro všetci písali, aké su tataraky nezdrave, nebezpečne, životy ohrozujuce a po novom zakazané že všetci mame jesť len zeleninu a nemame vymyšľať somariny a že generacie jedli len zeleninu a všetci v zdraví prežili ... a ak by tam niekto prejavil k tatarakom sympatie, virtualne by ho ukrkali....
@apollo13 kde to pišem? nikde......tak vidiš len to čo chceš vidiet...dieta revajuce hodiny na novorodeneckom verzus dieta na matke...Niečo medzi tým neexistuje? Nejake ine odtiene reality?
@sardinka336 pre mna je bud dieta s matkou, ale dieta separovane... novorodenec to vnima tak ze bud je s matkou, alebo bez matky...nejako v tom duhu nevidim... vzdy ked je dieta bez matky je to negativne a nic prinosne to dietatu neprinesie...pokial sa mu priamo nezachranuje zivot...
@apollo13 ja rešpektujem obe strany, tie čo su za domáci pôrod aj tie, ktoré chcú rodiť v pôrodnici. Ži a nechaj žiť. Každá minca má dve strany, a aj domáci pôrod môže mať viac mínusov ako plusov, a naopak. A hoci som človek, ktorý veri viac sebe ako lekárom, svoje dieťa budem napriek tomuto môjmu postoju rodiť v nemocnici. Nie kvôli epiduralke (inak nechápem, prečo to nemôže žena využiť?), ale nebudem riskovať život svojho dieťaťa. Áno, stať sa môže aj v nemocnici hocičo. Ale všetky moje kamošky zdravotníčky cielene nerodili doma. Nech boli akokoľvek duchovne a prírodné založené. Ktovie prečo... A k tomu stresu. Myslím, že pred 100 rokmi zazivali deti oveľa väčší stres pri pôrodoch, keď im matky umierali pri pôrode kvôli zlej zdravotnej starostlivosti, práve pri domácich pôrodoch. Sme už v 21.storočí, ale nie sme tak ďaleko, aby sme tu mohli s istotou tvrdiť, že A je lepšie ako B. Ak ty ano, práve si sa povyšila na Boha. Každý nech koná podľa svojho najlepšieho svedomia. Tak budeme mať menej stresu my aj naše deti.
@fra no pri debate s tatarakom by to tak dopadlo 😂😂😂😂
Ale nie, tu ide o to, ze ak niekto chce byt respektovany, musi aj respektovat. A cele to tu vzniklo len preto, ze mnohe si dovolili tvrdit, ze bonding je TOP a bez toho je dieta stratene a zena zla matka.... to je cele....
Samozrejme, ze vo vsetkom isli poznatky dopredu a mnohe sa zistilo a zmenilo. Ale netreba byt zase fanatik a fanaticky tvrdir ze toto je ta jedina spravna cesta
@sardinka336 ono cim uzkostlivejsi rodicia, matka, tym horsie aj pre dieta, tieto uzkosti generacne prechadzaju na deticky, dieta sa syti strachom...
@marfikchov mozem sa opytat preco vasmu dietatu vyvolavali plac? nedychalo snad?
@apollo13 dýchalo, ale odpradávna sa overujú dýchacie cesty aj takto... nikdy ste nevideli bábatko po ritke, len aby zaplakalo? tak isto som videla, ako tie cesty prečisťujú.. čiže som oželela 5 minút na holom bruchu, dali mi ho v perinke a pricucol sa hned a odcucol sa po 2,5 roku... čiže naša väzba a naviazanie boli myslím aj bez šplhania na prsník viac než dobrá... tak isto sa zisťuje Apgar score, neviem ako by to na tom bruchu skúšali
@marfikchov Apgar skore je odporcovane odcitat na bruchu lebo sa dieta lepsie adaptuje. v porodnici kde bonding praktikuju tak to bezne robia. co presne sa podla vas na Apgar skore neda odcitat na bruchu matky? samozrejme ze som to uz videla ze sa dieta udrie aby zaplakalo...ale nechapem naco by to malo byt dobre ked dieta normalne dycha a nevykazuje znamky dusenie alebo nepriechodnosti dychacich ciest. ja tieto stredoveke praktiky s udieranim novorodenca uprimne nechapem pokial mu nejde o zivot. vam to pride normalne? mne teda nie...
@apollo13 mne to príde normálne... tak ako to, čo v tých pôrodniciach s deťmi robia, aj všetky vyšetrenia, ktoré absolvujú a aj dokonca povolila som ich očkovať.. myslím, že moje deti v prvých hodínách nemali žiaden stres, teda možno minimálny a aj to z presunu z bruška do postieľky... väčší im robíme teraz, pracovné nasadenie, nestíhačky, vyčerpanie a pod. myslím , že netreba robiť z bondingu viac ako je, síce sme mali rooming in na pôrodnici,ale celkom som ocenila, že mi deti na noc zobrali (narodili sa jeden o 22,05 a druhý 21,45, dve hodky na sále a potom som nemohla oka zažmúriť) a dokonca aj tú noc potom som ich poprosila, či by ich zobrali, lebo predchádzajúcu som nespala... a prežili sme, však tých spoločných nocí ešte bolo, je a bude, dokonca donedávna sme spali všetci na kope... no na druhej strane, dva týždne dozadu spali moje deti 1x samé, mimo domov, bezo mňa (chystali sme im izbičku, teda prerábka), bola to jedna noc a ja som to horšie znášala ako oni...
@marfikchov to je normalne ze matka po porode nespi hormony ju burcuju k tomu, aby nespala. neviem ale ja som prvy rok nemohla spat pokial nebolo dieta pri mne. na slovensku sa ockuje v porodnici? myslela som ze TBC ockovanie uz je zrusene aj tam
@apollo13 ja som nehovorila o očkovaní na pôrodnici, ale o očkovaní celkovom... a na očkovanie na TBC som sa napr pýtala, keby to šlo, dala by som ich zaočkovať už rovno tam
@marfikchov su lekari a PA ktori nevyvolavaju plac u novorodencov ak dycha. Je to zbytocna praktika.

v@sam2 ved v poriadku ale ved predsa vsetko sa da skontrolovat na matke. to si myslis ze nemocnice kde dieta neodnasaju tak ho tam lekar neskontroluje? skontroluje ale na tele matky a tak aj ona vie ze je vsetko ok. hoci ani na sekundu mi nenapadlo uvazovat ze "jemine je to dieta ok??? zavolajte doktora nech mi ho porie a potvrdi mi to"