Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@maciatkolulu lebo to nie je šesťstonedelie, ale šestonedelie... a to je prave sesto ( tak ako jesto :D) nediel... akurat sa to nespravne casto vyslovuje :D
kazdej, ktora sa rozhodla doma rodit, by som dala precitat tento clanok a nechapem, ako niekto takto moze riskovat. nikdy neviete, co sa moze stat a v nemocnici mate istotu pre seba aj pre dieta....
zdroj
https://www.facebook.com/Zdravotnická-záchranná...
Plánované domácí porody očima záchranářů
Včera večer před 21. hodinou vyjížděli středočeští záchranáři k případu porodu v chodu, kdy volající uvedla, že neslyší srdeční ozvy dítěte. Po příjezdu posádky na místo se ukázalo, že se jedná o plánovaný domácí porod, u kterého byla přítomna porodní asistentka/dula.
Za několik málo minut za pomoci záchranářů žena porodila, novorozenec však nedýchal. Zasahující tým v čele s lékařkou neprodleně zahájil úkony neodkladné resuscitace. Během dvaceti minut vypjatého úsilí záchranářů se všemi dostupnými prostředky byly vyhlídky miminka nejisté. Teprve poté se jeho stav postupně stabilizoval.
I přes opakované poučení o rizicích se matka rozhodla odmítnout transport sebe i dítěte do zdravotnického zařízení a podepsala negativní reverz s odmítnutím transportu do nemocnice.
Tento případ opět potvrzuje, že pokud se domácí plánovaný porod změní v drama a dojde ke vzniku komplikací ohrožujících život matky či novorozence, není v silách, možnostech ani kompetencích přítomné porodní asistentky takové situace zvládnout. Bez včasného zásahu záchranné služby by v tomto konkrétním případě novorozenec zemřel záhy po porodu.
Pro lékaře a všechny záchranáře v přednemocniční péči jsou tyto výjezdy za "hranicí", patří k těm nejtěžším a nejvypjatějším - odborně, emocionálně i forenzně. Vždyť doposud nepadlo definitivní soudní rozhodnutí v „brněnské“ kauze, kdy lékař transportoval rizikového novorozence po domácím porodu do nemocnice proti vůli matky.
Novorozenec následně strávil několik dní v inkubátoru a přežil. Na rozdíl od lékaře, který pomohl novorozenci, aby byl následně vystaven tlaku médií a prvoinstančního soudu. Soud může rozhodovat roky, záchranáři se musí rozhodovat ve vteřinách.
Záchranná služba dnes vrací do života pacienty, kteří by dříve byli nenávratně ztraceni. Nicméně její prostředky jsou a vždy budou omezené. Řešení vážných porodních komplikací znamená suplování vysoce specializované péče. Žádný vůz záchranné služby nemá (a mít nebude) vybavení, které by se mohlo rovnat operačnímu sálu, a pokud zdravotní stav ženy či dítěte začne akutně vyžadovat např. císařský řez, není v silách lékařů a záchranářů situaci vyřešit. Přitom každá minuta prodlení v podobě převozu ženy do porodnice zvyšuje riziko těžkého poškození zdraví ženy i jejího dítěte.
Přáli bychom všem maminkám, aby mohly rodit bez komplikací a v prostředí, které si vyberou, a aby vše dopadlo dobře. Než se však rozhodnou pro domácí porod, žádáme je, aby zvážily možnost život ohrožujících komplikací, které nikdy nelze u porodu předem vyloučit.
V pondělí to dopadlo díky záchranné službě dobře. Známe však bohužel i opačné situace a věřte, že bychom je nikomu nepřáli zažít.
MUDr. Jiří Knor, Ph. D.
lékař a náměstek pro léčebně preventivní péči ZZS Středočeského kraje
pre mna je nepochopitelne, co za matku este aj po tomto, co sa stalo nejde s dietatom do nemocnice, po tažkej hypoxii, nedostatku kyslika a pod.. na riadne vysetrenie. Uf, na to treba silny zaludok a slaby rozum... alebo aj ziadny, to je asi podmienka.
Ja sa uz vážne nečudujem, ze slovenské pôrodníctvo stagnuje 😳😳😳
Kam sa ma posúvať, keď ženy vlastne su spokojne aj s tym co majú.
Vážené dámy ja vam poviem moj príbeh. Porod vyvolavany, niekoľko hodín som ležala na úzkom stole, z ktorého som sa bála, ze sadnem, neustále napojená na monitor, infúziu, v šialených bolestiach. Medzi nohy mi v istú chvíľu videlo x cudzích ľudí, a to som extrémne hanblivý človek. Cítila som sa horšie ako krava z maštale. Nakoniec z toho bola akútna sekcia. A to nehovorím o lekárka ktoré mi pustila plodovu vodu, napriek tomu, ze v karte bolo, ze odtiekla. Potom sa ručila pozrieť do karty, a mykla plecom. Nepovedala mi nic, ako keby som tam nebola. Viete, nie som žiadna makota. Keď mi kôň zlomil nohu vyzula som si čižmu a dotackala sa spať do stajne. Keď mi pes skočil do tvare a natrhol peru, zvládla som aj šitie. Ale toto, toto ma proste položilo. Niekoľko rokov mi trvalo, kým som sa z toho spamätala. A ešte aj teraz keď o tom rozprávam, chce sa mi plakať.
Zdá sa mi úplne normálne, ze niektoré ženy by uprednostnili ľudsky prístup, súkromie, mozňost voľby polohy pri rodení, mozňost odmietnuť oxytocín ak nejde o život ohrozujuci stav. Mozňost odložiť vazenie a meranie hoc aj na druhý deň. Mozňost mat pri sebe svoje dieťa. Mozňost rodiť sekciou ak je nutná v spinalnej anestéze, kde môže byt manžel a po pôrode držať dieťa na rukách, aby ho videla aj mamička. Porod ma byt oslava života, a nie niečo co treba pretrpieť, nie je to nutne zlo. Ak toto bude štandard v našich pôrodniciach nebudú sa tam ženy báť chodiť, a ani utekať do CR ci Hamburgu, alebo preplácať Kocha.
@jatva sorry, ale zazila som, co vsetko sa moze stat pri porode a vobec si nemyslim,ze clanok je tendencny. PA si bude obranovat svoje konanie, to je jasne.. ale mna nepresvedci.... porody doma su hazard .
Keby som rodila doma, ako pred 100rokmi, tak uz 16r voniam fialky ja, alebo moja dcera, alebo obea to som mala bezproblemove cele tehotenstvo a vek 23r, idealny na rodenie...
a pri druhom porode detto.... tiez by som to neprezila asi.. a mala ? absolutne...
@katrin21 Clanky, ktore davaju iba 1 uhol pohladu su z definicie tendencne 😉
Nechapem, co je za problem vidiet, ze obe strany maju schopne argumenty.
Vies a ja som rodila doma a vsetko super, dokonca som ani 23r. uz nemala a ani nejake mini babo. Vies, aky by bol moj porod, keby som bola v nemocnici a natrafila na nejaky neprijemny personal? Mozno by to bola akutna sekcia, neda sa to povedat. Co tak vyvarovat sa tych keby, ktore k nicomu nevedu? Nemas ani sajnu ake by boli tvoje porody, keby si rodila doma. Rovnako ako ja neviem, aky by bol moj v nemocnici.
@katrin21 ja som clovek od fachu, bola som pri vela porodoch a mozem ti povedat len tolko ze ty ani len netusis ze vacsinu komplikacii ktore pri porode v nemocnici nastanu zavinili samotni lekari tym ze zasiahli do porodneho procesu napriklad pustenim vody, alebo podanim oxytocinu, ci prilisnym stalacnim brucha a pod. Keby to nechali tak, tak by problem ziadny byt nemusel. Samozrejme ziadny lekar ti nepovie, ze ups, pardon, vlastne je som na vine ze ste skoro zomreli aj s dietatkom, jasne ze sa budu tvarit ako bohovia a presvedcia ta ze ti vlastne velmi pomohli...kebyze nestojim na tej druhej strane ako zdravotnik, nikdy by som neverila...
a k domacim porodom len tolko ze ak to ide prirodzenym tempom, neurychluje sa to nijako a nicim, vacsinou ziadny problem ani nenastane. Samozrejme hovorime o fyziologickom tehotenstve. A ked tak sa stale da sadnut do auta a letiet do nemocnice. Kamoska mi rodila doma, rodila dva dni, co by ju nikdy v nemocnici nenechali a hned by ju napichli oxytocinom a krasne bez problemov, bez natrhnutia, bez nastrihu porodila zdrave dieta...a okrem par krajin v okoli sa vsade vo vyspelych statoch preferuju domace alebo ambulantne porody a povazuju sa za maximalne bezpecne, samo WHO vyhlasuje domace porody za bezpecne a ver ci nie, neumieraju doma zeny ani ich deti na beziacom pase, vzdy je tam porodna asistentka, ktora vie co ma robit a ako veci riesit. Na Slovensku su porodne asitentky degradovane na obycajne sestry, ktore len podavaju lekarom nastroje, ale faktom je ze pri 90 % porodov je lekar celkom zbytocny...
Takze to je ta druha strana mince ktoru vacsina z vas nevidi...
@jatva kazdy sa chyti toho co bude potvrdzovat jeho teoriu...niekto sa chyti jedineho pripadu, ked domaci porod dopadol zle a to ze kolko porodov v nemocnici dopadne zle prave vinou lekarov, nad tym len mavne rukou...niekedy si myslim ze je uplne zbytocne agrumentovat ci nieco objasnovat, lebo niektori nechcu pochopit...
@alexandraalexandrova wow
@jatva asi nechapem co si tym myslela...
@alexandraalexandrova ze si sla takto s pravdou von....
@jatva vacsinou to nerobim, lebo ma potom len mrzi a stve ze vacsina tu pravdu poznat aj tak nechce. Ale inak som nemala dovod neist s nou von, tuto profesiu som zavesila na klinec prave kvoli tomu ako to u nas bezi a ako som sa s tym nechcela/nevedela stotoznit...to radsej robim predavacku nez byt toho sucastou
@alexandraalexandrova Praveze rozumny clovek sa zamysli aj nad tym, co mu nepasuje do jeho teorie
@maciatkolulu ano bezne sa to pouziva aj ked to je blbost 😀
@tutu_1 to je ako cez kopirak, zazili sme to mnohe. A este su tu zdravotacky urazene, ked sa ozveme. Ze sme uzkostne... no nie sme, len chceme normalne zaobchadzanie. Ja ked tu citam niektore pribehy z porodov, ze lekar zenu sije bez snestezy a este jej povie ze na to nema netrvy a ide prec a ona ho prosi nech to dokonci. Alebo ako chodia sestry nakukat na rodiace zeny a potom sa smeju na tom ake maju skatule, tak to bohuzial prilisnu doveru nevzbudzuje.
@alexandraalexandrova no a predavacku asi robis kvoli detom ,predsa robit sluzby nie kazdemu pasuje a gyn. ambulky su na roky obsadene....
@alexandraalexandrova pekne si to napisala ale ja som napriklad druhorodicka a teda fakt bala by som sa rodit doma. Mozno tym ze mi napichli oxytocin sa mi zdali tie kontrakcie neuveritelne bolestive pri prvom porode ale teda ja som fakt nevedela dieta vytlacit , ja som sa nevedela ani nadychnut pri tych bolestiach. Tym som vdacna lekarovi ze tam dieta zo mna vypacil. Neviem si teda predstavit ze by som rodila doma, akoze hovorim napisala si to krasne len ja by dom sa teda po skusenostiach z prveho porodu na seba nedokazala spolahnut.
@gumimaci aj ja som bola sita bez anestezie a ani som ju nepytala ,kedze opich hradze anestetikom boli ako slak a hradza ,ktora bola natiahnuta tlakom je este dost znecitlivena ...podla skusenosti casto bolia aj tahy aj ked je urobeny opich,plus si myslim ,ze buduce porodne asistentky by mali byt pri porodoch a vidiet tie skatule ,kedze to bude v ich naplni prace sa tam pozerat ,asistovat dr. ci odrodit,kazda rodicka moze praktikantky odmietnut, prosim ta kto sa kde kedy smeje ,to uz fakt nevies aku hlupost mas napisat ...
@alexandraalexandrova jasne.. lebo kedysi nezomierali doma pri porodoch zeny aj deti, lebo sa napr. zena neotvorila, ani keby co bolo ani po27 hodinach, ako ja... ze? lebo z nich dieta casto priam trhali, aby aspon ju zachranili.... lebo vzdy platilo, ze zachranujeme matku, nie dieta, ak sa inak neda,lebo dieta este moze byt, ale matka je len jedna a mozno uz ma aj ine deti, co ju potrebuju... Moja segra detto, ani jedno dieta nevedela porodit, ona proste nedostala nikdy bolesti, nosila by ho neviem dokedy, az sa jej zacala odlupovat placenta, ale bolesti nikde porodne, az potom z odlupujucej sa placenty ,co prenasala do aleluja a nic..... a aj tak sa nikdy nechcela otvorit... PRoste niekto to ma aj asi v genoch, ze neporodi normalne a zomrel by...
Nehovorim, jasne, ze niektore zasahy by sa robit nemuseli a myslim, ze dnes sa uz aj v nemocniciach dost prihliada na zelanie mamiciek, takze nevidim dovod na to , aby som doma riskovala, aj ked ano, je to prijemne prostredie, ale posrala by som sa od strachu, ze co ked ! a tam je niekedy kazda minuta dobra, a moze byt neskoro, kym by si s rozbehnutym porodom dosla vobec niekam x km do nemocnice.... nieco o tom viem, lebo som mala dve AKUTNE sekcie....a sanitka doma tiez neporiesi pripadny cisarsky a pod..
takze tak.
@katrin21 pri fyziologickom tehotenstve je minimalne riziko resp porovnateľne ako v nemocnici ze sa niečo skutočne zvrtne zo sekundy na sekundu pri fyziologickom pôrode, do ktorého sa medikamentozne nevstupuje. V zahraničí nie su retardovani tiez vedia co robia. Existuje na to XY zdrojov, nebudem ich sem dávať. Seriózny diskutujúci si nestranne pozrie argumenty protistrany bez predsudkov. Vidím ze je to extrémny problem vo vsetkych ci odborných ci neodbornych kruhoch.
Ja si tiez nedovolím rodiť doma. Som po sekcii. Ale plne podporím vsetky ženy co volajú po osvietenstve v slovenskom pôrodníctvo. Nech uz konečne padne železná opona aj v tomto odvetvi z čias socializmu.
@tutu_1 ja som mala ukazkove, naozaj ukazkoveeee tehotenstvo prvykrat... a nic... takze.. to nie je vobec pravidlo a podmienka, ze aj porod bude OK
Ja som za to, aby sa nemocnice vybavili a zariadili tak, ako to vidime v relaciach zo zahranicia.. izby krasne, farebne, s obrazkami, zavesmi, vsetkym komfortom, utulne.. kazda matka ma svoje sukromie... rodina tam moze byt, kolko chce cely cas a aj potom... Toto je cesta a rodit radsej tam. TAky je moj nazor, ale bohuzial, na to treba cele porodnictvo transformovat a netunelovat,ale dat peniaze tam, kam patria a lekari zmenit mysleniee, prihliadat na zelania zeny samozrejme ale s tym, ze ak sa nieco nezda, riesit to.... priamo tam.
A ked je vsetko OK, pre mna za mna na druhy den - dva ist domov.
@katrin21 ano, zomieralo sa doma. nebola technika, neboli vedomosti, porodne baby, nemali skolu amo tie dnesne, ani polovicu vedomosti, nebola hygiena ako dnes...vela veci bolo inak co prispelo k tym umrtiam..a tiez sa dodnes zomiera aj pri porodoch v nemocnici, moja kolegyna tak prisla o dietatko pri porode. Zomrelo v nemocnici. A ja tu pisem len svoje skusenosti a svoj pohlad. Nie som za nejake pausalizovanie a nasilne pchanie kazdej zeny do tej istej sablony ze hura, vsetky rodte doma. Nie. Len si myslim ze by zena mala mat na vyber. Ak sa na to neciti aby rodila doma, nech ide do nemocnice. Ak anamneza ukazuje na to ze bude problem, ze nebude schopna rodit prirodzene ako spominas u seba, nech ide do nemocnice. Ale ak sa zena rozhodne porodit doma, nemala by za to byt tercom utokov, ironie, pohorsenia. Ako je to v zahranici aj my by sme mali mat proste na vyber a rodit tak a tam ako to citime. Kazda minca ma dve strany, ty si spomenula jednu, ja tu druhu. Stale plati ze by sa mala rozhodnut zena sama, ak nevie/nechce nech potom za nu rozhodne lekar...aj to je ok ak to zena tak chce a citi...
@eli321

@maciatkolulu a nie je nahodou slravny vyraz sestonedelie??? A nie sestnedelie?