Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@gumimaci mna tak isto prekladal sanitár.
@katrin21 chcem veriť tomu, ze aj matky ktoré nemali mozňost rodiť prirodzene dostanú moznost raz aj u nas rodiť spinalom a mat deti u seba v sprievode blízkej osoby ❤️
Verím, ze sa rodiaca žena jedného dňa u nas nebude pokladať za kus masa, ale za ľudskú bytosť, ktora ma city na ktorých záleží.
Verím tiez v to, ze postupne zdravotníctvo alebo aspon pôrodníctvo časom opustia ludia citovo ochabnuti, profesne vyhorení, ludia bez známky EQ ! Dúfam, ze raz budeme mat personál, ktorí bude hľadať ľudské spôsoby ako to ide, a nie sebecké dôvody ako to nejde. Ludi s veľkým srdcom a nie s prerasteným egom. To je moje zbožné prianie pre naše slovenské ženy. Aby nemuseli utekať za pôrodom do zahraničia, nezmyselne preplácať súkromne nenazrane nemocnice. Aby sa nemuseli báť vstúpiť do pôrodnice.
Inak zaujímavé, mna operoval sam primár, a on sam so mnou komunikoval. Ukázal mi malého, povedal mi aky je veľký, spýtal sa ma na meno, povedal mi kam ma dajú po zákroku a kde bude maly. A tiez mi povedal, ze pán sanitár ma dovezie na izbu, kde si mozem uz konečne oddýchnuť. Žeby sam primár nevedel co hovorí ?
@tutu_1 ja neviem,ale u nas sa uz vacsinou rodi cisarskym spinalom... skoro vsade pokial viem 🙂 v TT urcite... 🙂 celkova ide iba ak je na to nejaka zdr. indikacia alebo je velky strach matky a odmietne spinal...
a aj pre dieta je to lepsie, pri spinali mu nejde anesteza do telicka.. pri celkovej ano, preto aj mna nahovorili na spinal, kedze som rodila predcasne, nechceli sme zbytocne zatazovat telicko nedonoseneho babatka.. napriek tomu, ze sa narodila malilina 1600g , hned na sale ako ju vybrali a zabalili do plachticky aspon som ju videla, lebo dychala sama... 🙂 a aj manzel ju videl, ked ju cistili a vlastne ju videl a bol s nou viacej ako ja, kedze ja som este bola na stole..... potom sla do inkubatora, lebo musela..
Dievcata, ja by somt o zhrnula uplne jednoducho....A to tak, ze nech si kazdy robi co len chce a rodi hoc aj v lese do potoka, ale ked nastanu komplikacie a vznikne zavazny problem, tak hold mali by si hradit vsetko sami a bolo by, ronako ako rodicka, tak aj dieta, ziadne preplacanie poistovnou atd, pekne z vlastneho vrecka.
@maciatkolulu oki, potom nech sa nepreplacaju liecenia fajciarom, alkoholikom, obeznym atd atd 🙂
@gumimaci ale no tak, zase to nie je to iste...trochu treba rozmyslat, tuto ide o dva zivoty naraz a vedome hazardovanie aj so zivotom dietata a obezita moze byt aj z choroby napriklad. Ale inak uplne suhlasim s fajciarmi, lenze ti si napriklad za to svoje nicenie zdravia aspon platia, ale preco ma byt aj z mojich odvodov plateny zasah k matke, ktora sa rozhodla za risk, tak to sa mi teda nepaci, ja som tento stat napriklad nestala skoro nic a ja mam prispievat na to, ze niekto sa rozhodne rodit doma, doserka sa to a potom haloooo, rychlo lekari a sanitka a humbug, tak to podla mna nie je spravodlive. OK, rod si doma, ale znasaj aj nasledky, nie v zlom, ale spravodlivo.
Pôrod doma....absolútna nezodpovednosť, hazard, rozmary eko bio natur matiek.....ja som za to, aby sa v pôrodniciach vytvorili lepšie podmienky, krajšie izby atď...ale doma??? s nejakou asistentkou, bez dohľadu lekára????? však aj to najukážkovejšie tehotenstvo sa môže pri pôrode zvrtnúť, toto niektorá dokáže riskovať?
@maciatkolulu obeznych zo zdravotnych dovodov je naozaj malo 😉 a co taky co pod vplyvom alkoholu sposobi dopravnu nehodu? A ohrozi nielen svoj zivot ale aj inych ludi. Tiez za svoju nezodpovednost by mal vsetko zapaltit, vsetky zachranne zlozky.
Represia nikdy nebude cesta. Len moze zhorsit uz existujuci stav.
@gumimaci vsak urcite zaplati, minimalne pokutou, zakazom soferovania na XY rokov a maximalne trestom odnatia slobody predsa😉 a na stopro ide skoda z jeho poistky😉 ,pripadne z vlastneho vrecka, myslim teraz samozrejme majetkovu a nie od ostatnych ludi z ich dani, alebo sa mylim? Turisti, ktori sa trepu do hor za zlych podmienok si tiez pekne platia vyjzdy zachranarov, tak si myslim, zeby mali platit aj rodiny, co riskuju a to dokonca aj zivot vlastneho dietata....
@baaambulkaa Najprv poviem ze ja osobne si nedovolím rodiť doma a teraz k teme. Človek skor než k niečomu prispeje svojou perlou a nejakými postulatmi mal by mat aspon základný prehľad o teme. Nehnevaj sa, ale ty ho nemáš. Takze strašiť a zhadzovať ženy za ich rozhodnutie naozaj nie je na mieste. Obzvlášť keď jestvujú krajiny kde to bežne funguje a to nehovorím o Nigérii, ale o krajinách, ktoré su na tom lepsie ako my. Osobne preferencie su jedna vec a ja rešpektujem právo každého mat informovaný názor, fakty su však druha vec ktorú tiez nemožno ignorovať.
@maciatkolulu áno alkoholici, fetaci, fajčiari. Ti všetci si dobrovoľne ničia zdravie a my im platíme z našich dani liečenie a lieky. To je pre nas prijateľnejšie ako keby sme riešili ženy ktoré sa rozhodli inak. Poviem ti novinku, v každom pripade väčšinu následkov znášajú samotní rodičia.
K tomu ostatnému poviem len toľko, ze tu chyba určite povedomie o tejto problematike. Znova zopakujem ja si rodiť doma netrúfnem ale nevidím problem v slobode rozhodnutia ak ma žena fyziologické tehotenstvo, fyziologicky porod bez medikamentoznych zásahov, a je naň pripravená aj mentálne a ma moznost mat pri sebe skúsenú školenu a vybavenú PA. So všetkou úctou vo svete to takto funguje. Len u nas panuje nevraživosť voči iným názorom. Často od ludi, ktorí si nezistia ani základ aby mohli padne argumentovať nie len strašiť. Zdroj nedám ani jeden seriózny diskutujúci si ho zoženie aj sam aby vedel k čomu sa ide vyjadrovať.
@tutu_1 no, ja poznám pár žien, kde bolo bezproblémové tehotenstvo a na pôrodnej sále sa zrazu všetko zvrtlo a dieťa museli oživovať, v jednom prípade dokonca aj matku.....čiže žiadna perla, ale realita, pre mna sú to nezodpovedné matky a nimi aj ostanú...to je celé
@tutu_1 so vsetkou uctou aj to najfyziologickejsie tehotenstvo sa moze skoncit katastrofou, ktoru neporiesi PA, ale lekari, ktorí studovali a najma maju moderne pristroje a vybavenie a vedia okamzite zasiahnut, ved ja pisem, ze ok, kludne nech si kazdy kona ako uzna, ale v pripade problemov si to maplatit sam zo svojho a ako som pisala, alkoholici a aj fajciari si dost platia za svoje nicenie zdravia, alebo slopu a hulia zadarmo😉
@maciatkolulu uz sme trochu mimo temy ale vsetko je hradene z PZPecka, okrem pokuty. dost malo, nie?
@baaambulkaa asi nevies, ze tam kde su povolene porody doma su PA dostatocne vzdelane a pripravene zakrocit tak, ako lekar a maju potrebne vybavenie ci na zachranu dietata alebo matky.
@maciatkolulu Kde si prišla na to ze zdravá rodička riskuje ? Prosím uveď zdroj, ďakujem. Tiez by ma zaujimalo preco u nas na SVK je to neprimerane riziko a smerom na západ je to bežná prax ? Su tam ti ludia menej informovaní ? Ženy vedia lepsie rodiť ? V com to je ? Kde berieš istotu ze pod rukami lekárov sa ti nic nestane ? Vies ze samotný medikamentozne riadený porod moze byt oveľa nebezpečnejší ? Ze koktail oxytocín, buscopan, nospa, tiez nie je žiadna výhra ? Ako keby si šla v aute plyn, brzda, plyn.... Hm to je to, zas a znova v každej takejto teme vychádzajú na povrch implikovane obavy, ktoré sa nám dostali do hláv ani možno nevieme odkiaľ. Nie nemam zábavu z toho keď sa niekto mýli. Len skutočne ak idem prispieť mal by som zhruba vedieť o com rozprávam ja a o com zhruba hovorí protistrana.
@gumimaci tak pokuta nemusi byt nizka a zavisi predsa od nehody vsakze, ked niekto sposobi tukanec, ked niekto roztrieska auta, ked niekto niekoho zabije, tak sa to dost podstatne lisi, ale tu ide o rodinu, ktora riskuje vedome dva zivoty, Ved som to uz pisala, ked niekto dobrovolne, za triezveho stavu ide do risku, ma si byt vedomi aj toho, co to moze sposobit.... a niest "sankcie" ja nie som proti, len mi to ako matke, ktora rodila 3x cisarskym rezom trochu proti rozumu, nic viac. Prve tohotenstvo ako z ucebnice, 20.rokov a bum, nemala by som dceru.... ale ved ok, kludne nech sa rodi doma, chcem podotknut, ze svoje tretie dieta som rodila tak pohodovo a so vsetkou uctou aka sa len dala pocas CS poskytnut a to aj s manzelom drziacim ma za ruku.... nikdy by som ja - pisem JA (moj nazor)neriskovala zivot svojho dietata za cenu pohodlia.
@sisaka no jasne inkubátor nosia na chrbte....tak na pôrodníctvo stačí vyštudovať PA a nie 6 rokov medicínu po novom :D
@maciatkolulu prosím si zdroj o akých komplikáciách to vlastne hovoríš, bud konkrétna. Osobne strachy a ničím nepodložené postulaty totiž nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Proste nevieš o com rozprávaš memorujes niečo co si niekde počula ešte aj s nejakým čudným vyjadrením o represiach ktoré aj tak nemajú žiadny logicky podklad. Fakt pokojne bud konkrétna co sa moze zvrtnúť ? Poprosím nejaký relevantný zdroj. Veľmi pekne vopred ďakujem. Potom sa budeme baviť o tých represiach.
@tutu_1 nepotrebujem ziaidny zdroj, viem, ze by som nemala dceru, kebyze rodim doma.... ja sa nepotrebujem dohadovat, je to moj nazor, snad ho mozem mat, ved pisem, ze nech sa kludne rodi aj v kuchyni s horucou vodou a mnozstvom uterakov😉 ale v pripade komplikacii a potreby zachrannych zloziek a tych hnusnych lekarov - zloduchov a sadistov, by si to mali hradit sami, predpokladam, ze aj na sladkom zapade sa co-to cvaka😉
@baaambulkaa nie len sest rokov, ale aj dalsie roky - atestacie atd... ale ved dobre PA je skusenejsia... no commnet
@tutu_1 iba na úvod, ja som tu už prispievala a tiež nemám nič proti ženám, ktoré sa rozhodnú rodiť doma. Je to ich vec, chápem aj ich dôvody, aj keď ja by som to neriskovala.
Len som chcela k jednej veci. Vo štvrtok mi rodila kamoška. Úplne ukážkové tehu, pôrod začal normálne, žiadne fyziologické anomálie. Nechcela zasahovat do porodu, tak sa trapila niekolko hodin. Zrazu sa to celé zvrtlo a skoro im vykrvacala na stole. Musela dostať 2 transfúzie krvi. Podotýkam, viac nad vecou, a mentálne pripravenú prvorodicku som ešte nestretla. Takže fakt jeden nikdy nevie. To len na margo, že fakt sa všetko môže zvrtnúť. Ale ešte raz, nič proti domácim pôrodom, len ja by som to riziko nepodstúpila. Takže mi ostáva hľadať pôrodnicu, kde sú čo najviac otvorení prirodzeným pôrodom a podľa predstáv rodičky. A nie je ich zas tak málo 😉.
@baaambulkaa sa čudujem ze to bez pôrodníc ľudstvo doteraz prežilo ako druh a nevymrelo. Vážne ženy. Chce to trosku vidieť ďalej ako naše maličké Slovensko. Za ďalšie aj v SVK pôrodniciach odvádzajú niektoré pôrody školenie PA. Lekár pride až na finále. Pri fyziologickom pôrode, ktorému predchádza fyziologické tehotenstvo. Ak však nastane medikamentozna intervencia lekár je povinný rodičku viac sledovať. Áno, vtedy sa moze stat všeličo.
http://www.zdravotnickydenik.cz/2016/11/nejcast...
http://www.rehabilitace.info/tehotenstvi-maters...
@tutu_1 nehnevaj sa, ale dookola tu mlieť o tom, že žiadne komplikácie nikdy nenastanú a my tu len strašíme je scestné....normálne sekta toto....
@renimac otázka je ci tam bola intervencia zo strany lekárov. To by ma zaujimalo. Kanila sa zavádza preventívne a poviemti ze veľa mamičiek sa až z prepúšťacej správy dozvie ze dostali cez kanilu to a to...
A ak poznáš take pôrodnice sem s nimi ja si ich rada obvolam. Jednu taku zháňam.
@tutu_1 nikdy si nebrala ATB?😉 ? Ak hej, tak preco pred XY rokmi to zvladali, aj ked teda s trosku vacsou umrtnostou? Vzdy sa moze aj to to najukazkovejsie tehotenstvo dramaticky v priebehu par minut zvrtnut v tragediu, ktorej sa da zabranit, ale nie doma v bazeniku....
Len taka pikoska na vecer, ked sa zacalo rodit v nemocniciach tak zeny mali az 70% pravdepodobnost, ze to nepreziju :
http://tech.sme.sk/c/20260538/do-porodnice-sa-c...
@maciatkolulu no vieš niekedy to ľudia zvládali aj bez liekov, dokonca aj bez chladničiek, sporákov, pediatrov, gynekológov atd.....nechápem, ako to niekto môže porovnávať....však nech si rodia doma, pre mňa za mna aj niekde do potoka, len nech potom neobťažujú lekárov, keď sa niečo stane.....nech si to riešia všetko doma....načo vlastne navštevujú pediatrov?
@tutu_1 ona rodila v zahraničí, nie na SVK. Baby mi veľmi odporúčajú pôrodnicu v Breclave v ČR, čo nemám z Ba ani ďaleko. A v termínovkach si veľmi chválili TT, že úplne zmenili prístup a snažia sa čo najmenej zasahovať, z kazdeho uhla pohľadu. Je tu na MK aj vyjadrenie jedného z lekárov k alternatívnym pôrodom. Sťažovali sa len na stravu, ale to mi je sumafuk. Ani Koch nie je zlý, Ondackova velmi podporuje aj hypnoporod. No aj jasné Hainburg, ale to už radšej pôjdem do ČR, lebo v prípade komplikácií by som Viedeň asi nezaplatila 😉.
@baaambulkaa ach jaj jasne. Tak ti ludia smerom na západ su asi superludia, a my uz nie sme schopne rodiť bez lekára. Sekta je to vtedy keď nevieš argumentovať, lebo máš o problematike nulové povedomie. A zdroje su ukážkové, ja ze sem linkneš nejakú štúdiu ci co. Ako deti na piesku. Krásne zdroje.
Neviem co k tomu dodať asi by som ta ulinkovala zdrojmi kebyže mam pocit, ze chceš diskutovať a ze si tie linky aj pozrieš. Nemam ten pocit. A to nie som ani žena ktora by rodila doma. A ani nepotrebujem aby si so mnou súhlasila, mne by stačilo keby si vedela o com rozravas a nemala by som problem súhlasiť ani s opačným názorom. Proste si nastavená si hájiť iba svoju demagógiu. Ja to chápem vidím to aj v iných témach kde sa ludia neorientujú iba memoruju co počuli v správach, čítali na nete a pod. Napríklad očkovanie. To je to iste len v bledomodrom.