icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

evittam
5. dec 2016

@renimac Určite zažiješ - aj to je možné - tak ako som už ja napísala. Ja som zažila pekný pôrod v štátnej pôrodnici na SVK a nie som jediná.😉

gumimaci
5. dec 2016

@bluka2 aj v cechach maju PA vacsie pravomoci ako u nas, a ak sa jedna o bezproblemovy porod tak zodpovednost za priebeh porodu ma PA a lekar ani nemusi byt pritomny.

maciatkolulu
5. dec 2016

@tutu_1 tak ja vobec nic nemiesam, ja som tiez za to, aby sa ATB uzivalo co najmenej, ale dofrasa, co napriklad opat v mojom pripade, ked ma dva mesiace po porode chytil zapal ladviny?! Hrozila sepsa, hospitalizaicia atd, myslis, ze by som to dala bez ATB, pochybujem... A realne si myslim, ze niekedy pri porode rozhoduju sekundy, napriklad, ked ma dieta nejaku vrodenu chorobu, ktoru nezistili pocas tehotenstva, je ich vela, ktore sa naozaj nedaju zistitit a nahoda je blbec, pediater je tiez lekar co studoval a makal na atestaciach, PA, ma v malicku aj pediatriu? Ale opat a dokola pisem, ze kludne, ale na vlastne naklady.
@bluka2 Nemyslim si, ze to robia len kvoli pohodliu, ale aj, pisala som, ze som mala dostojny a kludny porod v ramci moznosti CS a muz bol cely cas pri mne, intimita zachovana v ramci moznosti, klistir ziadny, muz po zakroku so mnou skoro do rana a maleho som mala"na krku" od zaciatku az som musela sestricky prosit, aby si ho zobrali😉

apollo13
12. dec 2016

@marfikchov novorodenecke som myslela oddelenie...

apollo13
12. dec 2016

pises ze ani v sanitke nie je indikovane odrodit placentu... a ako tomu v tej sanitke akoze zabrania ked zo zeny ta placenta zrazu vypadne? strcia ju tam spat??? :D
@krupidlo

apollo13
12. dec 2016

jop kdezto zenu v nemocnici pri krvacani 100% zachrania....nooo zrovna pred rokom tak v nasej nemocnici zomrela...vykravala im na sale a nestihli urobit nic...skratka tvrdit ze v nemocnici sa take nestane je mimo...
@krupidlo

marfikchov
13. dec 2016

@apollo13 tam boli dve noci, 16 hodín!!!!! Noc po pôrode, od polnoci, keďže sa obaja narodili okolo desiatej večer a potom tá druhá noc, keď som sa chcela dospat. Inak boli, sú a budú stále so mnou. A tak to bolo, nezmeníme to a už ma nebaví toto tliachanie o ničom.

krupidlo
13. dec 2016

@apollo13 kto tcrdi ze v nemocnici sa take nestane? Neviem kto tu je mimo
Ale ak sa chces hadat a tvrdit ze snad su operacne saly zbutocne... 😀

terez26
13. dec 2016

Vela stastia.....ja kebyze rodim doma tak syncek nezije abo by bol s trvalymi nasledkami a ja tiez....

apollo13
13. dec 2016

@krupidlo a co ta placenta?

krupidlo
13. dec 2016

@apollo13
Pani najmudrejsia, predpokladam ze ty nemas so zravotnictvom ani prd ale si najmudrejsia na svete, tak to uz byva. Tu pani nad nami pise zo svojho zivota prubeh tak si otvor ocka a obsir obzor. Zloz ruzove okuliare a vrat sa spat do reality, lebo ocividne si sa s nicim negativnym este nestretla ale to neznamena ze to neexistuje. Pre mna za mna maj taketo obmedzene nazory ale mna neoznacuj a nekomunikuj so mnou. Ja son pisala autorke a nie tebe a taketo primitivne nazory co su absolutne ale absolutne mimo reality ma uz dost otravuju. Vlastne neviem naco su nam lekari ked mame taketo mudre zeny ako si ty, odrodis, zoperujes aj bez saly, poliecis, klobuk dolu pred tebou 😀

apollo13
13. dec 2016

@krupidlo takze odpovedat na otazku nedokazes...nevadi, myslela som si. arogantne zdravotnicky su uplne top :D

tutu_1
13. dec 2016

@krupidlo musím sa pousmiať lebo škoda ze mi neodpovedala pani zdravotnícka tebou spomínaná na moje otázky, ale chápem preco to nespravila lebo by oba potvrdila to, co tu píšem cely čas.
Ale keď uz používaš tento tón, tak ti dám príklad z praxe. Za celé funkčne obdobie pôrodnice v BS si nepamätám ze by jediná rodička zomrela. A preco tento príklad ? No lebo tie akútne prípady sa prevážali z BS do ZV alebo do Žiaru - co tu napísala aj pani zdravotnícka a to veru nie je 10-15 min výjazd. Takze take to bu-bu-bu umres behom sekundy keď nemáš za chrbtom intenzívnu starostlivosť pomaly tu neobstojí.
No a za ďalšie som sa tu od akejkoľvek oponentky nedozvedela co KONKRÉTNE hrozi pri fyziologickom pôrode do ktorého sa nezasahuje medikamentozne u zdravej rodičky ktora mala bezproblémový priebeh tehotenstva ? Ak je to embólia tak to pokojne žena zgegne na stole aj vedľa lekára.

tutu_1
13. dec 2016

@apollo13 tu nejde o diskusiu ale tvrdé presadzovanie svojej dogmy, tak preto moc toho nenadiskutujes 😁

apollo13
13. dec 2016

@krupidlo btw kamoska rodila doma svoje piate dieta...ano nastal problem s placentou a velke krvacanie... no a predstav si ze normalne s dulou autom prisli do nemocnice dostala tranfuziu a zije. skratka nezomrela behom sekundy... paradox ze ina matka im tam zomrela na stole v porodnici a dalsia prisla a nezomrela. je to prekvapive ale je to tak

apollo13
13. dec 2016

kde planujes rodit? @tutu_1

tutu_1
13. dec 2016

@apollo13 Ja v pôrodnici, preco ?

apollo13
13. dec 2016

@tutu_1 a uz mas nejaku konkretnu vybranu?

tutu_1
13. dec 2016

@apollo13 Mam vybrané dve ale uvidím co a ako ci nakoniec nepôjdem inam. Záleží od toho ako nám dopadne kontrolne utz.

apollo13
13. dec 2016

a ako sa tam divaju na prirodzene porody?

tutu_1
13. dec 2016

@apollo13 No tažko povedat. Rozhodne je to iné ako v CR

alby2014
13. dec 2016

Mna fakt fakt fakt fakt fascinuje, ako akykovlek zasah od epiduralu az po pustenie vody je v pripade rodimdomaprirodzene zastankyn, hned kritizovany a spominane a zdoraznovane rizika, pritom ak sa rovnaky argument pouzije pri domacom porode, tak rizika su hned bagatelizovane a zdoraznovane, ze nemozu, alebo minimalne nastavaju, co inak plati aj pre vyssie popisane zasahy. Mna to fakt velmi fascinuje.

marfikchov
13. dec 2016

@apollo13 ja by som milú kamaratku aj s dulou aj s placentou poslala tam, odkiaľ prišli....

terez26
13. dec 2016

@marfikchov presne, a keby sa daco stalo,vini lekara a celu nemocnicu...

krupidlo
13. dec 2016

@apollo13 aku otazku prosim ta???
ty si mi napisala o tom ako pisem mimo, takze tam moja slusnost konci, pre mna fanaticki "odbornici" proste za vela nestoja, to je vsetko 🙂 ak sa chces hadat, hadaj sa s niekym inym, skutocne na tento typ ludi nemam ani cas aa ani energiu 🙂 pa a neber si ma do ust, ja som o dopisovanie s tebou ani trosku nestala, zacala si s tym ty tak neviem o com tu tocis. ani na jedn tvoj koment som nereagovala pokial tam nebol spomenuty moj nick, takze tak.

tutu_1
14. dec 2016

@alby2014 Asi každý súdny človek rozlišuje medzi rutinne prevdzanymi zákrokmi ktoré su v domporod teme odsudzovane a medzi tými istými zákrokmi keď je na to indikácia. Nikto normálny neodsudzuje zákrok ako taký, len sposob akým sa používa a o to tu ide. Tiez by som nechcela nástrih len preto lebo sa to v danej pôrodnici proste robí, ale ak je na to skutočný dôvod iste by som neriešila.

apollo13
19. dec 2016

@terez26 a ty sedis v nemocnici pred kardiologiou keby ta nahodou chytil infarkt aby boli lekari po ruku? nie snad. clovek ide do nemocnice ked ma problem. a niekto to tak ma aj pri porode ze ide ked ma problem
@marfikchov tak ty s tvojim pristupom logikou a intelektom bezpochyby...nemam co dodat...

basena001
19. dec 2016

@tutu_1 1x sa zapájam do takejto diskusie; doteraz som vždy fascinovane čítala o odhodlaní niektorých žien rodiť doma.... a nechápala.... takže, ak sa pýtaš, čo napríklad konkrétne hrozí - ja som rodila v nemocnici, normálny fyziologický pôrod, nezasahovanie medikamentami (hoci, ja by som s tým problém nemala, ale podľa dr. nie je dôvod zasahovať, všetko ide, ako má) a odrazu zhon, chaos, akútna sekcia, malá rýchlo von - všetko za cca 12 min. Prečo? Malá 3x pupočník okolo krku, to je ešte relatívne zvládnuteľná komplikácia, ale - pupočník skrátený a nekončiaci v placente, ale v plodových obaloch. Bez rýchleho zásahu malá v "lepšom" prípade pridusená, a ja s otrhnutou placentou.....a argument, že ide o ojedinelú anomáliu nezaberá. Pretože ju môže mať ojedinele práve tá, ktorá sa rozhodla rodiť doma. Podotýkam, túto anomáliu Vám pred pôrodom nezistí žiaden špeci sonograf ani žiadne špeci sono

apollo13
19. dec 2016

@basena001 a ako ju zistili pocas porodu?

alicka850
19. dec 2016

@apollo13 prepac, ale toto je jeden z najhlupejsich argumentov ake som kedy pocula. Keby si vedela, ze ten infarkt dostanes, tak by som ti odporucala pred tou kardiologiou sediet.Mozno keby tam podaktori co ho dostali doma prave sedeli /samozrejme hypoteticky/, mohli dnes este zit. Mohlo by ti to totiz zachranit zivot. Kedze porod sa tiez da ocakavat, alebo sa aspon dostavit vcas po zacati do nemocnice, nevidim dovod riskovat zivot dietata. To uz totiz nie je o matke, ale aj o zodpovednosti za dieta. Ja som zivym prikladom toho, ako bezproblemovy porod donoseneho plodu skoncil vakuom a keby som v tej chvili nebola na sale kde bol lekar, ktory vedel co robi, nebola by som tu pravdepodobne ani ja ani dcera.