icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

basena001
19. dec 2016

@apollo13 klesajúce ozvy, počas pôrodu zistili len to, že začali abnormálne rýchlo klesať ozvy....všetko ostatné zistili až počas sekcie, t.j. krátky pupočník (navyše zhrubnutý, malej odpadol/vysušil sa ten zvyšok až po 13 dňoch od pôrodu)a pupočník končiaci v plod.obaloch

terez26
19. dec 2016

@apollo13 dost odveci akoze prirovnanie....az trapne! Ale kludne ty si rod doma nikto ti to neberie;)ale ty si zodpovedna za zivot tvojho dietata!

apollo13
19. dec 2016

@alicka850 ale porod nie je infarkt, porod je fyziologicky proces. pri ktorom sa sice moze nieco pokazit ale je to rovnake akoze ta vnku moze zrazit auto. a tiez nikto neargumentuje ze kedze existuje moznost ze ma ze ma zabije auto tak nebudem vyliezat z domu. btw vakuu obycajne nieco predchadza, ale neocakavam ze priznas ze to mohol byt nasledok niecoho co sa stalo predtym. alebo nevhodnej porodnej polohy... lebo pochybujem ze si pri tlaceni mala volbu polohy, alebo ano???

apollo13
19. dec 2016

@terez26 co je na tom trapne. porod je fyziologicky proces ano moze sa tam nieco pokazit. ale ako pisem kedykolvek nas na prechode moze zrazit auto aj s dietatom. ked soferujeme moze do nas niekto naburat. skratka take veci sa deju. a v nemocnic tiez zomieraju deti aj zeny. ak zijes v iluzii ze v nemocnici sa nic ale naozaj nic nemoze stat tak si v tom kludne zi dalej

apollo13
19. dec 2016

@basena001 a predtym ako poklesli ozvy boli podane nejake medikamenty? plus v akej polohe sa merali ozvy. mohla si pri sledovani oziev normalne chodit alebo si musela lezat? inak ozvy sa sleduju aj pri proodch doma. takze PA vedia odhadnut kedy treba ist do porodnice

terez26
19. dec 2016

@apollo13 koncim diskusiu vvidno ze asi nemas deti abo si nezazila to co ja...ale porod prirovnavat k zrazeniu auta... moze sa stat vselico,to mas pravdu,ale preboha nebudem rodit doma, spravim pre to vsetko...aby som si to nevycitala...

tutu_1
19. dec 2016

@basena001 ak si mala zavedenú preventívne kanilu treba pozrieť do prepúšťacej správy ci si skutočne nic nedostala. Pupocnik okolo krku je riesitelna komplikácia, skúsená PA je vybavená aby sa žene adekvátne venovala pripadne aby zasiahla, sleduje ozvy. Doma sa nerodila a ani nehľadám rodiť doma.
Za ďalšie uz mam pocit ze slovenské ženy asi stratili vobec schopnosť rodiť bez komplikácií a je to zjavne výsada žien zo západu a z Ruska. Tak sa pýtam co sa to s nami stalo?

apollo13
19. dec 2016

@terez26 ved ti nikto nekaze rodit doma. nechapem ze niekto dobrovolne vlezie do temy o rodeni doma a potom sa tam rozculuje ake je to rizikove. a dieta mam a predstav si ze som rodila

tutu_1
19. dec 2016

@terez26 nikto nikoho nenúti rodiť doma, a jedine co chcú ženy ktoré chcú rodiť doma je aby sa ich rozhodnutie rešpektovalo (nie je synonymum pre súhlas). Mna len zaráža ako to ide v UK, v severských štátoch, v Rusku, u nas nie. U nas žena bez lekára neporodí, lebo každá je asi riziková. Zaujímavý názor.

basena001
19. dec 2016

@apollo13 prepáč, ale naozaj odmietaš pripustiť, že pôrod doma predstavuje väčšie riziko pre dieťa a pre matku ako pôrod v nemocnici? Iste, aj v nemocnici sa môže všeličo stať, ale tu ide o mieru rizika, ktorej vystaví žena seba a dieťa. Ako som už napísala, žiadne medikamenty, všetko išlo veľmi hladko, pri meraní oziev som ležala, ale nemusela som ležať bez pohnutia. A prečo spomínaš ozvy a medikamenty? Keby mi hneď aj nejaké medikamenty podali a pri ozvách ma nútili bez pohybu ležať, myslíš, že to by bolo príčinou, že sa pupočník odrazu rozhodol skrátiť a zhrubnúť a vrásť do plodových vakov? A áno, PA doma možno odhadne klesajúce ozvy. Myslíš však, že ma do 12 minút "doručí" na sálu a do tých 12 minút bude malá von? Tu šlo doslova o sekundy, nie minúty!

basena001
19. dec 2016

@tutu_1 tu nešlo o pupočník okolo krku, to bola len jedna komplikácia, ktorá sa, áno, stáva a v pohode ju môže za priaznivých okolností vyriešiť lekár v nemocnici aj PA doma. Ale u mňa priaznivé okolnosti neboli. Prosím, prečítaj si celé moje príspevky. Nevyberaj len to, čo sa hodí. Medikamenty som naozaj nedostala. hoci kanyla bola, chvalabohu, zavedená preventívne. A keby mi aj medikamenty podali, tie by nemali vplyv na to, že "zrazu" zhrubol, skrátil sa a vrástol do plodových obalov.

apollo13
19. dec 2016

@basena001 zle ozvy su ked ma pupocnik problem dieta dokrvit a to je vtedy ked zena lezi pocas porodu lebo tlaci na velku cievu ktora zasobuje placentu, preto by sa ozvy nemali merat pocas lezania.

beton
19. dec 2016

@basena001 vôbec nechapem diagnozu.... placenta je sucastou plodoveho obalu. je to cele spojene do jedneho celku. keby nebol pupocnik napojeny na placentu, z coho by tvoje dieta zilo 9 mesiacov... a ano, PA vie urcit, kedy sa nieco deje a treba ist do nemocnice. preto je u nas cely system zle nastaveny a zeny ostavaju rodit doma same, pripadne s dulou. mali by mat moznost mat PA ako je to vsade vo svete a nie, ze PA ma zakazane zenu pri porode sprevadzat doma (pod hrozbou vazenia) a aj v nemocnici (pod hrozbou lekara, co ju k tomu nepusti).

tutu_1
19. dec 2016

@basena001 ja sa hádať nebudem ale treba sa pozrieť do prepúšťacej správy. Ako píšem aj ja vyššie hold výsada slovenských žien tkvie v tom, ze stratili schopnosť rodiť normálne.

Ale osobne si myslim nie som PA ani lekar ale ze su vylučujúcu indikácie pre ktoré skutočne nejde rodiť doma. Len nechápem nevraživosť z inak zmýšľajúcej skupiny žien. Toto je pre mna šialené a nenormálne. Zrazu každá druha tíme riziková a asi uz žiadna Slovenka nie je schopná rodiť inak ako v nemocnici. Hm, zaujímavé. Ale poznám XY žien ktoré rodili doma bez problémov a o dalších som čítala v publikacii od A.Keselovej. Hm? A co s nimi ? Co s tými ženami ? Nemôžme sa tváriť ze neexistujú.
Pozri toto je len pre niektoré ženy. Nikto nikoho nenúti aby teraz rodil doma. Preco nemoze zavládnuť aspon rešpekt k inému názoru ? Lebo. Lebo proste uz len z princípu nie. A co tie ženy v zahraničí, ako je možné ze rodia doma so skúsenou PA ? Ako je možné ze tie štatistiky potvrdzujú ze ten porod nie je až taký nebezpečný ?

basena001
19. dec 2016

@apollo13 To snáď nie! Prepáč, ale je fakt, čo už písali niektoré vyššie. Diskusia s Tebou je úplne zbytočná. Stále len píšeš dookola to isté, bez ohľadu na to, na aký problém lekári reagovali. Ja neviem, či príčinou zlých oziev bolo to, že som ležala, alebo spomínaná anomália. Isté je len to, že zlé ozvy signalizovali problém a ten sa potvrdil!!!! Ale vieš, že mi pri tomto Tvojom príspevku niečo napadlo? Ak je to tak, ako píšeš, potom by sa potenciálne mohlo stať, že pri pohybovaní sa by sa neobjavili zlé ozvy a.... kto vie, ako by to bolo dopadlo.... A ešte drobnosť, t.j. keďže sa štandardne v nemocniciach merajú ozvy po ležiačky, to znamená potom, že všetky ženy v nemocniciach majú zlé ozvy (?)

apollo13
19. dec 2016

@basena001 mne ozvy v nemocnici poleziacky nemerali.

chovancova27
19. dec 2016

Tieto domáce pôrody... to je taká zvláštna téma pre mňa... ja som šatkomatka, biomatka, tatramatka🙂 ale teda doma by som nerodila ani za nič. obdivujem tie, čo majú na to odvahu. teda neobdivujem, obdivujem, že sa také nájdu🙂 fakt. že sa nebojíte... kamoška rodila.doma. skončilo to volaním sanitky. Záchranári jej pekne vypucovali žalúdok. je super, ak to niekomu víjde podľa predstáv, všetky tie dojemné srdcervúce videá na youtube... stačilo by jedno také video s nevydareným domácim pôrodom a hned by ste trocha popremýšľali... mne pri prvom pôrode malého ťahali s vakuom. mal 4 kg a 55 cm. proste som nevládala, zasekol sa mi tam. druhý mal 4 kg a 51 cm, vyšiel krásne na druhé zatlačenie... každý pôrod je iný... ja som mala druhý pôrod krásny aj v pôrodnici, bonding, prisatie, pekne koža na kožu, prikrili nás dekou... a že mi ho na chvíľu zobrali, aby ho pomerali, poprezerali, vyčistili dutiny? no a čo. neriešte chujoviny preboha. doniesli mi ho, zabališ do šatky, naviažeš a môžeš ho mať na sebe nacapeného do 18-tky🙂

apollo13
19. dec 2016

@basena001 lebo niekde uz skratka vedia ze zena pri porode nema byt na chrbte lebo je to rizikove a pre dieta potencionalne nebezpecne a zvlast pokial ma pupocnik okolo krku

apollo13
19. dec 2016

@chovancova27 divim sa ze matke ktora ma inak alternativny pristup pride normalne rutinne odnasanie dietata ktore nie je nevyhnutne pre zachranu zivota...akoby to vazenie nmohlo pockat. ze to vacsina matiek obhajuje chapem. ale nechapem ze to obhajuje niekto kto ma inak normalne nazory

chovancova27
19. dec 2016

@apollo13 Ano, mne to príde normálne, dokonca som rada, že ho prezrú, či je všetko ok. každá máme svoj názor na vec. o tom je predsa diskusia.

basena001
19. dec 2016

@beton mne to nejako po pôrode vysvetľovali, že je tam v pupočníku (?) viac ciev, ktoré majú byť spojené štandardne s placentou, ale u mňa to všetko nebolo pospájané tak, ako má byť; pre dieťa znamenalo riziko najmä to, že skrátený a hrubý pupočník bol okolo krku 3x, a tiež zrejme aj to vyživovanie nebolo celkom OK, lebo i keď sa malá narodila donosená, mala pomerne nízku pôrodnú váhu (ale toto si už len domýšľam, lebo keďže bola v termíne a nad 2500 g a v poriadku, tak nad to už nikto nejako nerozoberal). Ono, nemyslím, že toto má byť o diskusii či rodiť doma, al. nie; ale či na Slovenku rodiť doma a či nie. V zahraničí je to nastavené inak, PA sú (vraj) napojené priamo na nemocnice, keď začne domáci pôrod, upovedomená je aj príslušná nemocnica, popôrodná (ženská a pediatrická) starostlivosť je riešená inak, ako u nás. U nás, keďže to nie je legislatívne a logisticky riešené, je pôrod doma hazardom. Ja by som síce rodila v nemocnici za každých okolností, ale ak by u nás bola odborne, legislatívne a logisticky poriešená prax domácich pôrodov, zrejme by som skôr chápala tie, ktoré by sa pre takýto pôrod rozhodli. V aktuálnych podmienkach mi príde pôrod doma na Slovensku ako nezodpovedné - nie voči žene, tá sa rozhodla sama za seba, ale to dieťatko na výber nemalo.... a o tom, čo môže nastať po pôrode....no neviem, či sú mamičky natoľko odborne zdatne, aby dokázali posúdiť napr. to, či novorodenecká žltačka je ešte v norme, alebo už prekračuje patologickú hranicu. Aj o tom to totiž je. Pôrodom sa všetko nekončí.

apollo13
19. dec 2016

@chovancova27 divne ze je normalne mozne dieta prezriet na matke a nie je treba ho nikam odnasat. jasne kazda mame svoj nazor len ma udivuje ze niekto obhajuje separaciu od matky

baaambulkaa
19. dec 2016

Niektore tu pisete akoby v zahranici rodili len doma :D aj tam je to zvlastnost a mizive percento zien proti porodu v nemocnici.....je to chore,nebezpecne a cisto len exibicionizmus....po porode si rovno uviazte dieta do satky, dajte bio plienky a chodte do lesa...

apollo13
19. dec 2016

@basena001 novorodenecku zltacku si snad moze dat matka skontrolovat na novorodenecke, nie?

basena001
19. dec 2016

@apollo13 Moje príspevky nie sú primárne o pupočníku okolo krku!!!! Skrátený a zhrubnutý pupočník!!!! Aj keby nebol 3x okolo krku bol by problém!

apollo13
19. dec 2016

@baaambulkaa mozes prosim ta vysvetlit co je zle na satke a platenych plienkach a prechadzke v lese? :D :D :D to je nejako rizikove dat dietatu bavlnenu plineku? je dost mozne ze aj ty si v nich vyrastla :D

basena001
19. dec 2016

@apollo13 Prepáč, ale na Tvoj nik už nereagujem. Nemá to zmysel! Už len k žltačke, jeden deň môže byť OK, ale na druhý deň môže ísť to iných, rizikových hodnôt. A, navyše, žltačka je len jeden problém. Ďalšie radšej neotvorím, veď všetko si matka môže dať predsa skontrolovať v nemocnici. Tá matka, čo pri pôrode nemocnici nedôveruje, ale pri iných problémoch tam už bude utekať....

apollo13
19. dec 2016

@basena001 tak normalne matka ked je problem do nemocnice s dietatom ide predsa. predsa ale k matke chodi po narodeni aj pediater, nie? takze ten snad dokaze zhodnotit zltacku pripadne. okrem toho vysoke hodnoty zltacky a udajne poskodenie mozgu neboli naplno preukazane... kludne otor j tie ine pripadne problemy. neviem ale v porodnici sice vzdy rano dieta videl lekar, ale nikto nanho 24h denne nečumel a nemonitoroval. ok a ked matku 3 den prepustia domov tak zrazu uz kazdy predpoklada ze je dost kompetentna odhalit problem a ist s dietatom do nemocnice. ale zazracne do 72h je uplne blba a problem nevidi. ale po 3dnoch ju prepustia z porodnici a kazdy jej doveruje v tom ze to zvladne odhadnut. tak mi prosim skus logicky vysvetlit preco 73h po porode uz tu kometenciu ma ale 52h po porode to nedokaze a musi byt v nemocnici lebo doma by to sama nevidela...

basena001
19. dec 2016

@apollo13 ach jaj, tak naposledy! áno, k matke ide po narodení pediater. Niekde však len sestra a niekde musí matka k pediatrovi. Niekedy ide hneď na druhý deň, inokedy, napr. keď matku prepustia v piatok, až na tretí deň, t.j. v pondelok. Prvé dni po narodení sú najrizikovejšie, aj novorodenecká žltačka, ktorá sa, iste, môže vyskytnúť aj neskôr, sa obvykle prejavuje prvé dni. A práve tie dni v pôrodnici slúžia na zmonitorovanie dieťatka. Ja neviem, ale mne prišlo celkom fajn, že sono mozgu, obličiek, odber na novor. skríning (robí sa tuším tretí deň) a ostatné vyšetrenia absolvovalo moje dieťa počas pobytu v pôrodnici. Neviem, ako je to po domácom pôrode, ale to si zrejme matka musí tie vyšetrenia obehať sama. A áno, nie všade v zahraničí sa robia takéto podrobné vyšetrenia novorodenca. A v tomto bode som spokojná, že žijem na Slovensku. A, navyše, neuveríš, ale som presvedčená, že po 72 hodinách je už matka kompetentnejšia! Možno je niektorá viac naladená na dieťatko, možno niektorá sa čo-to popýtala lekárov, možno iná nabrala viac síl....každú tie prvé dni a hodiny po pôrode nastavia inak. A ja neodsudzujem ani tie, ktoré poprosia sestričky, aby im malé napr. na noc zobrali. Ak sa na to necítia, ich nepohodu vytuší i dieťatko a trápiť sa de facto budú obaja. A, neuveríš, tie prvé minúty, hodiny, dni, niektorú zlomia tak, že nie je schopná sa o dieťatko postarať a sama doma by to jednoducho nezvládla. Každá z nás je iná individualita, tak, prosím, nepaušalizuj všetko podľa seba, napr. že si už hneď bola nastavená na dieťa, intuitívne si tušila, prečo plače, či je v poriadku, mlieko nabehlo okamžite, pomáhal Ti celá rodina a Ty si si užívala prvý 6 týždňov..... (možno to tak nebolo, dosať si tam, čo chceš; chcem tým len povedať, že z Tvojich príspevkov vyznieva, že všetko musí byť tak, ako si Ty predstavuješ). A niektoré Tvoje argumenty, ach, takže, ak nebola preukázaná príčinná súvislosť medzi vysokými hodnotami žltačky a údajným poškodením mozgu, potom nechajme deti pokojne "vyžltačkovať" a neriešme, veď to len možno súvisí s poškodením mozgu. To naozaj potrebuješ všetko podložiť 100% výsledkami štúdií renomovaných odborníkov?A vieš čo, moja sestra je asi úplne blbá, lebo lebo v nemocnici si nevšimla, že jej malý občas vypadáva s dýchaním; neintuitívnu matku na to upozornili sestričky! A vieš čo, je tak blbá, že jej nedošlo, že novorodenec nemá čo kýchať! Malý mal infekciu a ona navyše pripustila, že mu hneď nasadili antibiotiká. Teda, ja neviem, ale ja som tiež asi nemožná matka, alebo len sebakritická, pretože ja som sa musela naučiť fungovať so svojím dieťatkom, a, ukameňuj, musela som sa ho naučiť aj ľúbiť, hoci som ho milovala od prvého okamžiku. A predpokladám, že Tvoj argument je, že to tou separáciou po sekcii.... Možno, a možno nie, pretože nie jedna známa (aj po prirodzenom pôrode) sa nebála povedať nahlas, že napr. svoje dieťa miluje, ale musí sa naučiť mať ho bezpodmienečne rada, že ju občas obmedzuje a pod. A podľa mňa je všetko normálne, z jednoduchého dôvodu, každý fungujeme inak....A, ako som už napísala, neodsudzujem ženy, ktoré sa rozhodnú pre pôrod doma, len ja im nerozumiem. A zvlášť v podmienkach krajiny, kde takáto tradícia nie je.... A rada budem diskutovať ďalej, s tými, s ktorými sa to dá

tutu_1
19. dec 2016

Ja sa len spýtam za vsetky ženy ktoré by nerodili doma - inak patrím medzi ne aj ja preto ma to zaujíma - preco to chcete odopierat ženám ktoré sa na to cítia ???? Toto nechápem a nejde mi to do hlavy ??? Preco píšete ako by to niekto vam vnucoval keď tu ani nejde o vás ??? O co vam ide ? Nechápem, rozum sa mi zastavuje.

A prosím nevedme debatu preco to nejde keď vo svete je to bežná prax a keby sa chcelo je to možné aj u nas, alebo su u nas možné iné alternatívy -teda za podmienky ze by sa chcelo.