icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

tutu_1
19. dec 2016

@apollo13 a v akej polohe si rodila? Veď ozvy klesajú všeobecne keď žena leží pri pôrode na chrbte a tlači si na zadnú dutu žilu. Asi o to tu šlo si myslim.

sardinka336
19. dec 2016

ježišku na krížku...internetove odborničky, gugle porodničky sa tu zišli.....najviac sa mi pačia tie tvrdenia....údajne, si myslím....Ach...okolo zdravotníctva ani nepachli, nikomu pri porode nepomahali, prečitali dajake portaly alá ,,vnimavyporod,, a uz vedia....lekárska komora hadr...

tutu_1
19. dec 2016

@sardinka336 a ty si zdravotnícka ? Ja nie. Bola som na besede PA ktora odvádzala pôrody doma nie na SVK, najnovšie ma poznatky od M.Odenta. Aj so ženami ktoré rodili doma. Prečítala som si o tom xy informácii ako a kde to funguje. Ja by som tak rodiť nešla. Chápem ze je to pre úzku skupinu žien. Len nechápem tu nevraživosť voči inému názoru, prianiu, pohladu ?? Možno mi to vysvetlíš ty ? Ono to tak vo svete funguje ze su ženy ktoré rodia doma s odborne pripravenou a vybavenou PA. Štatistiky z týchto krajín nepotvrdzujú postulaty z týchto tém ze by to bolo rizikovejšie ako v nemocnici. Tak vo co go ? Znova zopakujem, nie je to pre každú ženu, je to pre veľmi úzky okruh žien, a ja napriek tomu co som si o tom naštudovala a nechodila sa na kadejaké besedy by som do toho nešla.

arwen88
19. dec 2016

@tutu_1 no ja som taky pripad,ze super tehotenstvo,porod zacal super,len sa na 6 cm zastavil,resp.kontrakcie pokracovali a porod skoncil cisarakom,mala bola omotana pupocnou snurou

tutu_1
19. dec 2016

@arwen88 A co tym chcel básnik povedat ? Nechápem ? Aj moj porod skončil akútnou sekciou. Ale mne uz je aspon jasne co, preco, a za co. Uz si prípadám ako verklík, tato vec je vysokoindividualna. Úplne nieco iné je porod bez medikamentoznych zásahov a úplne nieco iné porod vedeny lekárom. Školena PA vie situáciu riešiť nakolko je na to vybavená - znova zopakujem všade vo svete to funguje len u nas ženy asi stratili schopnosť rodiť bez lekárov. To vážne ?
Školena PA monitoruje pravidelne dieťa palpačne, doplerom alebo nacuvadlom, ak sa jej nieco nezdá okamžite ide s rodickou do pôrodnice. Nebude čakať kým sa dieťa v bruchu zadusí.

A znova opakujem NIKTO vam to nevnucuje. Jedine o co tu ide je rešpekt voči názoru a prianiu malej skupiny žien. Preco s tym mate problem ?

marfikchov
19. dec 2016

@apollo13 o mojom intelekte ty nehovor, vieš o ňom veľké makové.... ba intelekt by som mohla narážať aj ja pri tvojich príspevkoch a predsa to nerobím

gumimaci
19. dec 2016

@tutu_1 zdielam rovnaky nazor. najma ma prekvapuje, ze v krajinach, kde je domaci porod povoleny je nizsia novorodenecka umrtvost ako na SK. Nemalo by to byt naopak? Skoda, ze stale nie sme slobodna a tolerantna spolocnost, aj ked sa tak tvarime (ako sa u nas hovori iba odtal- potal 🙂 )

renimac
19. dec 2016

@tutu_1 ty to píšeš tak, akoby v zahraničí rodili ženy len doma, ale možno to vnímam nesprávne. Pritom to tak vôbec nie je, akurát to nie je v spoločnosti tabu. Ja nemám nič proti ženám, ktoré sa rozhodnú rodiť doma, písala som to už viackrát, ale zas nesirme tu dogmu, že v zahraničí sa rodí len doma. Tiež tam majú pôrodnice a sú využívané rovnako ako tie naše.

Prajem všetkým maminkam, aby mali pekný pôrod, doma či v pôrodnici.

arwen88
19. dec 2016

@tutu_1 basnik tym chcel povedat len tolko,co si ty ziadala dat ako priklad...zenu s dobrym tehotenstvom a dobrym porodom,ktory bol bez zasahou a medikamentov a aj tak sa skomplikoval...a na mna z takym tonom nechod,ja som za to aby mala zena pro porode slobodnu volbu

tutu_1
19. dec 2016

@renimac Keď napíšem ze je to pre úzku skupinu žien a ze bežne tak rodia ženy v zahraničí tak tym vlastne píšem ze vsetky ženy v zahraničí rodia doma ???? Ja uz neviem ako mam písať aby to bolo aj správne pochopené. Ja som písala ze vsetky ženy rodia v zahraničí doma ? Preboha kde to píšem a kde šírim dogmy ???

renimac
19. dec 2016

@tutu_1 asi všetky chápeme zle a ja tiež 😉. Rada na to upozorňujes. Ale vlastne je to celé jedno, poslednou vetou som vyjadrila všetko čo by som k tomu chcela ešte dodať - že prajem všetkým mamičkám pekný pôrod, a mne je jedno či to bude doma alebo v pôrodnici. Každa z nás si zaslúži, aby to prebehlo podľa jej predstáv. A či si tu rozumieme alebo nie to predsa nijak neovplyvní 😉. Tak prajem príjemné sviatky a nemyslím to sarkasticky.

tutu_1
19. dec 2016

@arwen88 jasne no ja taku ženu nepoznám ktora nic nedostala počas pôrodu, ale ak mi dáš meno pôrodnice budem vďačná lebo taku zháňam a iste ju rada oslovím so svojim porodnym planom. Ako som napísala školenia a vybavená PA monitoruje rodičku a v pripade akýchkoľvek komplikácií s ňou ide do pôrodnice. Nečaká kým sa dieťa dostane do ozajstnej tiesne a udusí sa v bruchu. Okrem iného ma zo sebou základnú výbavu a v pripade akútneho stavu vie medikamentozne urýchliť porod, urobiť nástrih, rozdýchať dieťa dýchacími prístrojom. Toto je z praxe PA ktoré rodia ženy doma v severských krajinách. A za ďalšie štatistiky z týchto krajín nepotvrdzujú postulaty o tom ze je to väčšie riziko ako v pôrodnici. A za ďalšie nikto po nikom nechce aby vsetky ženy na SVK prestali rodiť v nemocnici a rodili doma proti svojej vôli. Jedine o co tu tie udupane ženy s iným názorom chceli, je, aby sacích názor a želanie aspon rešpektoval, ako rovnocenný. Lenže u nas je to proste nemožne. Ani nie preto lebo na to jestvuje dôvod, ale uz len tak z pasie.

tutu_1
19. dec 2016

@renimac mne je tiez jedno kde sa kto rozhodne rodiť, ale za vsetky ženy ktoré sa rozhodnú rodiť doma by som ja bola najspokojnejsia keby ich mohol sprevádzať niekto kompetentný, školený, vybavený. Aby to nemuselo byt na vlastnú päsť. Tiez prajem pekne sviatky 🎄🎄🎄🎉🎉🎉

alby2014
19. dec 2016

@tutu_1 moja sestra, rodila na SK, v statnej nemocke, rped rokom v aprili, nedostala vobec nic...prisla a normalne za tri hodiny porodila, bez nastrihu..ani oxy, ani nic...ved ked nechces oxitocin, nechces kanylu, nechces to a to...normalne sa pytaj a povedz nie. Ja som chcela epidural, po epi mi dali infuziu fyziologickeho roztoku, aby mi neklesal tlak...som sa normalne opytala co mi idu davat, nechala si to vysvetlit...zas nerobme zo slovenskych nemocnic totalne masiarne, pekne a podala predstav sa da rodit aj na SR.

renimac
19. dec 2016

@tutu_1 to by som si priala aj ja 😉

renimac
19. dec 2016

@alby2014 Ahoj a kde rodila sestra? Ja to tiež začnem o pár mesiacov riešiť 🙂.

alby2014
19. dec 2016

@tutu_1 a ked nad tym uvzaujem vlastne aj ja...teda ak neratam epi, ktory som chcela a ten fyziologicky roztok...este pri zacati tlacenia sa sestricka pytala doktora, ci ma dat oxytocin a ten na nu pozrel ako na tela s vetou a naco, ved to ide skvele.... :D

alby2014
19. dec 2016

@renimac....v Rastislavke v Kosiciach Dr. Krausz jej pomahal.

tutu_1
19. dec 2016

@alby2014 Fakt no v jednej z tých benevolentnejsich nemocníc pýtala na kanylu a na oxytocín pri pôrode placenty a povedali mi ze to nie je možné.
Pri prvom pôrode mi cez kapacku tieklo všeličo, nikto sa neobtazoval mi nieco vysvetľovať. A to som šla do pôrodnice s tym ze lekári sa o mna postarajú. Veď postarali sa, ale inak ako by som čakala. Ako teraz je to uz jedno. No človek po zlej skusenosti ma tendenciu na to upozorniť. Takze sa ani nebudem tváriť ze v našich pôrodniciach je všetko tip top. Poznám na moj vkus vela pôrodných príbehov na to aby mi bolo jasne, ze od ideálu to ma stale ďaleko. Dôkazom je aj knižná publikácia zo slovenskej dielne o násilí pri pôrode. Ak by systém fungoval dobre nedialo by sa okolo toho take halo. Ale tak to je moj subjektívny názor.

tutu_1
19. dec 2016

@alby2014 čítala som ze v Košiciach su na tom lepsie, pre mna je to uz veľmi ďaleko. To uz mam blizsie Čechy 😁

alby2014
19. dec 2016

@tutu_1 Ak myslis knihu Este netlacte...tak ako podla mna je to blbost. Ja som citala tie clanky v tyzdni, na ktorych ta kniha stoji a teda moj nazor je taky, ze ked chces o zlych skusenostiach nahromadis kopu fakto, lebo rposte tie sa omielaju, ale o dobrych sa mlci...lebo sa to berie ako samozrejmost. Na mne ziadne nasilie nikto nepachal a tvrdit,ze sa na SR pacha na zenach nasilie mi pride ako silna kava.

baaambulkaa
19. dec 2016

@alby2014 ale mne to pride cele smiesne, vlastne slovenske porodnice su zo stredoveku a chudiatka matky a blaaa blaaa....tu pise ze hlada taku a taku porodnicu a to a to citala...davova psychoza....a ta kniha, no comment....

gumimaci
19. dec 2016

@alby2014 pokial viem bol robeny kvalitativny vyskum v tejto oblasti a ten jednoznacne preukazal porusovanie ludskych prav pri poskytovani zdr. starostlivosti. Oi to potvrdil aj komisar pre ludske prava a najnovsie strasbursky sud (pripad nasilne sterilizovanych zien) ze tebe sa take nestalo = ze take neexistuje 😔

sardinka336
19. dec 2016

ha há...ze komisar pre ludske prava....ten potvrdi aj čerta či nie? Ved z toho zije...

kamitomi
19. dec 2016

Aj pôrod doma aj ten v pôrodnici má svoje klady aj zápory. Ja osobne nechápem pôrody doma, no ak si to niekto želá a uvedomuje si všetky možné následky a berie ich na triko, potom je to jeho vec. Ja by keby som rodila doma tak zrejme neprežijem ani ja ani dieťa a to druhé by nebolo vôbec. Nehovorím že v nemocnici je vždy dobre a že všetci sú milý a ústretový ale zasa ak sa niečo poserie je v sekunde pomoc po ruke, doma nie.... Bola som zdravá, tehotenstvo v poriadku, malý zdravý a veľký no aj tak nastali problémy a byť doma nie sme tu ani jeden. To čo jedna chváli druhá haní. Každý má mať možnosť sa rozhodnúť a vybrať si čo je preňho najlepšie a k tvojmu výberu ti môžem želať len veľa šťastia, rýchly a bezproblémový pôrod a zdravé dieťa. Len taká otázočka, ak sa niečo predsa len poserie kto bude na vine? Ty ako rodič čo sa rozhodol rodiť doma, PA lebo nemala po ruke všetko na záchranu abo sanitka a zdravotníci čo nestihli včas prísť a zakročiť pri domácom pôrode?

tutu_1
19. dec 2016

@alby2014 Ach jaj. Tak aj ti štatisti su potom riadni blbci ktorí vyhodnocujú údaje zo samotných pôrodníc ( tj. Koľko rutinnych zásahov sa deje pri pôrode) vlastne vsetky co mame pôrodnú traumu tak sme precitlivele hlupane co si to len vymýšľame. Takto ? Ďakujem. Konečne po 8 rokoch mam v tom jasno.
Vlastne u nas na Slovensku mame tak dokonale pôrodníctvo ze mu nie je vytknúť.

Neviem asi to chce počúvať aj skusenosti niekoho iného nie len mat zapchaté uši a keď mne bolo dobre je všetkým dobre.

baaambulkaa
19. dec 2016

@tutu_1 vies sama som bola svedkom toho, ako matka nic ine nerobila len sa stazovala frflala v porodnici atd. ..telo plne hormonov a cakala, ze sa k nej budu chovat ako k jedinej princeznej....cize aj tie negativne nazory treba brat s rezervou

tutu_1
19. dec 2016

@baaambulkaa mne zas pride tragikomické to, ako bez toho aby žena ženu vypočula z nej hneď urobí debila. Ale tak to je take slovenské som si všimla.
Mne pri pôrode nebolo dobre. 8 rokov mi trvalo kým som sa z toho spamätala a to som sa pár rokov dozadu dozvedela ze to bola poporodna depresia spôsobená pôrodnicu traumou a teraz mi nápis aké fajn podmienky su v pôrodnici a ze ti to je smiešne. Vies vobec co taká žena zaživa keď ti je tak prebohove do smiechu ? Vies co je to revat deň co deň do vankúša ? Vies čo je to hľadať si cestu k svojmu vlastnému dieťaťu a cítiť sa ako nekompletná nenormálne ze to tam nie je aj keď by malo a ty nechápeš preco ? A si z toho zúfalá ?
Ale fajn keď ti je toto na smiech tak super, aspon ze sa výborne bavíš. Ja vidím stalepriestor na zlepšenie, a budem rada keď žiadna žena nebude musieť prejsť tym čím som si prešla ja. Ale každá taká je ticho lebo sa hambi, lebo sa boji výsmechu a zľahčovanie toho co ju trápi.

tutu_1
19. dec 2016

@baaambulkaa a co keď si videla jednu taku ženu ? Co s tym ma xy žien ktoré majú skutočnú popôrodnu traumu ? Akože ideme sa tváriť ze nie su ? Ze si to vsetky vymýšľame a sme len hlupane co len frflú ? Ale prosím ta. Ze ti nie je trápne.
Neželám ti ani jeden deň taký ani jeden. Ja som si uz odmzufalstva búchala hlavu o stenu jak je toto možné preco sa to deje práve mne co je za tym, hystericky plač niekoľko týždňov potajomky do vankúša, lebo som netušila co sa so mnou deje a preco. Vobec som to nechápala. Ale asi si to len vymýšľam a som dobrá akurát na výsmech. Kokos normálne somvytocena a nechápem.

alby2014
19. dec 2016

@tutu_1 nie hovorim, ze hlavne tu na MK a celkovo pocuvas horory o porodoch, pritom je plno zien, ktore mali porod OK, len nemaju to potrebu riesit, nikto sa ich nepyta...a ano tvrdim, ze mnohe zeny, ktore maju pocit traumy su do urcitej miery precitlivele, ja som necakala, ze mi v nemocke niekto bude fukat moje bobo a hladkat ma po hlave. Proste som chcela prist, bez komplikacii porodit a odist so zdravym dietatom. Chcela som Wc a sprchu na izbe tak som vedela, ze v Ke mi sotava sukromna nemocka. Mas na vyber kopu nemocnic, kopu porodnikov, dohodni sa nim abude respektovat aj "lotosovy porod"...lezala som nedavno v nemocke, postele katastrofa, jedlo horor, interier horor dva, nedostatok liekov, a pritom tam ten personal robil maximum, o jednej jedinej sestre mozem povedat daco zle a to, ze bola len profesionalna. V tych podmienkach robia fakt maximum.

Ke si predstavim porod mojej mamy a moj to je milion svetelnych rokov, fit lopty, sprchy, mozes pit, manzel pri porode, rooming...bonding ( ano na tri minuty maleho vzali a dali mi ho hned naspat, no tragéeeeedia)...tie slovenske porodnice sa snazia, nehovorim,ze vsetky, nehovorim, ze dost, ale snazia...za tie prachy, za tu zodpovednost. Mas hystericku mamicku,ved si neklame porod boli, doktor potrebuje, aby tlacila, no tka jej raznejsie povie nech nekrici a tlaci...a hned mas z toho traumu, aky boli na nu zli, ako nemohla kricat pri porod etc.
K porodom doma opakujem, hocike, kde je na to priestor, legislativa, podmienky pre mna za mne. ALe na SR v tejto situacii je to hazard ako oci. Akurat dnes som citala na denniku n preiskum, ze po prichode sanitky s akutnym pacientom trva plus dalsich 13 -15 minut, kym je pacient rieseny. Cize mas apon 7-10 minut kym pride sanitka, dalsich 15 minut kym ta prijmu apripravia na cisarak..a kolko, ze to vydrzi dieta bez kyslika a poskodeni..aha 5 minut.