Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@alby2014 Jasne moja len musis vedieť domporod ideš ja som nevedela a slepo som verila lekárom dopadlo to tak ako to dopadlo. Dnes som múdrejšia a považujem za dobre ak sa popri A povie aj B. Hysterka som nikdy nebola, zmakla som si odviazať prst keď som si z neho polovicu odrezala, zmakla som si vyzuť čižmu keď mi kôň zlomil nohu, aj napokoji vytiahnuť z prepichnutej nohy 10cm hrdzavy klinec. Ale som extemne háklivá na to keď mi niekto ide vypracovávali psychologicky profil od klávesnice a tvrdiť ze som hysterka. Akože sorry, ale nie som. A to co sa stalo mne stalo sa aj iným celkom normálnym ženám a nevie preco sa to tu zľahčuje.
Co sa tyka urgentov pôrodnica v BS nefungovala inak k vážnym prípadom volali sanitku zo ZV alebo Žiaru a to nemáš len tak to uz je zopár kilometrov a v zime ani nevravím. Zaujímavé nikto neumrel.
@sardinka336 jaj ako vies sedíš mi v hlave ? Nie nezistila som to na besede. Zistila som inak, ale co tebe budem vysvetľovať. Ty vies o mne asi viac ako ja sama. By som chcela mat take shopnosti.
@tutu_1 nikto a vies, ake tie deti maju poskodenia, kolko adhd, kolko mamky s nimi nasledne chodili na vojtovku, kvoli priduseniu,kolke skoncili v inkubatoroch oddelene od matiek, kolke uz mozno, kvoli komplikaciam nemohli mat deti...ved umriet nemusi nikto, to neznamena, ze nie su tragedie. Preto aj tu pordku v BS zrusili, lebo proste bola schopna riesit len nekomplikovane pripady a prevoz trval.
Ja z teba nerobim hysterku, len som chcela poukazat, ze ak sa tak velmi bojis, kludne sa da dohodnut porodnik, da sa najst nemocnica, kde len chces...nemusis rodit doma, moze porodit podla predstav vo vybratej nemocnici. Aj za tych 8 rokov od tvojho porodu sa vela zmenilo, chapem, ze ak mas zlu skusenost, tak si opatrna...je ine, ekd ams dobrus kusenost, ako napr ja...posledne co rieism je porod, proste porodim...ale ja som vzdy bola typ zamerany na ciel, nie na cestu k nemu,cize zdrave dieta na konci.
@tutu_1 tak slovenske porodnice mozu uz aj za depresiu? :D a co ta tam, tyrali???? Za to mozu hormony, keby si porodila mozno aj na cistinke na luke :D mne je az smiesne z teba :D
@baaambulkaa ja som si minule precitala od jednej mamky, ze konecne vie, preco nemala k dietatu hned prival lasky, lebo vraj mala epidural...argument,ze epidural su analgetika a nie hormony nejak nepochodil. ...
@baaambulkaa ano, mozu.... moj porod zvorali.
@alby2014 No daj koľko ak máš take informacie, ja take nemam ale rada si doplním nové info nech mam ucelenejsi pohľad na vec.
Ja som sa pôrodu nebála. Da sa povedat ze som sa tešila. A teším sa aj teraz hoci teraz sa pripravujem o dosť viac. Viac do seba investujem, viac cvičím, čítam, idem na kurz aj s manželom, oslovila som dulu, nakúpila čaje, balónik. Proste urobím všetko co je v mojich rukách aby to dopadlo inak. Ak to nedopadne inak, budem vedieť ze som spravila maximum. Len ma proste ide roztrhnúť od jedu ak mi niekto ide hovoriť ze zveličujem alebo mi to vysvetlili na besede ako to je. Mam známu psychologičku a keď som sa jej v slabej chvilke zverila povedala mi svoj názor. Povedala aj to, ze mnohé ženy neprídu rovnako ako ja lebo sa mabia, lebo sa boja ze ich vysmejú. A pritom je to celkom vážna vec o ktorej treba rozprávať a nie ju zľahčovať. Aby sa tie ženy nehanbili aby šli za odborníkom aby sa nebáli, ideálne aby sa vyhli tej traume aby šli co najviac pripravené k pôrodu.
@tutu_1 minimálne viem to, ze depresivny človek si veci velmi pripušťa a ma sklony k negativizmu...pripadne uz v minulosti mal nejaku ,,epizodu,, ktora mozno odznela sama a kazda dalšia stresova, zaťazova situácia akou aj porod iste je moze spustit dalšiu epizodu.
@baaambulkaa co ti na toto napísať komu neni z hura dáno v apatieke nekúpi. Tym končím s tebou doskusiu. Nie je o com lebo tak fundovaný názor som si dávno neprecitala.
@alby2014 Epidurál som nemala. Co so mnou ?
Fakt ženy su taaaak strašne chápavé a empaticke bytosti až to u niektorých konkrétnych boli. Ja sa ani tej časti žien co su ticho a zažili to co ja ani nečudujem. Ale ktorákoľvek si to číta nech kašle na tie supermatky zo slovenských pôrodníc. Stat sa to moze, netreba sa hanbiť, treba o tom rozprávať. Nie na MK ale nájsť si citlivého psychológa a on iste pomôže. A ešte nie žiadna taká žena nie je divná. Moze sa to stat hociktorej.
@tutu_1 preto mame iny nazor a tvrdime, ze rodit doma je nebezpecne, lebo tu nejde o zodpovednost len za matku, ale predovsetkym za to dieta. A ked je matka dostatocne hlupa /ine slovo mi ani nenapada v tejto suvislosti/ na to, aby riskovala zivot svojho dietata koli svojmu pohodiu a pocitu, ze vsetko musi byt tak, ako si ona naplanovala, tak potom neviem. V inych krajinach to iste funguje, ale su na legislativne a materialne predpoklady. U nas zatial nie. Nechapem preco teda organizacie, ktore tak presadzuju domace porody nepresadia tieto navrhy aj legislativne, alebo aspon neotvoria diskusiu na tuto temu s odbornikmi, ked je taky dopyt po domacich porodoch. Ja som necitala ani jeden clanok a debatu s nejakym odbornikom (typu prim.Kascaka napriklad) , kde by odbornik schvaloval za nasich podmienok v SR porody doma. Ak mas taky, daj link, rada sa necham poucit.
@sardinka336 a odkiaľ vies ci ja som depresívny človek 😳 ? Clovek dostane diagnózu ani nevie ako k nej pride. Ale co sa ja vzrušujem vsak uz je zo mna depresívna hysterka a vlastne podľa niektorých si totálne vymýšľam. Krásne co sa tu človek nedozvie. Dobre nechajme to radšej tak. Zjavne sa nezhodneme. Ja ti neberiem co si sa rozhodla o tom celom si myslieť.
Poporodna depresia a depresia ako taka je normalna vec....ulohou psychologov a cvokarov aj naučit nás neurotikov prekonavat stres, prekonavat situácie ktore posobia ,,rušivo,,.
Odolnost voči stresu v dnešnej dobe prudko klesa...začina to uz vychovou - hyperprotektivnou, ochranarskou, len ziadne prekazky, ziadna nepohoda...a potom bum vyjde dieta zo sklenika a zrazu je stratene, nevie emocionalne spracovavat situácie atd...a pokracuje dalej v dospelosti kde sa ludia neustale nahanaju za vykonom v kazdej oblasti svojho zivota - byt dobry pracovnik, byt skvela matka ....atd...
@alicka850 nechce sa mi opakovať ale nie je to take horúce ako pises. Ty máš proste svoje strachy, implementovane názory z kolektívneho vedomia. Ja som si tie ženy vypočula co to načítala a nevidím problem v tom rešpektovať ich názor, v ideálnom pripade vidím moznost na nejakú alternatívu kým by sa dopracovali k odborne vedeným pôrodom doma pod dozorom školenia a vybavenej PA. Napr. Pôrodné domy na skok alebo ako súčasť nemocníc (nieco ako porodny dom v CR) ako preco nie ? Nech sa to spoplatní trebárs ako nadštandard.
K ostatnému sa neviem vyjadrit ja nie som hovorca domácich pôrodov, ale nejaká iniciatíva bola od A.Keselovej tuším aj rozhovor s Kascakom som kdesi zachytila v STV. Viem ze sa robia besedy na celkom slušnej úrovni, napríklad so svetoznámym pôrodníkom Michelom Odentom to bolo minuly rok. Ale ako hovorí ja nie som domarodicka, po zvážení vsetkych pre a proti som sa rozhodla rodiť v pôrodnici. Mna len zaráža ta agresivita voči inému názoru. Ta nevraživosť, to napádanie a urážanie.
@sardinka336 vidis a ja si z vela veci nic nerobím. Fakt ja co som potrebovala som si poriešila s psychologickou. Škoda ze som nezašla za niekym takým skor. Ale všetko zle je na nieco dobre. Ja verím ze keď tu bude mamina ako ja a bude to citat nebude sa toľko trápiť a vyhľadá pomoc a nebude sa cítiť cudne a nepatrične.
A keď budem preto teraz pre pár ludi na MK hystericky blázon co si vymýšľa - nech, je mi to srdečne suma fuk.
no v cr sono mozgu a obliciek nerobili a vobec mi nenapadlo ze by snad bolo o nieco zasadne dieta ukratene. o tom ze zltacka je fyziologicky proces u novorodenca by si si mohla nieco nastudovat prv ako k nej niec napies. ano moj argument bude ze to bolo separaciou po sekcii. je mi jasne ze to nevezmes.
@baaambulkaa jemine dievca ty si tak nevedome az to boli...ano predstav si su zeny co im pri kristellerovej expresii polamali rebra a zmrzacili dieta...to sa samozrejme podla teba neda oznacit ako nasilie...fakt chudoba ducha toto. na tvoj koment sa neda nic slusne napisat lebo toto moze vypotit iba niekto kto nema ani zakladne povedomie o tom co sa okolo neho deje.
@marlenka0 keby si sa starala radšej sama o seba a nie do druhých lepsie spravíš, do mna ta je veľké hodiny. Ja so od nikoho nepytam povolenie co s mojim osobným voľným časom u teba rozhodne nezačnem. Takze nechaj si svoje dobre rady pre niekoho kto o ne stojí. Ja to rozhodne nie som. A nikomu nic nevnucujem asi máš problem s chápaním písaného textu. Nevadí to tu na MK majú viacerí. Z toho si nic nerob.
@apollo13 keby nerobili mojej dcere sono mozgu, tak nie je medzi nami, len tolko k tomu....
@maciatkolulu vy ste mali hydrocefalus, ze? Si pamatam dobre z inej diskusie...
@maciatkolulu tak v CR umieraju deti ako na beziacom pase kedze tu sono mozgu nerobia...
@apollo13 tvoj sarkazmus mozem brat ako dost neprijemny utok.... ale ok, ako som uz pisala, tak nech si robi kazdy ako chce, ide o jeho dieta, poprosim ta nabuduce nepis na moju adresu taketto neprijemne a sarkasticke slova, rozmyslaj predtym ako pises, bude to lepsie.... podakuj sa za zdrave a bezproblemove dieta a vaz slova, ktore pises druhym, ok?
@maciatkolulu nebol to utok na teda samozrejme. inak oni ho nevideli pred narodenim na sone ze nieco nie je v poriadku?
@apollo13 ja neviem na ktorý moj koment reaguješ, ale nikde o násilí nepíšem,asi sa ti to v tej hlave trošku pletie :D tvoje argumenty sú dosť úbohé a na diskusiu s tebou tu viaceré nemajú chuť tak radšej už nepíš bludy
@apollo13 vies,jednu vec ti upriet nemozem.aj ked sa clovek zaprisaha,ze uz na teba reagovat nebude,jednoducho to v pripade tvojich komentov nejde.Vies,to je rozdiel medzi tebou a tutu_1. Z mojho pohladu ma aj ona extremny nazor,ale jej prispevky,aspon pre mna,nevyznievaju tak dogmaticky,ako tvoje . Neviem sice,cim si ona presla,ale zrejme ma dovod nedoverovat nemocnici.Prosim ta,cim strasidelnym si si presla ty?Alebo si si nieco o tych hrozach statisticky vyssich v porodniciach nez pri dom.porodoch nieco nastudovala? A neuveris,ale nepadla som z hrusky a viem,ze nov.zltacka je fyzilogicka - do urcitej hodnoty.Potom uz nabera patalogicke rozmery.Hodnoty ti presne nepoviem,ale ty si ich na nete isto najdes a k tomu i nejaku studiu,ktora spochybni ich patologickost.Nasi lekari su total blbi,ked od istych hodnot zltacku liecebne riesia. A ano, ak si pozorne citala moj prispevok vyssie,viem,ze nie vsade v zahr.sa tie vysetrenia novorodencovi robia.A ja som rada,ze u nas ano! Inak,napr.sono mozgu sa nerobi pausalne vo vsetkych porodniciach,niekde len u rizikov. pacientov,niekde vsetkym novor.A moja mala by nebola o nic ukratena,keby jej ich nerobili - je zdrava.Ale neuveris, nie jedno dieta by ukratene bolo! Ach,a k argumentu ,je to zapricinene separaciou po sekcii.....tam nie je co dodat.V duchu tvojich argumentov,asi ani jedna nedisponujeme statistikou,kolko zien po prirodzenom porode,bondingu, prvom prisati dostalo popor.depresiu,alebo si len jednoducho zo struktury svojej osobnosti cestu k dietatku hladalo dlhsie.
@baaambulkaa tak slovenske porodnice mozu uz aj za depresiu? :D a co ta tam, tyrali???? Za to mozu hormony, keby si porodila mozno aj na cistinke na luke :D mne je az smiesne z teba :D
na tento koment som reagovala. kde spochybnujes ze niekto mohol mat tak zlu skusenost ze mohol mat depresie. ... zato diskusia s tebou brilantna... vies dat aj nejake odorne a vedecke argumenty okrem svojich pocitov?
@basena001 nasi lekari liecebne a rutinne riesia aj veci co nemusia takze asi tak. co sa tyka tej separacie ano na to vyskumy a statistiky skutocne su ktore dokazuju ze poporodna depresia je castejsia u zien ktore boli od dietata separovane. ono je to totiz logicke a fyziologicky a hormonalne podmiene. to su automaticke mechanizmi za ktore nikto nemoze.

@tutu_1 a kto ti povedal ze to bolo sposobene porodnicou? Predpokladam to si zistila na tej besede s PA....len sranda ze hlavnym dovodom su tam hlavne hormonalne zmeny, dispozicia a potom stres...tieto faktory sa spojili a abrakadabra je z toho depka...Viem o čom hovorim, prešla som si tým.
@baaambulkaa presne, na izbe s nami bola mamička čo tam sedela ako prikovana, sestričky sa furt pytali či niečo nepotrebujeme, ona sa ani raz neozvala pritom evidentne mala problém s kojenim...ani nas na izbe sa neopytala...a taka potom povie, ze ,,nikto mi s kojenim nepomohol, podpora ziadna,, no bárs by ti pomohl ked si tu pomoc nepytala. Líná huba, hotový neštěstí..