icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

alby2014
20. dec 2016

@apollo13 aleeeeeeeee da sa aj poloha dohodnut, ked si zazmluvnis doktora. Ale prepac, je to len porod, LEN. Spatne, ked sa pozriem na syna na veci, co sme presli a cim este prejdeme ( oooo puberta bude fun), tak porod je ten najmensi, ale fakt najmensi problem a vyzva. Ani dokonaly porod s dokonalym bondingom nezabezpeci NIC... fakt ja ked si rpedstavim moj porod a porod mojej mamy, ona bola v soku, ze ma kazdy povzbudzoval, nech chodim, pijem, sestricka stale za mnou chodila a vodu mate...lebo som rodila pocas horuceho leta, ze oni museli lezat, doktor ma porodil bez poraneni, na druhy den ma prislapozriet ja som sedela na tvrdej stolicke noha cez nohu v naruci dieta a pozerala spravy...skoro spadla z noh. ONo plati, ze aj do urcitej miery v nemocke mosis akeptovat ty ich rpavidla, tak ako oni tvoje. Ak je problem separacia dietata na par minut, ak je problem, ze doktor sa zabudne predstavit, alebo ze nerodis na hlave, ale v dvoch troch polohach, ak je problem meranie ozviev, kde som sedela, ked je problem klystyr, co sorry je najmenej...ak vadi, ze babo vysetria ..no ja uz neviem.

apollo13
20. dec 2016

@zveva a ty mas doma TV a pocitac a mobil? a nie si trochu rozmaznana? to kedysi tiez nebolo. tvoj vykrik je totalne trapny. fakt totalne. evidentne vies o tom co preziva novorodenec uplne hovno. ale ked tebe nezalezi na tom ze dieta pri oddeleni od matky zaziva stres, vyluuju sa mu kortikoidy a to mu poskodzuje mozog tak je to tvoja vec, ja som pre svoje dieta chcela to najlepsie. nie pre svoje pohodlia, ale aby sa on narodil do tej najvacsej pohody a aby ho privitala moja naruc a nie aby ho nikede sameho natahovali doktori ako taku zabu. sorry ale mne stacilo ab som jeho vahu vedela o dve hodiny a nic mi neuslo!!! vobes com tie dve hodiny nemyslela na to ze jeeejda a ja neviem kolko vaziiii, pomoc, zachrante ma doktor od nevedomosti tohoto doleziteho faktu!!! v tej porodnici to robia automaticky ze dieta matke nechaju lebo lekari vedia ze to je to najlepsie, ale na slovensko to nedorazilo lebo zamrzlo v roku raz dva!

baaambulkaa
20. dec 2016

@katka.gzd násilie na ženách a deťoch :D ja odpadnem, čo sa tu človek nedozvie :D

baaambulkaa
20. dec 2016

@apollo13 tak vlastne celá generácia máme poškodené mozgy, lebo naše mamy v pôrodnici boli celý týždeň takmer bez nás :D ono v podstate máš pravdu, keď čítam niekedy MK tak to tak aj vyzerá, že nejaké bunky majú niektoré poškodené :D (ber s rezervou) :D

zveva
20. dec 2016

@katka.gzd ukludni sa!!! Ja nikoho neurazam. Sama mam z prveho porodu nepekne spomienky- z porodnice. Co tam so mnou dorobili, bolo strasne. Tehotenstvo uuuplne bez problemov, nakoniec sekcia. Kto by mi ju doma urobil? Dieta by som nevytlacila...tak co- bolo by pridusene, postihnute, mrtve? Co by sa stalo? Takze som rada, ze som bola v nemocnici.

A este k tomu, co si napisala...ja sa za hospod.zviera nepovazujem. Ak tak vnimas ty seba, nech sa paci.
...neboj, ja mam viac ako len stipku rozumu
...nasilie? Asi myslis tlacenie na brucho, to by sa mi nepacilo a nedovolila by som to...to urcite nie. Inak neviem ake nasilie mozes mat na mysli.

baaambulkaa
20. dec 2016

@alby2014 presne tak, ak toto sú podľa nich problémy, tak si potom neviem predstaviť ako zvládajú ostatné veci :D

apollo13
20. dec 2016

@baaambulkaa pozri s tebou je zbytocne sa dohadovat. uz som ti napisala ked tebe nevadi ze ti dieta vzali tvoja vec. ale mne by nieco take vadilo. tieta nie je vec aby ho natahovali bezdovodne cudzi ludia ako taku zabu... ak to tebe pride normalne tak ti nikto nasilim dieta cpat na teba nahe dve hodiny nebude.
@zveva nasilie je napr aj nastrih proti voli zeny. a po bruchu skaci x zenam bez dovolenia...

katka.gzd
20. dec 2016

@alby2014 keby kazda zena na slovensku mala moznost mat taky nemocnicny porod ako si mala ty. S takym priebehom a takymi nasledkami tak by nebolo tolko zien a deti poskodenych fyzicky aj psychicky (niektori bez toho aby si to uvedomovali) a nemuseli by sme riesit alternativy k porodu v nemocnici. Ale bohuzial taketo pekne to nema kazda a ani vacsina nie. Akurat to nasilie a nasledne tazkosti povazuje vacsina za normalne lebo toto sa dedi z matky na dceru, ze "vydrzala som ja, vydrzis aj ty". Smutny zacarovany kruh.

alby2014
20. dec 2016

@apollo13 ono to robia hned po narodeni, lebo nasa legislativa je nastavena tak, ze to dieta musia vlastne hned prijat na novorodenecke, nie o dve hodiny hned, keby sa za dve hodiny vyskytli komplikacie to dieta je v legislativnom vzducho prazdne, ked za neho nikto nezodpoveda....to raz tu v dikskusii vysvetlovala zdravotna sestra, tie udaje su do karty, vaha, dlzka, kvoli tomu, keby nieco trebalo riesit a treba narkozu a podobne, ja viem ze 99% netreba, ale nikdy nevies...takze to nie svina lekari si to vymyslaju, nie mamky, co chu poslat sms....ale proste je taky ZAKON, prosim nepaci sa, stazuj sa poslancom, skus legislativnu iniciativu....ano ja verim, ze tie par minut dieta nenavratne poskodi kortizol od stresu...vies kolko stresu ho este caka...mega a to aj doma.

apollo13
20. dec 2016

@baaambulkaa neboj moja zlata ja ostatne veci zvladam velmi dobre. ale co s vami ktore tvrdite ze vas rodil doktor :D to ani tolko sebaucty k sebe nemate ze by ste povedali ze ste porodili dieta a nie ze vas odrodil doktor...

alby2014
20. dec 2016

@katka.gzd to nie j pravda, okolo mna rodi plno kamosiek, v dnesnej dobe sa da dohodnut dokonca aj v statnej nemocke, kde som ja nerodila,rodila svagrina, manzel priporode, na rukach ju dokonca preniesol do izby ostal pri nej cez noc, lebo bola tam sama a mala tazsi porod, sestra prisla porodila a este sa jej na treti den pytali, ze jev setko ok, ci enchce ist domov, nnic do nej nepichali, kamoska, co sa jej doktor opytal, ci moze urobit nastrih, lebo napriek masazi hradzi sa boji ruptury a to rpsim v statnej nemocke, kamoska, co na jej zelanie ju doktor skusal 30 hodin porodit prirodzene, lebo silou mocou nechela cisarak... JE hafo zien bez traum, hafo zein, co ma dobru skusenost, len vsade sa omiela negativne. ALebo sa trva na detailoch,c o su nepdostatne.

katka.gzd
20. dec 2016

@zveva jedine v com sa nemylis bolo "co so mnou dorobili..." Lebo to je presne to comu sa snazia doma rodiace zeny zabranit. Aby zo zdraveho tehotenstva nedorobili dramu na porodnici. Nepoznam detaily tvojho konkretneho porodu, ale vo vela pripadoch spackali lekari pekne sa rozbiehajuci porod zbytocnymi zasahmi a urychlovanim a uplne zbytocne sa to skoncilo zachranovanim zivota, ak nie dvoch. Ale len malo zien zisti, ze doktori hasili co sami zapalili a bez nich by to vobec nebolo nutne. Zo zahranicnych statistik krasne vidno percenta urgentnych sekcii podla prostredia v ktorom zena rodila. Ale je jednoduchsie asi verit, ze doktor mi zachranil zivot/dieta ako sa zmierit s faktom, ze keby som tam nesla ako krava na porazku nepripravena a s pristupom, ze nie ja rodim, ale doktor ma odrodi, mohlo to byt cele inak....

renimac
20. dec 2016

@katka.gzd ja asi žijem na inom Slovensku, lebo okrem dvoch kamosiek všetky ostatné spomínajú na pôrod v dobrom. A to väčšinou rodili v štátnych nemocniciach. Ani ony ani deti nie sú poškodené, fyzicky ani psychicky. Takže nepreháňajme. Netvrdím, že sa niektoré veci nedeju, že je to vždy ideálne, ale ani taký horor, ako tu píšeš. Pravda je niekde uprostred.

baaambulkaa
20. dec 2016

@apollo13 ja som nikde ani slovkom nespomenula, že odrodil doktor 🙂 svojho syna som porodila sama 🙂 a doktor bol prítomný, tak nám tu nedávaj do ust slová, ktoré tu nik nevyslovil (nenapísal) ;)

zveva
20. dec 2016

@apollo13 jasne...90% populacie ma poskodeny mozog. Ach jaj...
A ked budes rodit doma a s dietatom bude problem...komu to budes vycitat? Hlavne, ze si bola v pohodli a ze si ho mala dve hodiny pri sebe...Nuz, priority

alby2014
20. dec 2016

@alby2014 a zabudla som, ze kym svagrina spalaa zotavovala sa, lebo su aj tazkeporody, brat sedel vedla nej s malou na rukach...STATNA HNUSNA NEMOCKA V KE.

baaambulkaa
20. dec 2016

@renimac ja teda poznám takisto veľa žien, ktoré odrodili a poznám AŽ jednu čo sa sťažovala, ostatné boli spokojné, tak ja stále neviem, čo sa tu omieľa :D

alby2014
20. dec 2016

@baaambulkaa to aj som napisala, ze ma odrodil doktoro bez nastrihu.... ale tak co pravda to je, sama som sa neodrodila sama bez natrihu, my masiroval hrazu, poprosil, aby som netlacila tak cilno, aby som sa netrhla...tak mu nebudem upierat zasluhy....ale to je take slovickarenie, som mohla napisat, ze mi pomohol doktor...proste detail

renimac
20. dec 2016

@baaambulkaa včera som bola s kamoškou, ktorá rodila už 2x a mi hovorí, že nech radšej nečítam diskusie na MK, lebo že sa tu poriadne preháňa a iba ma to zbytočné vystrasi. Rodila v Ružinove, a povedala mi, že pre ňu osobne bolo horšie samotné tehotenstvo ako pôrod. Strašne slovenské pôrodníctvo.

katka.gzd
20. dec 2016

Inak ja teda nechapem co vam vsetkym vadi na tom, ze niektore zeny chcu rodit inak ako vy....my vam vasu spojonost v nemocnici neberieme. A ja teda nepoznam ani jednu pripravenu domarodiciacu zenu (zdoraznujem, ze tym nemyslim nechcene zatajovane na zachode rodiace a podobne) ktora by mala poskodene zdravie svoje alebo dietata. Poznam pripady kedy sa bez problemov porod dokoncil v porodnici bez zbytocnej dramy a celkovo nevidim jediny dovod aby na to mal ktokolvek pravo kydat. To mali akoze vsetky do jednej len stastie? Koho sa tu snazite "zachranovat" o co vam vobec ide??? Co vam vadi???

zveva
20. dec 2016

@katka.gzd vies, to je taka diskusia.... co by bolo, keby...Ono je to tak, jedna tehotna pije, fajci, manualne pracuje a...a ma zdrave dieta. Ina lezi, oddychuje, prepchava sa zeleninou, vitaminmi a ma dieta postihnute...ak raz ma niekto k niecomu predispoziciu, nikto to neovplyvni nicim. Preto su porody lahke a tazke. Niektore zeny mozu povedat, ze porodili, ine musia povedat, ze bez doktora a personalu by to nezvladni...

renimac
20. dec 2016

@katka.gzd keby si si čítala moje predošlé príspevky, tak by si si všimla, že ja nemám absolútne nič proti ženám, ktoré chcú rodiť doma. Plne to akceptujem a chápem. Ale nemám rada, keď niekto robí z pôrodu v nemocnici horor a prezentuje to ako jedinú pravdu.

zveva
20. dec 2016

@katka.gzd katarina, myslim, ze to nikomu nevadi. Kazdy ti povie, rod, kde chces. Ved napr.ani my sa nepozname a je mi to jedno, kde budes rodit ty. Tebe je jedno, kde budem rodit ja. Je to asi len na pocudovanie, ze to proste nie je u nas bezne, nie je to zabehnute, v pripade urgentnej pomoci, je zena aj dieta v rici. Mozno mas klud, pohodu, pri sebe koho chces, dieta tiez...Ale je to nieco ako spoliehat sa na alternativnu medicinu pri diagnoze, ktora ma 100% vyliecitelnost medikamentami. Asi tak v skratke by som to napisala

marfikchov
20. dec 2016

@katka.gzd iba to, že je to nelegálne. Ako som už kdesi vyššie napísala, ked tu bolo opísané, že po domácom pôrode žena utekala aj s dulou aj splacentou do nemocky... ja by som ju neprijala... vzala na seba riziko na začiatku, nech to prevezme aj do konca... či potom sú už doktori dobrí??? veď si rodte kde len chcete, ale hlavná diskutérka je v téme rodíme doma a pritom rodila v českej pôrodnici. Tak neviem o čo jej ide??? a vedie tu koniny už mesiac! Mne by teda vadilo rodiť v posteli, kde som to dieťa splodila, kde plánujem dalej spať a možno i dalej plodiť. Hej asi som na hlavu, ale vadilo by mi to pomyslenie!

katka.gzd
20. dec 2016

@marfikchov tak ta musim opravit. Je uplne legalne rodit doma, na luke, v lese, na autobusovej zastavke, kdekolvek. Nelegalne je pre slovensku PA ust pomahat rodiacej zene mimo zdravotnicke zariadenie. Ale daju sa zohnat legalne zahranicne PA. A je tiez uplne normalne, ze ked sa pocas fyziologickeho porodu, ktory lekara nepotrebuje zacne nieco kazit a lekar je tym padom vyhladany. Mne to pride uplne logicke rovnako ako to je logicke vo vsetkych krajinach podporujucich domaci porod ako legitimnu volbu. To ze ty by si si to nevybrala neznamena, ze to nieje legitimna volba. Samozrejme su zeny pre ktore porod doma nieje a nikto ich doma rodit nenuti, ale rovnako su zeny pre ktore nieje nemocnicny porod ako ho u nas pozname, ale tie na vyber nemaju. Nieje to fer

apollo13
20. dec 2016

@marfikchov teba ale nikto nenuti rodit v posteli kde si dieta plodila. tvoja logika neprijat zenu ked ma problem je scestna! uz som to pisala x krat. rizikovej je aj ist lyzovat lebo si clovek moze lomit nohu, tak nech potom blbec neskuhra ze mu treba dat sadru a nech si to na tom svahu pekne da do dlahy z dreva blizkeho stromu, tvoje argumenty su na hlavu padnute. do nemcnice sa normalne chodi ked je nejaky problem. to kto kedy urcil ze rodi sa musi v porodnici? je to moznost. nie je to povinne. jemine sa spamataj uz

alby2014
20. dec 2016

@apollo13 pri vsetkych argumentoch, co pouzivas plati,z e ide o jednu osobu, ktora sa rozhodla sama, pri porode doma na SR ide o dve osoby, z toho jednemu boli odporete prava sa vyjadrit, ci je ochotny vziat na seba riziko. Ide o to dieta, nie len o matku. OPakujem na SR je to hazard a velky.

Cesky dokonca napadli rozhodnutie,ze rodit mas v nemocnici na europskom sude a nepochodili, asi tak mesiac dozadu...btw. Cechy maju mensiu umrtnost novorodencov ako Holandsko, kde su porody doma... niekde v diskusii je k tomu link.

basena001
20. dec 2016

@apollo13 vieš, s Tebou je fakt diskusia o ničom. Neviem, kde som Ti niečo napísala o ľahšom riešení. Ale to je jedno. Za krátku chvíľu Ti tu baby odporučili hneď niekoľko pôrodníc (v rýchlosti som zachytila KE, TT....) a nestačí, lebo.... lebo čo? Zavolala si si tam a.... môžeš si vybrať len z troch polôh? Malé zoberú na tri minúty? Vždy si nájdeš niečo, čo Ti bude prekážať a budeš môcť vypisovať o nedôstojných pôrodoch. Prosím ťa, aký máš vlastne problém? Lebo ja jeden tuším - to naozaj celé dni sedíš pri nete, čítaš štúdie, porovnávaš, sleduješ štatistiky, čítaš diskusie, obvolávaš pôrodnice? To Ti príde normálne? Áno, máš pravdu, dieťa pri odlúčení od blízkej osoby zažíva stres. A to isté dieťa má značné kompenzačné mechanizmy, aby sa s tým stresom vyrovnalo. Vyhlásiť, že takýto stres poškodzuje mozog....tomu fakt veríš? Vlastne inak, nezdá sa Ti, že ide o informáciu vytrhnutú z kontextu? Celá súhra faktorov a okolností determinuje vývin (tak po fyzickej, ako i psychickej stránke) dieťaťa, a to nie iba počas pôrodu a bezprostredne po ňom, ale i v prenatálnom štádiu a v období batoľaťa. Je fakt, že rané spomienky, najmä tie, ktoré si nepamätáme, majú na nás značný vplyv práve preto, že ich máme uložené v nevedomí a nedokážeme s nimi pracovať. A v tomto kontexte, keď už tak operuješ so zahraničím, kde sú táááák ďaleko popredu..... Hm, tak niekde v tom zahraničí možno dieťa hneď priložia matke, aby nezažívalo stres a v tej istej krajine ju po troch mesiacoch pošlú do práce a dieťa k opatrovateľke/do jaslí....ale to je už OK, lebo bezprostredne po pôrode neopustilo matkin hrudník. Vieš, ono mi tie Tvoje argumenty prídu ako oháňanie sa WHO v súvislosti s dojčením. Tie mamičky, ktoré podporujú dojčenie, pracujú s argumentom o výlučnom dojčení do 6 mesiacov...., a potom tak, ako to matke a dieťaťu vyhovuje, pokojne aj 5 - 6 rokov. Tieto mamičky si budú zároveň brať WHO do úst pri argumentácii o nehumánnosti slov. pôrodníc. A zaujímavé je, že nie malá časť týchto mamičiek odmieta očkovanie, tam sa im už ale WHO argumentačne nehodí. Pozor, rešpektujem ich rozhodnutia (čo neznamená, že im rozumiem a súhlasím s nimi, ale rešpektujem), ale štve ma, keď niekto účelne narába s argumentmi podľa toho, ako sa mu to aktuálne hodí.

Vieš, úprimne Ti prajem pôrod podľa Tvojich predstáv. Iste, internetové fórum nie je postačujúce na to, aby človek dostatočne spoznal názory, osobnosť a postoje druhého; ale, javí sa mi, že si tak upnutá na pôrod podľa Tvojich predstáv, že keď niečo bude inak, možno len drobnosť, možno to neunesieš.... v klinickej praxi je nemálo prípadov, keď si žena "vysnívala svoj pôrod", vizualizovala si ho a ono to dopadlo inak, napr. sekciou, alebo dieťatko museli odniesť lebo sa niečo lekárom nepozdávalo, alebo, často naozaj len drobnosti....áno, tieto ženy hovoria, že zlyhali, lebo neporodili tak, ako chceli a to je aj dôvod, prečo majú narušený vzťah zo svojim dieťaťom....Aby si rozumela, dôvodom ich narušeného vzťahu nie je to, že lekári museli zasahovať, ale to, že tie ženy mentálne neboli pripravené na to, že život nie je štatistika.....

alby2014
20. dec 2016

@basena001 ty si to tak pekne a mudro napisala...

apollo13
20. dec 2016

@alby2014 a co myslis ze v CR je dieta vo zduchoprazdne? ved samozrejme ze ho hned na mne oznacili, zapisali udaja a prezreli na mojom tele ale prepanajana vahu a dlzku k prijatiu na novorodenenecke nepotrebuju nutne vediet!!! v cr je v tom rovnaky predpis ale jednoducho su schopni s vahou a dlzkou pockat.