Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@basena001 tak v cr je rodicak mzny az 4 roky takze tazko tam musia matky ist po troch mesiacoch do prace. ano tri polohy su malo ak si mam vyberat z lahu, polosedu a sedu. lebo ja fakt netusim pri konkretno porode aku polohu bude dieta potrebovat aby sa dostalo von. ano mne ide aj o tie tri minuty ktore su zbytocne, jednoducho zbytocne a ide len o pohodlnost zdravotnikov, ked trvaju na niecom co nie je nevyhnutne.
co sa tyka porodnic ktore tu boli spomenute. do tt som zatial nevolala. v saci som uz zistovala pocas dnesneho dna, ze dieta odnasaju po narodeni na meranie. tak to skratka maju zauzivane.
@apollo13 nebudem debatovať s tebou o tom, čo je scestné a čo nie! Ak sa niekto rozhodne rodiť doma, asi z toho vyplýva, že dule, rodine, príjemnej atmosfére, vlastnej posteli, či vane či lavoru dôveruje viac, ako personálu v nemocnici. To riziko postupuje dobrovoľne a zrazu, ked je komplikácia, tak sú aj dr masiari a nepríjemné sestry, dosť dobrí... nechápem, na čo reaguješ na pôrod doma, ked si sama rodila v pôrodnici, a je mi jedno, či v klaku, chrbte, vode, na hlave, či v stoji... nebaví ma čítať tvoje SCESTNÉ úvahy... len bohužiaľ, hoc mám upozornenia vypnuté, neustále ma tu označuješ a teda to tu vidím... už som ťa o to prosila asi na strane 12, NEOZNAČOVAŤ ma v diskusii. ĎAKUJEM
@katka.gzd a nie, nikto ma nenúti... ja už rodiť nemám v pláne všeobecne, ale ak by predsa, do tretice to urobím rovnakým spôsobom, v rovnakej pôrodnice, kde rovnako postúpim tie zverstvá a moje dieťa tiež... Btw, moji dvaja synovia, sú zdraví, krásni, naviazaní na mňa (niekedy až moc) a pritom som ich ešte neočistených nemala na sebe, prsník som im dala do pusy sama, prvýkrát som ich držala očistených (podotýkam neumytých) v zavinovačke vyhriatych spod lampy, odvážených, odmeraných, so všetkými potrebnými vyšetreniami, ktoré si "nezmyselne" pôrodnica vyžaduje, nešatkovala som ale boli na rukách ked si to vyžadovali, vozili sa v kočíku, mladší bol kojený do 2a pol roka, a dala som ich do škôlky skôr ako dovršili 3 roky. No napriek tomu si myslím, že pre svoje deti som urobila, robím a budem robiť prvé a posledné, pre ich dobro a zdravie! A miesto, kde sa narodili a kto ich držal prvý, na tom fakte absolutne nič nemení. HOWK!
@tutu_1 ja mám svoje názory sformované na základe osobných skúseností zo svojich pôrodov, na základe toho, že som si nejaké tie pôrody absolvovala ako lekár /nie osobne , nie som gynekológ/ asistent a v rámci praxe na škole. Tiež nám prednášali o tejto téme odborníci z oblasti gynekológie na škole, kde bolo tomu venované na môj vkus celkom dosť času. Vysvetlili nám ako to funguje v zahraničí materiálne a personálne a prečo to momentálne nemôže fungovať tu z dôvodov nedostatočnej legislatívy atď o čom som už písala, nebudem sa opakovať. Takže nie, nerobím si názor z modrého koníka, ani iného kolektívneho zmýšľania. Absolútne súhlasím s tým, že treba v tejto veci diskutovať, hladať riešenia, dávať návrhy a považujem napríklad za výborné riešenie pôrodné domy ako píšeš. Ale nemôžem súhlasiť s tým, keď si tu nejaká mamička hľadá na fóre kontakt na nejakú pôrodnú asistentku, ktorej odbornosť a skúsenosti môžu /a nemusia / byť pofidérne, hlavne že má odvahu ísť do toho a ohrozuje tým život nielen matky , ale aj dieťaťa. A potom ak to náhodou dobre dopadne sem napíše, aké je to úžasné a že sa ženy nemusia ničoho báť a namotivuje ďalšie nekriticky rozmýšľajúce mamičky a jednej z nich sa niečo stane. Cítim ako svoju povinnosť z aspoň čiastocne odborného pohladu upozorniť na druhú stránku veci. čo si už z toho kto zoberie, jeho vec.
@alby2014 kazdopadne aj naslvoensku plati v provm rade to ze rodic ma pravo odmietnut alebo odlozit akykolvek vykon pokial nejde o zachranu zivota... takze ked sa matka rozhodne ze dieta sa vazit nebude tak cez to nsmie ist vlak...prava matky su viac ako predpis v nemocnici...alebo snad nie???
@apollo13 posledna reakcia v CR je par nemocnic, kde splnaju to co chces, vacsinou tam porod normalne vyzera ako u nas, autorka myslela, krajiny Z. Europy, ako UK, Francuzsko, severske krajiny etc, kde asi porod vyzera ako chces,ale kde je materska max 6_24 tyzdnov..nikde v EU nie je tri roky, suhlasim s nou, ze viac by som sa bala, nechat svoje polrocne dieta v jasliach, co to s nim spravy, ako to co snim spravy par minutova separacia po porode. Opakujem je to len porod, dieta ovela viac determinuju ine veci...a OPakujem na posledy, aj na SR, ked si dohodnes porodnika a konzultujes s nim, da sa rodit na hlave s dietatom na sebe, len muss asertivne vraviet nie a stat si za tym...
@apollo13
@alby2014
Ja som rodila v TN pred dvoma rokmi a prvé čo sa ma po pôrode spýtali bolo, či môžu vziať malého pomerať, alebo nie a dajú mi ho hneď. V normálnej štátnej nemocnici. Bez toho, aby som sa oháňala pôrodným plánom a niekoho na to upozornovala. Takže asi netreba hladat problémy tam, kde nie sú :D
@alby2014 pamatám si ked som tam chodila na posledné poradne pred pôrodom, ako som čakala prezlečená na vyšetrenie a z ordinácie sa ozýval doktor /vyšetroval inú pani/: Nie mamička, naozaj sa nemusíte báť, kľudne sa to dá, nerodíme všetky KP len prirodzene, ak bude treba spravíme sekciu, nebojte sa. Nie všetko, čo sa dočítate na Modrom koníkovi je pravda 😎 Som tam skoro porodila od smiechu
@alicka850 ak som použila nevhodný tón ospravelňujem sa, miestami je táto diskusia vyčerpávajúca, ale rada by som vyjadrila vďaku za tón v ktorom píšeš svoj príspevok. Ako vidieť aj v tejto diskusii nie vždy múdrosť kráča spolu s vekom. Ale možno len niektorí jedinci majú absenciu EQ (emocionálny kvocient). Tým nemyslím Teba.
Diskusiu určite treba otvoriť. Určite netreba pred tým zatvárať oči a čakať, že tie ženy zmiznú, alebo tu nie sú (doma rodiace, ženy so zlou skúsenosťou v Slov.pôrodnici). Je mi tiež blízka cesta kompromisu. No my dve to iste nevyriešime. 🌷
@marfikchov každá žena má svoje priority, a nikto nemá právo vnucovať jej niečo iné.
A o to tu ide celú diskusiu. Keď sme sa snažili na to upozorniť našli sa ženy, ktoré všetko prekrútili a údajne my chceme im vnucovať náš názor.
Hoci tu ide o úplne niečo iné (a teraz konkrétne ani nemám na mysli doma rodiace ženy). Nevidím dôvod na to, aby iná žena s inými hodnotami (ako napr. Ty) by nemohla rešpektovať názor ženy ktorá napr. chce kontak s dieťaťom (ktoré ma vyhovujúce apgar skóre) dve hodiny, chce odložiť meranie, nepraje si nástrih.....
Teba to nijak neukracuje, ani ti to nijak neubližuje, ani ti tým nikto nič nevnucuje. A myslím si, že o to tu beží asi najviac. O obyčajne pochopenie, že každá z nás je iná a má svoje predstavy a hodnoty.
Proste sú ženy, ktoré pôrod vnímajú ako jedinečný zážitok a nie len ako povinnú jazdu, ktorý sa už možno nebude opakovať a preto ho chcú zažiť príjemne a v láskavom prostredí. Píše o tom aj svetoznámy pôrodník Michel Odent, s ktorého názormi sa plne stotožňujem.
Čo sa týka domácich pôrodov. Legislatíva to nijak nezakazuje. Tieto ženy existujú. Nie sú to ženy, ktoré zháňajú informácie cez net. Väčšina tých párov je vzdelaná a svoje rozhodnutie urobili na základe zrelej úvahy a zvážení všetkých pre a proti. Osobne si myslím, že by bolo lepšie, ak by mali pri sebe vybavenú a školenú PA. Iste by to bolo bezpečnejšie. No tiež si myslím, kebyže to je v našich pôrodniciach také super, tých domarodiacich žien a žien utekajúcich rodiť do hainburgu a ČR by bolo iste menej.
@alby2014 absolutne nejde len o matku. Matka ak ma volnost pohybu a vyber rodiacej polohy, dieta moze lepsie rotovat a lahsie prejde porodnymi cestami. Ak do matky nervu oxitocyn tak dieta neuvadzaju do stavu tiesne neprirodzene dlhe a silne kontrakcie. Ak ma matka miesto analgetik moznost vyuzivat ine ulavove metody tak do dietata metecu zbytocne oblbovaky tiez. Ked je dotepany pupocnik, dieta nepride o velku cast svojej krvi. Ked sa dieta rodi do ticha, sera a matkynej naruce, hladiny stresovych hormonov su uplne niekde inde ako ked sa s nim zaobchadza ako s vecou, ktora neciti a "musi vydrzat" kym sa s nim spravi vsetko, co mohlo uplne pokojne pockat par hodin. A to sa bavime len o porodnej sale a nejdem dalej na oddelenie sestonedelia...mali by ste si uvedomit, ze tehotna zena - matka a dieta su jedno. A ked sa zaobchadza zle s matkou tak to ma negativny dopad aj na to dieta. Toto absolutne nieje o sebectve!!!!!
@marfikchov ja ti neberiem, zd robis pre deti prve a posledne. Kazda robime co najlepsie vieme. Co je ale blbe je to, ze nepripustas, ze su veci, ktore mohli byt lepsie. Ja viem, ze je to tazke pripustit pretoze by ti to spatne bolo luto koli tvojim detom. Tento psychologicky aspekt uplne chapem. Ale automaticky to odopierat aj dalsim zenam je chore. Dieta nepotrebuje vyhrevnu podlozku pokial jeho mamu neoperuju na sale a aj vtedy sa moze vyhrievat u otca. Ktokolvek je lepsi ako podlozka...a mohli by sme takto ist po dalsich veciach co sa im udiali a nemuseli a ci a ako ich to ovplyvnilo je v ich nevedomi...nevies to povedat...
Ale dala si im to najlepsie co si vedela...co si vedela vtedy..tera by si mohla vediet viac, ale nechces..to neznamena, ze su to kraviny...ja som dala svojmu synovi tiez najlepsi prichod na svet aky som vedela...doma.
@katka.gzd ja neverím bludom apolla, ako to, keď dieťa nie je hneď na bruchu, samo nevysplha k prsníku, ak si žena nebodaj dá epi, je jej podaný oxy, vykoná sa nástrih a pod bludy, tak dieťa má komplet spackany život. Keď číta jej príspevky prvorodička, tá sa z toho pôrodu musí dostať, (tentokrát je to myslené obrazne). Ja som asi úplná talpa, ale ja som pred prvým porosom tak maxi vedela, že kade vošlo, tada to dieťa musí ak vyjsť, že tím zdravotníkov mi určite pomôže a jednoducho som sa cítila v bezpečí. Nástrih som odmietla, že keď ozaj netreba, nech nie je, tak teda nestrihla a ja som sa potrhala. pri druhom som to teda neriešila, a pri tom všetkom som ani nevnímala že nástrih urobila...
@marfikchov nemusis verit, ze vsetky tie veci sposobia, ze bude mat spackany zivot, ale veris, ze to vsetko je v poriadku a nemali by deti prichadzat na svet lepsie? Ze nieje co zlepsovat?
Plus pristup, ze "tim zdravotnikov mi pomoze" je uplne na hlavu pretoze zena matka rodi. Nikto to za nu nespravi. Dieta sa rodi, tiez nikto za neho nevykona tie pohyby co musi vykonat. A v idealnom pripade a v drvivej vacsine pripadov ma stacit tento proces pozorovat. (Ved kto pomaha vsetkym cicavcom v prirode? Neumiera pri porode 40% matiek a mladat, ale my ludia mame v niektorych porodniach takuto katastrofalnu statistiku urgentnyvh sekcii). Doktorov mame na to aby pomahali tomu malemu percentu, ktore by v prirode skoncilo tragediou. A toto percento nieje 40, ani 20, ani 10 nie.... Ale presne ako ty sa vacsina zien "ide nechat odrodit" a s radostou predava zodpovednost za seba a svoje dieta do ruk institucie. Uz toto nastavenie je vo svojej podatate uplne na hovno.
@katka.gzd povodne som uz nechcela, ale neda mi... ak teda cicavcom v prirode nikto nepomaha, co teda vo velnej prirode ani nepomaha, tak naco potom vlastne aj PA? Ved chcete rodit prirodne, kde zvierata a mladata neumieraju pri porode (odkial mas takuto statisticku info fakt netusim)... ak to mienis porovnavat tymto sposobom a viest tymto smerom, tak si rodte teda v lese, prirodne a cakajte ci sa dieta same priplazi k prsniku....a rodte teda ako tie cicavce...
Ja len dodam, ze clovek ma narozdiel od zvysnych cicavcov mozog a rozum a tymto sa od zvery dost rozlisujeme 😉
@sam2 ja súhlasím. Ja neviem na čo vôbec boli vytvorené pôrodnice, vyštudovali pôrodnici, keď to všetko zariadi príroda aj tak sama. Prečo sa moja mama narodila doma, ale my jej už v pôrodnici. Kto vôbec s takou hlúposťou prišiel, aby biele plášte asistovali žene, keď to má zvládať sama. A tie, čo tak robia, sú hrdinky, kým my padle na hlavu, lebo inštitúcií dávam dôveru a zodpovednosť za seba a svoje dieťa
@marfikchov
@alby2014 ja uz to tvrdim dlho, ze svet sa zblaznil a ludom ***** ..... moja mama tvrdi, ze apokalypsa uz vlastne zacala 😉
@sam2 jj, nakoniec zalezieme do jaskýň, odejeme kožušiny, chlapi pôjdu na lov a my udržiavať oheň
Sorry baby ale jeden hlupejsi komentar ako druhy naozaj. To uz ani nestoji za reakciu. Dobru noc.
@katka.gzd ja som rodila obe deti doma s PA. prve vsetko fajn, krasny porod, doma ale bez PA by som to nedala, placenta vysla po 2.5 hodke, PA pomahala aby vysla. druhy porod, PA dosla pol hodky pred narodenim dcerky, vsetko fajn a potom po par hodinach mala grckala, vyslo z toho ze sa napila plodovej vody. bola som potom v nemocke nech ju skontroluju, plucka a tak.,vsetko bolo ok.tretie by som zvazila ci by som rodila doma s PA, asi by som volila Hainburg.ale neviem ci tretie este budeme planovat hehe.prvy porod trval 6 hodin, druhy len 3 hodky, bol velmi rychly a intenzivny asi aj preto sa napila plodovky.v nemocke hovorili ze je to bezne a do 24 hod ju deticky vygrckaju.boli velmi mili a profesionalni. mozno aj preto ze to bol proste porod s PA, asistovany.
@tutu_1 no vidis, ja som nedostala nic, pri porode, az ked sa zacala sekcia, tak som si to zlizla aj viacnasobne...mala som porodny plan, vysnivany porod a dopadlo to absolutne zle..a bolo to v TT pred vyse tormi rokmi..druhy porod bol uz vaginalny, nie uplne prirodzeny, ale vykaslala som sa na porodny plan a boj so systémom a nemocnicou..chcela som proste porodit a po cisaraku som bola vdacna za vaginalny porod s nastrihom (aj som chcela aby ma nastrihli, tlacenie trvalo strasne dlho a dcerka bola velka, uz som myslela, ze to nedam)...pre niektoru zenu moze byt nocna mora rodit v nemocnici, pre niektoru je zas nocna mora rodit doma...kaslem na statistiky a studie...ja podporujem slobodnu volbu zien, nech sa kazda moze rozhodnut, podla svojho pocitu, co je pre nu najlepsie
tu sa zliezli budúce matky, čo nemajú čo celé dni robiť, len študovať net 😅 😅 😅 veď si roďte doma, vráťte sa do minulého storočia, vyspevujte pri tom árie. predpokladám, že to všetko sú matky, čo dojčia dieťa do 5 rokov, razia voľnú výchovú, bezplienkovú metódu a znakovanie 😀 a všetky vymoženosti doby považujú za nutné zlo a škodlivosť pri ich vzťahu s dieťaťom, ja ľutujem vašich mužov, majú doma samozvané odborníčky, čo vedia všetko najlepšie.
Robíte zo seba mučeníčky, tvárite sa tu, ako keby všetky nemocnice boli nutné zlo. Mám pre vás radu, zamestnajte sa, nebudete mať čas na sprostosti

@apollo13 na sr je ten predpis iny, to pisla ta sestricka, preboha je to MERANIE A VAZENIE, ja uz neviem ako ti vysvetlit, ze rieist strasne blbosti a ja sa cudujem sama sebe,ze na teba este reagujem, idem varit obed, kym moje dieta, ktore je uz 16 mesiacov traumatizovane tym, ze ho zmerali a zvazili mmo mojho tela spi...