Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@baaambulkaa vidíš, na to podstatné som zabudla
@baaambulkaa ty si tiez mimo, ockovanie mame nielenze vsetky, ale aj proti meningokokom, kliestom, zltej zimnici (precestovali sme uz nejake tie krajiny s malou) - nechapem, co to ma s tym spolocne, nieco asi len v zaujatych hlavach
@moni244 ja som druha 🙂
inak bala by ssom sa rodit doma. Su veci, ktore sa zmenia v sekunde, niekedy to ani v nemocnici nestihnu zachranit... ale nepaci sa mi sposob, akym sa rodi a akym sa zasahuje do porodu. Lebo sama som si presla tym skodlivym sposobom a viem ako zle to dopadlo... 🙂
@sam2 takze dobre rano a cerstvy prival trpezlivosti. Keby si o porodnim procese vedela viac ako uplne nic tak nenapises taku hovadinu ako si napisala. Vsetky cicavce totiz maju oproti nam pri porode vyhodu, ze nemaju (nie mozog ako si napisala, ten maju vsetky, ale) neokortex. A pocas porodu je ziaduce zapajat neokortex co najmenej (co je nemozne ked prve co sa rodiacej zene po prichode do porodnice dostane je krizovy vysluch). Cize zena sa ma na chvilu zmenit na to zvieratko z lesa a nechat pudy, instinkty a hormony pracovat. Plus mame kopu dalsich spolocnych crt ako napriklad, ze najlepsie sa zvieratkam rodi v tichom kludnom tmavom prijemnom prostredi kde sa citia v bezpeci a uvolnene a ked zacitia nebezpecenstvo, adrenalin porod zastavi na dobu potrebnu pre utek a presun na bezpecnejsie miesto. Rovnaky princip ma spomalenie az zastavenie porodu po prichode do nemocnice u zien ktore sa boja lekarov/nemocnicneho prostredia alebo ktore neempaticky personal strasi nevhodnymi zvastami. A takto by sa dalo pokracovat do nekonecna s vymenuvanim.... Takze nabuduce najskor pouzi ten svoj nadradeny neokortex a mysli kym sa budes vytesovat z toho ako si mi nalozila posmesnymi poznamkami o zvieratkach a mozgu. A vy ostatne pritakavacky detto. Pekny den
@katka.gzd vsak je mi jasne, ze my vsetky, ktore sme sa rozhodli v urcitych veciach verit lekarom sme sproste, nic nevieme, vlastne vieme uplne hovno....a vy viete vsetko najsamlepsie... ale ako som spominala, pre mna za mna si odrodte aj v potoku, alebo na slame ako tie zvieratka teda, ale nasledky si znasajte same. Lebo ani tie zvieratka pri broblemoch do nemocnice neutekaju, proste bud mlada prezije alebo nie... tymto sa pre mna tato debata konci.... nemam silu a ani naladu sa dotahovat s fanatizmom... takze znovu: Pekne sviatky
@sam2 tak tak...fanatizmus....ja som stastna, ze taketo zeny nepoznam osobne...zatemnene mozgy
@katka.gzd mne sa stále od vás, teda tie, čo stojíte na opačnej strane, nedostalo odpovede, načo vlastne vznikli pôrodnice, lekári pôrodníci na čo študujú a vôbec, na čo chodiť ku gyndošovi každý mesiac a posledný mesiac, každý týždeň, keď to príroda všetko tak super zvláda?!?!! ale keď nastanú komplikácie, vtedy už inštitúcie nepovažujete za zbytočnosť, ani to, že lekár vyšetrí vaše dieťa, vtedy ho už nenaťahuje ako žabu... po 100x píšem, je mi lautr jedno, kto sa kde rozhodne porodiť, či chce pri tom asistenciu, aj v akej polohe, tu ide o to, aby ste nedesili ženy, ktorých pôrod trebárs čaká, chce rodiť v pôrodnici (lebo napr jej v hlave neskrla myšlienka rodiť doma) a keď číta, aké nezmyselné úkony tá nemocnica robí, že lekár berie pôrody rutinne a že ona je tam len od toho, aby mlčky počúvala, tak sa ozaj môže z toho "dosrať" od strachu... nie každý má potrebu toľko okolo tohto fyziologického procesu toľko špekulovať...
@katka.gzd pri pôrodoch doma umiera viac novorodencov ako pri pôrodoch v nemocnici.
Jéminenky...uz ste povstávali...a dalšie kolo?? 🙄
@sardinka336 😀
@marfikchov na to aby tych par percent zien co komplikacie maju to prezili aj s detmi. To je snad logicke... Problem je ze kafru aj do zdravych pripadov zbytocne.
@sam2 je lahsie sa jedovat a utocit ako logicky argumentovat, vsak? Ja son ti moje vyroky slusne vysvetlila..ty si nedala ziadnu protihodnotu okrem prazdneho zosmiesnovania... Tymto s tebou debatu koncim..ale tie co maju zaujem si spravne info najdu... Pekne a hlavne kludne sviatky
Dievčatá keby porod bol tak vysoko riziková záležitosť asi by sme boli ohrozeným druhom na Zemi. Zatiaľ sme vsak premnožení. A pritom pôrody sa do nemocníc presunuli len v podstate nedávno. V začiatkoch sa dokonca ženy báli chodiť do nemocníc pre vysokú úmrtnosť inak zdravých rodičiek. Tato choroba sa volala horúčka sestonedielok. Lekar ktorý prišiel na sposob ako vyriešiť tento problem sa volal I.Semmelweis. Preco ho spomínam? Z viacerych dôvodov taktiež poukazoval na nesprávne praktiky v porodnictve, taktiež sa na neho zniesla vlna kritiky a odporu. No v praxi sa preukázalo, ze mal pravdu. Niektorych jeho odporcov to zasiahlo tak silno ze spáchali samovraždu ako jeho kolega G.Michealis. Takze stale je co zlepšovať aj keď si to nemysli odborná ci neodborná verejnosť, ale len mala odborná a neodborná skupina ludi. Neprepadajte ilúzii ze teraz je to super a lepsie uz nemoze byt. Z histórie vidieť ze si to mysleli uz vtedy a aj tak sa dokázal opak. No najprv prišiel výsmech, napádanie, odpor. Tak ako tu. Ludia su proste stale rovnakí.
@marfikchov Na strašenie tu je téma o pôrodných príbehoch ktora miestami vydesi aj mna 😳. Každopádne toto citové vydieranie. Sme vsetky dospelé a zodpovedne samé za seba - kto nechce zavrie koníka alebo tému a ma pokoj. No nie ?
presne ludia su stale rovnaky...stale splietaju hrušky z jablkami. Nikto nehovorí, ze sa nemaju veci zlepšovať, a nemyslia si to ani lekari, ze sa nema čo zlepšovat - tento nazor je len stihomam zien, ktoré si zobrali do hlavy ze porodnica - zlo...Ja panike určite neprepadam,to prepadaju len tie ktore ,,musia,rodiť v zariadeni,,a uz dopredu si v hlave vykonštruovali katastrofické scénáre. Ja som si zaplatila za služby a som spokojna. Ale nevidim dovod strašiť tu ine zeny, ktore take moznosti mozno nemaju. Kedze neboli ešte antibiotika tak jasne ze zomierali zeny aj v porodniciach pred 100 rokmi ked lekar z patologie prišiel s neumytymi paprčami k porodu atd, tiez zial na niektore veci museli lekari prist ze ako to je.
Takze stale je čo zlepšovat, hladajme moznosti nejakych porodných domov pri nemocniciach skrátka nejaky zlaty stred medzi klasickou porodnicou a obyvačkou.
@tutu_1 ja stale a stale citam a stale sa viac cudujem, ako naozaj je neustale co zlepsovat, to je uplna samozrejmost, veda, poznatky ide stale dopredu, ale mozeme sa na to pozriet aj z pohladu napriklad predcasniatok, ktorych je stale viac a viac, to je ok, ze ti lekari pomahaju? Ze to nenechaju na prirodu, pretoze v minulosti, ked bolo vsetko tak prirodzene, tieto deti nezili, vacsina tehotenstiev by sa ani nedostala s pomocou lekarov do stavu udrzania dietata pri zivote, dofrasa, ved tu nemozeme az tak neuveritelne kydat na lekarov a ich sposoby, to uz je trosku moc.... Ako som pisala, nech si kazdy rodi kde chce, ale ked pride k problemu, nech si hradi vsetko sam za seba a aj za dieta, ked sa trieskas do hor v nepriaznivych podmienkach a potom ta z problemov tahaju zachranari, tak si vyjzd a vsetko s nim spojene hradis pekne sam, toto beriem rovnako, niekto ide vedome do rizika, tak hold treba si priplatit v pripade problemov, predpokladam, ze kazda jedna normalna matka chce pre svoje dieta to najlepsie, ziadna nechce problemy, ale teda az takto posudzovat lekarov a celkovo porodnice na SK je smutne a k tym prirodnym porodom doma, by som chcela vidiet niektore tu tak hrdinsky zatracujuce porodnice akoby by sa im rodilo v takej divocine uprostred krasnej prirody, kde by tie zeny dali vsetko mozne za to, aby mali pri sebe lekara a lieky, pretoze nie vzdy vsetko dopadne na 1..... Ja som spokojna a chcem povzbudit buduce maminy, nech sa neboja, slusnym a normalnym pristupom sa da dohodnut skoro vsade, pokial niekto, ale hned v uvode vytiahne lajstre a chcem toto a hento a nechcem hento a toto a mam pravo a blabla, tak sa ani niekedy nedivim tym lekarom, sestram.... Ja som naopak prosila sestry nech si maleho na noc zoberu a sme tu a uplne normalni a dokonca stale kojim a spim s malym v jednej posteli, pretoze nam to vyhovuje, prva bola vo svojej postielke a je tiez celkom ok a rooming bol iba cez den, proste to chce klud a vsetko bude krajsie 😉
@maciatkolulu tak toto je najrozumnejsi komentar z celej diskusie.
@sardinka336 naštastie je to len tvoja subjektívna dedukcia, dovolím si s ňou hlboko nesúhlasiť. Vobec sa nestotožňujem s takýmto pohľadom a je mi cudzí. Ale tym nechcem povedat ze by tu nemal byt. Rešpektujem tvoj názor.
@maciatkolulu tak isto, nesúhlasím ale rešpektujem tvoj názor.
Zena ktora podstupi Ivf a potom sa rozhodne rodit doma mi pride velmi odvazna.
@hivanik absolutne to nebolo o odvahe, ale o pripravenosti. vedomostiach a zariadeni si najvhodnejsich dostupnych podmienok. Pre mna osobne bola tato volba bezpecnejsia ako porodnica z viacerych dovodov. Takze u mna by bolo o odvahe ist rodit do porodnice. Nastastie som nemusela. Ale do poslednej chvile som bola na tu alternativu machystana ak by sa moj alebo maleho zdravotny stav zmenil... v zivote som neurobila lepsie rozhodnutie. O tom ma presvedcil aj samotny priebeh porodu. Ale netvrdim, ze je to pre kazdeho....
@moni244 mohla by si prosim vysvetlit preco konkretne sa vysmievas z bezplienkovky a znakovania? rada by som pocula tvoj dovod preco to zhadzujes. ved tym tie zeny nikomu neublizuju ani nikoho neohrozuju ani nic neriskuju...dakujem za vysvetlenie

@moni244 sto bodov :D a zabudla si, ze urcite neockuju :D raz sme boli v lete s manzelom na takom jazere a tam prisla zrazu skupinka zien, povyzliekali sa do naha, roztrusili sa okolo jazera a zacali vydavat cudne zvuky a spevy....myslim, ze presne taketo tu teraz diskutuju :D