icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

tutu_1
21. dec 2016

Naše PA nemajú taku výbavu ako zahraničné ? To som netušila ? V com sa líši ? Neda sa u nas zaobstarať ?

laurika1517
21. dec 2016

@tutu_1 asi sa to nedozvieme si myslim...

krupidlo
Autor odpoveď zmazal
laurika1517
21. dec 2016

@krupidlo typicka odpoved ked nemas ani tusenie co teda PA maju alebo nemaju...dalo sa to cakat...

tutu_1
21. dec 2016

@krupidlo Tak sme sa dozvedeli ze pre zdravotnú obec je názor pacienta terčom výsmechu - ze pozdravujem pána manžela a pýtam sa ci si este pamätá na Hypokratovu prisahu,vlastne nemusi odpovedať po tvojom príspevku ktory nic nehovorí som si spravila obrázok. Pár strán dozadu si nic o vybavenosti slov. PA nic nepísala ale nevadí. Asi sama nevieš inak by si nám tu dávno vytrela kocúra argumentom ako šľak ☺️ a zavrela nám nim dávno ústa.

Ja si vážim každého diskutujúceho aj toho co vie povedat neviem, alebo mýlil som sa. Takých ludi si vážim mozno aj o cosi viac. Este raz píšem diskutujúceho, tj človeka ktory aktívne a produktívne rozvíja diskusiu. Žiaľ tu sa to zvrhlo na obhajovanie si svojich strachom živených postulatov a ukazovanie širokých ramien. Argumenty žiadne.

katka.gzd
21. dec 2016

@laurika1517 najskor agresivita potom zosmiesnovanie, toto super plati na pacientov. Ked neposluchne na bububu ani na vyvysovanie sa autority pridu posmesky... Realne info nikde...a potom sa divia, ze ludia k nim nechcu... Esteze taki niesu vsetci

krupidlo
Autor odpoveď zmazal
katka.gzd
21. dec 2016

Stale nulova odpoved na 3x polozenu tu istu otazku.... Ukazala si, ze sa tvaris ako vedomostne nadradena pritom nevies ani potvrdit vlastne tvrdenie... smutne

krupidlo
Autor odpoveď zmazal
laurika1517
21. dec 2016

@krupidlo dakujem za odpoved...potvrdila co som si myslala...fakty nie si schopna napisat...

krupidlo
Autor odpoveď zmazal
katka.gzd
21. dec 2016

@krupidlo podla seba sudis ludi okolo,,, mas komplex z toho, ze nemas ziaden automaticky respekt dany tvojim zamestnanim. Komplex, ze niekto bez titulu moze vediet viac ako ty. A ak nieje arogancia sirit neoverene (a nepravdive) info ako fakt tak uz neviem co je.
Skvaris sa na vlastnom oleji a len prskas okolo seba

alby2014
21. dec 2016

ok, ja odpoviem, kedze nase PA, nemozu viest porod, je to nelegalne doma, tak narozdiel napr. od UK, kde ma PA, defiblirator, kyslik na predychanie, myslim sa to vola ambuvak, set na prvu pomoc, sitie a podobne veci. Slovenska PA, ktora teda ide k porodu, co je nelegalne pochybujem,ze ma defiblirator, ambuvak a podobne. Britska PA to ma z nemocnice, odkial by to mala nasa PA neviem, lebo asi si nepovie, dajte miset na prvu pomco novorodnecovi idem k porodu. Ak niekto rodi doma v Rakusku, ci inde kde je to povolene, alebo si spalsi PA Zo zahranicia, moze mat taku vybavu, ale slovenska nabeton nie. MYslim,ze tu par stran dozadu pisala aj mamka, co rodila doma, ale nie na SR a spomenula, co vsetko mala PA.

@daniela1983 neviem či ešte budeš rada za odpoveď, ale rodila som v Bardejove v apríli a 2 hodinový bonding robia. Áno, asi minútku dve bol na váhe hneď vedľa mňa, na sále, ale najprv neumyty na mne, až po nejakom čase ho zobrali na tých pár minút a zase nahého a "špinavého" vrátili a pustili za nami aj manžela na ten zvyšný čas. Počas "dokončovania" pôrodu ho sledovala a vysetrovala pediatricka, ale stále na mne. Potom sme boli už len sami.. 🙂

laurika1517
21. dec 2016

@alby2014 a tieto pomocky nie je mozne zakupit? napr v zahranici?

krupidlo
Autor odpoveď zmazal
katka.gzd
21. dec 2016

@krupidlo dievca ty si kup zrkadlo bo co prispevok to sa da krasne na teba aplikovat. A to s cim si dnes zacala o tom, ze ty by si to inak nazvala ale nechces byt za zlu vobec nebolo mierene mojim smerom 😂 Ty si tu chuda tyrana obet.
@alby2014 moja PA vybavena zariadenim nemocnice bola ;) (skoda, ze ty "isto" vies ze nie). Aj rhega injekciu na protilatky mi po porode preventivne pichla...

alby2014
21. dec 2016

@laurika1517 no ja neviem, viem,ze v UK to maju uplne legalne PA, kedze spolurpacuju s nemocnicou, tie ich zasobia, dbaju, aby mali plne kyslikove flase, tie pomocky raz za nejaku dobu prejdu reviziou. Mozno si to aj nejaka slovenska PA kupi, ale zas to nie su lacne veci, neviem, ci kazda by mala odvahu defiblirovat novorodenca....fakt neviem. Ale teda legalne od nemocnice ich urcite nema ziadna, ak kupene v zahranici, tak to je na jej triko. Boh, vie, ci k tomu nemusis mat nejake skolenie fakt neviem...Ale nabeton nasa PA, co ide pololegalne k pololegalnemu porodu, asi nebude plne vybavena an zachranu novorodenca, ako PA, kde je tento system bezny. Preto vravim,ze rodit na slovensku doma je riziko, lebo ans system na to nas taveny nie je a a podla mna ani nebude, skor smerujeme k zhumanitnovaniu, porodnic, mozno vzniku porodnych domov....podla mna, ale ber to len ako moj nazor...ma slovenska PA, nieco na sitie, mozno stetoskop, co pocuva ozvy, nejake masazne veci...a tam to hasne, ale bola by somrada, keby som sa mylila...

alby2014
21. dec 2016

@katka.gzd SLOVNESKA PA?

alby2014
21. dec 2016

@katka.gzd ak teda tvoja slovenska PA to mala super, problem je, ze to ne je uceleny system, KDE KAZDA PA, ma take vybavenie...to je problem. Je to doslova o jendotlivcoch.

krupidlo
Autor odpoveď zmazal
katka.gzd
21. dec 2016

@alby2014 ano slovenska PA.
Ale realne pri mne vyuzila len doppler, rukavice, svorky a noznice. A na maleho zavesnu vahu. To je vsetko

alby2014
21. dec 2016

@krupidlo PAnemoze ist legalne k porodu doma...no tak su lepsie vybavene ako som myslella, tak super, tesim sa ...problem je, ze proste nie je zakon, kedze u nas nie je system, ktory by urcoval povinne, co PA MUSI MAT, KOLKO etc. Zavisi to fakt od jednotlivca. Ale tesim sa, ze som sa mylila, ze mozu byt aj dobre vybavene,opakujem mozu a nemusia.

alby2014
21. dec 2016

@krupidlo inak tei veci si kupi? Lebo asi z nemocky nepozicia...

laurika1517
21. dec 2016

@alby2014 tak ale potom je to aj o rodicke aby sa informovala akym vybaveni PA disponuje a ci je ochotna rodit s PA ktore nema dost dobre vybavenie

krupidlo
21. dec 2016

@alby2014 jasne, ved to je to ze od jednotlivca to zavisi, je to o prachoch 🙂 vsetky tieto pomocky hlavne AED stoji dost velke peniaze..
inkubator nehovoriac, cize je urcite lepsie rodit doma v zahranici, pretoze tam ako pises nemocnica spolupracuje s PA a vsetky tieto najdrahsie veci jej vlastne da.. cize potom je to ozaj relativne bezpecne.. ale tak SR je SR
vsak v zahranici bezne funguje ze u rodicky doma vedla v izbach je cely tim ludi, keby daco aj s komplet vybavou.. ale slovensko tam este nie je a preto by som to brala o to zodpovednejsie

katka.gzd
21. dec 2016

@alby2014 to je rovnako ako pri lekaroch vec volby a planovania dopredu a zistovania si...
A inkubator rozhodne nepotrebuje kedze predcasniatka sa doma planovane nerodia. Je dany minimalny gestacny vek pre bezpecny porod doma a pod ten sa nejde jednoducho. Ak zena zacne rodit skor, ide bez debaty do porodnicce

krupidlo
Autor odpoveď zmazal
katka.gzd
21. dec 2016

Porod ktory vyzaduje podavanie liekov patri do nemocnice. Kazdy liek sebou nesie rizika vedlajsich ucinkov a nepredvidatelnych komplikacii a preto vyzaduje monitorovanie a dostupnu pomoc. Ak PA vyhodnoti, ze porod sa sam nevyvija dobrym smerom a je potrebne podat lieky, presuva sa matka do porodnice. (Aj v zahranici)

krupidlo
Autor odpoveď zmazal