icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

maciatkolulu
28. sep 2016

@laurika1517 po porode,na stvrty den tusim

ervenka
28. sep 2016

@ajana1 ahoj. no ja by som tie holandske porody az tak super ruzovo neopisovala. Strana 409 v diskusii "maminky v holandsku pridajte sa" vtedy sme sa celkom fajn pohadali. Alebo moj clanok o tehu so stitnou 😉 System ako je nastaveny v Nl vyhovuje zdravym zenam, bezproblemovym tehulam. Napr. v Nl sa stitna zlaza netestuje ani pocas tehu. Mala som stastie, ze mi SZ odhalil nas dr. a bola som aj dobre nastavena. Za tie moje zaseknute krize a totalnu neochotu babice, ktora ma mala pocas tehu by som ju nakopala, aj za poporodny nasledok 7 dni so zavedenym kateterom+ nasledna 2x/den kateterizacia. A navyse len 15% z domacich porodov konci skutocne doma. Zvysok pekne s kontrakciami do nemocnice. Tu, v nasom meste napr. nemocnica nema potuchy ze niekto rodi, PA vola do nemocnice az ked su komplikacie. A ides vlastnym autom, na sanitku sa necaka. Toto mi povedala PA sama, ze si mame pre kazdy pripad nachystat uteraky do auta. Napr. my to mame do nemocnice cca 20 minut. V nemocnici ak aj rodis v porodnom hoteli, max. 3 minuty prevoz z hotela do pristrojoveho oddelenia. JE to na rovnakom poschodi. Poporodna starostlivost- musis narazit na dobru, ochotnu poporodnu. moja svagrina mala lemru, sama musela odist z postele, aby ovorila dvere,ked niekto zvonil pri dverach, lebo ze to nebola povinnost pre madam zo starostlivosti. Moja prva bola bacharka- bonding 0bodov. Raz mi zaspal Daniel na rukach a uplne mi vynadala,ze nech si nemyslim,ze to takto bude- babo ma spat vo svojej posteli a nie na mne. Druha poporodna bola fajn, ako moja mama. Takze tak, bud si zdrava a vsetko ide lahko, alebo mas komplikacie a modlis sa, aby ti pomohli ako maju. Aby som nezabudla- dosledok druheho porodu- uz mi neodporucaju 3x otehotniet.

aristka
28. sep 2016

@ajana1 ja mam rodinu v holandsku a ano rodila ako ty pises .ziadny zasah .porod tazky .potrhana a poslana domov a potom nejaka teta co prisla pozriet dieta domov .ked rodila druhu .zavolala si mamu z sk .aby jej pomohla po porode ....nejak do supervizii to neospevovala....

laurika1517
28. sep 2016

@maciatkolulu aha no ale tak to sa ist skontrolovat aj po domacom porode tym padom. btw v CR to teda nerobia.

jatva
28. sep 2016

tuto mate clanocek o holandskych domarodkach vs nemocnicne porody http://theconversation.com/hospitals-are-safer-...

sisaka
28. sep 2016

@maciatkolulu uz chápem, co myslíš, ale v krajinách, kde sa rodí doma je všetko ošetrené. U nas pôrodná asistentka ťa ma nastarosti pred, počas a po pôrode, nie je to žiadna žena co ma 5 tried ľudovej je to univerzitne vzdelaná osoba, ktorá môže vykonávať ci objednávať množstvo rôznych vyšetrení, vrátane krvi, ultrazvuku ... a ak sa nemýlim predpisovať aj určitú skupinu liekov. Su pripravené a aj patrične vybavené na pôrod doma a môžu rodiť aj v nemocnici. Deti narodené doma majú právo na taký istý predporodny aj popôrodný screening ako deti rodené v nemocniciach.

maciatkolulu
28. sep 2016

@laurika1517 naozaj nepoznam nic lepsie, len ist bezat s pardnovym babatkom do nemocnice na utz a co ked sa dovtedy nieco stane, chore srdiecko atd, ako som uz pisala a dokola a dokola, to nemusi byt iba hydrocephalus, to moze byt 1000 chorob, ktore sa prejavia par hodin po porode... je to proste risk, ale zelam vsetkym to najcenejsie a to je zdrave babatko, nech je porod akykolvek, hlavne nech je dieta ok

maciatkolulu
28. sep 2016

@sisaka hej, hej, ale co ked sa stane nieco do par hodin....a behat s babatkom po vysetreniach, nic moc za mna

laurika1517
28. sep 2016

@maciatkolulu nooo a co ked nas na prechode zrazi auto....to je tiez pravdepodobne...skratka sanca ze sa nieco stane je minimalna to by clovek nesmel vyjst von s kocikom lebo co ak sa nieco stane...je zaujimave ze su matky co hooria ake je nebezpecne rodit doma, ale spokojne idu s par dnovym novorodencom do nakupneho centra nehovorim ze to je tvoj pripad

sisaka
28. sep 2016

@maciatkolulu po pôrode pôrodná asistentka neodchádza, ale sleduje matku aj dieta, ak niečo nie je v poriadku matka aj dieta su prevezené do nemocnice, kde su prijatý na oddelenie akokeby rodila v nemocnici, nikde nebeha, starajú sa o ňu aj dieta rovnako akoby tam porodila.
U nas sa aj tak z pôrodnice prepúšťa uz po 24 hod ak je všetko v poriadku, sestra potom navštevuje ženu doma a kontroluje obidvoch ženu a dieta, vôbec nič sa nestane ked žena neleží tyzden v nemocnici. Samozrejme ked su problémy pobyt je dlhší pripadne ide dieta na neonatologicke oddelenie intenzívnej starostlivosti. Tento systém funguje, to ze si ho mnohé neviete predstaviť este neznamená, ze je zlý alebo život ohrozujúci

maciatkolulu
28. sep 2016

@laurika1517 ale ked ides von a zrazi ta auto nie je to iste ako sa dobrovolne vystavovat realnemu riziku, alebo teda hej, je to to iste 😉 ja sa hadat nebudem...zelam este raz vsetkym zdrave deti a rozumne rozhodnutia, aby nikto nikdy neolutoval svoje rozhodnutia

laurika1517
28. sep 2016

@maciatkolulu v CR je tiez uz bezny ambulantny porod ze sa porodi a po cca 4h ide domov...

maciatkolulu
28. sep 2016

@sisaka nemusia stihnut prevoz...ale to je jedno, ine je ked si v nemosnici, kde su nachystani aj na velke problemy a reaguju okamzite ako ked si doma a kym sa dostanes do nemocnice ubehne vela cenneho casu.

ajana1
28. sep 2016

@ervenka komplikacie mozu nastat vzdy. Napriklad v Almere zaviedli ze Na prvom sedeni ides aj ku gynekologovi a pri najmensich problemoch ta posielaju do nemocnice. Mozno zalezi aj od toho kde v Holandsku si ale co viem tak porod doma ti povolia iba ak byvas 10-15 minut od nemocnice. Dost asi aj zalezi of verloskundige a aj kraamzorg a ak sa ti ich pristup nepaci vzdy to mozes zmenit. A to Vsade ci uz rodis v Holandsku alebo Na Slovensku. Vsetky zle svojpravne a mozeme si otvorit usta. Taktiez netreba podcenovat pripravu Na porod.

laurika1517
28. sep 2016

@maciatkolulu problem je ze v nemocnici dost tych problemov vyrobia a potom zachranuju hrdninsky. ked ides von dobrovolne sa vystavujes realnemu riziku ze ta zrazi auto...vzdy tam to riziko je. tak ako pri domacom porode. porodom nemocnici riziko neeliminujes na nulu rovnako ako nemozes eliminovat na nulu zrazenie autom

sisaka
28. sep 2016

@maciatkolulu Pôrodné asistentky su pripravené a samozrejme aj vybavené na resuscitáciu dospelého človeka aj dieťaťa, ma dopplera. Stetoskop, kyslíkové prístroje, ma lieky na zastavenie krvácania, Iv roztoky, jej výbava je taká istá ako pri pôrode v nemocnici akurát nemôže podávať epidural ...tak isto su vybavený aj v sanitkach. U nas sa na sálu preváža na ine poschodie a tiež príprava na zákrok netrvá 10 sekúnd. Nemocnica len dáva falošný pocit istoty, žiaľ tragédie sa stavaju aj priamo pod rukami lekárov.

sisaka
28. sep 2016

@laurika1517 úplný súhlas mnoho problémov pri pôrode je spôsobených prave zásahom do pôrodu. U nas v Kanade robili niekoľko výskumov ktore potvrdili, ze pri nízko rizikových tehotenstvách bola potreba zásahov v domácom prostredí nižšia ako pri nízko rizikových pôrodoch v nemocniciach

uglybetty1234
28. sep 2016

Nehnevajte sa na mna, ale porod doma je obrovske riziko. Mala som bezproblemove tehotenstvo a porod bol uplny pruser. Skoncil sekciou. Nebyt v nemocnici, nie som tu ja a ani moj syn.
Verim ze chcete mat z porodu nezabudnutelny zazitok, avsak to je Vase prianie. Moje deticky su obe sekciou, druhu sekciu som chcela a vydupala som si ju. Nemyslim, ze to na nich zanechalo najake nasledky, nie su viac chore, nemaju znizenu imunitu a nic im nechyba ani po citovej stranke. Su to vesele a stastne deticky.
Ako som si tu citala nejake prispevky o zahranici atd, tak zrejme je tam dlhsia historia domacich porodov, informovanie nemocnice o porode doma atd... Mozno ste naozaj prve lastovicky a pripravite zmenu pre dalsie, ale riskujete mozno zivot Vasho dietatka, alebo Vas. Prilis velke riziko. Ak sa nieco nedajboze stane, budete si stat stale za svojim rozhodnutim? V minulosti vela zien a deti zomrelo na nasledky ziadnej/neskorejj zdravotnrj staroslivosti. Rozhodnutie je na kazdom z nas, zodpovedame za vlastne zivoty a aj zivoty nasich deti. Medicina pokrocila tak daleko aby nam ulahcila zivot, mnohe nemocnice ponukaju naozaj vela moznosti s akceptaciou porodneho planu.

ervenka
28. sep 2016

@ajana1 mno pri Danielovi tu bola len 1 praktijk, takze nebolo z coho vyberat. A nie, dochadzat do ineho mesta pre mna nebolo mozne. A pri laure som bola rada,ze som bola rada. Aj sme si otvorili usta pri bacharke. Jej odpoved- co mi vieme, ona studovala 3 roky na to, aby bola poporodna. (naposledy sa mm ohradil pri zubarke a ona ho zrusila ako maleho chlapca- toto je moja praca, ja viem co robim. Islo o afty v ustach sposobene odstranovanim zub. kamena. Takze mam pocit, ze Nl lekari tiez nemaju radi staznosti) A napisali sme aj staznoti, vsetko vybavene s usmevmi na tvari. Nebolo mi umoznene vidiet kopiu lekarskej spravy o priebehu mojho porodu... Pre mna je to uz pase. Len som chcela reagovat, lebo ani v Nl nie je vsetko ruzove.

momoqui
28. sep 2016

@daniela1983 lde v zahranici? Ano bolo na mne hned po porode este pred prestrihnutim pupocnej snury a potom dve hodiny nahe. Na 5 minut ju odniesli kvoli meraniu atd a inak bola pri mne. Rodila som v BA na Antolskej

zltalienka
28. sep 2016

@daniela1983 no ja som mala prirodzený pôrod v r.2013 v Kosiciach v Novej nemocnici - voda odišla sama, žiaden oxitocin mi dať nestihli, lebo ledva dobehol lekár aby chytal dieťa, tlačila som kedy som cítila že treba, bez epi a pod. po narodení mi ho dali hneď na mňa a bol tam 2 hodiny. Detská lekárka ho skontrolovala na mojom hrudníku, malý sa prisal, potom si pospal, ocural ma - áno nemal ani plienku a bol špinavý od čohosi modrobieleho. A to som nemala ani doprovod ani vybaveného lekára, len sestrička z novorodeneckého nás chodila kontrolovať, či všetko ok, boli sme stále v porodnom boxe. Odvážili, merali az potom, aj mi zabudli povedať miery, mysleli si že ich už viem. Ale prvý pôrod bol hrozný a tretí sa skoro podobal tomuto krásnemu druhému pôrodu, ale bolo pár drobností, čo sa mi nepáčili.

mysga
28. sep 2016

@dai ja pátram po nejakej tej štatistike... jedine, čo som našla je úmrtnosť matiek pri pôrode, kde sme v roku 2008 boli na 17.mieste a Hola dsko az na 20. A umrtnost deti do roka je na slovensku podla statistickeho uradu z roku 2013 5,4% a v Holandsku 3,8% mrtvych deti do roka na 1000 narodenych. Ale fakt bych si tu statistiku spominanu tie pozrela, len som nic doveryhodne nevygooglila. :/

ajana1
28. sep 2016

@ervenka mozno je to tym ze byvas na dedine? Ja som uz menila par lekarov kym som nasla takeho s ktorym som spokojna. Aj ked Nie je vedla nasho domu pride mi to ako lepsia volba.

ajana1
28. sep 2016

@mysga @jatva inak co sa tyka umrtnosti pri narodeniach v Holandsku mozu byt tiez sposobene tym ze sa snazia zachranit aj deticky narodene pred 26 tyzdnom s velmi nizkou porodnou vahou. A dalsi dovod moze byt aj komunikacna bariera. Tiez Na ostrovoch nemaju pristup do nemocnice pripadne Na vidieku.

jatva
28. sep 2016

@mysga toto vyzera doveryhodne http://apps.who.int/gho/data/node.sdg.3-2-viz?l...
je fakt, ze v NL maju umrtnost nizsiu, otazne je ako a ci na to vplyvaju domace porody.

ervenka
28. sep 2016

@ajana1 zase toto tu nie je ziadny achterstandswijk. Pozri si Berkel-Enschot- Tilburg.

mysga
28. sep 2016

@ajana1
@jatva mna len zaujalo to, ci je nejaka statom vytvorena statistika umrtnosti priamo pri porode, vseobecne. Ale nasla som len umrtnost do roka, co je trochu nedostacujuce. 🙂 maju nizsiu umrtnost deti do roka,ale zien pri porode maju 9,4 na 100 000 a my 7. Ale este v 2008 som nasla 🙂

majdus
28. sep 2016

@ervenka uff,to ma mrzi,tie tvoje zle skusenosti. Presne ako pises,vzdy to zavisi od ludi,kt.su pri tebe.jaaj,uz len pri pomysleni na to,ze by sa tam ku mne spravali ako k chudere,mi je smutno...

jatva
28. sep 2016

@mysga su aj statistiky do 28 dni po porode. Nasla som na WHO. NL ma 2.4 a SVK 4.2 na 1000 (http://apps.who.int/gho/data/node.country.count...)

mysga
28. sep 2016

@jatva super, diky, neviem hladat :D zas som o čosi rozhladenenšia. 🙂