Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@sardinka336 presne nie vsetko co je v zahranici je dobree
@bambino256
nedavajte sem ziadne mena, kontakty ani v náznakoch. Ked ich zavru, tak sa uz PA nedovolas
@sisaka mam menej ako ty a napriek tomu to moja mama na hornej nitre zazila - ci to ides spochybnovat?🙂 babice jasne ze boli na dedinach, pis si co chces... ja sama si taku pani pamaetam pri mladsom bratovi... takisto ako boli opatrovatelky - ze ty si to nezazila neznamena ze to neexistuje😉
Ja Len este nieco vsetky viemw ze v minulosti Sa rodilo doma kolko zomrelo ale naslrdky a pod ale chcem povedat ze podla mna v minulosti aj tie zeny boli ine...dnesna nerozozna dub od buka.proste sme zhickane uz nejake taku intuiciu a pod proste narodili sme Sa do tohto sveta a nie do minuleho.
@angelinja rozoznavanie dubu a buku nejako napomaha porodu?
@ajana1 ale ja NEbyvam priamo v T. VEd som napisala "Pozri si Berkel-Enschot- Tilburg" U nas v Berkel-Enschot su dve verlos.. A tiez som v nasej diskusii vtedy napisala,ze som mala zaseknute krize a natiahnute svaly v trieslach. Kracat bolo pre mna velmi zaujimave, ale to asi neuveris, pokial ta nebudu napr. triesla boliet... Predstav si,ze zubari su tu tiez len 2. A kraamzorg priamo tu v B-E nie je ziadna. dochadzaju bud z T. alebo z inych miest.
@ervenka tak ta bass dedina je hned prva za Tilburgom. Vklude ta tam mohol aj manzel vozit a aspon by si nasla taku s ktorou si spokojna. Pochybujem ze na slovenskych dedinach mas gynekologov takze tam zeny tiez musia dochhadzat aj ked maju bolesti. Uz pred porodom si sa mohla dohodnut Na porod v nemocnici to si Len niekedy treba aj usta otvorit a Nielen sa stazovat.
@ajana1 Vsetko co som pisala sa tykalo starostlivosti pocas tehotenstva, szv. poradne... kde som pisala,ze som nechcela rodit v nemocnici? Dokonca pocas prveho tehu ma v nemocnici testovali na srdce kvoli selestu, ci vobec je prirodzeny porod pre mna alebo sekcia. Zase uplna trubka, ktora si necha so sebou mavat skutocne nie som. Ja som sa nemala ani co dohadovat, pretoze 1, som pacient so stitnou zlazou 2, mala som pri oboch malo vody. aanhydramnion. KEby si si precitala v diskusii alebo moj clanok, tak by si vedela, ze som si neotvorila usta, ale riesila som veci pisomne a aj s poistovnou.
NEchapem, preco stale pises, co som mala a nemala, ako som mala. Bolo to tak ako bolo a bodka. To je take takze pochopit, ze niekto mal negativny zazitok? Vsetko je to o ludoch, ty si mala super ludi okolo seba a ja ani nie chapeme sa? Znovu napisem, ze ja som tu chcela len reagovat na tvoje uplne skvele zazitky a chcela som napisat aj tie moje. To je vsetko. The end.
Plánované domáce pôrody očami záchranárov
Včera večer před 21. hodinou vyjížděli středočeští záchranáři k případu porodu v chodu, kdy volající uvedla, že neslyší srdeční ozvy dítěte. Po příjezdu posádky na místo se ukázalo, že se jedná o plánovaný domácí porod, u kterého byla přítomna porodní asistentka/dula.
Za několik málo minut za pomoci záchranářů žena porodila, novorozenec však nedýchal. Zasahující tým v čele s lékařkou neprodleně zahájil úkony neodkladné resuscitace. Během dvaceti minut vypjatého úsilí záchranářů se všemi dostupnými prostředky byly vyhlídky miminka nejisté. Teprve poté se jeho stav postupně stabilizoval.
I přes opakované poučení o rizicích se matka rozhodla odmítnout transport sebe i dítěte do zdravotnického zařízení a podepsala negativní reverz s odmítnutím transportu do nemocnice.
Tento případ opět potvrzuje, že pokud se domácí plánovaný porod změní v drama a dojde ke vzniku komplikací ohrožujících život matky či novorozence, není v silách, možnostech ani kompetencích přítomné porodní asistentky takové situace zvládnout. Bez včasného zásahu záchranné služby by v tomto konkrétním případě novorozenec zemřel záhy po porodu.
Pro lékaře a všechny záchranáře v přednemocniční péči jsou tyto výjezdy za "hranicí", patří k těm nejtěžším a nejvypjatějším - odborně, emocionálně i forenzně. Vždyť doposud nepadlo definitivní soudní rozhodnutí v „brněnské“ kauze, kdy lékař transportoval rizikového novorozence po domácím porodu do nemocnice proti vůli matky.
Novorozenec následně strávil několik dní v inkubátoru a přežil. Na rozdíl od lékaře, který pomohl novorozenci, aby byl následně vystaven tlaku médií a prvoinstančního soudu. Soud může rozhodovat roky, záchranáři se musí rozhodovat ve vteřinách.
Záchranná služba dnes vrací do života pacienty, kteří by dříve byli nenávratně ztraceni. Nicméně její prostředky jsou a vždy budou omezené. Řešení vážných porodních komplikací znamená suplování vysoce specializované péče. Žádný vůz záchranné služby nemá (a mít nebude) vybavení, které by se mohlo rovnat operačnímu sálu, a pokud zdravotní stav ženy či dítěte začne akutně vyžadovat např. císařský řez, není v silách lékařů a záchranářů situaci vyřešit. Přitom každá minuta prodlení v podobě převozu ženy do porodnice zvyšuje riziko těžkého poškození zdraví ženy i jejího dítěte.
Přáli bychom všem maminkám, aby mohly rodit bez komplikací a v prostředí, které si vyberou, a aby vše dopadlo dobře. Než se však rozhodnou pro domácí porod, žádáme je, aby zvážily možnost život ohrožujících komplikací, které nikdy nelze u porodu předem vyloučit.
V pondělí to dopadlo díky záchranné službě dobře. Známe však bohužel i opačné situace a věřte, že bychom je nikomu nepřáli zažít.
MUDr. Jiří Knor, Ph. D.
lékař a náměstek pro léčebně preventivní péči ZZS Středočeského kraje
Zobraziť preklad
@jatva myslim ze pokial matka ci dieta zomrie v nemocnici,muselo ist o nieco vazne a mozno nepredvidatelne,kdezto doma by smrt mohli sposobit aj banalnejsie veci,kt by sa v nemocnici dalo zabranit,ale je to len moj nazor
@petulda333 hej a ked mi v nemocnici sposobili rozsiahly zapal, znemoznili mi dojcenie na 2 tyzdne (inym matkam mozno uplne) tam kto nesie zodpovednost? Kazdy nech sa rozhodne podla najlepsieho svedomia a vedomia. Zachranka je od toho, aby pomahala... ked moze zachranovat opiteho havarovaneho, preco by nemohli pomoct pri domacom porode?
@jatva zjavne nechapes co pisem,mam kamosku kt mala cele tehu bezproblemov,pri porode vsak nastali komplikacie a dost krvacala,keby rodila doma ani 10zachraniek by jej nepomohlo! Netvrdim ze v nemocnici je to bezproblemov ale je to bezpecnejsie nez doma,ano zachranka ma pomahat ale co ak to ani nestihne?! O tom pisem,predsa v nemocnici je ta pomoc po ruke
@petulda333 chapem co pises. Vela domorodiciek pozna nebezpecenstva a je si vedoma rizik. Vacsie halo okolo toho robia media a okolie.
Stava sa, ze zrovna nemocnicne prostredie sposobi komplikacie co by doma nastat nemuseli
@jatva a to ma ako zachranka stat za plotom či ako? Kým pride zachranka tak sa stracaju drahocenne minuty....
@sardinka336 zachranka chodi aj k inym pripadom kde ide o minuty...
@jatva mas pravdu ze chodi aj k inym,len tu ide o to ze tie zeny si vyberaju to riziko,moze sa skomplikovat cokolvek a kym pride zachranka moze sa to skoncit fatalne. Ja nechapem preco zeny podstupuju take riziko ked mozu byt pod dohladom lekarov. A ano aj v nemocnici sa stat moze cokolvek ale to riziko je ovela nizsie
Nechapem ako nejaka matka moze riskovat svoj zivot a zivot svojho dietata pre domaci porod...mne a mojej malej v nemocnici zachranili zivot a mozno pol hodinka, hodinka a nie sme tu ani jedna...tiez nemocnice nemusim ale v tychto veciach ide o zivot a nie len o jeden. Tiez som nemala lahky porod doktor mi povedal ze nevie v akom stave je mala, nemohla som na neho pozriet dva tyzdne odvtedy, no z celeho srdca som mu bola vdacna ze moja mala zije..
@petulda333 netusim ake su statistiky... ale chapem zeny co chcu rodit doma. Vyhody zrejme prevysuju rizika. Keby stat podporil PA pri domacich porodoch (ako maju ine vyspelejsie krajiny), mohlo by to byt zas o niecom inom... Ja by som doma nerodila, ani nie kvoli riziku, ale preto, ze mi porod pride strasne spinavy a nechcem to mat doma (ja viem divne, aj ms je pre mna strasne spinava a neznasam ju)... ale zas si vyberam porodnicu, ktora je alternativna a nebude ma nutit do veci co nechcem...
@jatva tak ja by som tiez doma nerodila,jednak by som nechcela riskovat a za dalsie sediet v izbe kde som rodila brrr...az taky krasny ten porod nie je...ja som rodila v ,,obycajnej,, nemocnici ale boli ku mne mili a to sa pri mne vystriedali 3 smeny! Vobec som necitila strach lebo mi sestricky boli oporou a som za nich rada,len skoda ze som za tym musela ist do ineho mesta,lebo u nas otras
@jatva ale predpokladam, ze tí ku ktorým ide sa tak nerozhodlii dobrovolne, ale ide o vyjadz kde naozaj treba tuto pomoc. Nehovoriac o tom ze tých zachraniek je zalostne malo. Vytvarajme radšj tlak na prislušne miesta aby sa porodnice čo najviac humanizovali miesto toho vracat sa o 100 rokov dozadu. My sa so zenami ktore pred 100 rokmi rodily ani porovnavat nemozeme - boli odolnejšie, vela fyzicky pracovali, deti rodily skor a ked nejake umrelo holt stalo sa. Dnešné zeny rodia ovela neskor, mnohe maju rizikove tehotenstva, rozne pridruzene zdravotne problémy. Ani ten zapad nie je take terno...ako to tu čitame podchvilou čo pišu kočky ....tam porod nechavaju naozaj na ,,prirodzeno,, aj potraty..čo napr. tiez nie kazda zeny by chcela, nemat pristup k epiduralu a pomoci ked ju moze mat. Kolké pišu ako ,,utekaju,, na Slovensko lebo na tom skvelom zapade si ich počas tehotenstva gynekolog ani nevšimne. Osobne neoblubujem sado maso a neznášam bolest ...načo sa trapit x hodin ked mozem dostat pomoc a porodim za hodinu, moj pripad. Ale samozrejme ak chce niektora porod ,,alá Eva va raji,, tak nech si to vychutná, nie som proti.
@sardinka336 Eva rodila az keď ju z Raja vyhnali, ale o to nejde. Bolo jej "sľúbené" ze bude rodiť v bolestiach. Čiže pôrod v nemocnici nie je bolestivý? 😀 je pohodlnejší ako doma v posteli? Je bezpečnejší? V pôrodnici nikdy nezomreli žiadne dieťa ani rodička?.... Iba ak by to tak bolo, príde mi trefné porovnávať to so stredovekom. Realita je iná. Len sme si niečo vysnívali ale nejako to už dávno nefunguje. Vyzerá to systematicky, čisto, s prehľadom, bezpečné... Ale nie je to ani systematické, často ani čisté, prehľad už stratili všetci a bezpečnosť už často drží len na "verimboha" :-/ ... keď už to počujem často aj od samotných gynekológov... 😖
@papricka33 vieš čo keby si ten stredovek realne zazila, nehovorim ze ja som ho zažila, tak by si tieto blbiny nepisala...tie zeny nemali na vyber, pomoci nebolo. Bud porodily alebo zomrely, komplikácie nebolo mozné riešiť...čo by dali za tu pomoc, ktoru mame dnes. Ja nehovorim ze porod v nemocnici nie je bolestivy ale su tam moznosti ako bolest utlmit, zmiernit - kto ma zaujem. Doma asi tazko daju epiduralku ze? Na nejaku masaž teplou vodou sa ti moze x zien vyprdnut, mnohé chceme epi...neviem kde si rodila ty, ja v dvoch porodniciach a bolo tam čisto, bezpečne a pomahali ako mohli, nehovorim ze to bol ideál...to nebude nikdy. Pre mna bol aj pohodlnejší...kedze som mala len kontrakcie ktore by boli x hodin a po prepichnutí vody som rychlo porodila, nemusela som sa trapit dalších x hodin v bolestiach ktore by boli zbytočne kedze sa ,,tomu,, dalo pomoct a tuto pomoc som po konzultacii s mojim porodnikom vyuzila.
@sardinka336 ale inak vieš čo? Stále sa hovorí že sme nejako menej odolné. Ale ja ti v poslednej dobe uvažujem, ze v takom strese a behačkách a pri toľkom množstve informácií s ktorými my žijeme, by to naše staré mamy asi kleplo raz dva. Keď si predstavím, ako som ja s rodičmi išla "do mesta na nákup" tak 2x do roka. Bol to hotový vylet. Domov sme prišli utahani ako kone. Dnes mesto otočím aj 2x, robota, krúžky, cez net vybavím milión vecí a predsa večer nájdem spôsob ako zrelaxovať a všetko hodiť za hlavu. Riešiť tie najdôležitejšie veci. (Síce mi trvalo dlho kým som sa to naučila, ale chvalabohu to prišlo) Minule som sa bola najesť v takom komunistickom ucnovskom centre (menu za super cenu), je tam asi 5 dochodkyn, nejaké majsterky tých učňov. Začali sa tam rozčuľovať ako majú urobiť nejakú posr.tu tabulečku, objednávku či čo, hotová dráma. Tak som nad tým rozmýšľala, ze kvôli takej prkotine si kaziť pracovný deň. Vidím to ale aj u mojich rovesníčok, ze si vyberú, kvôli čomu sa budú rozčuľovať. Moje priority sú jasné. Moje zdravie (aby som fungovala), moje deti a rodina, potom koooopa hnoja a zvyšok sveta niekde za tým. Keď si predstavis, ako sa staré babky vedeli kedysi dohadat o majetky, točiť o jednom probléme dookola... Áno, zapriahla sa do pluhu a poorala pol poľa, ale čože je fyzické vypätie, proti psychickému...

@mysga a zaujimava je cr, kde umrtnost deti je 1.8, matiek 4, v nl je 7 a na svk 6