Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@sardinka336 ze blbiny... čo máš kramy? 😕 kľuuud... konštruktívna debata bez emócií nie? Ja som si vyskúšala 2 nemocnice. Jedna lepšia ako druhá. Na systém ktorý tu je mám ťažké srdce. Opíšem ti len taký obraz. Doletela som v bolestiach, bolo to rýchle, 1,5 hodky od prvej kontrakcie doma sa malý narodil. Ale okrem presunu som riešila ako ku.va vybrať v bolesti veci z tašky, do ktorých sa musím prezliecť, ako vyliezť v bolesti na kožu aby ma sestrička oholila, a keď som sa konečne dostala do ošetrovne, stala som tam, v jednej ruke som zvierala gaťky, v druhej preukaz poistenca a ani som netušila ze tak o 15 minút bude po všetkom. Bolesťou vykrutena som poprosila dr o pauzu, aby som mohla chvíľu predýchať a potom som mu ďalej mohla diktovať kedy sme sa s mužom vzali (!!!), a rôzne iné dôležité písmenká, bez ktorých by sa asi môj malý nemohol vytlačiť von.... Dr sa snažil byť milý ale slusne som ho musela upozorniť ze uz asi rodim a bolo by fajn sa začať zaoberať tým, prečo som tam merala cestu. Ledva sme stihli prebehnúť cez chodbu do boxu a o chvíľu bol malý na svete. Muž bol preč. Poslali ho domov pre kartu ktorú som si zabudla vziať. A teraz si porovnaj moje priority a priority tohto systému. Ja- dieťa- život. Oni- dáta- papiere... Nikoho nezaujímalo ako sa cítim, ako prežívam bolesť, ako prežívam tento dôležitý moment v mojom živote. Skončilo to tak, že malý zostal chvíľu pricviknutý, slabli mu ozvy... lebo ja zlé tlačím... To, ze som ho skoro porodila na dlážku, si samozrejme nikto nepripúšťal. (Tento rok sa to tam ale reálne stalo. Dieťatko je podľa nich v poriadku. Čo bude mamička riešiť o pár rokov ich uz samozrejme nezaujíma. Veď ten pád prežilo. Odfajknuté.) ...aj takéto "blbiny" sa dejú...
@papricka33 sak ok...len tu pomaly porovnávaš stredovek so sučasnostou, ze snad je to jedno...no nie je. Dnes máme vymozenosti take ake vtedy nemali. To povazujem za blbiny - porovnavat to. my si uz nevieme ako predstavit aka tazka doba bola...Tvoj zažitok som nehodnotila.
Aj mne vadia tie papierovačky a nie všetko mi bolo vzdy po chuti, ale doma by som to neriskovala. Mala som zaplateneho porodnika, prišiel o jednej rano koli mne do služby a to ma upokojovalo, ze je tu špičkovy odbornik, ktorý urobí aj nemožné aby jednak prišlo moje dieta na svet zdravé a jednak aby som sa netrapila v bolestiach ani minutu navyše ak netreba. Toto sa podarilo - misia splnena. A to ze tam nejaka sestrička sa na mna neusmiala, ina zaganila...sral ju pes...zase ine boli milé a velmi mi tam jedna pomohla.
@sardinka336 ja o voze a ty o koze. Ja hovorím o realite, ktorú je schopný človek naozaj vnímať. Naše babky našťastie nevedeli ani čo sa deje vo vedľajšej dedine. Ty máš priamy prenos z popravy v Sirii. Hovorím o tzv. strastiach z rozumu. Určite nechcem zľahčovať vojnové roky, či komunizmus. Očividne si ale bojovo naladená a máš skôr potrebu urážať ako debatovať, takže nič...
@papricka33 ale ja nie som bojovo naladena, len mi to prišlo tak, ze ty zlahčuješ to čo naše mamy, babky prežili...a dokonca tvrdiš ze teraz je to pomaly rovnake a ako by prezili ten stres.....tie babky niečo vedeli, niečo nevedeli, zase tak retardovaní tí ludia podla mna neboli. Jasne, informacie išli pomaly, nebol priamy pristup k nim ako je dnes. A zase dnes je tých informacii prevela a človek ich ani nevie spracovat, nevie čomu a komu verit...media maipuluju ludi ved to čitam denne.
Ja uznávam, ze treba tlačiť na porodnice aby tam ,,bolo lepšie,, atd..aby sa daslo viac komunikovat, bola väčšia ochota atd. ale všetko s mierou. Zase nepresadzovat veci hlava nehlava len preto lebo si rodička niečo naštudovala na internete a ked sa to nahodou nepodari tak sa psychicky zruti. Napr. ze chce strašne rodiť prirodzene a neda sa musi byt sekcia, su zeny čo su schopné si to vyčítat, ze nerodili prirodzene pritom tu sekciu mali nie na zelanie ale na zachranu dietata, zivota. No prchám strčit zadok do auta a deti zaviesť na kruzok...mozne to neskor ešte rozobrat. 😀 V dobrom samozrejme to myslím.
Dostalo sa ku mne sprostredkovane vyjadrenie od PA co bola pri porode a samozrejme situaciu popisuje uplne inak ako media
@sardinka336 a poznas sposob ako ja mozem nutit, tlacit nemocnice k tomu, aby fungovali inak?
v 21. storoci by uz bolo potrebne, aby zeny mali slobodnu volbu v tom kde a ako budu rodit. Kazda sme ina, mame svoje vlastne potreby / prezitky / skusenosti, kazda ma inu mieru strachu z porodu, mozno potrebuje mat u seba zastup bieloplastovcov, ved nech ma, ked chce, ale ked zena potrebuje nieco ine, ma jej to byt umoznene. Demokracia = mat na vyber z roznych moznosti (rozne porodnice su len jedna moznost vyberu - je to tam vsade +/- rovnake)
Dopatrala som sa ku zdroju... nech mate aj druhy pohlad na nedavny pripad
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=181...
@zooeynka presne tak aj moja svagrova, na poslednu chvilu akutna sekcia, co mal pupocnik okolo krku a zaroven ruky a skrtil sam seba...a druhy porod sice vaginalne, dieta ale modre, dusilo sa uz v bruchu, takze na poslednu chvilu zase, hned potrebovala pomoc. Ja som za prirodzene porody, bez zasahov, aj som taky mala, isla som kvoli tomu do Ciech, ale stale do porodnice, mali sme pokoj, klud, prijemnych ludi okolo seba, ziadny natlak, ci zasahy. Tam som bola urcite kludnejsia, nez by som bola doma a strachovala sa, co ak....radsej nie.
@jatva a ty veríš tomu ze niekde prišla zachranka, videli za PA ozivuje novorodenca a oni ze ,,oookej dáme si cigáro,, čakali ako ona zvladne situáciu a nijako nezasahovali? Lebo to piše ta dula....to iste...tomu tak verim.
@sardinka336 tiez neverim tomu ako to pisal zachranar... pravda bude niekde uprostred
@sardinka336 a este vypoved zachranarky
@jatva ale prosím ta, vzdy budu ludia pre a ludia proti.
http://zpravy.idnes.cz/soud-strasburk-domaci-po...
@sardinka336 vsak ja viem, ale nie je to vecou rodicky ako sa rozhodne?
Ach, zeny, prajem vam, aby ste svoje rozhodnutie neolutovali...
@sardinka336 ani minutu navyse v bolestiach? a to mal pan doktor zabezpecit cim? vsetkymi modernymi vymozenostami? ono na to ani odbornika netreba, staci tepla voda...
@lusinda3 len nepises kvoli comu isla na akutny cisar...kludne kvoli tomu ze lezala na kresle a porod nepostupoval...
@fidka79 nechapem co obvinujes daniela1983 ze zavadza rodicky na slovensnku je to snad jej vina ze porodnice na slovensku su 100 rokov za opicami? a v com je akoze presne problem? ked sa domaci porod skomplikuje rodicka ma rovnake pravo zavolat si zachranku ako lyziar co si dolame obe nohy. tiez ho nikto nevini ze bol lyziar slaby a mal sediet doma a nemal profesionalne lyze a vybavu ako olympionik...
@fidka79 samozrejme zenska bez papiera by neporodila :D papiere sa daju doplnit aj po porode...
@fidka79 ano viem o tom pripade. a vies ty o tom ze skusena PA vie komplikacie predvidat s dostatocnym predstihom? a vies o tom ze dieta ma urcite mehanizmy vdaka ktorym dokaze byt bez potrebneho mnozstva kysliku dlhsie ako dospely clovek lebo priroda s tym slabsim okyslicenim pocas prechdu porodnymi cestami akosi pocita?
@fidka79 slovensko nie je pipravene na domace porody lebo vacsina ludi je totalne zabednenych a to ako na strane lekarov ktori nedokazu drzat krok s vyskumami ktore uz su zname 20 rokov...tak na strene mnohych matiek ktore si nic nezistia a su vdacne lekarom za starostlivost na urovni doby kamennej a neozvu sa... take vsetko ostava pri starom...ano pravda slovensko na to nie je pripravene vdaka mentalite vacsiny... zial

@papricka33 naše staré mamy prezili 2. svetovu vojnu predpokladam...moja babka je ročník 1936. Báli sa o zivot, ze budu odvedený do lágrov atd...takze nejaky stres z behania po Auparku, pošta, urad, doma zapnut umyvačku, pračku, Roombu, v obchode si vybrat z tovarov do bludu a nie z par regalov, na mandarinky a banany nikde nestojíš..nie je ti to ani vzácne.....tieto veci predpokladam ze by ich na kolená nepolozili.
Ked skončila vojna tak režim bol velmi prísny..komunizmus potláčal kazdeho jedinca. Kto nebol v strane mal velke problémy. Moja pribuzna sa nedostala koli zlému kadrovemu profilu na vysoku školu. Moje tety ,,ušli,, so Nemecka a preto ich rezim nepustil na pohreb svojho otca....čo robili komunisti, ako mučili a ztvárali ludí čo väzenia ,,pre nič,, to ti nejako uniká. Takze aj psychického teroru mali dost...odporučam popozerat nejake domkumenty z tej doby ak si nahodou myslíš ze do rokov ,,normalizacie,, a nastupu Dubčeka tu bol raj na zemi...a ty chudatko más vela stresu z toho ze svoj zadok polozis do auta a ideš deti rozvazať na kružky. 😀