Sanitka verzus taxík tesne pred pôrodom
Mamicky ako teraz som dost v soku,a aj mierne vytocena. Vacsina z vas pise ze sanitka, 112, ma nezoberie,nieje to stav zivota ohrozujuci. A ako koho si mam zavolat? Taxik? Je smutne ze byvam v meste kde nieje nemocnica,a urcite nebudem platit taxikarovi za vycistenie interieru ak nahodou.
Ako teraz co?
@piacere myslim si ze Trnava je asi najblizsie k Hlohovcu,nez Nitra alebo Piestany...
Volala by som taxík.Ale ak sa tí tá možnosť nezdá, zavolaj si sanitku.Otázne je, ako rychlo príde a či by v tej chvíli nemala využitie niekde inde.Podobne témy už tu na Mk su.Aj tak sa každá žena rozhodne podľa seba.Veď si zavolaj na centrály a informuj sa už teraz. My tu môžeme teoretizovat donekonečna.
No ak to teda na Teba príde, tak si zavolaj sanitku a keď ju nepošlú, tak si budeš musieť zavolať taxík. Asi Ti nič iné neostane ☹ Keď bude pôrod naozaj veľmi rozbehnutý, tak Ti ju možno aj pošlú, inak si myslím, že nie.
@michaelafenclova1 ano vezmu ta do trnavy- tam podla okresu patris
@miriem Keď si povedala,že nemá kto postrážiť dieťa, tak Ti poslali sanitku? Volala si 112? Ja toto budem tiež musieť pravdepodobne riešiť, keby to prišlo v noci. Najskôr som myslela, že ma zavezie manžel spolu so synom, lebo 2,5 ročného nemôžeme nechať doma. Ja som tiež mala prvý porod veľmi rýchly, tak mám trochu obavy.
misi, podla mna si ta tam uz nechaju 🙂 a mas po dileme
a prajem fajn porod a vsetko ok 🙂
@celasapremenim naa a bude wyrieseny problem sanitka vs taxik 🙂 dakujem pekne 🙂
pozor baby, je rozdiel volať112 a 155,
112 je "číslo slúžiace na privolanie zložiek integrovaného záchranného systému v prípadoch ohrozenia života,.."
155 volať Vždy pokiaľ došlo k náhlemu ohrozeniu života, zdravia, úrazu alebo nehode s väčšími následkami. Najčastejšie ide o:
poruchy vedomia až bezvedomie
náhla zástava obehu
problémy s dýchaním, dusenie,
mozgovú mŕtvicu
neobvyklé bolesti na hrudníku, vyžarujúce do ďalších oblastí tela, často sprevádzané inými príznakmi,
vážny úraz, dopravné nehody, masívne krvácanie, pády,
otravu liekmi alebo chemikáliami,
kŕče,
popáleniny,
pôrod.
@michaelafenclova1 takže keď začneš rodiť volaž 155
@lucikusik Ja som im nemusela zdovodnovat, preco si volam sanitku, ze ma nema kto odviezt. Povedala som, ze rodim, kontrakcie v takych a takych intervaloch, pytali sa v ktorom som tyzdni, este zopar udajov a vybavene. Sanitka prisla tak o 15-20minut (predpokladam, ze sa asi neponahlali a verim, ze k infarktu by prisli skor...) A ani v porodnici na mna nik neukazoval prstom ani mi nik nic nevycital, ze "zneuzivam" nas zdravotny system. Ved je to smiesne.
Tiez som si volala sanitku,nahlasila som odtok plodovej vody,alebo intervali...pri tretom som sa hanbila ako pes,oni ma nalozili a hukali celu cestu 🙂 az som sa hanbila.
@michaelafenclova1 sanitka vás určite odvezie, ale len vás. Partnera nevezmú. A ak môžem poradiť tak volajte 155 a nie 112. 🙂
pozri ja sa ti cudujem ze nieco take riesis na Mk, ked to na teba pride zavolaj sanitku a oni ti povedia ci pridu a nie....a ver mi ked to na teba pride a budes musiet ist aj tak taxikom , tak v tej chvili ti to bude sumafuk ci taxik zaspinis alebo nie....pravda je ale tak ako bolo spominane aj v inej tvojej teme, chlapa do sanitky nevezmu
Tak my byvame 500m od porodnice, sanitku sme zavolali, prisli hned, ale aj tak nestihli 😀 ale uplne bez problemov nas potom odviezli do porodnice aj s manzelom, aj ked to vraj nesmu - ta lekarka zo sanitky bola tak vystresovana, ze ju to ani nenapadlo 😀
Volat sanitku kvoli porodu je uplne normalne, ved po cely cas porodu moze nahle nastat ohrozenie zivota (napr. ti praskne voda a uviazne ti v krcku priskripnuty pupocnik - ako to vyriesi taxikar?). Vacsinou sa riesi sukromny odvoz kvoli pohodliu a kvoli tomu, aby s tebou mohol ist rovno aj manzel. A tiez vtedy, ak nechces ist rodit do najblizsej porodnice, lebo oni ta nemozu rozvazat inde. Ale zarucene ti nemozu odmietnut poslat sanitku v pripade porodu.
@something Súhlasím s tým, že sanitka sa nemá zneužívať. Ale ako si ty napísala, že za posledné 4 roky ste neviezli ,,bielu" pacientku, prečo to nerešpektujú naši ,,spoluobčania". Viem, nie je to tvoj problém, ty to nevieš nijak vyriešiť, ale prečo operačné stredisko tú sanitku do rómskej osady vyšle. Samozrejme stále potom kričíte na nás, čo potrebuje raz, možno 2krát za život sanitku a ešte si vypočujem ,,nadávanie" od záchranárky, že načo som ich volala. Hovorím z vlastnej skúsenosti, nie k pôrodu, ale k otcovi s rakovinou. Bolo to teda dosť nepríjemné,a hlavne preto, že kde kto si záchranku volá lebo si porezal prst a to je v poriadku. Môj otec si záchranku nezavolal ani raz v živote. Len na sklonku života, keď sme ju už naozaj potrebovali.
Ak by som bola v tvojej situacii, tak volam sanitku. Mna viezla do porodnice moja dula a fakt si neviem predstavit, ze tu cestu absolvujem s taxikarom :( A uz vobec si neviem predstavit, ze mam este stresovat a hladat ktory sused je doma a odvezie ma. Mozno sa na to zamestnanci rzp mozu divat cez prsty, ale ak sa niekde dusi dieta, tak snad vyslu druhu sanitku, ci??? Clovek si predsa plati poistenie aj kvoli takymto veciam. Mozno by sa za takyto odvoz mala platit nejaka primerana suma, ale urcite by to mala byt bezne dostupna vec.
zavolat sanitku na odvoz do porodnice je podla mna zneuzitie...
Ak viem, ze ma nema kto zaviest do porodnice, mam blok poziadat o to znameho, tak akonahle by sa mi zacali kontrakcie by som odisla do porodnice autobusom, alebo taxikom. Ak je skusenost z prveho porodu, ze nic necitim, nic necitim a zrazu je tu v priebehu 5 minut dieta, tak to uz aj sanitka pride neskoro, zvycajne porod trva niekolko hodin, tak pri prvych pravidelnych kontrakciach zbalim tasku a zavolam taxik.
Inak fakt nechapem zmyslanie, 50 eur sa zda vela, ked treba ist porodit vlastne dieta, ale to,ze koli tomu, ze mam hlboko do vrecka moze niekto koli mne zomriet, to je pohodicka. Vsak co by som nevyuzila sluzby zdravotnictva, vsak si platim poistku..... 😔
MImochodom daju sa kupit inkontinencne plienky pre dospelych, ci podlozky, ked sa uz tak velmi niekto boji, ze zaspini auto. Zial, aj tie nieco stoja ....
@michaelafenclova1 kludne si zavolaj sanitku ale vytoc 155 nie 112 ..... pri porode mas narok na prevoz do porodnice podla rajonu co je u teba Trnava....
co ma ist rodiaca zena busom kde ju ani nepustia sadnut.... a nie kazdy ma cez pracovnu dobu k dispozicii xy susedov s autom schopnych okamzite nasadnut do auta a odviezt ju ...
ja si zneuzitie predstavujem trochu inak ... doporucujem navstevu trnavskej pohotovosti s dietatom s urazom ... kde cakas na osetrenie hodinku dve niekedy aj dlhsie ... lebo samozrejme kazdy koho doveze sanitka ma prednost co na tom ze je to vazen, opilec a pod ... tam je pohotovost spolocna dospely aj deti ...
co na tom ze rodicia dietata co ma hlavu rozbitu platia kvanta penazi na zdravotne poistenie ... a este aj toho vezna zivia zo svojich dani ... a co na tom ze ma mensie zranenie ... ma prednost... detto opilec co spadol niekde a preco lebo ho priviezla sanitka .... 😝
samozrejme ze ta odvezie sanitka....normalne si ju zavolas oni pridu a zoberu ta do porodnice....partnera nezoberu.
To je uuuuuplna volovina ze ta nezoberie
Pokial viem, tak sanitka ta normalne odvezie, no vsak do najblizsieho mesta, kde sa nachadza nemocnica.. napr. ja byvam v Sali, kde tiez nie je nemocnica, na vyber Galanta a Nitra, kedze som chcela rodit v Nitre (kde som nakoniec aj bola) a prisla by mi sanitka z Galanty, tak by ma brali do Ga, tak mi to bolo vysvetlene.. 😉
nechapem ako moze niekto povedat ze porod nie je zivot ohrozujuci stav
Jasne to tu napisala kocka co robi na zachranke, ze volat ju moze ale vacsinou sa na to nadava a vacsinou si ju volaju cierne. Denne rodi x zien a keby si kazda vola sanitku tak kam by sme dospeli? Mimochodom zakladatelka temy ani neuvazuje ze by si sanitku nevolala ona sa dokonca pytala ci vezmu aj jej manzela aby nemusel platit taxik.
@natalienka12 vobec tu nejde o platenie taxika pre mojho muza,len som chcela wediet ci ho moze sanitka vziat,nic viac nic menej. To je cele...
@natalienka12 nehovorila by som s takou istotou o trvani porodu pri prvorodickach 🙂 , ja som prisla do nemocnice po 12-tej a 12:45 sa narodil Tomasko, takze keby som musela ist do ineho mesta, neviem, neviem, ci by som to stihla, pri Nellynke mi odtiekla plodova voda doma, okolo 22:30, o 23-tej ma muz zaviezol do nemocnice a 00:40 bola na svete, a tam zasa slo o to, ze keby moj muz doma nebol, urcite by som volala radsej zachranku, nez sa s odtekajucou plodovou vodou trepala taxiku...
@sisaka prosiim? Ake zneuzitie? Na to ta sanitka je aby ta v pripade porodu odviezla do porodnics! Nemylte si to zo 112!
@natalienka12
Nuz toto ma skutocne pobavilo 🙂 ale uprimne radsej sa poistit vsetkymi moznymi variantami 🙂 Sice ja ked sa narodila, aj ked rodicia zavolali sanitku, kym dosla ja som uz bola na svete. A to trvalo asi 5 minut kym prisla...no hold barz som sa ponahlala na svet a moj tatino mi pomahal na svet 😀 😀 Porody v taxikoch, to asi funguje len vo filmoch...nedokazem si to predstavit, podla mna ten taxikar by bol vo vacsom strese ako samotna zena 😖 a potom, neverim ze keby takato mamicka by bola nahodou doma sama a poprosila o pomoc nejaku susedu ze by nepomohol. Ja som len raz dostala oblickovy zachvat a skrutena jak paragraf som zaklopala na dvere k susedom pomohli a to nie sme nejaky extra kamosi...sice som ich vystrasila a vraj som hrala vsetky farby, ale pomohli 😅

@natalienka12 Ja ked som bola prvorodicka, tak sme ledva stihli prist do porodnice, take rychle to bolo 😀 A teraz pri druhom som si volala sanitku, lebo kedze to na mna prislo v noci, niekto musel ostat doma s malym synom a v novom byte nebyvame ani mesiac, takze tu fakt nikoho nepozname. Moji rodicia byvaju od nas 300km a muzovi 500km. Mne v tejto situacii prislo normalne, ze si zavolam sanitku. Prvy porod bol super rychly, nechcela som riskovat, ze porodim v taxiku. A to som podla mna uvedomela mamicka a v osade nebyvam 😉