Sanitka verzus taxík tesne pred pôrodom
Mamicky ako teraz som dost v soku,a aj mierne vytocena. Vacsina z vas pise ze sanitka, 112, ma nezoberie,nieje to stav zivota ohrozujuci. A ako koho si mam zavolat? Taxik? Je smutne ze byvam v meste kde nieje nemocnica,a urcite nebudem platit taxikarovi za vycistenie interieru ak nahodou.
Ako teraz co?
a okrem toho ukazte mi taxikara ktory zoberie do auta rodiacu zenu s mozno odtekajucou plodovou vodou....taxikari odmietaju zobrat aj opiteho lebo sa boja ze im to tam pozvracia.
@kristinaanna k tomu ti poviem len jedno - je to zneužitie, lebo potom by sa podľa tvojho názoru asi všetky ženy mali dať doviezť do porodnice sanitkou, lebo na to tá sanitka je, ako si povedala! Len v Bratislave je teraz toľko žien, ktorým sa práve v tejto chvíli začína pôrod že keby teraz vyštartuje pre každú jednu sanitka, tak asi celý systém skolabuje.
No a ešte jedna vec, sanitku k pôrodu si volám vtedy, ak ma pôrodné bolesti zastihnú nečakane a vo chvíli keď mi nemá kto pomôcť. To nie je zneužitie. Infarkt, úraz a pod. život ohrozujúce stavy si nikto neplánuje. Ale keď viem, že som tehotná tak snáď asi viem, že jedného dňa porodím. Tak sa na to pripravím. Ak však niekto už vopred plánuje, že sa dá zaviesť záchrankou, lebo taxík je drahý tak to zneužitie jednoznačne je. Presne toto robia naši tmaví spoluobčania.
baby klud ..ja som uz rodila ..sice ma viezol manzel lebo voda praskla o pol 12tej v noci a predstavte si ze som bola schopna zobrat si nepresiakavu podlozku pod seba do auta..a voda tiekla celu cestu az do porodnice cize nechapem co ma byt na tom take tazke.. ja som ju mala nachystanu odkedy som mala zbaleny kufor
@lyzzy
@sisaka 😕 no poviem ti moj nazor na vec..
kym som nesla rodit / manzel stale mimo sk a ja sama doma / tak som mala nachystanych par cisel pre pripad, ze to na mna pride ako svokor, svagor, moj otec... pripadne v pripade nudze ani sused by mi nevadil ci suseda, aj ked sme tiez boli v novej bytovke s novymi susedmi.... ked musis, tak musis no nie ? 😉
ale.. mna ako prvorodicku to chytilo sposobom ze dlho dlho nic a zrazu o 9 vecer kontrakcia kazdu minutu a pol, do toho ma zacalo strasne prehanat a este som aj zvracala, nevedela som ktorou stranou sa mam k zachodovej mise postavit a + tie kontrakcie kazdych 90 sekund , ktore trvali cez 30 sekund .... o hodinu bol maly na svete. do porodnice to mame cca 30 minut.
nastastie som vtedy uz bola hospitalizovana v porodnici , manzel na cestach , a zrovna cas, ked moj otec uz spi s vypnutym mobilom a svokor tiez.. taxik kym si zavolam, po mojej skusenosti viem, ze trva podstatne dlhsie kym pride ,ako ta sanitka napriklad, kedze uz som mala tu cest volat sanitku k nam do obce a tiez aj taxik tak viem porovnat sanitka to zmakla za 15 minut. taxik si v pohode prisiel za 3/4 hod...
toto nie je zneuzivanie systemu..
to je zdravy sedliacky rozum a ak nemam nikoho po ruke, kto by ma odviezol, tak radsej vytocim tu 112, akoby som mala v 1,5 minutovych kontrakciach vracajuc a prehanajuc behat po dedine v strede noci a prosit o odvoz.
Ešte jeden príklad poviem, mojej kamoške odtiekla plodová voda v obchode, v nákupnom centre 3 týždne pred pôrodom. Toto by podľa mňa bol ideálny príklad, kedy volať záchranku. A ona si ju predsa nezavolala, ale volala manžela, ktorý ju do pôrodnice odviezol. Ak by však bol napr. v tom čase odcestovaný tak by inú možnosť nemala. Na takéto prípady sa volá záchranka. Ale nie na také prípady, keď sedím doma, čakám, viem, že som otvorená, ako napísala autorka článku, dokonca píše, že kedy má termín, takže už čaká každú chvíľu, ale už dopredu plánuje, že si zavolá 155ku. A ešte sa opýta, či sanitka vezme aj manžela.
@lucka1987 presne si to vystihla, na takéto prípady sa sanitka volá, ale nie že už dopredu plánujem, že ju na 100% volať budem a že či aj manžela vezme, lebo chce byť pri pôrode a taxík je predsa drahý
@natalienka12 asi to neviem tak dobre napisat ako ty, ale presne tak nejak som to myslela.
Vsak to je jasne, ze ked to na niekoho necakane pride a nie je nik po ruke, tak volam zachranku a ideeeem. Ale sorry planovat, ze sa do nemocnice odveziem sanitkou, lebo taxik drahy a mozno by som musela dat ho vycistit je na mna silna kava. Ale vsak ked ini ludia zneuzivaju system, tak preco nie aj ja, fakt zmyslanie hodne nasledovania, potom to tak na tom Slovensku aj vyzera....
@lyzzy mne uz uplne hrabe, rodila som dva krat a v pohode som si medzi nohy aj vlozku vopchala ... Zato ty si videla porod asi len v telke, kde sa zena z nicoho nic zvrtne v krcoch, lahne na zem a za 3 secundy je dieta na svete
@michaelafenclova1 Nemusíš písať veľkými písmenami, aby si zdôraznila niečo, nad čím sa tu už viaceré baby pozastavujú (aby si teda chápala, že nielen ja). Ono sa to možno nakoniec vyrieši aj tak, že budeš musieť do nemocnice prísť sama, ak sa pôrod nezačne spontánne. Vtedy sa dopravíš do nemocnice ako?
@sisaka Keby išlo o jednu tehotnú, naše zdravotníctvo sa nezrúti, ale tam sa neoprávnene zneužívajú trošku iné peniaze ako stojí jeden výjazd záchranky. Ide však o morálne hľadisko. Že nebudem volať záchranku, ak naozaj nepôjde o akútny stav.
@michaelafenclova1 posledná vec - nekecaj, že ťa nemá kto zaviezť! Radšej povedz pravdu, že nechceš nikoho otravovať, aby ťa to nestálo ani cent. Lebo neverím ti, že by dvaja mladí ľudia, ktorí pracovali v Trnave (ako si napísala) by nemali žiadneho kamaráta, kamarátku, kolegu, kolegyňu, ktorá by bola ochotná zabezpečiť odvoz. O tomto sa ma prosím ťa nesnaž presvedčiť. Lebo ak by si takého človeka mala a pre prípad, že by náhodou nemohol, voláš si záchranku, tak to beriem. Ale aby si už vopred plánovala odvoz sanitkou na spôsob taxíka aj s manželom, tak je to zarážajúce. Mimochodom, píšeš, že nie si prvorodička, tak iste vieš, že s dieťaťom budete musieť stále chodiť k lekárovi a veľakrát aj na pohotovosť. Takže ak ti dieťa dostane o polnoci horúčku, v Hlohovci nemáte nemocnicu tak budeš zase volať záchranku? Ja nemám žiadny problém, ten problém máš ty.
ahojte ako tak citam skusenosti mate rozne, ja tiez rozmyslam ci sanitka, ci taxik, priatel je mimo este 3 tyzdne a keby nahodou to bolo kriticke a nemam nikoho, kto by ma odviezol, asi by som fakt volala sanitku, som prvorodicka a neviem na co sa mam pripravit, co ma caka, ved nikto nikdy nevie ci to pojde rychlo ci pomaly 🙂.len ma zaujima, som z BA rodit by som mala na Antolskej, tam mam aj vybaveného doktora, ale podla bydliska patrim pod Kramare, kam ma odvezie sanitka?dnes nas navstivili uz aj prvýkrát poslickovia, tak uvidíme co bude 🙂

@sisaka .....ty si uz rodila niekedy?....podla toho co pises asi nie.....lebo uuuurcite ked dostanes take kontrakcie tak budes mysliet na natahovanie inkontinencnych nohaviciek a zdvorile zavolanie taxika a potom pekne s taskou v ruke cakat nanho pred domom.....tebe uz naozaj hrabe?