Skúsenosti mamičiek s prirodzeným pôrodom koncom panvovým
Ahojte ženy! Keďže naše bábätko aj v 37.tt tvrdohlavo zotrváva v polohe koncom panvovým, zvažujem, akú z možností pôrodu si vybrať. Žijem v zahraničí, klinika, ktorú som si vybrala, má skúsenosti s KP pôrodmi a žiadne obavy zo spontánneho pôrodu. Teda aj moja tendencia smeruje k prirodzenému pôrodu, aj keď je to moje prvé dieťa. Chcela by som poprosiť tie z vás, ktoré rodili KP prirodzene, o podelenie sa so skúsenosťou (koľký pôrod a ako ste to vy, aj bábätko zvládli). Určite mi to pomôže pri rozhodovaní.Vopred prosím tie z vás, ktoré takto osobne prirodzene NERODILI, aby sa zdržali diskusie a pridávaniu príspevkov typu “dcéra mojej susedy”😊. Nezaujímajú ma osobné názory, ale skúsenosti😉. Ďakujem vám!
@rivini Ja som rodila 1. Dieťa - dceru Kp. Mne vsetci lekari (muzi) hovorili, ze to je normalne, bezne, ze babo do 3 kg v pohode (nakoniec mala 3,2 kg). Az lekarka na nocnej v den porodu bola zhrozena, že či mi nikto nevysvetlil, ake riziko podstupujem pre seba aj dieťa. No nie, doteraz mi kazdy lekar - muž hovoril, že je to bežné. A vraj ich mam počúvať na slovo, keby som akokolvek trpela. (Asi sa to neodporúča pre matky hysterky.)
A teraz moje proti:
1. Bola som niekolko krat hospitalizovana, lebo pri otvarani akomkolvek hrozi prepad pupocnika
2. Porod bol rychli, nestacil zabrať ani oxitocin a keď vyšlo telo, hlava ostala zaseknutá dnu.
3. Sestričky mi 2 skakali laktami na brucho.
4. Roztrhany konečník. Šitá 3 hodiny.
5. Porodné bolesti neboli nič oproti tým, ktoré som mala do rána. 100x horšie.
6. Dcéra mala pisulu opuchnutu ako velke jablko.
7. Od tych sestrickinych tlakov ma na cele a nose hematom dodnes (5 rokov).
8. Asi 3 mesiace som si necitila mocovy mechúr (rozumej, ked som neustriehla, pocurala som sa). Ani kegelove cviky nepomahali (tie som cvicila bezne aj pred tehotenstvom).
9. Dva tyzdne som si nevedela sadnúť na zadok.
10. Chrbát ma z toho porodu bolel este 6 mesiacov. Nevedela som sa poriadne predklonit.
11. Dcéra mala do 1 roka problemy s bedrovymi klbmi, museli sme jej davat popruhy. Vraj je to pri kp bezna vec.
12. Dieťa bolo často až na 2. Mieste kvoli mojim fyzickym problemom.
13. 2. dieťa som mala extremne rychly porod, skoro zo mňa vypadlo cestou do nemocnice.
Preto by som uz nikdy nerodila prirodzene, ak je taky vydobitok rodiť po cisarsky.
Ak sa bojíš, či si k nemu nájdeš cestu, tak neboj, nájdeš. Spokojná matka je lepšia ako keby si mala fyzicky trpieť a popri tom sa ešte starať o cerstvo narodene babatko.
@blueprincess to čo tu čítam som mala aj ja a rodila som prirodzene sedem hodín
Roztrhaný konecnik šitie 3 h a bolesti ešte polroka akurát že mne močový mechúr ostal v poriadku a hematóm ma dcéra na cele a zátylku ešte stále a to ma 4 roky
Veľa záleží od fyziologie človeka.
Už len z tohto dôvodu by som sa ja na pôrod KP nikdy nerozhodla
Ja som mala pred 2r plánovanú sekciu kvoli KP. Nikto mi na výber nedal, na každej poradni mal dr poznamky typu "nejak sa nej prihovorte nech sa otočí,je škoda keď ste mala prvý prirodzený robiť sekciu". Šancu jej dávali do konca ale aj tak bola naplánovaná sekcia.Na pretáčanie doktorom som ísť nechcela, veľa som o tom čítala a došla som k záveru, že radšej pretrpím stav po cisárskom ako keby sa malej niečo malo stať, nejaký dôvod na to aby sa netočila,predsa má. Tak som sa teda psychicky pripravovala na sc. 5dní pred plánovaným termínom sc mi odtiekla voda, malá sa však stále neotočila. Službu mal prednosta a keďže to išlo veľmi rýchlo, rychlo som sa otvárala, ten mi dal na výber ako chcem rodiť, že "čo si myslíte že budete prvá?" Dal mi polhodinu na rozmyslenie. Už som bola priklonená k prirodzenému,no hneď ako ma po 15min skontroloval zavelil že hneď sa ide na sálu na sekciu. Deti mám dve, poviem pravdu, mať staršieho sekciou, ďalšie dieťa by som nechcela už len kvôli tomu,ako mi po sekcii bolo. No potom som nad tým rozmýšľala a povedala som si, že zdravie malej mi bolo presnejšie a bála som sa, či by pri prirodzenom KP nemohlo dôjsť predsalen k nejakej komplikácií a pôrod by bol horor ešte väčší pre nás obe. Nakoniec som bola rada aj za tú sekciu
@rivini a nie je to predoperacne vysetrenie? Ja som tiez musela podpisat informovany suhlas, ze keby pri manualnom otacani sa cosi stalo, tak ma rovno vezu na sal a pichaju a rezu. Lebo pocas samotneho otacania som vobec nebola napichnuta, len som mala preventivne kanylu zavedenu (a zalepenu), ze keby nieco, tak to vedia rychlo riesit. Ale nic mi vtedy nepodavali intravenozne. Skus sa na to priamo opytat.
@rivini ja som prvú dcérku mala otočenu normálne, hlavičkou, potom druhého syna KP. Oboch som rodila prirodzene a ten druhy pôrod bol pre mňa oveľa príjemnejší, menej bolestivý, rýchlejší. Pri oboch ma doktori varovali že pôrod bude problémový lebo mam moc úzku panvu, pri druhom som dokonca mala spravené aj predoperačné vyšetrenia a par dni predtým ako som si mala ísť dohodnúť termín sekcie sa syn narodil. Rodila som s mladunkou doktorkou ktorá sa hneď na začiatku priznala že takýto pôrod sama ešte nerobila ale skúsená pôrodná asistentka nás obe "podržala" 😀
PS: syn sa narodil na začiatku 38 týždňa s váhou 3.4 kg.
Aj u nas planovali lekari porod KP prirodzenou cestou, cakalo sa do poslednej chvile, az sa malemu prepadla nozicka do porodnych ciest a potom akutny cisarsky rez ..ja v silnych kontrakciach, v strese ze co bude s nozickou...chvilu ho rozdychavali az nakoniec to bolo ok, nanestastie sono noziciek ukazalo vyklbenie bedroveho klbu 🙁 a potom od narodenia nonstop sadra az do 5.mesiaca ked podstupil operaciu klbu 🤦
@kacena1792 to nemuselo byt tym prepadom nozicky,kludne sa to mohlo stat uz pred tym tou polohou,su deti,k maju vykĺbené nozicky a rodili sa normálne
@kacena1792 teoreticky to nemuselo suvisiet, ja som tiez prisla na porodnu salu s trciacou nozickou a drobec ma nozicky v poriadku. Akurat jadierka sa mu neskoro osifikovali.
Dobrý deň ,
Rodila som KP dievčatko v 2020 . Bol to môj tretí pôrod . Skúsila som aj možnosť otočenia plodu vonkajšími hmatmi, nepodarilo sa . Jediné čo mi dali bol oblbovak ( neviem presne čo to bolo ale bola som po Tom vláčna ) a teda bolo mi z toho celý deň potom zle . Už by som na toto nešla keď nato spätne pozerám . Ale vtedy som nevedela , skúsila som .
Pôrod - ak by som ja sama nevedela že mám bábätko KP , nevidela by som rozdiel ( keď porovnávam s 2 predchádzajúcimi porôdmi , ale je celkom možné že je to len tým že už som vedela do čoho idem ) .
Jediné čo bolo pre mňa iné bolo že posledná pôrodná doba vypudzovacia bola oveľa dlhšia ( keďže ide najskôr mäkká riťka ide to ťažšie ) .
Šokujúco som nemala žiadne poranenia ( všetci sme boli prekvapení na sále , lebo pripravili si na zasivanie celý arzenál nástrojov ) .
Myslim ale že u mňa veľmi zavážilo že to nebol prvý pôrod .
Keď sa spätne pozriem prvý pôrod som prežívala najhoršie , nebola som pripravená akosi všetko som zle znášala .. druhý pôrod bol pre mňa najkrajším možným zážitkom , doteraz keď si naň spomeniem mám zimomriavky . Tretí pôrod KP bol pre mňa najstresujucejší, bol aj s oxytocínom , nebol pri mne muž ( prvá covid vlna) , a teda i keď som bola pozitívne nastavená že to zvládneme tak vo mne bol strach z možných komplikácií .
Neviem či som pomohla... Veľa veci zohráva nastavenie ženy , spracovanie bolesti a veľa iných aspektov ... A aj viera v samu seba , a svoju intuíciu .
@rivini ja som rodila KP prirodzene....bez nicoho...dievca....prezila som 🙂
Ver si....daj na lekarov....bol zaverom najlestivejsim v porovnani s ostatnymi porodmi.....lebo ako pise mamina predomnou....najskor ritka a potom hlavicka. Ale zvaldnes to ak sa rozhodnes. Studenti mediciny - ucia sa na tom....neviem sice ako v de.
@rivini po porode ma dietatko pokrcene nozicky den, dva....potom sa to da do normalu
@lubkecha ja som uz aj zabudla, ze som zalozila tuto diskusiu😊. Nase dieta sa otocilo priecne a skoncilo to teda planovanou sekciou. A za mna super! Dieta ok, ja tiez ok. Nasledky nevidim ziadne. Na stvrty den som sla normalne domov, po troch dnoch mi uz netrebalo nic proti bolesti, kojenie sa rozbehlo. Ak by som mala mat opat dieta nejako podivne otocene, hned by som suhlasila opat so sekciou a nestresovala sa otacacimi manevrami a neviem cim este.

@rivini moja babka porodila 7deti, z toho poslednu siedmu dcéru KP - keď už ja ako mlada dospelá sme zvrtli reč aj na vzťahy, sex, deti, pôrody, toto par raz okomentovala, vždy rovnako - "Anička, to teda bol pôrod.." za mňa je to absolútne indivindi, veľa faktorov - základ je co najskusenejsi porodnik, kvalitná neonatologia a mamkine odhodlanie (viem co a prečo)