Pôrod koncom panvovým

mishadudy
14. aug 2022

Zdravím maminky..

Som v 35tt a malý je zatiaľ ešte stále otočený zadočkom dole. Áno, viem, že ešte sa môže otočiť hlavičkou dole ale moja gynekologička je toho názoru, že aj keď sa neotočí, nevidí dôvod aby som rodila cisárskym rezom lebo mám za sebou 2 spontánne pôrody. Nie že by som po tom túžila, ale mám strach aj z normálneho pôrodu. Z každej strany počúvam a tiež som už čo to aj prečítala o tom, že pri chlapcoch sa automaticky rieši cisarsky, pretože je tam veľké ryziko.
Má, prosím Vás, niektorá osobnú skúsenosť s pôrodom koncom panvovým u chlapcov?

bluka2
14. aug 2022

Sú také pôrody chlapcov kp na YouTube. Ja by som tak išla, ale môj sa nejak 4 týždne pred pôrodom otočil ešte. Ale dilemu som nemala nikdy.

bibina32
14. aug 2022

@mishadudy Ja som mala prvý pôrod normálny. Druhý syn bol otočený zadočkom. Môj gynekológ tiež povedal, že pri pôrode sa uvidí. Pre istotu som si urobila predoperačné vyšetrenia. V nemocnici tiež čakali, kým som začala rodiť. Ale po 12 h kontrakcii som sa vôbec neotvárala, tak na rannej vizite rozhodli, že idem cisárskym. Veľmi záleží, aký lekár bude pri pôrode. Držím palce

mogaa
14. aug 2022

@mishadudy o tom ale nebude rozhodovať tvoj gynekológ, ale pôrodník

gabika128
14. aug 2022

@mishadudy veľmi záleží od doktora, keď je doktor skúsený a vie to, tak sú to pekné pôrody ( takých lekárov je málo a ešte menej odrodí chlapcov podľa mňa). Tvoja gyn môže hovoriť hocičo, ale keď prídeš do nemocnice a tam bude iný lekár, on rozhodne. Ja som mala dievčatko a aj tak nasilu chcel službu konajúci lekár cisársky a tak mi úplne krásne prebiehajúci pôrod prerušili.🤷‍♀️ tak isto aj sa chodí v tvojom okrese na pásy posledné týždne do nemocnice, tak aj tam sa môžeš dohodnúť podľa mňa.

petrisa213
14. aug 2022

Ja som 7 dní po termíne prišla na poradňu a vtedy mi doktor povedal ze sa malá otočila KP. Ale keďže hmotnosť bábätko odhadli na 4035g bol mi naplánovaný cisársky. (pri viacrodickach je hranica kedy ta nechajú rodiť KP 3800g, pri prvorodickach 3500g, moj to bol už tiež 3 pôrod). Hodinu pred cisárskym mi spravili kontrolné sono a ta malá opica už bola znova hlavičkou dole 🙈 tak to nechali tak a čakali sme na spontánny pôrod. Strašne som sa bála ze sa zase otočí, ešte som hovorila doktorovi keď bola už zas hlavičkou nech ju chytí za uši a vytiahne kým sa znova neotoci :D chvalabohu už vydržala. Inak sú doktori ktorí ovládajú techniku otočenia bábätká v brušku. Ale neviem o tom nič bližšie, ani rizika ani ako to je bolestivé. Viem len ze jednej holke co som mala v skupine pomohol. 🙂 držím palce

dididudu
14. aug 2022

@mishadudy ja som tiez mala prve dva normalne tretie- dievča islo cisárskym kvoli KP dali mi na vyber... Pri chlsocovi by sa nemalo rodit KP automaticky by mal byt cisarsky... Mna sa snazili prehovoriť aby som rodila klasicky no nešla som.. Na tvojom mieste by som si prezistila porodnicu a isla rodit tam kde ta daju cisárskym 🙂 neriskovala by som

mishadudy
autor
14. aug 2022

@dididudu ja som bola pred dvomi týždňami na pohotovosti a tam mi vlastne povedali, že malý je otočený zadočkom dole a pýtala som sa, že "čo ak sa do pôrodu neotočí?" a dr len povedala, že možno sa otočí..to je všetko. A zase keď som bola na kontrole o 2 dni u svojej dr, tak mi povedala to, čo som písala, že nevidí dôvod na cisarsky lebo som už treťorodička..
Ďalšiu poradňu, už poslednú u svojej dr mám 6.9. a dokonca na prietoky ma objednali až 5.9. ..to už budem v 38tt..predošlé 2 pôrody som už v 38tt rodila, tak som trošku na pochybách, že nebudem vedieť na čom som, ak by náhodou aj tento krpec chcel ísť vonku skôr.

gabika128
14. aug 2022

@petrisa213 áno aj otočenie robia, ale tam sú tiež nejaké obmedzenia( váha, TT tehotenstva, uloženie placenty), ja som mala placentu na mieste kde by mali začať tlačiť a preto od toho upustili.

gabika128
14. aug 2022

@mishadudy ak máš veľký strach, stále môžeš pri prijme povedať, že chceš ísť akútnym cisárskym, keby ťa prehovárali, tak by som im povedala, či mi podpíšu papier, že budú niesť zodpovednosť za prípadné negatívne následky.

kiki68
14. aug 2022

@gabika128 presume, tie nasledky totiz hned nevidia. Keby sa tam nieco dorbka, tak to uvidia o par rokov. Toto by som ja u chlapca nelajzla. Co mi to pomoze, ked on o 25 rokov nebude moct mat deti alebo tak.

anavixy
14. aug 2022

Nemyslim si, ze ta niekde budu “nutit” rodit KP prirodzene. Porod SC je lekarmi povazovany za tu horsiu alternativu, obzvlast pri tretorodicke. Urcite preto ti gyn povedala, ze nevidi dovod na sc, pretoze podla nej by bola skoda po dvoch porodoch ist pod noz. Takze ak tebe ide o to, ze ty chces KP todit sekciou a bojis sa ze ti to nedovolia, tak toho sa neboj… ak naopak chces rodit vaginálne a bojis sa ze ta budu chciet sekat, tak si najdi porodnika v porodnici kde budes rodit a dohodni sa s nim konkretne.

dididudu
15. aug 2022

@mishadudy mne tiez moja dr hovorila ze co vymýšľam ze kedysi sa vsetk orad radom rodilo normalne... Ale ja som uz posledny mesiac sa rozhodla chodit na poradne do pôrodnice ored tym taka moznost nebola pri prvtch dvoch.. Tam mi dr dala na výber velmi prijemna porodnicka este mi aj dala cviky ako pomoct bábätku sa otočiť no nepodarilo sa... To nieje ziadna výhovorka tretorodicka je to chlapček jemu to môže poškodiť semenníky ja by som si isla za tym rodit cisárskym isla by som sa opytat na porodnicu co oni povedia na to a ked sa nebude dat isla by som do ineho mesta rodiť..

dididudu
15. aug 2022

Dokonca mi dala pani doktorka na vyber kedy chcem rodiť ktorý deň 🙂 mala son plánovaný cisársky a vtedy som aj rodila 🙂 tyzden a pol cca skor pred terminom

zuzu1111
27. sep 2022

@mishadudy ahojky, ako ste nakoniec rodili? Ako to dopadlo? Tiež som tretorodicka, chlapček a zatiaľ KP ☹️ ...tiež mi moja dr.vravela, že podľa toho ako sa k tomu postaví dr.v nemocnici, že niektorí v pohode odrodia prirodzene, niekde je to indikácia na sekciu....neviem z čoho mám väčšiu obavu 😑

mishadudy
autor
21. okt 2022

@zuzu1111 ahoj..nakoniec sa malý pekne otočil v 39tt, takže pôrod bol spontánny 🙂

zuzu1111
21. okt 2022

@mishadudy juj, tak super, môj sa otočil ešte v 36tt, ako som bola na prvú poradňu v nemocnici, tak mi robil dr.USG, lebo som spomenula, že bol KP na poslednej poradni u mojej GYN. A tam mi vraví, že veď už je pekne hlavičkou....tak som sa pýtala, že či sa môže ešte aj zas otočiť zadkom, tak že už to nie je veľmi pravdepodobné, hoci aj také sa stáva, ale výnimočne.....tak dúfam, že už tak ostane....dnes som tam bola 37tt+4 a zatiaľ dobre

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre