Skúsenosti s pôrodom doma
Drahe mamicky zvazujem porod doma a zaujimal by ma aj vas nazor a HLAVNE skusenosti. Nechcem podstupovat v nemocnici zbytocne lekarske zakroky (nastrih hradze, tlacenie na brucho) a preto zvazujem tuto alternativu. Termin mam zaciatkom Aprila koniec Marca ale nechcem si to nechat na poslednu chvilu a dufam ze mi pomozete pri rozhodovani. Zaroven ak by ste mali kontakt na nejaku porodnu asistentu v BA a okolie bola by som rada (samozrejme ak s tym aj dana PA nebude mat problem).
(Nasla som si aj porodnicu v ktorej by mohlo byt mozne prezit porod bez tychto zasahou ale dobre vieme ako to tam chodi).
@zlaticko118 tie PA to robia protizakonne a keby sa im nato prišlo,skončili by profesionalne s pôrodmi.čo sa dá vymyslieť keď je dieťa priškrtené popočnikom?nato sa príde tak že klesaju ozvy plodu inak to nezistíš a doma uz vôbec nie.vtedy sa lekár snaží pupočnik uvoľniť,málokedy sa to podari a preto je indikovaná sekcia.doma by malý zomrel.PA by si ani nepípla ani by nevedela ze je malý priškrtený.kamoška si to doteraz vyčíta ze si skoro zabila dieťa.
@zlaticko118 ja ťa neoddzudzujem ze chceš rodiť doma,ani niesom proti,ale je to naozaj riziko.samozrejme ze všetko môže byt super a porodiš spokojna,bábätko v poriadku a budeš šťastná,no je tu aj riziko pri ktorom môže bbabätko zomrieť a aj matka pokiaľ nezasiahnu lekári.ked sa komplikuje pôrod tak gynekolog potrebuje pomoc ďalšieho kolegu lebo ani cisárak nevie urobiť sám takže,ked sa zachranujem dieťatko aj mamina tak nikdy to nerobi jeden gynekolog a jedna PA.pretoze vtedy ide o sekundy.
@8291 to je pekna kravina, ze ked chce zena rodit doma tak to ani na poradne nemusi chodit...jezisi kriste som sa zapovedala ze sem nic nikomu nenapisem ale takato donebavolajuca kravina mi proste neda...porod doma je len pre zdrave zeny a zdrave deti bez nabehu na komplikacie... a ako asi zisti taka zena, ze je ona aj jej dieta zdravotne v poriadku aby vedela ci rodit doma vobec moze? si predstavujes ze domarodicky su lahostajne voci rizikam? kazda jedna keby jej zistili pocas tehotenstva cokolvek tak by to doma neriskla, vsetky sa snazia o zabezpecenie maximalneho bezpecia pre svoje deti a seba......preco by to nerobili ked je tato moznost dostupna?
@katka.gzd nie som aj vyššie napisala že neoddzudzujem porody doma ale a tie poradne som dala ako príklad.ze kontroly ano a pri pôrode lekara nie?a poradňami nikdy nevieš zistiť ci bude porod komplikovaný alebo nie.ale komplikacie ti nastanu pri pôrode kedykoľvek.preco sa spontánny pôrod zvrhne na sekciu?pre zachranu bábätka a aj maminy.ked si prečitas moje komentare k tejto diskusii,tak nikde nenadavam na maminy co chcu rodiť doma.len je to na zváženie.
@zlaticko118 ano môžu rodičia zatajiť porod doma a niečo si vymyslieť.ale ide o to bábätko v takej situáciu ny by sotva zachranili a keď ano tak s doživotnými nasledkami.ked sa pôrod skomplikuje tak ide o sekundy na porodrnie zdravého dieťatka bez nasledkov
@8291 : nasu komunikaciu neberem nejako negativne, vyjadrujes svoj nazo,r vsetko prebieha bez urazok tak z mojej strany v pohode 🙂 beriem na vedomie to riziko ak by boli ake kolvek problemy uz pocas tehotenstva urcite by som nerodila aj napriek tomu doma.
vynate z clankov: (PA to teda nerobia protizakonne).
Pôrody doma u nás neupravuje, a teda ani nezakazuje žiaden zákon. Aj lekári priznávajú, že by potrebovali jasnejšie pravidlá.
"Domáce pôrody na Slovensku nie sú nijako regulované a hoci štát priznáva ženám právo zvoliť si domáci pôrod, odmieta túto voľbu aj reálne podporiť. Ženy nemôžu rodiť s odbornou pomocou, vyriešená nie je ani starostlivosť po pôrode či zápis do matriky," uviedla Zuzana Krišková z občianskeho združenia Ženské kruhy.
MVO pripomenuli, že Európsky súd pre ľudské práva potvrdil, že ženy majú právo zvoliť si pôrod doma ako rovnocennú možnosť k pôrodnici a štát má povinnosť im túto voľbu prakticky zabezpečiť. "Domáce pôrody tak pre mnohé ženy žijúce v zahraničí predstavujú reálnu a legitímnu voľbu. Keď to ide v iných krajinách, niet dôvod, prečo by sme to nemali zvládnuť aj na Slovensku," dodala Krišková.
@zlaticko118 to som spominala ze u nas to nieje nijako ošetrene zákonom a starostlivostou o tieto mamičky.PA ani iny zdravotnícky personalbnesmie vykonávať svoju profesiu mimo zdravotníckeho zariadenia pokiaľ to nieje v rámci prvej pomoci,PA mozno príde k pôrodu za finančnú odmenu ale lekár by určite neprišiel ani jeden,pretože by mohol prisť o licenciu.ja niesom PA ale pracujem v zdravotnicve,no a kebyže som PA nikdy by som nesla odrodiť maličkú mimo nemocnice,tu zodpovednosť by som na seba určite neprevzala za žiadne peniaze,pretože v pôrodnici je v prípade nudze anesteziolog,neonatolog a nehovorim o monitoroch,ambuvakoch....
@zlaticko118 moje tehotenstvo bolo bezproblémové, pôrod prebiehal normálne, ale ak by som rodila doma, môj syn by tu dnes nebol. Keď je zle, ide o minúty.
@8291 ale snad si uvedomujes, ze to nieje ciernobiele....ze ked sa zena rozhodne "riskovat" porod doma tak to neznamena, ze automaticky je nezodpovedna a bude sa vyhybat vsetkym ostatnym veciam ktore su v dnesnej dobe tehotnym zenam k dispozicii..... to je aj ten velky rozdiel medzi rodenim doma pred 100 rokmi ktorym tu uz podaktore strasili a rodenim doma dnes..... dnes vieme popredu identifikovat potencialny problem ktory by zenu do nemocnice jasne poslal, alebo sa vieme uistit, ze je vsetko v poriadku.... vieme matke co rodi doma poskytnut na pomoc vyskoleneho zdravotnika ktorym PA je a vieme aj v domacich podmienkach monitorovat ozvy dietatka, kontrolovat krvnu stratu, sit pripadne poranenia a v krajnom pripade vieme zabezpecit prevoz do nemocnice v kratkom case.... hygienu, vyzivu a ine podmienky ktore su dnes lepsie ani nejdem spominat... pointa je, ze v dnesnej dobe sa da porodit doma bezpecne....uz by si mali ludia vyhodit z hlavy tu predstavu o nejakej lesane ktora v zivote nevidela doktora a byva niekde na lazoch a porodi na zelenej luke... takto dnesne porody doma nevyzeraju a keby nas posahany system konecn porody doma uznal a nebranil by kazdej zene si moct k sebe PA zabezpecit, podmienky by sa okamzite este viac zlepsili..
@katka.gzd Keby je to legálne, že príde k tebe domov PA bola by 100% zodpovedná za pôrod, ona a len jedine ona. V prípade zdravotnej ujmy alebo smrti, by rodina podala obžalobu, tak ako so zdravotníckym zariadením, s tým rozdielom, že ona by asi nemala toľko financií na super pravníka alebo vyplatenie odškodného. Takže by skončila v base, ako všetky rodičky sú frajerky, že berú riziko na seba...hmmm hej už to vidím, keby príde matka o dieťa, vinou osoby, ktorá je za zdravie dieťaťa a jej zodpovedná. Takže rozumná PA by to nikdy neurobila.
Želám Vám všetkým krásne pôrody, nech sú kdekoľvek 🙂 Rozhodnutie je vždy len na matke, kde privedie na svet svoje dieťa.
@stanka284 ja nechapem za prve kde beries tu istotu (Jeden pripad za vsetky v CR Ivana Konigsmarkova-matka sa postavila na jej stranu, zalovali ju kolegovia lekari) a za druhe ked pochybi zdravotnik, je snad jedno kde pochybil... To je riziko povolania... ale existuje poistenie... Ako myslis ze funguju PA napr. v UK alebo Holandsku? Toto nieje nas slovensky novodoby vymysel..toto vo svete uz davno funguje takze staci prebrat uz davno odskusany a prevereny model od vyspelejsich... Tieto tvoje argumenty su velmi velmi slabe...ale beriem, ze opat z nevedomosti... je vzdy lahsie odsudit co nepoznam ako si dat namahu o tom nieco prestudovat/zistit...to by chcelo totiz cas a energiu...
@katka.gzd ale presne nejak tok som to písala uz aj vyššie,ja chapem ze v nemocke je to mozno nepohodlne a to prostredie...ale pre bábätko a aj matku bezpečnejšie.ano volakedy sa tiež rodilo doma a všetko bolo super,ale aj vyššia úmrtnosť.a všetky možné vyšetrenia môžu byt v poriadku aj tehu bez problémov a aj pôrod môže prebiehať uplnom poriadku a zvrhnut sa to môže za pár sekund.nikde som nepisala ze sú maminy nezodpovedna.ja sa nato pozeram z medicínskeho hľadiska,keďže som zdravoťák.aj to som písala že u nas to nie je nijako zákonom osetrene .
@8291 bohuzial nesuhlasim s tvrdenim, ze v nemocnici je porod bezpecnejsi... nie pri slovenskom pristupe aky sa dnes stale razi a povazuje za "v poriadku" to je asi ten zaklad v ktorom sa nezhodneme...
v Hainburgu alebo vo Vyskove moze byt porod v nemocnici bezpecnejsi.. (bavime sa stale o 100% zdravych zenach a detoch..... pri rizikovych absolutne bez debaty samozrejme do porodnice)
@katka.gzd preto všetky bábätka po urgentnej sekcii na Slovensku umierajú...viem že sa stáva a je to smutné,ale sale vždy bezpečnejšie ako doma.vsetci vychvaluju Haimburg,poznám maličkú ktorú tam tak nastrihli lebo inak to neslo ze je strihlikonecnik až tak že skončila dočastne so stomiou a už jej bola dobrá aj slovenska nemocnica.liečba u nej trvala pol roka a bábätko si vôbec neužila,nehivoriac ake muky di prežila,cize komplikacie sú všade nielen na Slovensku.o UK som pocula ze sú v tomto výborný,no diskusia bola založená ze baba chce rodiť doma na Slovensku.takze ja som zahraničiu ani nevyjadrovala.jasne že sa bavime o zdravých mamičkach ja som len písala že aj fyziologický pôrod môže skončiť urgent.sekciou.pokial je mamička vysoko rizikova tak sa vždy planuje sekcia.mne je jasne že rizokova mamina nebude chcieť rodiť doma
Prvykrat sa zapajam do nejakej diskusie, ale chcem povedat svoju skusenost. Prvorodicka,ktora si porod nezazila a chce rodit doma je podla mna velka trufalost. Pokial ide o praktiky v nemocnici,ktorym sa chces vyhnut,tak prave tieto zachranili moje dieta. Pri prvom porode som bola natolko fyzicky vycerpana, ze som tlacit vobec nevladala a keby mi porodna asistentka doslova kolenom netlacila do brucha a maleho mi sami nevytlacali, tak by sa zivy urcite nenarodil. Takze ziadne praktiky sa nepouzivaju len tak zbytocne. Tak je to na velke zvazenie.
@8291 pointa je ze k urgentnym sekciam z velkej casti (jasne, ze nie vzdy a ano su aj nepredpokladane komplikacie, niesom naivna) dochadza prave "vdaka" nasej uzasnej bezpecnej starostlivosti.... uz len ked si zoberies to percento cisarskych rezov vykonavanych v jednotlivych porodniciach...snad mi nechces s cistym svedomim tvrdit, ze tak vysoke percento zien u nas nieje schopnych porodit svoje dieta normalne, spontanne, vaginalne.... ak si presvedcena, ze tie iste komplikacie co nastali v porodnici u kazdeho z tych porodov by nastali aj pri inom pristupe ako je u nas bezny/rutinny, potom sme sa dobavili... pretoze ja som presvedcena, ze prave ten pristup sposobil, ze zena na sekcii skoncila...a pod pojmom "pristup" rozumiem obmedzovanie pohybu, cas straveny na monitore v polohe na chrbte, vyvolavanie porodu, urcyhlovanie praskanim plodovych obalov, pichanie oxytocinu, pichanie epiduralu, kristellerova expresia, nemoznost si zvolit porodnu polohu a samozrejme v neposlednom rade psychicke pohodlie rodiacej zeny = spravanie/pristup personalu, minimalne sukromie, zaobchadzanie na hranici ludskej dostojnosti.... toto su veci, ktore nielen podla mna vedu k urgentnym sekciam, ktore vobec nemuseli byt vykonane keby....
a pripad mamicky z hainburgu ktory si spomenula...no bohvie jak by ju strihli u nas a s akymi poraneniami by skoncila... asi nebudes tvrdit, ze od nas by sla bez poraneni.... a druha stranka veci je, ze toto je v hainburgu skor rarita, kdezto u nas je rarita bohuzial opak - zena po porode bez nastrihu alebo poranenia
@miskaurb o kristelerovej expresii si najskor nieco precitaj kym budes tvrdit, ze ti zachranila dieta... vo vyspelych krajinach je tato metoda ZAKAZANA... svetova zdravotnicka organizacia ju zaradila medzi nebezpecne.... je mi smutno ked sa niekto ide bit za to, ze mu touto metodou zachranili dieta... ach jo
@zlaticko118 ak chceš napíš mi ip,skúsenosť mám
Je
@katka.gzd je to na každé mamine ako sa rozhodne ani v jednom prispevku nenapísala ze som presvedčena ze to to to.napisala som názor a skusennosti.pretoze mamina si musí zvážiť plusy aj mínusy.vela bábätiek sa narodilo a zachranilo vďaka sekciam a samozrejme aj poškodilo ked sa na sekciu dlho čakalo.presne viem ako to v nemocniciach chodí a samozrejme ze maminy majú z toho strach.a ten Haimburg som ani nechcela spomenúť lebo tato diskusia nieje o tom,ale napisala som to preto aby bolo jasne že takéto komplikacie sú aj tam a nielen u nas.A tá mamina uz ma druhé dieťatko samozrejme uz sekciou z vital.indikacie uz nebol mozny spontany pôrod po to prvom.a rodila v štátnej nemocnici a bola spokojná
@katka.gzd Ja som reagovala len o na Tvoju reakciu na náš pošahaný systém 😉 a popisovala som veci z čisto legislatívneho hľadiska 😉 🙂
Odkiaľ si nabrala právo súdiť našich LEKÁROV? Sú lekári dobrí aj zlí, ľudskí aj neľudskí. Tak ako sú aj rodičky, ktoré si uznajú ja som sa rozhodla pre pôrod doma budem znášať následky a sú rodičky čo PA obvinia, že je to jej vina.
Osobne som sa so zlým lekárom/lekárov nestretla a to som bola za rok 2014 hospitalizovaná 3x plus pôrod, manžela mi 26. decembra odviezla záchranka, všetci nám chceli iba pomôcť, boli milí.Pustili ho domov na silvestra, aj keď ešte vôbec nemal ísť domov a chodil k nim každý deň ja vyšetrenie, len preto aby bol s rodinou, tak dostali od ZP oveľa menej ako keby tam leží. Plus pravidelné vyšetrenia a prehliadky (ja, muž, syn).
Pozri, základ je, že máš ty všetko zistené :D
Ešte raz je mi to úplne jedno, kto kde porodí, len keby som v koži PA nevzala by som iba na seba zodpovednosť za dva životy. Keď pri iných pôrodoch sú minimálne dvaja, pri mojom boli 2 lekárky a 4 sestričky, myslím si, že 6 ľudí obklopený prístrojmi atď. urobí viac ako jedna s pár nástrojmi a maximálne tým prístrojom čo sa počúvajú ozvy a vecičkou na odsatie pusinky.
@stanka284 pri takychto nazoroch ake mas sa naozaj my dve nemame o com bavit....ked si presvedcena ze okolo porodu potrebujes 6 ludi a neviem kolko pristrojov...uff... k tomu fakt nemam co dodat...
@8291 ja som nepovedala, ze tvrdis... ja som napisala, ze ak... a cakala som na reakciu ci si to myslis alebo nie... ja nemam nic proti rodeniu v nemocnici ale mam vela proti rodeniu v nemocnici na slovensku za aktualnych podmienok...v tom je velky rozdiel.... ale uz koncim.... slubila som si, ze nebudem uz minat energiu ani cas v diskusiach na tuto temu pretoze uz viem, ze tu sa nad tym nikto zamysliet nechce... tu to vzdy skonci len odsudenim...takze koncim skor ako sa do toho stadia tato tema opat dostane....
pekny den a bezpecne porody vsetkym....nech uz budu kdekolvek
Myslim si ze tato diskusia zas smeruje k takemu vysledku ako aj ta predosla uz zamknuta. Myslim si ze nema vyznam sa hadat, kazda mame svoj vlastny nazor, niekto nebude riskovat pre trosku pohodlia dva zivoty, inemu zase viac vyhovuje porod doma. Tato stranka je o diskusii a nie o hadkach. Myslim ze kto chcel napisat svoj nazor, napisal a je to na zvazeni kazdej matky ako a co uzna za vhodne. Nikoho tu netreba poucovat ani o tom ake je fantasticke rodit v nemocnici, ale ani o tom ze najlepsie je doma. Len sama si bude kazda niest dosledky. Clovek pochopi niektore veci len ked dieta strati a potom sa bude pytat preco prave my? Raz mi manzel na to odpovedal a preco nie my? V com sme lepsi, aby nas nieco podobne nemohlo zastihnut? Nech uz sa zakladatelka rozhodne akokolvek, prajem im aby bolo vsetko v poriadku, ako aj ostatnym mamickam co sa prave rozhoduju
Zienky, predtym, nez napisete dalsiu kravinu, seriozne si nastudujte problematiku domaceho porodu a co vlastne porod je. Inak sa naozaj nemame o com bavit. Pekny den vsetkym.
@katka.gzd vidím, že nie si schopná akceptovať iný názor, ako svoj, no čo už. Ja som vyššie napísala svoju skúsenosť, tvoj názor, ani názor iných žien som nezatracovala. Iba som sa dobre pobavila na tom, že ak by sa počas domáceho pôrodu niečo skomplikovalo -rýchly prevoz do nemocnice. To hej, najbližšiu mám 45 km - nie po diaľnici, ale po cestách, ktoré sú v zime často zjazdné s ťažkosťami. Jasné, že to si už každá musí zvážiť, len ma to pobavilo.

@8291: tak ked by ona nesla s nimi do tej porodnice tak by sa to nedozvedeli, rodicia by si uz nieco vymysleli. Z tohto hladiska je to podla mna dost diskutabilne, lebo su PA ktore su ochotne prist domov a chapu tie potreby matky preco sa rozhodla pre taky porod a su PA ktore tuto metodu neschvaluju.