Slzy posttotalitních porodních procesů
tav verte, ci neverte ale videla som ho a ani pri nom si dietatko k prsniku nepriliezlo.kolkokrat je na mamke cely cas pod dekou, pokym je na sale.
podla Vas sa ako urcuje AS?
ak sa matka neciti na to, ze ho bude mat polozene nahe na sebe pro osetreni poraneni si myslim ma logiku, k kazdej s apristupuje individualne.ak si zela bonding po osetreni, tak sa to respektuje.je tiez vecou nazoru, ze co je pre niekoho normalna poloha pre druheho nemusi byt...
@daniela1983 a takto by sme sa tu tocili do neviem kedy...sto ludi a sto chuti, a tak je to aj pri prirodzenych porodoch a bondingu
@trgypadl no to ze si jeden novorodenec nepriliezol to este neznamena ze sa to bezne nedeje.
normalna poloha je taka ktoru by si zena sama dobrovolne zvolila keby nebola perosnalom k nejakej polohe usmernena. a silne pochybujem ze by nejaka zena, ktora by mohla slobodne volit polohu a pohybovat sa pocas druhe doby porodnej sama dobrovolne lahla na chbrat a vyviazala si nohy do strmenov. lebo teda v porodnice kde som rodila nechvaju zenu aby sa hybala a vybrala si co chce a pocula som odtial uz nejden porodny pribeh ale teda ziadna nespominala ze by si bola vyliezla na kreslo a zaujala vyssie popisanu polohu. mimochodom tie zeny potom porodili bez poraneni...
ako sa urcuje AS? ja neviem ako ho urcuju v RK. ja len viem ako ho urcuju v porodnici kde som bola. a tam ho evidentne urcuju pohladom kedze som cely cas mala dieta v rukach ja.
@trgypadl ja viem ze sto ludi sto chuti. ale uvedomely personal by mal bondig propagovat a matkam ho doporucovat pretoze uvedomely personal vie ze to je to najlepsie. a urcite je vela matiek co bondig neziadaju, zrejme stale vacsina, no ale mnohe ani netusia ze nieco take existuje a ze je to dvolezite. tak by personal mal byt natolko vzdelany a osvieteny, aby matke bonding nie len umoznil ked ho chce, ale odporucil aj vtedy ked matka o tejto moznosti nevie a nepyta si ju.
a co sa tyka prirdzeneho porodu tak tiez uvedomely lekar by mal vediet ze prirdzeny porod je pre matku a dieta to najlepsie a ze 93% nerizikovych rodiciek moze prirodzene porodit a iba pri 7% sa pri prirodzenom proode vyskytnu komplikacie ktore je treba medicinsky riesit. takze uvedomely lekar by mal matky k prirodzenemu porodu povzbudzovat lebo ma vediet ze to je v zaujme matky aj dietata. miesto toho su matky co chcu prirodzeny porod neraz odlekarov skor zosmiesnovane
no tak ma poucte ako v RK urcuju AS.
ja som ich videla x, ktore si nepriliezli, ale neznamena to, ze tvrdim, ze sa to nikdy nemoze stat.len som sa akosi k tomu ja osobne nedopracovala.
a v rk porodnici sa nohy nevyvezuju uz velmi dlho, rodi sa na polohovatelnom kresle, takze nelezia vo vodorovnej polohe na chrbte a nemaju vyviazane nohy.
AS sa neda zhodnotit phladom
@trgypadl akoze sa neda AS zhodnotit pohladom? snad si nemyslite ze mojmu dietatu nehodnotili AS??? samozrejme ze hodnotili ved to ma v zaznamoch ake mal AS.
ani v polosede by som soobne rodit nechcela ani za milion. takze nohy do strmenov sa v RK nedavaju? aspon nieco. ale v polohovatelnom kresle tiez zena nemoze na 100% mat volny pohyb a spolupracovat zo svojim dietatom
btw? boli to deti po prirodzenom porode co neliezli? alebo bol pocas porodu urobeny nejaky medicinsky zasah? peda? pitocin?... atd? kolko tych novorodencov co neliezlo bolo po prirodzenom porode?
mnoho maminiek si prirodzeny porod vysvetluje uplne inac, zazila som par pokusov o prirodzene porody, a verte, ze by som bola rada, ak by dopadli uspesne.len akosi sa priroda vies s tou prirodzenostou pohrrat
boli to deti aj po oprirodzenom porode aj po indukovanom porode, a mali s tym problem aj deti po prirodzenom porode.
ja osobne by som AS nedokazala zhodnotit pohladom, a ak malo v zaznamoch akciu tak to boli pravdepodobne hodnoty, ked Vam ho lekar popocuval.cize ccc ako stepisali po 30 min ci kolko.
dolezity je apgar po 1 a 5 min.
@trgypadl a ako si mamicky vysvetluju prirodzeny porod?
ja prirodzeny porod povazujem taky kde nie su ziadne zasahy. v zaznamoch mal AS v 1, 5 a 10 minute
ja Vam nevyvraciam, ze to nemal napisane.ale pohladom sa zhodnotít neda.niektore mamicky si prirodzeny porod vysvetluju tak, ze pridu s porodnym planom, co verim, ze si vacsina snazi plan zostavovat sama, nie stiahnut z internetu. zaciatok zacne pekne prirodzene, ze si neziadaju klyzmu, holenie, podanie liekov, amnitomiu, ani tlmenie bolesti analgetikami a zrazu kamsi tamsi na konci planu ziadaju peda, co sa trosku dost bije
@trgypadl asi si si vybrala nevhodne povolanie.... Poznam osobne sice len dve zienky, ktore pracuju s mamickami a novorodencami - jedna je sestricka na porodnici, druha pracovala na poporodnom najprv ako normalna sestricka, teraz uz ako laktacna poradkyna. Ich nazory su s tvojimi neporovnatelne, tie by mohli hodiny rozpravat o tom ako porirodzene rodit, ako vytvarat na taky porod podmienky, co je najlepsie pre matku, dieta, ako to zabezpecit v nemocnici, tie zeny miluju svoje povolanie a snazia sa vzdelavat, kde sa len da, aby isli s najnovsimi poznatkami. Ale to je asi ina mentalita ludi, ktori sa nesnazia presvedcit pacientov, ze tak ako sa to robi 20 rokov je to najlepsie, ale snazia sa neustale zlepsovat a popritom pocuvat nazory pacientov, samozrejme nie su jedine ....Vdaka neustalemu sledovaniu najnovsich trendov a aj spolupraci s pacientmi/klientmi sa napriklad podarilo v nasej nemocnici dosiahnut to, ze zena rodicka je prijata do jednej izby, kde je pred, pocas aj po porode, bez akychkolvek presunov a je tam, az kym nejde domov. takze ziadne presuny do porodnej saly (take nieco tu ani neexistuje ), na post partum a pod. A to pisem o statnej nemocnici, ziadna sukromna niekde v USA.
K tym kecom o tom, ako zena musi niekde lezat po porode a nemoze sa 2 hodiny presunut na oddelenie, aby sa v pripade komplikacii mohlo zasahovat, len tolko, ze u nas je materske centrum na 7. poschodi a operacne saly na 3. Nikto s tym nema problem, ani lekari! Vsetko sa da, len treba chciet, akurat na SLovensku sa nechce a ani nie je tlak, podla toho, co citam vacsina zien je spokojna s tym, co je a keby bolo aj horsie nevadi, vsak vydrzia.
@sisaka ja sa snazim svoju pracu vykonavat zodpovedne a aj tak k nej pristupujem.milujem ju a myslim si, ze som si vybrala pre mna spravne povolanie,aj ja sa vzdelavam, ale na urcite veci mam svoj nazor, to je cele.a nikde som nepresveidcala pacienotv, ze tak ako sa to robi 20 rokov je najlespie.poukazovala som na to, ze sa meni aj svk porodnictvo a to k lepsiemu, i ked pre mnohych malymi krokmi ale dochadza k zmene.tot vsio
@trgypadl tak to su skratka neinformovane mamicky co neusia co je prirodzeny porod. k tomu sa neda nic ine dodat. k tomu AS. musi sa dat urcit pohladom kedze aj WHO odporuca aby sa AS odcitavalo pocas bondingu. a snad mi nechcete povedat tym ze sa to neda, ze mojmu dietatu AS zapisali nejake vymyslene skore, lebo to zhodnotit nemohli. to snad nie?
inak ja sa tiez nedivim ze na slovensku ide porodnictvo k lepsiemu malymi krokmi, ked vacsina matiek je spokojnych. lenze ako som uz pisala, aj lekari by mali byt natolko osvieteni, aby sledovali moderne trendy, ktore su v najlepsom zaujme matiek a deti a to neruseny bonding nepochybne je. a sami lekari by toto mali matkam odporucat a zavadzat do praxe.
tak prosim este raz o vysvetlenie ako presne treba odcitat AS. dakujem
Akciu srdca by ste mali pocut,takze pohladom ju asi nezistime,nepopieram,ze to who oporuca pocas bondingu,ale akciu je mozne zhodnotit fonendoskopom,cize to bolo az po 30 min ako ste pisali
@trgypadl to si vazne myslite ze PA udala AS 9, 10, 10 bez toho aby hodnotila akciu srdca? uznavam, mozno som si nevsimla a mozno tep kontrolovala tak ze chytila dieta za rucicku len som to nezaznamenala. 🙂 ale skor si myslim ze to skratka zhodnotila z celkoveho prejavu dietata. inak ako by sa dieta prejavilo keby malo akciu srdca pod 100?
@daniela1983 AS unovordencov sa zostuje fonendoskopom. ved je to mozne aj po as bondingu popocuvat dieta.
@leishmania no ved iste ze je mozne aj pocas bondingu pouzit fonendoskop ja len hovorim ze mne to nerobili.
ale
@trgypadl tvrdila ze AS sa neda robit na tele matky. len ja nechapem preco k takemu nazoru presla ze sa to neda, ked sa to da celkom v pohode. a mne by rozhodne fonendoskop nevadil ani v 1 ani v 5. minute
@daniela1983
@trgypadl písala, že AS sa nedá spraviť pohľadom! Nie, že sa nedá robiť na tele matky. 😉
V tom svojom "boji" zabúdaš na základnú vec - čítanie s porozumením. 😉
Celkovy apgar sa podla mojho nazoru zle hodnoti na tele matky
@daniela1983
Napísala až po tom mojom, že podľa jej názoru, sa to robí zle. Nie, že sa to nedá!
@heni79 ale nikde nebolo riadne ysvetlene preco by sa to malo robit horsie
@trgypadl preco sa podla vas zle hodnoti na matke? co presne dobremu zhodnoteniu brani?
Hodnotenie apgar podla mojich zdrojov by sa malo vykonavat vo vodorovnej polohe,na tvrdej podlozke,aj vybavenie uchop a moorow reflex.napisala som,ze sa na mamke zle hodnoti,nie,ze sa neda
@daniela1983 celkovo sa lahsie vysetruje na podlozke ako na matke so vsetkym co treba po ruke, ale samozrejme ze keby sa zmenil pristup a boli by vsetky veci po ruke pri matke na sale dalo by sa to bez problemov aj tam.. Podla mna pri porode tvoja PA nemerala AS ak nepocuvala babo na tebe a urobila apgar odhadom

@trgypadl no liezt novorodenca sa nevideli lebo ste nevideli neruseny bonding. ale zdravy novorodenec sa k bradavke doplazi. len teda tazko za tych mozno 5 minut co ho matke nechaju. a ze sa maju problem prisat? a kolko casu na to chudata mali? mne sa maly tiez neprisal v momente ako sa dostal k bradavke. su deti co im to trva kludne aj tie dve hodiny. takze chapem ze niektore asi mali problem. ano lepsi vyraz ako rvanie dietata od matky ma v suvislosti s narusovanim ich spoznavania a vzajomnej intimity ma nenapadaju. pardon.
fonendoskopom dieta pocuvali ale az o dost neskor. lekarka prisla popocuvat ho mozno po pol hodine, mozno to bolo aj viac. ale ano fonendoskop pouzivaju ale nie na urcovanie AS.
ked niektore matky nedokazu bondovat pri osetreni poraneni to neznamena ze bonding pausalne nebudeme robit. navyse tu kdesi bolo hodene cislo ze v RK mate len 34% nastrihov, teda zvysok matiek potom nemoze mat problem nie? no a to je dalsia vec. kedy sa lekari konecne naucia ze rodenie na chrbte je najhorsie co sa tyka poraneni hradze a nechaju matku rodit v normalnej polohe aby sa netrhali a nebolo ich treba strihat a nasledne sit. ano mala som pohodovy bonding aj vdaka tomu ze ma nemuseli ani vysetrovat po porode ani osetrovat a dopriala by som to kazdej matke. len to vela vody pretecie kym lekari pochopia ze rodit na krovkach s nohami v strmenoch je absurdnost na entu