icon

Slzy posttotalitních porodních procesů

tatalin
29. jún 2014

@trgypadl ja som pochopila co si tu pisala... a zdielam.tento nazor.. a hlavne nepokladam sa za cloveka ktory vsetko vie... ja som v porodnici dvoverovala lekarom a sestram. Viem.ze robili to co treba...ak.som nieco chcela tak som sa pytala sestier... koniec koncov moj oblubeny vyrok: Nerobíš dobre, keď chváliš to, čomu nerozumieš, no ešte horšie je, ak to haníš. Leonardo da Vinci

dulkagabulka
29. jún 2014

Apgarovej skore sa do odčítať ,ked je babatko položené na brušku matky- na to nie je treba ho odnášať a pokladať na tvrdú podložku..
V národnom neonatologickom resuscitačnom programe z roku 2010 sa píše, že pre prvé hodnotenie stavu novorodenca je potrebné zodpovedať štyri otázky, ktoré odlíšia novorodencov vyžadujúcich si resuscitáciu od zdravých:

Je dieťa narodené v termíne alebo je nedonosené či prenášané?
Sú plodové vody číre, bez prímesi mekónia a bez podozrenia na infekciu?
Je dýchanie efektívne (plače dieťa?)
Je tonus primeraný (svalové napätie)?

Ak je odpoveď 4 x áno, potom platí postup pre zrelých i predčasne narodených novorodencov bez potreby resuscitácie :

postačuje štandardné ošetrenie (skin to skin, utretie, zakrytie event. vytretie horných dýchacích ciest),
a sledovanie (dýchanie, aktivita a farba) dieťaťa.

V resuscitačnom program sa ďalej hovorí:

Fyziologického novorodenca po pôrode kladieme osušeného priamo na telo matky (skin to skin), kde ho spolu s matkou prikryjeme. Je to súčasťou termomanažmentu zdravých detí.
Nie je potrebné rutinné odsávanie fyziologického novorodenca z horných dýchacích ciest. Zdravých novorodencov neodsávame, v krajnom prípade, ak je to nevyhnutné, vytierame dutinu ústnu a nos.
Odporúča sa tiež oneskorené podviazanie pupočníka, aspoň o 1 minútu.

dulkagabulka
29. jún 2014

a ja iba dodavam,, že novorodenca netreba osušovat niekde mimo matkinho tela..v pohode sa dá osušiť priamo na tele mamy 😉
ženy ktoré prežili NERUŠENY kontakt koža na kožu po pôrode opisujú, že nič krajšieho nezažili 😉
Odniesť zdravé ieťatko od zdravej mamy je zverstvo. To nie je "len" 5 minút..to je AŽ 5 minút.
Deti patria k matkám.

daniela1983
29. jún 2014

@tatalin pekny vyrok, len kludne mozem hanit prax porodnic kde sa nerobi neruseny bonding, lebo ako matka rozumiem tomu co je pre moje dieta najlepsie a to je kontakt so mnou.

daniela1983
29. jún 2014

@leishmania a co treba k vysetrovaniu AS? maximalne fonendoskop nie? mna nezaujima ze pre lekara sa lahsie vysetruje dieta. nie je to v zajme dietata vysetrovat ho na podlozke tak by sa od tejto praxe malo upustit

martija
29. jún 2014

@vejula dieta citi lasku, to je samozrejme, ale spoznava tu matku presne tak isto ako matka spoznava jeho. Dieta nosis 9 mesiacov pod srdcom a napriek tomu ani v pate netusis ake bude... A ono tiez netusi nic o tebe, pozna tvoj hlas to ano, ale znie inak zvnutra ako zvonku.. A tlkot srdca? to nepocuje, ked vedla matky lezi... iba ak jej lezka priamo na hrudi..
Ako je mozne,ze ak si dieta prisvoji cudzia zena dieta si mysli,ze je to jeho matka?
A po dalsie, ja ked som mojim detom spievala nemalo to ziaden ucinok..🙂
Nechcem v ziadom pripade tvrdit, ze matka je po narodeni nepotrebna, ale na druhej strane sa podla mna robi zbytocna drama okolo toho, ak dieta nie je nepretrzite pri matke...

daniela1983
29. jún 2014

@martija drama?no tak tie deti frknime na novorodenecke a nech ich nosia iba na kojenie!!!

martija
29. jún 2014

@daniela1983 sak tak sa to robilo, nie?

daniela1983
29. jún 2014

@martija no hura tak ked je dozadovanie sa deti nieco co sa precenuje a robi sa z toho drama, tak zrusme rooming in.!!!

leishmania
29. jún 2014

@daniela1983 ved ja s tebou suhlasim 🙂 len som ti odpovedala na otazku 🙂

daniela1983
29. jún 2014

@martija dieta po porode velmi dobre vie ze lezi na matke!!! lebo je spokojne a neplace. nema dovod. ale ked ho vezmu cudzi ludia a vysetruju tak protestuje

martija
29. jún 2014

@daniela1983 drama sa robi trosku tu na koniku, ja som velice liberalny typ, nie som za radikalne riesenia,naopak, ak chce mat maminka miminko pri sebe nepretrzite - nech sa paci!! ak nie, nech "odovzda" ak to tak citi, alebo potrebuje. Neviem,preco vzdy musi byt vsetko vzdy bud cierne,alebo biele, preco mnohe z vas nedokazu pochpit aj druhu stranu..

leishmania
29. jún 2014

@martija niekde bolo pisanie nieco v style ze ak maminka nechce babo pri sebe nemozu ho lekari zobrat?

daniela1983
29. jún 2014

@martija no ved ked matka odovzda nech si odovzda. ale problem je ze neruseny bonding nie je bezna prax a potom matky co ho chcu narazaju na problemy. ked je matka personalom v bondingu podporovana tak veru ho neodmietne. to si neviem predstavit, ze by kricala nech jej to dieta vezmu a daju prec!

martija
29. jún 2014

@leishmania nerozumiem otazke

leishmania
29. jún 2014

@daniela1983 ale azazila som takeho vyhukameho ocka primporode ze ked mu ponukli male tak len hlavou potocil ze nie 😀

martija
29. jún 2014

@daniela1983 jemine, baby neprehanajte.... nekrici nikdo. moja sestra bola po cisarskom a mala prve dieta, na noc si priala, aby jej ho brali prec.. a dieta je zdrave, krasne kludne.. na roziel od mojich, kde bol ten bonding, ako to nazyvate neporuseny..
Neviem preco hned, ked ma clovek na vec volnejsi nazor , hned je to slovo do bitky?!

leishmania
29. jún 2014

@martija si piasala ze mnohe z vas nedokazu pochopit druhu stranu tak som len komentovala k tomu ze nikto asi nema proti tomu nic ak nejaka maminka chce dat dieta k doktorom, problem je skor na slovensku ak ho maminka chce mat stale pri sebe preto tazko hovorit o chapani druhej strany kedze to je bezna prax ze dieta beru... Pochopit momentalne treba matky ktore chcu mat dieta pri sebe a system im v tom brani vacsinou...

daniela1983
29. jún 2014

@martija a kde si rodila ked si mala neruseny bonding? dokonca u vsetkych? to akoze fakt ti deti nezvali ani na vysetrenie a mala si ich nahe na sebe dve hodiny? v ktorej porodnici?

martija
29. jún 2014

@leishmania ano vsak to je v poriadku, ja som velice za.. mala by sa tato moznost podporit.. ale zial tu na koniku to nevyriesime...

martija
29. jún 2014

@daniela1983 rodila som v spanielsku

slniecko77
29. jún 2014

@daniela1983 zrejme merali tep tvojmu baby pulznym oxymetrom 😉 to sa nasadi na prst a zmeria to pulz a hladinu kyslika v krvi. V UK tak merali mojim detom, aj telesnu teplotu a podotykam vsetko bolo robene pocas bondingu, ktory nepreruseny trval dve hodiny 😵 samozrejme Apgar score bolo tiez.

leishmania
29. jún 2014

@martija vyriesit nie urcite ale aj rozpravanim o niektorych temach a davanim do povedomia sa niekedy veciam pomaha 🙂

martija
29. jún 2014

@leishmania mne trosku vadi,ze tu sa nedokazeme pochopit. To ze je zdravotnictvo zle, chapeme asi vsetky.

martija
29. jún 2014

@leishmania ano uricite treba debatovat, len s pochopenim, iba to som chcela. Mozno sa mylim, ak ano ospravedlnujem sa vopred, ale sa mi zda, ze ak ma mamicka/zena iny nazor hned sa tu do nej "skace" 🙂

slniecko77
29. jún 2014

..aj telesnu teplotu a zvysok Apgar skore robene pocas bondingu, som to vyssie napisala mozno trosku menej zrozumitelne..

leishmania
29. jún 2014

@martija to neviem posudit citala som temu len posledne 2 strany a par prispevkov na zaciatku... Len na sk zabezpecit zakladne veci ako dotepanie, bonding je fakt problem vacsinou...aj ine veci... Preto mozno to rozcarovanieniektorych co to tak chcu a nepodarilo sa im to pri prvom ako napriklad mne alebo ak vplanuju porod stoji ich to energiu casto si to vydobit ak sa im to vobec podari...

martija
29. jún 2014

@leishmania ano to je zase druha tema.... ,ze pokial si to matka praje, tak jej to nie je umoznene.. a to je teda smutne. Ja som par stranok dozadu pisala o tom,ze som rodila aj v zahranici aj tu na sk. A tiez to bolo pre mna uplne na prasky (na sk), ze dieta plakalo dve hodiny same vedla v miestnosti a ja som lezala sama na sale. Ale dobre, to by som este prezila,ale ze som ich potom poziadala,ked ma viezli zo saly, ze si prajem dieta pri sebe, a ani to my nevyhoveli,to som mala riadne nervy. Celu noc som nespala (porodila som kratko pred polnocou) a oni mi to dieta, napriek tomu,ze som si to priala nedoniesli. Dali mi ho az niekde okolo obeda na druhy den, ale potom uz ostalo pri mne stale...
Druha vec boli sestricky, hned ako dieta zaplakalo - je hladne, dajte mu flasu! Chvalabohu som mala bohate skusenosti a tak som ich absolutne nepocuvala, dieta bolo a je placko.. Keby som ich pocuvala, hned by bolo odstavene. Ked prisiel lekar na izbu a dieta vazil, dostavali sme same pochvaly, ako krasne pribera, kdezto sestricky si neodpustili - place, je hladny!! vlasy mi z toho dupkom vstavali....
Takze ano, nase zdravotnictvo by potrebovalo par faciek a za hrst (alebo kybel) ludskosti

leishmania
29. jún 2014

@martija asi sa to zmeni len tym ze si to budu matky stale viac dozadovat... Ja dufam ze druhy porod a poporodne obdobie prezijem uz inak ako pri prvom, aj sama uz asi budem lepsie pripravena

martija
29. jún 2014

@leishmania ja tiez verim,ze sa zmeni, len otazka je kedy. Zial je to smutne, ale je to otazka penazi, keby sme mali viac penazi, chodili by sme vsetky rodit na sukromne kliniky a bolo by to vyriesene.. Nepaci sa mi,ze si platime zdravotne a nakoniec nie sme ako zakaznik,ale ako smet a hlavne v tych porodniciach, kde zena a dietatko potrebuju velmi citlivy pristup..