icon

Slzy posttotalitních porodních procesů

horana
2. júl 2014

@zuzana76 a kde je nazor margarity?

Ad cisaracik: mat citlivost na odtien slova by jeden myslel ze bude citlivost aj na bonding, vidim ze to nie je automatika. A naopak, ked je niekomu zajedno ci mu dieta vyrezu ba dokonca by si to tu niektore najradsej vybrali a je jedno ci je dieta prve dni s nou, by som povedala ze tak "tvrda" zena bude na nejaky odtien slova uz ulne imunna. Vsak o co ide, ze?!
Ked tu totiz dulkagabulka dala pred 2 stranami ten popis porodu zeny ktorej pripadalo ponizujuce ako sa k nej spravali, tak mnohe tu oponovali ze co sa stara o pripadne odtiene slov co jej tam hovorili a ako sa k nej chovali, ze islo o nieco ine, ze co je priectlivena na obvykly postup. Take reakcie su v podobnych diskusiach smerom od vacsiny bezne: v porodnici nie si na dovolenke, co si ta tam maju ofukovat, hlavna je odbornost a co ked sa aj lekar vyjadruje buransky (napr. ta slavna okridlena veta co maju mnohi radi ze naco zena krici ked ide dieta von, ze mala kricat ked jej ho robili a podobne obhrublosti, ze co to komu vadi), tak sa cudujem ze zrazu taky odtien vnimaju velmi silno pri 1 slove v diskusii.
Oni to totiz mnohe podla mna vnimaju aj v tej porodnici, len vytesnia a prave preto su na to v style negativneho zrkadla citlive u inych ktore sa to odvazia pomenovat, to co sa v skutocnosti dialo aj im, aj im to vadilo, len to zazdili v sebe, radsej "zabudli" a vsetko je ved vlastne krasne a v poriadku. Ved ktora moze popriet ze je rada ze ma hlavne zdrave dieta? Ostane je vraj nepotrebna nepovinna nadstavba.

Mne osobne by zas absolutne nevadil odtien nieco v style "vaginacik" ale napr. nemoznost bondingu s vlastnym dietatom by som brala ako dehonestaciu osobnosti mojej aj jeho. Snazila by som sa s tym vyrovnat, ale vadilo by mi to.

zuzana76
2. júl 2014

@horana ano, mas pravdu vnimame to rozdielne , ja som citliva na to moje, nic v sebe nezamurovavam, postupujem racionalne, ano stala sa zo mna racionalna zena

zuzana76
2. júl 2014

A nie tvrda, ale racionalna zena na zaklade skusenosti, pretoze cely zivot nie je prechadzka ruzovou zahradou, to su moje osobne skusenosti, ktore zo mna urobili racionalnu zenu, nie je to konkretne porod , znova odsudzujes, slovo tvrda je hanlive v tomto ponimani @horana

daniela1983
2. júl 2014

som presvedcena ze o dost menej zien by sa uchylovalo k domacemu porodu keby mali moznost bondingu v porodnici

horana
2. júl 2014

@zuzana76 Sama hovoris ze zivot ta naucil, ked to spravne chapem ze citlivost (v tvojom ponimani precitlivenost) sa jendoducho nevyplaca, preto ides inou cestou. Pojem tvrda sa ti nepaci, nahradila si ho diplomatickym racionalna cize rozumova, akoby na ukor citu. Podla mna je taka cela dnesna doba, vobec sa nemas za co hanbit, ani vysvetlovat, taka je praveze vacsina, preto ma narok sama seba ta vacsina povazovat za normu, a praveze ten zbytok zien hodnotit zo svojej pozicie ako nieco divne. Praveze zeny ktore su zensky ciltive su dnes v defenzive, zenskost sa nenosi, idealom je zena ktora vsetko zvladne, na nikoho sa nechce spoliehat, zena manazerka, s psychikou muza, vlastne muz v sukni. Nie je to o nic vseobecne horsie, je ako je, je to taka histiricka epocha, ktora je pre nieco potrebna, ktora tu ale nebude navzdy. Tak ako bolo potrebne vniest techniku aj do napr. porodnictva, asi aj za cenu ze sa zial odhumanizovalo, co teraz by sa malo spojit, navratit prirodzenost ale neodhodit vyhody techniky, ktora ale bude sluzit a nie vladnut, ako sa neraz teraz deje.
Vsekteho do casu. Bolo inak a bude inak. Ja osobne sa tesim ked tato epocha skonci, nakolko by mi svedcala skor ina, aj ked ju uz nezazijem. Ale mam dojem ze potom sa bude na svete dychat slobodnejsie ako teraz.
Myslim ze aj zeny ktore su dnes racionalne to maju skor z nudze cnost, teda preto aby mohli lahsie prezit, ale ze aj ich vnutro by uvitalo ine ovzdusie. Cez to vsetko ked sa niektore ine snazia priniset osvetu a pomaly to ine ovzdusie jedno na ktorom fronte zacat budovat, su tymi co vazia v systeme povazovane za tie ktore treba kritizovat. Taka zvlastna pozicia to cele.

daniela1983
2. júl 2014

@horana ja myslim ze k takemu racionalnemu a pragmatickemu postoju k porodu ako ma
@zuzana76 dospeju zeny, ktorym nema kto pred porodom sprostredkovat pozitivnu skusenost. lebo povedzme si uprimne kolko% zien na slovensku ma skusenost s prirdzenym pororodom, ktory by pre nich bol povznasajucim zazitkom? vela ich nebude. a tak zeny nemaju kde o tom pocut a nema ich kto povzbudit ze porod je nieco vynimocne, ze je to cesta, ktora da zivotu iny rozmer. ano zdrave dieta je prvorade. ale predsa to nie je o tom ze je to dilema bud prirodzeny porod, alebo zdrave dieta. ved predsa je mozne oboje.

zuzana76
2. júl 2014

@daniela1983
@horana moje obe babky zazili prirodzene porody doma bez lekara, bez nastrihu a pod. A nikdy neboli z toho nejako nadsene, jedna babka dokonca obe deti ani nedojcila a na tu dobu bola dost pokrokova a davala um. Ano verim tomu, ze doba sa strieda, verim tomu, ze zeny budu rodit doma a potom zase pride era rodenia v porodnici, pretoze zase niekore zeny zistia, ze s lekarmi to idemlahsie, resp. Je to istejsie.

daniela1983
2. júl 2014

@zuzana76 ja nepropagujem porody doma. a nikde nie je napisane ze babky zazili domapozitivnu skusenost s prirodzenym porodom. ide o to slovicko pozitvina skusenost. porod doma moze byt pre zenu samozrejme aj negativna skusenost pokial sa neciti bezpecne. porod je narocny proces a mnoho zien potrebuje aby ich sprevadzal niekto kto im v tych chvilach doda istotu. no a mozno to tie babicky o ktorych pises nezazili. mozno naopak prezili skor strach a nebol nikto kto by im s tym strachom pomohol.

zuzana76
2. júl 2014

Zeny kedysi sa hlavne tolko nerypali v takýchto temach, porodili a hotovo. Brali to tiez pragmaticky.
@daniela1983

miamia3
2. júl 2014

@daniela1983 ja plánujem porod doma aj pre zážitok bondingu, aj to ostatné čo píšete, byť normálny, voľný, slobodný človek, necítit poníženie, nútenie do niečoho proti svojej vôli atď, toĺko sa toho deje zlého voči rodičkám, ja som si aj s kamoškami čo to odplakala , ked rozoberáme pôrody, čo sa niektorým stalo...aké veci ☹ Postupne som aj ja pochopila čo sa mi to všetko udialo, ale trvalo to nejaký čas.Ja som si to uzavrela, že ja ako človek to nezvládam a som labilná, ale mýlila som sa. Ked som vybehla na pôrodnicu nedávno sa popýtat, že či by sa dalo trošku stlmit svetlo, uskutočnit bonding , zasmiali sa ...a to som sestrička a poznáme sa, že nech som ticho, budem za blázna. Ke´d som počula po prvom pôrode, ako napísala nejaká osôbka že pôrod je krásny , naozaj mi to pripadalo, akoby hovorila..znásilnenie je krásne, hned som mala podozrenie , že tá žena určite nerodila , keď to hovorí, že nevie o čom hovorí, je to ale naopak.....áno, to že je pôrod vnímaný ako strašne bolestivý proces, je často vlastne zle vedený pôrod, zlé podmienky, zastrašovanie, ako aj mna presvedčili že bude to boliet že pojdem do kolien, a nebola to pravda, lebo už som bola na konci 1 doby,lenže som netušila, verila som im, ale v tom okamihu v domnienke, že to bude takto do toho obeda druhého dńa ako mi tvrdili , to bolo iné kafé...keby som však vedela že o 30 min je babatko vonku, aj vnímanie tej "bolesti"by bolo iné, je to strach čo nás tak bolí, prvorodička na to pripravená by´t nemôže, nečakala by to ani vo sne , že ako to chodí, aký je štandard a nemá uverit staršej sestričke, lekárovi...4 roky mi trvalo, objaviť gravidjógu, a potom porodit aj ked bez bondingu, ale takmer bezbolestne. Teraz chcem porodit doma, cvičím, učím sa, a skúsime to. Ešte uvidím okolnosti , čomu budú nasvedčovať. Jasne mi dali kolegyne najavo, že na sále ked budem vymýšlať, budem za kravu, keď som nemocnicu zvažovala, také tam majú takmer všetci nastavené myslenie, ....ja som ku svojim pacientom taká dobrá, ústretová, ochotná....nech sa mi to vráti 😒

zuzana76
2. júl 2014

@daniela1983 a tak zeny nemaju kde o tom pocut a nema ich kto povzbudit ze porod je nieco vynimocne, ze je to cesta, ktora da zivotu iny rozmer - filozoficke reci, aj ja sa viem pekne filozoficky vyjadrovat, studovala som filozofiu, ale popravde, aky iny rozmer ti tvoj porod dal. Ja radsej hovorim zo srdca, co na srdci to na jazyku.

daniela1983
2. júl 2014

@zuzana76 no tym by som si nebola az taka ista. lebo tie hormony pri prirodzenom porode robia svoje a posobili na zeny aj pred 100rokomi aj pred 1000 rokmi. to ze sa vtedy zeny o tom nebavili na nete na forach a nepisali o tom knihy neznamena ze pri porodoch nezazivali jedinecne zazitky, tkroe ih transformovali, len o tom skratka nehovorili. napadol ma taky priklad. zeny casto hovoria: len ten vysledok je dolezity. ide len o to aby po porode bolo zdrave dieta. nehovorim ze nie. ale je to podobne ako povedat, ze jedine co mi moze dat vysoka skola je titul a ze ide len o ten titul. ano iste je vela ludi z takym nazorom. ale ked to niekto zazil inak tak napr povie, nejde len o titul ide aj o ten cas stravny s novymi ludmi, mnoho priatelstvie, ktore clovek za tie roky pocas studii ziska, zazitky, kontakty, skratka kopec veci okolo. porod mi pride nieco podobne. ano dieta je to najdolezitejsie. ale ked porod ako taky odignorujeme, tak vlastne preplytvame mnoho z jeho potencialnu ktory pre nas moze mat. alebo je to ako turistika. niekto povie, je jedno ako sa dostanem na krivan, podstane je ze tam budem. a moze sa tam dat vyviest helikopterov a po ceste bude mat zavrete oci a dolezite bude pre neho to ze dosiahol ciel. ale ten ktory si to vyslape a diva sa okolo seba bude mat skratka iny zazitok. v konecnom dosledku obaja budu na vrchole (dieta) a obaja budu mat krsny vyhlad (dieta po cisare rovnako sikovne, schopne atd) len ten co sa tam zaviezol helikopterov so zavretymi ocami nikdy nebude mat taky zazitok ani taky pocit ako ten co to vyslapal a nepochopi ho kym to raz neprejde. no a ten co to vyslapal zase bude len tazko chapat toho v helikoptere a bude skratka presvedecny, ze dotycny bol ochudobneny o nieco zaujimave a pekne. ale tym ten turista predsa nepopiera, ze na vrchole maju obaja vyhlad rovnako krasny a hodnotny. 🙂 chapeme sa???

alexmianina
2. júl 2014

@heni79 ja som tiež rodila v BS, bol to moj posledný porod, všetky tri boli sekcie, rodila som v NZ, v NR a naposledy v BS. na to ake maju ohlasy sa mi tam páčilo najmenej, mam s čím porovnavat a verim mamičke, ktorá opisuje svoj otrasny zažitok z BS. je to tam kludne možne. fakt neviem, z čoho su mamičky, ktore BS chvalia, take unesene... podla mna je to tam pod uroven. a to som človek, ktorý pride, porodi, zalubi sa, odide a už naveky vekou doma lubi svoje bábo... nepitve sa v myšlienkach o porode, nenadava, neohovara...len teda konštatujem, že BS za mna ee.

daniela1983
2. júl 2014

@zuzana76 zial nemala som na 100% prirodzeny porod. lebo som patrila medzi tych 7% kde sa to pokasle aj ked sa nezasahuje. no ale napriek tomu mi porod dal strasne vela. otvoril mi oci v mnohych smeroch. dal mi pochopit co vsetko telo dokaze. ake neskutocne rezervy ma. nikdy by som nepovedala, ze dokazem podat taky vykon. vzdy som bola lemra leniva a moj manzel si neraz utahoval z mojej mizernej kondicie. po porode to uz nikde neurobil, lebo zazil ze som mala tolko sily ze on ktory robi kulturistiku ma nedokazal zdvihnut. posadilo ma to na zadok pred silou prirody a ludskeho tela a jeho tiez. naucilo ma to ovela vacsej intuicii a pocuvaniu instinktu. palo mi to poznanie ze telo ma take mechanizmi ze si dokaze vynikajuco poradit s bolestou a zvladnut ju vyborne bez liekov a to som clovek co si pri vrtani zubu dava analgetikum. a ten napor hromonov v mozgu sposobil, ze som pochopila mnohe suvislosti ohladne mojho zivota a mojej rodiny a pospajala sa mi mozaika roznych veci ktore sa odohrali pocas zivota a mojho vztahu. bolo to hrozne vela. a tiez to posilnilo nas vztah pretoze bola situacia ked som vyhodila vsetkych a chcela som len manzela a on bol jediny kto dokazal porod rozbehnut. nie lekar, nie dula, nie PA dokazal to na zaklade toho ako dobre ma poznal.a to nas ako partnerov posilnilo a posunulo do uplne ineho levelu. skratka kopec veci ktore tu nebudem rozpisovat, jednak su osobne a jednak ich bolo strasne vela. ale kompletne to zmenilo, mna, manzel, a nas vztah posunulo uplne niekam inam. a to sme ho mali vyborny. ale predsa len stravit 13 hodin na sale to aj muza posunie niekam inam. a nauci ho divat sa na urcite veci inak...

zuzana76
2. júl 2014

@daniela1983 ano suhlasim, ale kazdy z nas ma niektore veci, ktore pre neho nie su dolezite a teda nie je pre neho ani dolezity ten zazitok s tym spojeny, napr. Na skole mas skusky,ktore ta nikam neposunu, nebavi ta na ne sa ucit, ale kedze ich potrebujes, tak sa nejako donutis, niekto si na tu skusku urobi tahak, obaja skusku urobia, vedomosti vsak nikdy viac nevyuziju v profesionálnom zivote, takze nakoniec bolo uplne jedno ako to kto dosiahol, ja som napr nadsena, ked mozem cestovat a ucit sa cudzie jazyky, mozno prezivam nieco podobne, ked pocujem a ucim sa cudzi jazyk, mam az zimomriavky, iny ss pri uceni jazyka trapi a ja pocitujem radost. Je mnoho veci v zivote na ktorych mi vôbec nezalezi a tedabje mi jednonako ich dosiahnem,pripadne ich uplne obidem, keby som mohla mat biologicke dieta bez porodu, tak by som aj porod uplne vynechala.

zuzana76
2. júl 2014

@daniela1983 ja som podobne veci zazila, ked som tiez prekonala samu seba - po 15 rokoch som zacala znova soferovat a mimoriadne ma to bavi, zacala som studovat druhu vs, ja som hrda zase za toto na seba

daniela1983
2. júl 2014

@miamia3 no ked uz ani sestricka z nemocnice nemoze dosiahnut aspon aby jej stlmili svetlo a nebrali dieta, tak to uz je naozaj na zaplakanie taka situacia v porodnictve

horana
2. júl 2014

@daniela1983 Ved presne tak! To je akoby sme sa mali tesit len z toho ze sme zdravi, lebo predsa zdravy clovek ma milion zelani ale chory len jedno a sice aby bol zdravy, co je sice pravda, ale teraz si nikto nebude nic uzivat zato ze ini sa trapia a trpia povedzme rakovinou? Tak preto ja nepojdem na dovcu, to je asi taka ista logika. Zato ze niekomu dieta pri porode zomrelo ja nemozem mat bonding, lebo preco? Lebo medved...
Je jasne ze aj najprirodnejsie zmyslajucej a zijucej zene sa moze porod zvrhnut (aj ked je pravdepodobnejsie ze sa paradoxne zvrhne taky ktory je brany ako medicinsky uz od zaciatku a potom sa bude tvrdit: no nehovorili sme to, je to rizikove! tvrdim ze velku cast komplikacii tvori prave znacna nespokojnost zien ktore nemozu ovplyvnovat priebeh svojho porodu a podmienky su im nanucovane, teda ze psychicka stranka je este dost malo brana do uvahy a jej dosah). Ale ani takym co nie je nic nanucovane a rodia prirodne, nemozno vylucit komplikacie, co ale este nie je dovod aby vsetky sa poddali a nechali ovladat v podmiekach a ukonmi ktore nie su vobec az tak potrebne, len preto ze to niekomu patri do celku porodu ako takeho ako sa robi a nediskutuje sa o tom.
Cize preto ze sa porod moze zvrhnut este netreba zeny prispendlovat na chrbat, pichat im automaticky vselico, nastrihavat ich aj ked si to vyslovene nezelaju, netreba im brat babo - osobne nechapem preco taka vaha a vyska sa musi urcovat hned a nie trebars az na druhy den, zabilo by to niekoho keby sa hned nevystieralo telicko 9 mes zrolovane v brusku tak prve co urobime ze ho raz naraz vystrieme ako pravitko aby sme mali udaje do tabuliek, system pre system, nie pre cloveka. A tak by sa dalo pokracovat, silne svetlo na sale a pod. a pod a pod. ide o to ze v zahranici to uz bezne ide co je snad definitivny argument ze to nemusi byt ani u nas. Napriek tomu mnohe z toho este u nas preziva ako take ze robilo sa to a preto je to dobre a budeme to robit aj nadalej - smiesne!

daniela1983
2. júl 2014

@zuzana76 dieta bez porodu? no verim ze ak by si zazila orgazmicky porod, tak to nenapises 😀 (ten som teda nezazila, ani neviem ci to v proodnici ide 😀 😀 )

horana
2. júl 2014

@zuzana76 Babka je este dost malo do historie, moje babky boli dost nazorovo utlacene zeny ako vacsina vtedy, nedokazali si otvorit usta ani tak ako my dnes, aj ked sa rodilo viac doma co mmch nepovazujem automaticky za terno, aj tak nemali pristup ku svojej zenskosti, cize je len logicke ze si to nijak zvlast neuzivali.
Porodnica nie je sama o sebe zla, verim ze do buducna to pojde do smeru skor porodnych domov, kde bude aj intimita aj technika skryta za rohom keby bolo treba. A ked niekto bude chciet rodit doma bude bezne k dispozicii taka technicka vybavesnot ako v zahranici kde je to bezne a pristroje si PA doniesie so sebou, a kde nie je novorodenecka umrtnost pri takychto porodoch o nic vacsia nez bezne v porodniciach, skor mensia.

zuzana76
2. júl 2014

@daniela1983 mna moje telo sklamalo, neverim mu

zuzana76
2. júl 2014

@daniela1983 stojim si za svojim, dieta bez porodu 😉

horana
2. júl 2014

@alexmianina BS je porodnica kontrastov. Najlepsi boli ked zacinali plus bezprostredne roky potom, ked tam bola idea prirodzenych porodov silnejsia a este to viac rezonovalo ako nieco co spajalo osadenstvo. Odvtedy je to take, moze vam to vyjst, ale v mnohom uz nadsenie vyprchalo, stale je tam statisticky vacsia moznost zazit tam nieco pekne, nez je na SK bezne, nie je to vsak uplna automatika. Urcite si treba dopredu vydiskutovat porodny plan, vybrat porodnika idealne aj PA k porodu odtial, zazmluvnit niekoho kto predtym osobne zarezonuje. Potom je akas takas sanca ze to pojde. Uz ale nemaju uplne taku jednotnu liniu ako volakedy, cize kto tam prijde s tym ze zazije len bez nicoho nieco prirodzene moze mu to jednak vyjst a jednak sa moze aj napalit. Ono cas je vzdy taky ze ziadne zariadenie nevydrzi TOP navzdy, kvalita zacne kolisat, to je normalny zivotny cyklus podnikov aj nemocnic 🙂

Ja som tam zazila oba razy pekne, dokonca druhy krat pri neplanovanom porode mimo porodky ma tam velmi podrzali a pomohli, vysetrovali babo vyhradne na mojom tele, ani na sekundu neodlucili, bola zima napriek tomu sme mohli byt nahi len s dekou cez seba, vo vsetkom mi vysli v ustrety, rozpravali mi ako zazili nestandartne porody, ako rodili vo vytahu a pod. naozaj som citila zaujem a podporu aj dalej.

Pri prvom som velmi ocenila porodne kreslo, ktore bolo v tej dobe absolutnou raritou, ako som si ho mohla ovladat, rodit predklananim z kolmeho sedu a pomahat si brusnym lisom, zvolit si svoje tempo, ako stlmili svetlo, ako cele obdobie pred porodom som mohla prezit na hoteli a dojist az uplne tesne, ako mi sestry neoficialne radili ako postupovat aby som sa cim viac priblizila k tomu mojmu vysnenemu a nemusela pritom oficialne s nikym prijst do konfliktu, ale to bolo vyse 10 r. dozadu.

Ale uz odvtedy som citala ako pozitivne tak negativne ohlasy, ale zatialco vtedy bol negativny raritou, teraz sa vyskytne uz castejsie, aj ked stale o dost prevladaju pozitivne.

daniela1983
2. júl 2014

@miamia3 ty si sestricka a ani k tebe ako ku kolegyni sa nechovali ludsky a hodnotis porod ako znasilnenie?? tak to je naozaj sila. ze sa tak chovaju i anonymnym zenam to je smutne, ale clovek si nerobi iluzie. ale ked sa tak chovaju aj k niekomu kto s nimi pracuje....no co dodat... a s tym svetlom...oni tam od odenta asi nic necitala co?

vejula
2. júl 2014

@daniela1983 prispevok o 15:06 1000 lajkov. To prirovnanie s tým turistom absolutne vystihlo podstatu 😵

vejula
2. júl 2014

@horana presne to som pisala margarite. KEby sme nemali žiadne naroky a boli so všetkym spokojné, len z toho titulu, že môže byť aj horšie, tak by naša spoločnosť upadla. Nebol by možný absolutne žiaden progres. Preto aj ked všetci vieme, že vždy môže byť aj hrošie, neznamená to, že budeme k takýmto veciam lahostajní, ked citime, že to nieje v poriadku (napriek tomu že ano aj horšie byť môže)

miamia3
2. júl 2014

@daniela1983 no ja som tam ale ešte vtedy nerobila, bola som po škole , oslovovali ma sestrička tam ked som rodila, a ano ja som naozaj mala pocit strašnej bezmocnosti, priviazaná /ruky aj nohy/ a to som spolupracovala, snažila som sa, pichali do mna kadečo, hrabali sa mi všade kde sa dalo , bolelo to, nič nikto nepovedal ani oni medzi sebou, ani mne ako pacientovi. Teraz ke´d som otehotnela s tretím, už som to riešila pomaly v den pozit. testu, lebo aj tak sme tretie mimčo chceli , tak som vybehla za babami /sestričkami zo sály/, tak ma zrušili,nech nevymýšlam. Potentované sú z lekárov, barbarov, ktorí nevedia čo rodička cíti, je to len rodiaca mašina a nech to má zašité a z krku. Preto radšej viac oxi..do infúzky, pre istotu, veď čo tam po tom ako to tú babu strašne bolí....svoje dcéry, nevesty a manželky , tie to majú jediné v suchu. Aspoň som si zisťovala , strašne ma to zaujímalo , ako rodili ich blízky..veru cisárskym s bondingom.... Ale aj ja mám kolegynky ktoré napr. nechceli prijat na oddelenie maminu so 6 ročným dievčatkom , a dalo sa to, volné miesta, len ona nechcela, akoby sa sestra zaťala že teraz táto mama nie, akoby nemala len náladu, bez ohladu na plačúce roztomilé 6 ročné dievčatko, ktoré bolí úraz a ešte aj mama musí odísť..ked vlaste nemusí, v tomto prípade mama zostala....žiadna robota to nebola , len mamina si zbehla o poschodie zobrat papier. Odbočujem viem, ale chcem povedat, že nie všetci sú na tom sále zrejme takí. Preto sa stane že tu niektorá píše typu že toto je zveličovanie a nemožné, lebo ona to tak nemala, ale žiaĺ deje sa to. Pri druhom som zažila milý prístup a aj kojenie išlo lepšie, všetko bolo krajšie, aj ked bez toho bondingu atď....prvý pôrod som už písala dávnejšie, akoby ma mimožemštania skúmali, akoby robili na mne pokusy, strašne citlivo som to prežívala, po pôrode plakávala, stratila mlieko a pravdupovediac som o kojenie nemala záujem. Po pár pohároch vína som sa vylievala zo svojej traumy a postupne uvedomovala, že nie som jediná, naopak, mna aspon nerozpárali naspat a šili, lebo sa im ZAZDALO že vnútri zabudli tampón /kamoške/, alebo doktor nezvrieskol na plné ústa "VEĎ ona sesre!! Ako ste ju pripravili, ako mám teraz robit",,,a kamoška na to : "prepáčte prosím, nehnevajte sa pán doktor" - ked funela na koze.Tolko sa mi kamošky povyplakávali, spracovala to asi každá, ale to prežitie tam je. Ja absolútne neviem, čo urobím, ak by mal robit doktor ktorý mi bol pri prvom porode a mna chytí ten tretí a doma niečo nepôjde podla plánu. To je pre mňa momentálne veľmi traumatizujúce, cítim bezmocnosť, nie je tu v okolí žiadna asistentka čo by prišla, na strednom Sk to len doma s mužom, aspon sa on pripravuje zodpovedne, stresové situácie rieši s rozvahou, no ja neviem čo s tým teraz, keď ten dotyčný primár tyran stále vo výslní pracuje , ako je to vôbec možné....ako to že to tomu človeku prešlo a prechádza naďalej. Asi budem šetrit na tučnú obálku, pre nejakú istotu nezdaru v domácom prostredí, ked nechcem zasa prežit pocit ako v horore, násilné chovanie a úkony, nadávanie a všetko... ešte aj moj manžel mal vtedy traumu že to dovolil, len sa bál aby sa na mne nevybúril ešte horšie ako čo sa dialo. Kamoška tvrdí že bol pri nej opitý, nadával do prasnice /je obéznejšia /, ako to nikdy taká bachratá neporodí, načo sa prežiera a počas cisárskeho tiež reči o slanine a fujkal nad ńou...a potom sa má pred ním vyhodit na kozu? To musí by´t sakra žena "XENA" ktorá nemá traumu, takú nepoznám

vejula
2. júl 2014

@miamia3 hrozné, ako môže byť jeden lekar takto necitlivy k žene. Chudata, sa čudujem, že to vôbec dokazali povedať, ja by som sa asi aj hanbila niekomu prezradiť, aby som sa necitila trapne. Pritom vedome viem, že on by sa mal citiť trapne, ale tak pre človeka su toto velmi chulostive veci. Fakt neskutočné 😒

miamia3
3. júl 2014

@vejula no pre neho je to normálne vraj, záleží aj na nálade, kedy ráčime rodiť atď. S kamoškamí sme vždy práveže prebrali pôrody keď sa nejakej narodilo miminko, ja tiež rozprávam, čo sa dialo. Niekomu len super , a ten kto dal obáločku, tú aj snáď vejárom ovieval. Ja keď sa tu rozbehnem na túto tému, moje myšlienky nemajú koniec, dookola sa mi vynárajú ´dalšie veci, ktoré som počula napr. aj od sestričiek, od cudzích báb tu na fóre, od kolegýň v robote atď. Teraz čo sme tehotné, každá povie to isté, že ak tam uvidí jeho auto otáča sa, a ide preč. Ale tým zámer končí, ked sa ja pre seba snažím nájst riešenie /iné ako domáci porod /, nejakú nemocnicu, ja by som napr. ani s jedným z pôrodov čo som mala inde nedobehla. Prečo by tento mal byt nejaký pomalší...môže byt všetko, ale skôr sa pripravujem na variantu, že to bude zasa rýchlo. Ja viem , čo by mi povedali baby , ktoré píšu v zmysle že je to nadnesené lebo to neprežili a odpoved je , kôli babatku neriskovat a nomálne porodit. Vydržat to zasa. Zasa ´dalšie dieta vystavit stresu, kedže ho mám ja, ono tiež, logické, a to ja práve kôli nemu nechcem. Na novorodencoch som si našla kamošky medzičasom /čas od porodov ked mi nedali dieta/, tam už potom dieta vydupkám, lebo im to spočítam keď prídu oni ku mne na oddelenie 😀 len už by som si priala príst ako náhly porod doma aj s babatkom kedy sa rozhodneme že ideme, kôli papierom , lebo aj stým je strašný problém. Ak mi to nevyjde, budem tu možno niekde zo pár rokov vyplakávať zranenú dušu z novej traumy 😒

tara
4. júl 2014

@miamia3 a to si rodila v BB? ked si zo stredného slovenska? myslim, ze si treba vediet povedat nazor. viem, ze je to tazke, v tej chvili, ked mame bolesti a pripravujeme sa na porod, ale treba jasne dotycnemu debilovi povedat, ( fakt ich nemozem inak nazvat ), ze takto teda nie. oni sa musia zo zakona spravat slusne a eticky voci pacientovi a pokial prekrocia urcite hranice, mas pravo sa stazovat. moja kamaratka bola na vysetreni v 36.tyzdni v roosveltke a narazila na lekara, ktory ju privital takto:" vylezte si hore a cakajte!" ona nevyliezla a cakala. on znova:" hlucha ste? mali ste byt uz hore, nemam len Vas!" a ona si zobrala svoje veci, prisla k nemu ku stolu a hovori:" nezelam si, aby ste ma vysetroval, ste agresivny, mate druzstevne sposoby a budem sa na Vas stazovat!" ze ten skoro spadol zo stolicky, buchla dvermi a vonku plakala 😒 ale bola na seba hrda, napisala list primarovi a na dalsi tyzden isla k inému lekarovi. to som pouzila aj ja pri porode a potom mi dali pokoj, zabera to. netreba sa dat, treba nabrat silu a odvahu, nikto nema pravo spravat sa k inému ponizenecky a agresivne. je na to zakon! prosim Vas, je jedno, ci je to primar, alebo prezident, kazdy ma s kazdym jednat na urovni a slusne. treba dat aj tymto debilom najavo, ze nie su bohovia, ale vyhoreni uboziaci.