Slzy posttotalitních porodních procesů
@tara keby takto vedela zareagovat aspon kazda piata zena, vsetko by sa pomaly zmenilo!
ja ked si spomeniem, co som si vsetko nechala na sebe vykonat (aj takto slovne), tak som nastvana sama na seba, ze kde som preboha vtedy odhodila sebauctu. Ale tieto zazitky ma celkom nastartovali a odvtedy som "raketa".
vychadza mi z toho jedine to, ze mnohe zeny su uplne zaskocene a nepripravene na taketo sitaucie. Preto treba o tychto veciach hovorit, hovorit, hovorit, zdielat zazitky a najma taketo priklady, ako si dala sem. Snad to niektorej pomoze a nabuduce sa nezlakne, "lebo doktor".
@tara na tych druzstevnych sposoboch sa strasne smejem,to by ma ani nenapadlo, ale je to uplne trefne!
a pridam este jeden zazitok, sice nie z porodnice, ale ako priklad, ze ked sa pacient neda, tak idu veci aj inak. mala som problem s uchom, tak som isla na ORL. primar mi hladel do ucha a zasomral, ze mam nejaky zvlastny bubienok, ze taky klasicky ucebnicovy priklad, ale ze to nesposobuje moje zalahovanie ucha. nieco pisal a potom vysiel von. zrazu prisli 5 mladi lekari, a kazali mi lahnut si na vysetrovaci stol. lahla som si. pristupil mlady lekar a zacal mi pozerat do ucha, zrazu druhy......a vtedy som vykrikla DOST, okamzite prestante!!! odstupili a lekar sa ma pyta, ze co sa deje. tak som mu povedala, ze mam pravo na sukromie pri vysetrovani, ze nie som ziadna opica v ZOO, aby ma chodili obzerat a ze v prvom rade sa ma mal opytat, ci to dovolim. povedal mi, ze som citliva. tak som mu povedala, ze hlavne poznam svoje prava a je povinny sa ma opytat, ked chce nieco vykonat. takze tym, ze vyslovime nas nesuhlas, dame aspon najavo, ze nie sme stado, ktore posluchne a nie sme vo výskumnom ustave, aby si s nami robili pokusy.
@hradnapani presne, vystihla si to. zena je nepripravena a nevie reagovat. presne, treba o tom pisat a hajit sa, inak sa nic nedosiahne. ano, tie druzstevne sposoby pouzivam aj ja doteraz a maju neskutocny vplyv na ludi, ktori sa k tebe spravaju neslusne alebo nezdvorilo. zacnu sa hanbit a prestanu s urazanim. lebo ty takto urazis ich ego. a stacia dve slova. 😉
@tara myslim, ze to zaradim tiez do svojho slovnika, alebo nieco podobne 🙂
no hej, pretecie este vela vody, kedy pochopia, ze pacienti su komplexne ludske bytosti.
(moj manzel pracoval v zdravotnictve, ale znechuteny odtial odisiel, co ho iritovali sposoby kolegov voci pacientom a celkova taka blba nalada a napatia medzi personalom. a vyslo nam z toho jedine, ze pacienti sa tiez musia ozvat. Za tie dlhe roky tam zazil minimalne percento ludi (aj velke kapacity, vratane uspesnych a sebavedomych ludi), ktori sa pred lekarmi scvrkli na bezvyznamne "nic" a nedokazali nepristojnemu spravaniu vzdorovat.
@hradnapani ☹ hm, neviem cim to je, ze sa ludia takto zlaknu. ale mozno sa zneuziva prave ta chvila, ze pride vystraseny pacient, nieco mu je a teda bude posluchat a robit co sa mu povie. clovek sa citi bezradny. ja som sa naucila bojovat, ked som sa ocitla s malym 2x v nemocnici. 1x ked mu po porode infikovali pupcek zl. stafylokokom a 2x, ked dostal febrilne krce. na detskom odd., boli este horsi ako v porodnici. ale nenechala som sa a kamarat lekar mi volal, ze co tam robim za rozruch, ze cela nemocnica hovori, ze tam maju matku, ktora chce byt pri kazdom vysetreni, ktora sleduje, co sa podava jej dietatu, ktora si pyta suchu plachtu, lebo maly ju pocikal, ktora sa chce rozpravat s lekarom o dalsich vysetreniach a ktora chce vediet vysledky z kultivacii a vystreni. toto vsetko sa im nepacilo. uplne normalne a prirodzene veci, ktore ma rodic pravo vediet, kedze sa jedna o jeho dieta. ale lekarom to nie je po voli, lebo naco mas nieco vediet, keby potrebovali nieco ututlat. ale hned mi povedal, ze ako je to dobre, ze sa ozyvam, lebo ze takých mamiciek je tam velmi malo. vacsinou sklopia usi a respektuju "bozie slovo". malému isli napr. brat krv a sestricka ma posielala von. hovorim jej, ze som jeho matka a chcem byt pri kazdom vysetrenia nemaju pravo ma vyhanat z ambulancie. tak mi povedala, aby som si dieta drzala sama, ze velmi reve. ano, povedala REVE. malého som pohladkala, chytila mu rucku a vysvetlila, ze je to potrebne, ze chvilocku musi vydrzat a ak bude statocny, tak bude ako superman. a statocny naozaj bol. ale keby som tam nebola, tak viem, ako by prebiehal odber krvi. videla som cez sklo, ako to robili inym detom. takze toto hnusne nasilie nie je len na zenach - rodickach, ale aj na uplne bezbranných detoch. nikdy by som dieta nenechala same na oddeleni, aj keby som mala spat na schodoch.
@tara no poveda´t si názor nie je problém, ale keď si niekde priviazaná a ty vidíš, že ke´d sa slušne spýtaš vrieska niekto viac, vrazí ruku do teba ešte necitlivejšie /čo mimochodom nikdy nemáš ako dokáza´t/ , a pôrod pred tebou s nástrihom, šitím....budeš si naďalej hovoriť svoj názor? Ke´d v bolestiach ledva povieš pár slov, lebo v takej atmostfére, sú bolesti ešte krutejšie....to nejde, kto zažil, vie prečo.
vieš, toto čo píšeš, akoby som aj ja hovorila, ale ver tomu, že je niečo iné ked ideš niekde na kontrolu, a byt v rozbehnutom pôrode bezmocná....a iné by aj bolo, keby sa mi to zopakovalo. Ale ked sa ti niečo deje prvý krát, a nevidíš budúcnost, že toto nebolo ani náhodou posledné čo sa ešte udeje...to treba prežiť, ako píšem, je iné povedat si hocikde názor, v robote, škole, ambulancii, ako ked si niekde na sále, alebo po nejakej anestéze a nemôžeš beha´t napr....a nemáš dôkaz, si sama len ty a zdravotník....
@tara no ja si zas pamatam ako sa ku mne zachovala jedna paní, čo rontgenuje, nieje to sice lekarka, ale aj tak. Som zakopla o roh sprchaču a zlomila si maliček na nohe. Tak som šla na RTG. Na RTG som si poprosila na brucho tu hrubu košelu, kvôli tomu že dojčim. Milo pekne, poprosila. KEd mi už nastavila tu vec na nohu, tak som pre istotu zopakovala, že teda poprosim o tu košelu. Ako ta žena na mna vybehla. že čo ju serem (takto doslova to povedala), že ked sa tak velmi bojim, nemala som tam vôbec chodiť, že ona mala zlomený maliček a nikde s tym nešla. Tak som sa ohradila, že ako sa to ku mne sprava, že ja sa s nou rozpravam milo, preto si vyprosujem, aby voči mne vystupovala takýmto slovníkom a takýmto tonom. Ona na to, že takéto chovanie ju jednoducho nasiera. Na to som jej odpovedala, že mna v živote hneva vela vecí, ale pokial ma človek slušne vychovanie, tak sa vie ovladať a vyjadrovať sa slušne a primeraným tonom. Na to už neodpovedala. Ty kokos ale srdce som mala v krku, andrenalin ani nehovorím.. Fu akože silna kava, taketo spôsoby
@bubelko ahoj plne s tebou vo všetkom súhlasím. Ženy niekedy niektoré veci až príliš precenuju. Nechcem byť hnusna ale deťom sa neustále vyvíjajú nové neurony a staré zanikajú takže nejaký bonding si určite nepamätajú
@kubuliatko tak kludne nech sa deti do roka tyraju ved si to nebudu pamatat,tak co, nie?
volakedy operovali novorodencov bez narkózy, presne kôli tomuto názoru, chudiatka
@kubuliatko nieje dôležité len to čo si človek pamätá. Aj veci, ktoré si nepamätáš a su ukryté v tvojom podvedomí silno ovplyvnuju tvoj terajší život. Tvoje vedomie je len vrcholom ladovca, ktorý vidiš nad hladinou. Väčšina tvojho ja je ukryta pod hladinou, v tvojom podvedomí.
@daniela1983 to som nepovedala. Som proti akémukoľvek násiliu. Svoje deti som rodila bez epi, mala som ich podložené, spavame spol. V jednej posteli , dojcim . Aj napriek tomu si myslím že sa ženy idú kvôli niektorým veciam posr.
Cchcela som napísať prilozene k prsníku
@kubuliatko ja nechapem preco sa voci timu bonding tak stavis? je na nom nieco zle? nie je to snad pre dieta lepsie ako separacia? ved stale sa snazime robit pre deti to najlepsie, tak preco nad bondingom mavneme rukou ze je to nedolezita blbost lebo dieta si ju nepamata? aj keby s ju nepamatalo( co si nemyslim) tak nie je dolezita ta chvila? kopec veci si dieta nepamata a aj tak ich pren uobime, tak preco nie toto? co je na tom take aby sme sa proti tomu stavali negativne???
@kubuliatko No ano, ked to co chces ty dostanes, resp. to uz je verejne dostupne, to uz niekto vybojoval za teba, nakolko pred generaciou to este uplne samozrejme nebolo, tak to je OK.... a to co nepotrebujes chyba len inym je to pre teba na urovni posrania. Keby to bolo nieco co sa ta dotyka, na com ti zalezi hned by to bolo v inej kategorii veci, takych co "maju narok" aby sa za ne zabojovalo. Kazdy sa skratka "posiera" pre nieco ine. Je istou znamkou tolerancie a vyspelosti psychickej ked vidim ze inym na niecom uprimne zalezi minimalne sa z toho nevysmievat, nakolko zrejme nejaky dovod na to ma, nezhadzovat to. Inak je to len na urovni materskej skoly: Pani uceitelkaaa, Hanke vadi muchaaaa, kis kis kis. Z takeho spravania sa obvykle vyrastie a nastupi sirsi rozhlad.
@kubuliatko mali by sme sa snaži´t dosiahnuť zmenu v myslení, aby bol človek slobodný vo svojom rozhodnutí, nie vážiť či je dôležité prisatie novorodenca , ale to, aby bolo umožnené ak si to matka praje. Rovnako ako ďalšie veci. Aby mohla žena rodiť v inej polohe ak si to praje, kto chce ležat s nástrihom, nech má.. Je to pre danú osobu v poriadku, ale nerobiť rutinne ako opice Aj nehybný pacient sa po operácii môže da´t na vozík keď chce íst na stolicu a odmieta do plienky vykona´t potrebu, komu je to jedno, nech si nechá utriet zadok, ale kto si to praje a nie je dôvod mu v tom pomôcť..prečo nie? Lebo sme zvyknutí to nerobiť. A neurobí sa to, neumožní. A môže sa ten človek aj pos..a aj sa, lebo nemá možnosť inej voĺby. Kto to nechápe, tam pomôže len skúsenosť vo forme prežitia na vlastnej koži.
Ja som si bonding priala a neumožnili mi ho. Nemal nikto na to dôvod, iba jediný....my to takto robíme.
@miamia3 ja kde ste rodili ja som rodila v malých lokálnyc. na východe slovenska a personál urobil čo som chcelaq nechceš klistir ok nechceš lieky počasie pôrodu okw chceš epidural, nechceš epidural ok, nechceš mastrih ok. Neviem či rodite v afrike alebo kde keď sa takto správajú, o všetko si viem v nemocnici zaziadat a keď chcem nadštandard tak si to kupime
@kubuliatko pardon za Preklepy píšem z mobilu ide to horšie
@kubuliatko tak buď rada ,že si to nemusela zažiť... a ostatní čo majú skúsenosť inú ? Neviem čo tým chceš povedať ...v Afrike....máš súcit
@miamia3 v našich nemocniciach je veľa nedorozumení chybou komunikácie. Nevieme si o niektoré veci zaziadat. A ked ma nejakým zdravotník sproste správanie tak mu to treba povedať . Veľa žien chce konkrétne ked sa bavíme o pôrode to a to a nevedia to povedať a potom sa sťažujú na Mk. Na mňa kukali kadejako keď som povedala že nechcem oxytocin.ale ok keď nechce ták nechce. Pri vyšetrení mi porodnik čo mal službu drzo povedal či sa Neviem uvoľniť no určite sa viem pri kontrakciach však áno, a do pol hodiny som mala pri sebe ďalšieho porodnika so správaním úrovni lebo sa mi prístup prvého nepáčil
@kubuliatko to nie je komunikácia, nemáš pravdu. Robím v zdravotníctve 13 rokov, vystriedala som nejednú nemocnicu, a nebudem písať konkrétne príklady, okrem svojej skúsenosti . Nemáš potuchy čo sa deje za dverami ,asi by si bola veĺmi prekvapená, nakoĺko sa čuduješ tomu čo píšem. Ale podotýkam nie vždy a všetkých hádzať do jedného vreca, už som to tu písala.
Asistovala som pri pôrodoch lekárovi a niekedy bolo všetko tip-top, ja však hovorím o tej druhej stránke. Pre mńa bol jednoducho prvý pôrod neskutočne traumatický, zo strany personálu bolo zastrašovanie, zákroky veĺmi bolestivé na ktoré ma nikto jediným slovkom neupozornil, ked som sa spýtala /priviazané nohy/ či ešte môžem napr. odbehnút na WC ticho...aká komunikáca...sestrička môžem íst ešte na WC? Pozrela, ale neodpovedala.Odišla. Prišiel lekár, vyšetril ma opäť, ja som sa znova spýtala, koĺko asi zostáva času do druhej doby, chcela by som íst ešte na WC...hodil na zem nejaký nástroj, zvrieskol " tak ja sa tu snažím, " pokrútil hlavou , odišiel. Po chvíli prišiel a znova do mna vrazil zápastie a urobil Hamiltonov hmat , BEZ SLOVA!!! Ja som urobila chybu akú v komunikácii prosím ´ta, tak ako by si to ty teda riešila , samozrejme v dobre strašných kontrakcií ked sa mi nedalo ani mysliet reálne. Vieš si to vôbec predstaviť čo som asi prežívala? A že opisujem chvilku z 3-hodinového pôrodu? A k tomu priplateniu nadštandardu, ja nestojím o nadštandard, nevadí mi iná baba na izbe ani záchod pod nosom, mám nohy... ja stojím o to, čo má byť samozrejmosť. Aby sa toto nestalo iným babám, našim dcéram....a kopa iných vecí ktorých som bola osobne svedkom ...by si teda pozerala ....za to ti ručím
Porod je o tom ze sa nasa psychika nastavi pocuvat. Idealne vie zena porodit uplne sama, priroda ju na to nachystala, k tomu dostala instinkt ze v tej chvili bude pocuvat (svoje telo). Nastavi sa do silne vnimajucej pozicie, dalo by sa povedat aj submisivnej, kedy robi co treba, najmensi signal vyhodnoti ako nieco comu sa ma poddat. Je to spravne, ulahcuje to, o tom je psychika celeho porodneho deja. Je to esencia zenstva sama, plne sa oddat.
Malo zien ma silu dohadovat sa s porodnikom pocas porodneho deja, casto ani nie preto ze by to fyzicky nezvladali, ze by ich porod tak bolel, ale su tak "mimo" - hormonalne, ze ich to jednoducho nenapadne. Preto sa stazuju tak casto az PO. Je to dobry instinkt, ktory pomoze zene aj ked rodi sama prezit nieco co nikdy predtym netrenovala, nevyhodu to ma ked rodi s niekym kto sa pasuje za jej pomocnika a pritom jeho konanie je v rozpore s tym co by malo byt pre nu dobre, a ze sa to v dnesnej pretechnizovanej dobe casto deje, je ocakavany strojovy techniky priebeh porodu a ktora vybocuje je do toho vpravovana roznymi formami, od slovnych cez fyzicke, ci mentalne - ano v takej chvili zena dokonalo vnima co i len OCAKAVANIE personalu a okolia a ma prirodzenu tendenciu sa podriadit.
Cudujem sa popravde ze zena ktora uz porod/y zazila, toto nechape. Ze nechape preco v tej dobe nemaju zeny silu byt asertivne, vybavovat byt aktivne. Nie je dobre to po nich chciet, nakolko im to moze porusit instinkt spravne rodit, mozu mat v tom pripade ze sa prepnu na vnimanie vonkajsieho a nie vnutorneho rozne problemy, z ktorych neschopnost uvolnit sa je ten najmensi. Je proti logike chciet aby zeny vtedy nieco vyzadovali, naopak proces musi byt pre ne nastaveny skor, v intenciach znalosti tychto odtienov, s prihliadnutim na ne.
@horana velmi pekne a pravdivo napisane..dakujem
@miamia3 tak ak si zazila naozaj toto ako to opisujes tak je to hnusne zo strany zdravotnikov. mozno je na mieste si vybavit vopred lekara aby si mala istotu ze sa bude spravat normalne pocas porodu, poistit sa dopredu aby si taketo spravanie uz nezazila
@kubuliatko
Páchateľ chce za každú cenu uniknúť zodpovednosti za svoje zločiny, a tak podniká všetko, čo je v jeho silách, len aby navodil zabúdanie. Prvou obrannou líniou páchateľa je je tajomstvo a mlčanie. Ak zlyhá utajovanie páchateľ zaútočí na dôveryhodnosť svojej obete. Ak ju nedokáže celkom umlčať, snaží sa zabezpečiť, aby ju nikto nepočúval. Tu už zoradí do impozantného zástupu celý šík argumentov, od najhlučnejšieho popretia až po najelegantnejšiu racionalizáciu. Po každom príšernom čine môžeme očakávať, že budeme počuť tie isté dobre známe výhovorky: to sa nikdy nestalo, obeť klame, obeť zveličuje, obeť si to privodila sama, je čas zabudnúť na minulosť a ísť ďalej. Čím je páchateľ mocnejší, tým väčšie je jeho výsadné právo pomenúvať a definovať skutočnosť a tým väčšmi jeho argumenty prevažujú nad argumentami obete. (Trauma a uzdravenie: Judith Herman)
v odbornej literatúre o násilí /sú krajiny, kde je priamo v zákone ustanovené pôrodnícke násilie/ sa objavuje termín "blamet victim"- obvinovanie obete. To obeť za všetko môže, to ONA mala to a to urobiť, či neurobiť, povedať, či nepovedať,sama si je vinna..Postaviť sa na stranu páchateľa je veľmi ľahké. Omnoho ťažšie je postaviť sa na stranu obete. Páchateľ je často vysoko postavený a má moc. Obeť od nás požaduje súcit a empatiu. Kam sa staviame my ako spoločnosť?

a najviac ho urazili podla mna tie druzstevne sposoby, lebo predsa pan doktor je najinteligentnejsi, nie?