icon

Slzy posttotalitních porodních procesů

sisaka
27. jún 2014

@bubelko to si si pozrela tu definiciu predtym, nez si sem pisala svoje uvahy? Lebo ak ano, potom si ju nepochopila a vychadzas pri pisani, zo SVOJEJ definicie traumy, ktora je cisto subjektivna a tak trauma ci uz v medicine, ci psychologii nie je chapana, tento pojem je uz zadefinovany a lisi sa od tvojho videnia traumy.

sisaka
27. jún 2014

@bubelko ved prave preto, ze si napisala,ze nie si odbornik som ti napisala, ze trauma je zadefinovana inak ako ju chapes ty 😉

zita19
27. jún 2014

@koniarova Ani ja netusim co riesia. Minuly tyzden riesili, teraz riesia...
Ja by som podla ich teorii mal mat dve psychike trosky doma, lebo boli na novorodeneckom cely cas co sme boli na porodnici, teda okrem kojenia. Ja by som mala byt psychicka torska, lebo som mala aj urychlovany porod, nebol bonding... A myslim si, ze uplne v pohode zijeme spokojny stastny zivot. Ano, mali sme aj problemy, ktore nijak nevybocuju z normalu, ale som absolutne presvedcena, ze nemaju povod v porodnici.
Ale vsak svoj akoze pokazeny zivot na nieco treba zvalit. To je tym, ze je len akoze pokazeny. Keby mali skutocne vazne zivotne problemy, mali by ine, dolezitejsie na praci.

koniarova
27. jún 2014

@zita19 Máš úplnú pravdu. Ale zbytočne stresujú baby pred pôrodom a robia z neho strašiaka.

apollo13
autor
27. jún 2014

@koniarova 24h spominali na fore myjavskej porodnice
ako som sa umyla, kupelna bola sucast salu, po bondingu si vzal dieta manzel a bondoval ho na nahej hrudi on kym som sa ja umyla a potom som si ho vzala a odniesla zmerat a vazit.
tam na standartnych izbach bola kupelka spolocna s druhou izbou, len sa vchadzalo z opacnje strany.

bubelko
27. jún 2014

@sisaka pojem poznam aj chapem... vychadzala som z mojho subjektivneho vnimania problemu, o ktorom bola povodna tema...

koniarova
27. jún 2014

@apollo13 To nemyslíš vážne? Ty na základe toho, že niekto niekde niečo "spomínal", robíš takéto závery a hádžeš cele slovenské zdravotníctvo do jedného vreca? A nakoniec napíšeš, že si na SK ani nerodila a nemáš teda vlastnú skúsenosť. 😒

vejula
27. jún 2014

@koniarova nemyslím, že robime z pôrodu strašiaka. Pôrod je sam o sebe krásny a čarovný okamih... Ako už niekto napísal, zamilovania sa narodeneho dieťatka a znovuzrodenej matky. LEn si dovolujeme vysloviť svoj skromný nazor na to, že tento čarovný okamih by nemal byť narušovaný nikym a ničím. Práve preto, že je tak jedinečný a neopakovatelný

koniarova
27. jún 2014

@vejula Ja úplne súhlasím. Len mi teda napíš, ako sa to dá vyriešiť prakticky. S tým umytím po pôrode, weckom či jedlom. A to sú ozaj nemocnice, kde berú dnes deti na 24h? Prepáč, ale tomu neverím.

zita19
27. jún 2014

@koniarova to mas uplne jedno. Strasilo sa pred 30 rokmi, strasilo sa pred 100 rokmi, strasilo sa aj pred stovkami rokov. Pohodove a bezproblemove situacie (nielen porody) vôbec nie su zaujimave. Nijake noviny, nijaka tetka, babka, sesternica, baba na MK nebudu publikovat informacie o tak nezaujimavej veci ako je bezproblemovy porod, zadravy novorodenec aj rodicka, stastni rodicia, ustretovy personal porodnice... To nie je take zaujimave. To horory, tragedie, nespokojni pacienti stoja za siroku publicitu. Asi zalozim temu Ozvite sa mamicky, ktore ste prezili porod, z ktorého mate vyborny pocit a ziadnu traumu. Hadam tie stastne naberu odvahu a ozvu sa. Urcite je takých cela kopa, len sa tu v tych publikovaných stracaju.

vejula
27. jún 2014

@koniarova nie, také už asi niesu. Ale su také, ktoré beru deti hned po narodení, pričom matka i dieťa je nastavená tak, že hned po narodení patria ku sebe. Toto sa vo vyspelejších krajinach už davno praktizuje, takže isto sa to dá. LEn je potreba vôle. Niektoré nemocnice uznaju matku za hodnu aby dostala svoje dieťa do naručia až 2 hodiny po pôrode... Toto je (pokial novorodenec nieje v životaohrozujucom stave) nepripustne a neomluvitelne. Tu nejde o strašenie rodičiek. Tým, že im povieme na čo maju právo ich nestrašíme., len informujeme

koniarova
27. jún 2014

@vejula Prepáč, že sa stále pýtam. Ale ktoré sú teda také pôrodnice, že berú deti hneď po narodení? Lebo ja nepoznám ani jednu a ani som tu teda nikde nečítala, že niekomu v dnešnej dobe nepriložili dieťatko a nedali hneď po narodení k sebe.Samozrejme, otázne už je, na ako dlhý čas.

koniarova
27. jún 2014

@vejula A ešte mi to prosím vysvetli s tou hygienou. Kam teda zatiaľ s dieťaťom, ak na nadštandard nemám?

vejula
27. jún 2014

@koniarova tak napríklad mne nedali v MT hned po pôrode - naprv rutina. Kamaratka čo rodila v ZA bola dokonca cele dve hodiny sama na pôrodnej sale, a dieťa jej dali až ked ju previezli z pôrodneho salu na izbu. No v Za takmer žiadna kamaratka nezažila bonding - ani jeho chabe naznaky.
A s tou hygienou mi to prosim vysvetli, nerozumiem moc otazke, o akej hygiene hovoriš? Mysliš dieťatka či mamičky či koho?

koniarova
27. jún 2014

@vejula To ma mrzí, ale ja ozaj takéto skúsenosti nemám. Ani moje kamošky. A myslím, že je veľmi potrebné rozlíšiť, či si rodila trebárs pred 5 rokmi a teraz.

apollo13
autor
27. jún 2014

@koniarova no vzhladom na to ze to pisali na fore ako beznu prax, ze sa to tam tak robi tak predpokladam ze to tak bude. preco by si to vymyslali tie baby co tam rodili v poslednej dobe. nehadzem vsetko do jedneho vreca, ale ukaz mi teda jedinu porodnicu (pisala som osobne mail do mnhych) kde by robili automaticky neruseny bonding a mali nastrihy pod 20% ako doporucuje WHO. taka totiz nie je ani jedna. staci pozriet oficialne statistiky. ani jedna jedina.
co sa tyka prilozena. sorry ale to ma stacit? dat dieta na prsnik a za par minut zobrat? s tym maju byt matky spokojne??? to je nonsens.

apollo13
autor
27. jún 2014

oni ich prlozia, ale potom vezmu o to mi ide!!!

koniarova
27. jún 2014

@apollo13 Ale prosím ťa. Mne ho nevzali a to som rodila pred 4 rokmi. Len sa ma spýtali, či ho môžu umyť a o 5 minút ho priniesli a položili vedľa mňa. A áno, nechali nás spolu samých na sále. Len ma za tie 2 h. prišli sem tam pozrieť. A vôbec mi to nevadilo. Prečo by mal pri mne niekto 2 h sedieť, keď mali samé fofry a ja som mala bezproblémový pôrod? Rodili vedľa. Keby mám problém, tak kričím.

koniarova
27. jún 2014

@apollo13 Ty si rodila predpokladám v zahraničí. Takže porovnávať nemáš s čím. Môžeš dať "len" na reči. 😉 Ja netvrdím, že všetky pôrodnice u nás sú bezchybné a že nie je čo zlepšovať. Len tvrdím, že z nich robíte príliš veľkého strašiaka. 😉

vejula
27. jún 2014

@koniarova to bolo rok a pol dozadu... No kamaratka mala ozaj perne zažitky z pôrodnice napriek tomu, že prišla na sal v poslednej chvíly tak jej staničná sestra stihla usta zapchať aby nekričala, potom ju nechali samu na sale a nakoniec jej malu napixhali ATB, že ma zvyšene CRP hodnotu. KEd prišla kamoška k pediatričke a ta videla prepušťaciu spravu malej, tak len lamentovala, že kvôli takým hodnotam malu napichavali ATB. Že pri takych hodnotach sa ATB nedavaju.. Tak bola pekne nasr*** na celý užasny presonal...

apollo13
autor
27. jún 2014

@koniarova no ved vzali ti ho na to umytie a polozili vedla teba. to je to co tu rozoberame, ze sa nerobi automaticky neprerusovany bonding. ved ma trochu citaj. ano ja som odisla rodit na moravu, lebo podla zazitkov kamaratok, ktore rodili tu / a bolo ich velmi vela, kedze za poslednych 5 rokov porodili vsetky moje spoluziacky zo strednej az z VS) som tu rodit nemienila. a napriek tomu ze som velmi patrala tak som nenasla porodnicu kde sa robi automaticky neruseny bonding a natahovat sa po poorode o dieta aby mi ho nikam neodniesli ani na tych 5 minut. tak to som nemienila. a akeho velkeho strasiaka. vedsa tu bavime o realite. a realita je taka ze nikde nie je bonding normou a vsade je enromne vela nastrihov to nie je strasenie, to su fakty

vejula
27. jún 2014

@koniarova ale ja poznam mnoho bab, čo rodili tu na SVK a nezažili bonding a nieje ich malo. Tie čo ho zažili su jednoznačne v menšine (aj to nebol bonding nepretržity ale po určitom čase bolo dieťa odnesene na rutinne procedury)

apollo13
autor
27. jún 2014

presne o to tu ide, ze sa deti odnasaju na rutinne procedury a to uplne zbytocne

apollo13
autor
27. jún 2014

pripadne sa zeny traumatizuju rozlicnym inym sposobom, napr nastrihom

apollo13
autor
27. jún 2014

http://dulyservis.webnode.cz/news/foto-pribeh-c...

bonding sa da skratka urobit vzdy ;)

0silvia0
27. jún 2014

@zita19 tvoj príspevok vo mne vyvolal tieto asociácie: citový chlad, nezáujem, nepochopenie, neúčasť, plytkosť...

zita19
27. jún 2014

@0silvia0 no co uz, som pragmatik... Ale nie bez citu. Milujem svoje deti, milujem svojho vnuka, mam rada svoju rodinu a svojich priatelov, trapi ma ked je ktokolvek z môjho okolia nestastny aelbo ho nieco zle postihlo... Aj ked nesmoklim pri Titanicu...

apollo13
autor
27. jún 2014

@zita19 sorry ale ani jedna jedina kamaratka ktora rodila v slovenskej porodnici mi pekny a bezproblemovy porod nepopisala...vsetky tie porody boli z mojho pohladu horor a hruza. nastrih, separacia. kristellerova expresia poloha na porodnom kresle...spolocny menovatel vsetkych. niektore to brali v pohode ze ved to je porod tak to skratka je a ine boli z toho smutne a fustrovane, niektore uz deti preto nechcu....

zita19
27. jún 2014

@apollo13 Z TVOJHO POHADU HOROR. A co tak z ich pohladu? Ano niektore neboli v pohode, mohli byt aj flustrovane ale ako sa opovazujes hovorit, ze vsetky? Teba niekto poveril funkciou, z moci ktorej mas plnu moc na to rozhodovat o tom, ci porod bol pre mamicku krasny alebo nie? Ty mas report o kazdom jednom porode na uzemi SK za posledných neviem kolko rokov. Raport od zdravotnikov aj od rodiciek.
Uz minuly tyzden si generalizovala, ze vsetky SK porodnice su mizerne a tie na zapad od Karlovej Vsi su OK (inac spadaju sem aj Myjava a Senica) a teraz generalizujes zas. Keby si pripustila aspon nejake percento pohodovych pôrodov v ramci SK, tak by som brala tvoje argumenty vazne. Lenze ty si vytiahla ciernu farbu z komory a nou natieras vsetko co sa tyka SK porodnicstva. Lenze svet nie je cierno-biely. Ma mnoho odtienov sivej a mozno sa ti nezda, ale dokonca aj mnoho veselých farieb. A tak isto porodnisctvo. Nielen na Slovensku ale vsade o svete. Aj na zapad od Karlovej Vsi a na skok od Petrzalky.

martija
27. jún 2014

Ja som rodila dva-krat v zahranici, raz na slovensku. Mozem teda smelo porovnavat. V zahranici mi deti nechali nepretrzite, teda po porode mi ich nechali na hrudi chvilu a potom odvazili obliekli a obli opat uz nepretrzite vkuse aj na noc iba pri mne.... Obaja maju ADHD.. Tretie rodene na sk - porod bol dobry, rychly, bezproblemovy, nastrih ziaden a pod - ale dieta mi prilozili na par sekund, potom na prso - hala bala, iba aby sa nepovedalo a potom ho nechali vedla v miestonosti dve hodiny plakat, zatial co ja som bola na sale. No uplna hlupost... Ale dieta sa mi javi aj napriek uplakanosti, asi najkludnejsie z nich.
Verim,ze kazde z deti ma aj svoju povahu. Kratko po porode nemoze este vnimat tak moc, samozrejme pocit bezpecia vnima, ale pachy rozoznava az neskor,kedze v brusku asi cuch moc nefunguje a tak prve momenty po porode netusi, ci ho stiska perinka ci mama. S nou sa spoznava takisto az po porode.. Je to dost tazka tema, zalezi od viacerych faktorov, ja vsak rozdiel naozaj nevidim..