Slzy posttotalitních porodních procesů
@zita19 z ich pohladu? ani jedna nepovedala ze porod bol pre nu krasny zazitok. ok povedali ze krasne bolo ze sa im narodilo babo. ale porod ako taky ani jedna neprezentovala ako nadherny, alebo snad povznasajuci zazitok, zial. velmi rada by som bola aspon od niektorych pocula ze mali krasny porod a tesila by som sa z toho. lenze nepocula som to.nie ani na zapade nie su ok vsetky, ale da sa najst obcas taka kde su schopni vyhoviet co matka chce. takze nebola som to ja kto by rozhodoval ci porod bol krasny, ony same ho tak nehodnotili. a to ma teda dost vydesilo. a ako pisem niektore to zhodnotili, ze ved porod predsa je TAKY a ine povedali ze to bol des.
a mam snad nazor vyjadrit svoj nazor a moj nazor je, ze porod pri ktorom zena nemoze zvolit lubovolnu polohu v druhej dobe, je nastrihnuta (inak neviem ci je to nahoda, smola, alebo co, ale vsetky boli nastrihnute!), niekto jej skoci na brucho, kde sa pouziva riadene tlacenie, ( mnohym!!! a neverim ze pri vsetkych to bol zivot zachranujuci zakrok), a odseparuje im dieta a ine, taky porod je des a od krasneho a povznasajuceho zazitku ma daleko!!!
ale pokial poznas porodnicu kde sa nastrihava menej ako 20% ( ani sa nepokusaj taku hladat, lebo taka tu nie je), kde zena moze rodit ako chce, kde je automaticky neprerusovany bonding (tym myslim ani na rutinne vysetrenia), tak budem rada ked mi o nej povies. aspon ju budem moct doporucit kamoskam ktore este len rodit pojdu. takze ktora to je???
Necitala som to tu cele, ale preboha, pride mi, ze vela zien je dnes straaasne precitlivelych na vsetko ohladom porodu. Ja som zazila zhruba vsetky tie traumaticke zazitky - klystir, oxytocin, prepichnutie vody, porod na kresle s nohami dohora, nastrih, pritlacenie sestricky na brucho, maleho som videla chvilinku, potom ho odniesli, nechali ma asi hodinu lezat samu, len ma obcas skontrolovali (popri tom totiz mali 2 dalsie porody), maleho som dostala po viac ako 2 hodinach, vzali mi ho este aj prvu noc po porode, aby som sa vyspala (posledna prespata noc doteraz ☹ )... A viete co? Vobec ma to netraumatizovalo, bol to najlepsi den mojho zivota a kedykolvek by som si to zopakovala (dufam, ze si to zopakujem co najskor). Aj mly je uzasne, stastne babo, ktoremu nic nechyba. Pravdu povediac, po 2 dnoch a 2 nociach postupne silnejucich kontrakcii, co som si prezila doma, som si najviac zelala, aby mi namieste rozrezali brucho a vybrali ho von akokolvek, len hlavne rychlo!!! Ked sa ta bolest skoncila, nic mi viac nevadilo, bola som najstastnejsia osoba na svete.
@margarita ja ta absolutne chapem. lenze tu ide o to, ze kazdy ma "narok na nove topanky" (nap bonding). a ze je smutne ze sa musime uspokojit s niecim takym, ked norma by mala byt nieco ine. pozri keby si prvy porod mala s bondingom, tak by ti dva bez bondingu prisli ako zranujuce. to si pis. takto ked si to nezazila, tak vlastne ti to nechyba. ja to chapem. lenze bavime sa tu o paradoxe toho, ze matkam a detom nie je dopriate to zakladne co je ich pravo, neruseny kontakt do ktoreho nema nikto zasahovat.
@apollo13 ja nepotrebuejm taku porodnicu. Ja uz nepotrebujem ziadnu porodnicu. Ale ak by som teda nejaku porodnicu potrebovala hladam taku, ktora sa predovsetkym erudovane postara o mna a dieta ked sa nieco poserie. Ja som pragmatik, tak vyberam takto. Ty si hladaj taku, ktora naplni tvoje emotivne ocakavania.
@ena1903 no pride ti to normalne lebo si nic ine nezazila. keby si zazila porod bez tych prisernych bolesti sposobenych pitocinom a keby si zazila bonding, tak by si si nedokazala zase predstavit nic ine. to nie je o precitlivelosti, t je o tom ze norma ma byt to ze dieta je s matkou a nie separacia.
@zita19 a preco by to malo byt bud alebo? preco by porodnica nemohla naplnit take minimalne ocakavanie ako je nenastrihnut hradzu a nechat dieta matke? to snad sa take jednoduche poziadavky vylucuju s erudovanostou??? nechapem!!! keby bola nemocnica skutocne erudovana tak vie, ze toto je naozaj dolezite
Neda mi nepridat prispevok,aj keby Vam vyhovela nemocnica vo vsetkom,co podla Vas obnasa krasny porod,tak verim,ze aj potom by ste si nasli nejake negativum.zboznujem,ked sa ludia ohanaju vykonmy ako nastrih,klisteler a pod,a hlavne ak nemaju zdr.vzdelanie.ak sa to niekedy pouzije tak verte,ze zdravotnici asi vedia preco,a urcite to nie je len tak rutinne....
@koniarova napriklad v DS... Najprv ta psychicky zlomia, potom mas akutnu sekciu, dieta ti prinesu ukazat na 2 minuty, a nasledujuci den sa dozadujes aby ti ho priniesli, ostatnym ho prinesu az 2x za den! Ty reves, lebo este nevladzes chodit a ked sa pytas povedia ti, ze nevosiel na vozik! Ze ho prinesu za chvilu... Takze ja som mala prve prisatie na treti den od porodu!!!!!!! A dakujem bohu a tomu malemu cloviecikovi, ze to vyslo, ze a prisal a dojcim dodnes...
... Vyberala som si ich na zaklade super pokecu na nete, ze robia alternativne porody, sukromny box kde moze byt doprovod po cely cas... Nebudem rozpisovat, ani tu hrozu, co som tam zazila... Citim velku krivdu zato, ze nas rozelili... Porodnictvo je u nas cele zle!
A tie plagaty BFH su dekoraciou "s horkou chutou"...
@apollo13
asi ma chapes, ale zda sa mi, ze nie absolutne 😉
ja som pisala, ze som mala bonding pri strednom dietatku, ale nepride mi to lepsie, horsie, traumatizujucejsie, skratka mam rovnaky citovy vztah ku vsetkym, a nemyslim si, ze naozaj prvych par hodin fatalne ovplyni cely zivot jedinca.
pisala som len o tom, ze mozno zenam ako som ja ide hlavne o zivot babetka, a ci som pri tom v polohe klacmo, lezmo, ci je tam dvesto zdravotnickych pracovnikov alebo rodim sama s dulou niekde v lese za splnu mesiaca, pre mna osobne fakt nehra rolu....moja jedina meta bola dozit sa porodu, keby ma tam aj bili rakoskou cely cas 😀 asi to v pohode vydrzim, lebo som bola prestastna, ze fakt rodim, a mam zdrave dietatko...
ale preto pisem, ze asi sa do tejto diskusie nehodim, a chapem,ze niekomu to moze vadit, len mam dojem, ze naozaj sa tu riesia len "nove topanky".
@kali23 ano jedna spoluziacka rodila v DS. juuuj nadhera! prisla do nemocice ze ma hodinu kotrnakcie v momente ju napichli na oxyticin (netusim naco je take cosi dobre po hodine kontrakcii hned ako zena pride, este ze to nenapichli pramo na vratnici!) a za 4 h porodila. povedala ze bola taka vycerana ze dieta nevedela drzat na rukach...no to mi ako zdravy porod fakt nepride
@apollo13 preco si nezvolis porod doma??
@trgypadl nie, nehladala by som negativum tam kde nie je. na porodnici kde som rodila som negativum nenasla. ak neratam jednu reakciu lekara, ale zase mam dost rozumu aby som uznala ze sa jednalo o hranicnu situaciu a dokazem pochopit preco sa tak zachoval. inak som nemala vyhrady k nicomu
Ano uchvatne ohanat sa statistikami vytiahnutymi z netu...ak by si to zazila Ty v praxi tak to pochopim....
@apollo13 nechcem to tu rozvadzat... Pisala som to podrobne v teme o DS porodnici... Dokonca mi tam jedna baba napisala, ze prehanam... Neskor zazila horsie... Nasledne sa mi ospravedlnovala...
Perlicka ja som oxy nechcela, dali mi ho a povedali mi, ze mi davaju infuzku na uvolnenie bolesti... Potrebuje toto komentar?
@apollo13 tak napis Hlavnemu odbornikovi SR pre neonatologiu, Hlavnemu odbornikovi SR pre gynekologiu a porodnicstvo, Hlavnemu odbornikovi SR pre starostlivost o deti a dorast. Oni maju v pracovnej naplni riadenie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Mozte iniciovat peticnu akciu, neviem kolko podpisov je treba aby sa museli vecou zaoberat, ale hadam vym to za tu namahu stoji. Myslim si, ze toto su tie spravne miesta, kde sa treba dozadovat naplnenia vasich poziadaviek.
Ani tisice stran diskusii na MK nezmoze tolko, kolko jedna petica, patricne spropagovana v mediach. Takze, hura do toho dievcence. Mate moznost menit SK porodnice. Len to musite dotahnut do konca. Nie ze tu budete fňučkať. ze nic sa nedeje a nikto vas nevypocuje. Vsak pani profesori na MK nechodia, mozno ani netusia po com vam srdce pisti.
@anatalia77 a preco by som mala? mne nejde o pohodlie. ja sa tu nebijem za to, ze chcem na porodnom sale krb s praskajucim ohnom na ukludnenie, ani zblnkotajuci potok. ja poukazujem na to, ze zena by mala mat moznost v porodnici porodit prirodzene a mat dietata pri sebe. lekar je tam na to aby zasiahol pri komlikacii. co ma s touto poziadavkou po prirodzenosti a kontakte s dietatom porod doma?
@apollo13 Vies, keby mi po tych skoro 48 hodinach bolesti prezitych doma neboli dali oxitocin, bohvie ako dlho by to este bolo trvalo a ja som mala pocit, ze uz to nezvladnem. 2 noci som nespala a jedine moje prianie bolo, aby bol uz koniec. Ano, po oxitocine sa bolesti vystupnovali este viac, ale za hodinu som porodila. To bolo pre mna v tej chvili najpodstatnejsie. A ano, maleho by som rada mala pri sebe hned, ale nasa porodnica je mala a hned po mne rodili dalsie 2 zeny a uplne chapem, ze nebola idealna situacia pre mna na bonding-aj manzela hned po porode poslali prec. A ked mi prvu noc maleho odnasali, bola som taka unavena, ze som ani nerozmyslala, ci to bezo mna tych par hodin zvladne. Od dalsieho rana uz sme spolu boli stale-doteraz. Ja verim, ze to moze myt aj idylickejsie, ale pre mna nie je az take podstatne, ako sa babo dostane von-hlavne ze sa dostane.
@apollo13 nuz doma by si si to osefovala sama. Lekar by sedel v kuchyni pri kave,a ked by si uznala za vhodne,tak by si ho zavolala.
Zvladla by si to lavou zadnou.
Nie vystudovat v odbore a ist sa pozriet,,ci sa naozaj v svk porodniciach tak rutinne striha a pozriet si to nasilie pachane,kt.tu tak stale opisujete
@anatalia77 nechapem ten cynizmus. to chce clovek tak vela ked nechce nastrih a chce svoje dieta? ano lekar bol pri porode za dverami. prisiel vyriel jednu komplikaciu a odisiel. pri tlaceni bol za dverami. a uprimne nechybal mi.
@trgypadl to musim vystudovat medicinu aby som videla nasilie? to nestaci pocuvat tie pribehy aby som tomu verila? to je akoby som povedala, ze treba veznom v koncentraku aby som mohla posudit ze v koncentraku sa pachalo nasilie. a ano 97% nastrihov je zytocne nasilie, sorry na to nemusim byt lekar aby mi to ako zytocne nasilie prislo!!! ale tu by niektori nepriznali ze sa rutinne striha ani keby porodnica dosiahla 120% :D ze ano. lebo aj tych 97% je podla niektorych samozrejme opodstanenych a v ziadnom pripade nie rutinnych. hahaha
@apollo13 nastrih si mala odmietnut. Mna sa lekar spytal,ci chcem nastrih. Ja som mu polozila protiotazku: Tak snad ste lekar a vy sa mi tam divate,tak musite vediet,ci hej,alebo nie??
Tolko za mna.

@apollo13
mozno je to ako vsetko len vec pohladu 😉
ja mam asi divne kamaratky, ale z mojich dost vela aj dost detnych kamosiek, ze 3 a viac deti, zase ziadna nemala taku traumu z porodu, aby uz nechcela deti.....z pocutia poznam len jednu, co mala silne a dlhe kontrakcie a preto uz nechce dalsie dieta ani omylom...
ale odbocila som.
asi to bude od temy trochu, ale citajuc tu niektore prispevky, si dovolim byt prudko osobna 🙂
mam za sebou 3 brutal chemicke indukovane porody, zo zdravotnych dovodov, kopec infuziek, atd atd, na sale som po porode nelezala len 2 hodky, ale raz aj 5 😝
kvoli krvacaniu....zazila som 3 nastrihy, bonding takmer nic, ak neratam 2 hodky pri synovi.
a asi budem zniet fakt divne vsetkym separaciou traumatizovanym matkam, ale zeny sorry, mne sa moje porody fakt ze pacili. napriek tomu vsetkemu som sa neskutocne tesila, pretoze ine moje 3 deti sa porodu nedozili, 3x som spontanne potratila.
a inych mojich x kamosiek by boli neskutocne radi rodili, keby vobec mohli mat deti....
cize mne to pride ako diskusia na temu > Plakal som, ze nemam nove topanky, kym som nestretol cloveka, co nemal nohy....